Vegan gevulde speculaas

Rond sint Nicolaas krijgen we er weer ontzettend veel zin in, tenminste, ik wel: de gevulde speculaas! Inmiddels kun je op internet erg veel recepten vinden die glutenvrij zijn, maar ik ben nog nooit eerder een veganistisch recept tegengekomen. Omdat ik erg veel vragen kreeg of ik daar niet eens wat op kon verzinnen, ben ik aan de slag gegaan, met dit zeer verrassende resultaat! Deze onweerstaanbare gevulde speculaas is naast 100% meikvrij ( o.a vrij van gluten) ook 100% veganistisch en dus zeer geschikt voor vegans!

Dit heb je nodig:

Voor de speculaas:

  • 200 gram zonnebloempitten
  • 100 gram volkoren boekweitmeel
  • 15 gram bakpoeder
  • anderhalve eetlepel stevia sweet Xtra
  • twee flinke eetlepels speculaaskruiden
  • een halve banaan
  • 50 gram havermout ( droog)
  • 50 ml water

Voor de amandelspijs:

  • een halve banaan
  • 125 gram amandelmeel
  • twee eetlepels stevia sweet Xtra

Voor de garnering:

  • hele blanke amandelen
  • een banaan
  • 250 ml water

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een brownievorm of vierkante kleine ovenschaal met bakpapier. Pureer alle ingrediënten voor de speculaas in de keukenmachine tot een gladde massa. Halveer de massa .

sam_8135

Stort één helft van het deeg in de vorm. Maak een gladde spijs van de ingrediënten voor de amandelspijs, kneed dit liefst, gebruik niet de keukenmachine. Druk de amandelspijs op de eerste laag in de vorm. Druk de andere helft van het deeg op de spijs en boetseer er een mooi vierkant stuk van. Druk steeds twee hele amandelen naast elkaar in het deeg, zodat je er na het bakken mooie vierkante blokjes uit kunt snijden. Pureer de banaan en het water in de keukenmachine. Schenk dit uit over de plak en smeer uit, zorg dat de amandelen zichtbaar blijven. Bak de speculaas in het midden van de oven gaar in ongeveer 25-30 minuten, blijf tussentijds goed controleren, Laat afkoelen. Snij tot slot in mooie vierkante blokken.

sam_8137

 

11 Reacties op “Vegan gevulde speculaas

  1. Hoi Monique,
    Ziet er superlekker uit, maar ik verdraag geen boekweitmeel.
    Waar zou ik die het beste mee kunnen vervangen?
    Ik heb coeliakie dus zo wie zo wel veel glutenvrije melen in huis.

  2. Welke functie heeft de gepureerde banaan bovenop? Is dit ipv ei voor een glanzend laagje? En kan ik dadels als alternatief voor stevia gebruiken vanwege de smaak? Of wellicht een extra banaan?

    • ik gebruik geen dadels, dus hoe dat uitpakt weet ik niet en dan heb je ook gewoon suiker. De bananen water bovenop is inderdaad voor de glanzende korst! Succes!

  3. Dit ziet er heerlijk uit! maar…ik verdraag geen havermout, ook geen glutenvrije. Kan het ergens door vervangen worden of weggelaten worden?

  4. Mijn zoontje heeft een zonnebloempitten allergie, kan ik deze ook vervangen?

    • ja hoor, dat kan. Met hazelnootmeel of pompoenpitten! Succes!

  5. Weet je zeker dat het 250 ml water is voor de topping. Ik heb nu 100 ml gebruikt met een banaan en dat was al ruim…. Anders is het ook wel erg dun. Ik ben benieuwd naar het resultaat dadelijk!

    • het moet ook dun zijn 😉 dus het klopt, maar dat beslis jij helemaal zelf uiteraard! Je kunt ook minder water gebruiken, het is ook wel afhanlelijk van de grootte van de banaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *