Waarom zink belangrijk is, en bestaat er een natuurlijk zink supplement ?

We weten, dat we vitaminen en mineralen nodig hebben om fit en gezond ter blijven. En dat er vrij veel vitaminen en en mineralen zijn, waaronder essentiele , waar we zelf voor moeten zorgen. Gelukkig zit in natuurlijk, intact gelaten en liefst biologisch voedsel als groente en fruit erg veel vitaminen en mineralen en kunnen we dit vrij gemakkelijk scoren. Toch blijkt nog steeds, dat we alleen al in Nederland anno 2024 nog steeds veel te weinig groente en fruit consumeren. Omdat we vrij weinig echt voedsel consumeren, worden er vitaminen en mineralen synthetisch toegevoegd aan talloze levensmiddelen als brood ( jodium ) melkvervangers ( vitamine B12 , D , calcium) en met vitamine C verrijkte dranken.

ZINK

Een mineraal/ sporenelement die we erg hard nodig hebben en die we niet zelf kunnen aanmaken is ZINK .. Zink heeft een ontzettend belangrijke rol in ons lichaam. Alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig, bijvoorbeeld voor cel-deling, celdifferentiatie en energieproductie. Er wordt geschat dat circa 9-10% van al onze lichaams-eiwitten bindingsplekken hebben voor zink, meestal voor een stabiele eiwitstructuur.
Zink is niet alleen ontzettend belangrijk voor lichaams-eiwitten, het regelt ook meer dan 300 metallo-enzymen, die o.a de taak hebben uiteenlopende biochemische reacties te katalyseren.
Zink is vooral erg betrokken bij de communicatie tussen de cellen ( wat officieel intercellulaire signalering heet ) , zoals signaal-overdrachten in cellen.  In onze hersenen heeft zink een belangrijke taak in zenuwprikkel-overdrachten en het vermogen om hersenweefsel te herstellen en te herstructureren.
Zink speelt een zeer belangrijke rol in :
– het opbouwen van DNA en EIWITTEN in het lichaam. Dit draagt bij aan de aanmaak van weefsel
– de aanmaak van onze botten
– de ondersteuning van ons immuunsysteem
– het bijdragen van een normaal functionerend hormoon-huishouding
– de conditie en gezondheid van huid , nagels en haren
– de opbouw en afbraak van koolhydraten en vetten
– een normale vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen
– een goede functionering van smaak en reukzin
– een goed functionerend geheugen
– groei en ontwikkeling van het lichaam
– een goede en snelle heling van wonden, en een goede bloedstolling
– een goede hartfunctie / alvleesklier-functie en schildklier-functie
– een goed functionerende darmbarriere functie

WAAR ZIT VEEL ZINK IN ?

Zink kun je uiteraard, al dan niet synthetisch, uit een potje halen, maar de beste manier is en blijft via ons voedsel. Het komt veel voor in :
* zuivel/ zuivelproducten
* vlees / vleeswaren, in het bijzonder in lever en rundvlees
* vis en schaal/ schelpdieren ( oesters in het bijzonder )
* volkoren brood
* peulvruchten
* volkoren rijst
* hennepzaad / lijnzaad/ sesamzaad / chiazaad
* pompoen pitten / pijnboompitten / zonnebloem pitten
* rauwe cacao
* cashew noten / pecan noten
Zoals je ziet halen we de meeste zink uit dierlijke bronnen. Het komt ook in groente en fruit voor, maar in mindere hoeveelheden als bijvoorbeeld kwark of yoghurt. Goede bronnen van zink vinden we voornamelijk in groene blad-groenten als spinazie, maar ook asperges hebben aardig wat zink in huis. Qua fruit scoort de guave het hoogst in zink-gehalte.
Als je uitgebalanceerd / volwaardig en gezond eet is de balans in orde en loop je weinig risico om tekorten aan zink op te lopen. Hoeveel heb je eigenlijk per dag nodig ??
Voor zink is het volgende vastgesteld ( ADH )
VOLWASSEN VROUW :  7 MG / PER DAG
VOLWASSEN MAN : 9 MG / PER DAG
Voor kinderen liggen de ADH anders omdat de behoeften aan zink continu kunnen verschillen. Volgens het Voedingscentrum liggen de gemiddelde ADH voor kinderen op :
6-11 MAANDEN : 5 MG / PER DAG
1-2 JAAR   :           5 MG / PER DAG
2-5 JAAR :            6 MG / PER DAG
6-9 JAAR :            7 MG / PER DAG

ZINK TEKORT

Omdat zink in vrij veel voedingsmiddelen voorkomt is het risico op een tekort vrij nihil in Nederland. Toch komt het afgelopen jaren iets meer voor, dit komt omdat steeds meer mensen kiezen om vegetarisch of veganistisch te gaan eten. Als de zink inname dan niet goed wordt gecompenseerd, kan er een tekort ontstaan.
Een tekort aan zink is, net als vele andere mogelijke tekortkomingen, vrij lastig te achterhalen omdat de meeste gehoorde klachten / symptomen zeer uiteenzettend zijn. De meest gehoorde symptomen zijn :
– anders of minder reukvermogen of minder tot niets meer proeven
– afwijkingen aan de huid / slijmvliezen 
– afwijkingen in groei en ontwikkeling zoals achterblijvende groei en afwijking aan het skelet
– nachtblindheid
– verminderde afweer tegen infecties
Een risico aan teveel aan zink is bijna nihil, dan moet je het wel erg bont maken. Via onze voeding lopen we vrijwel geen risico’s om een teveel aan zink binnen te krijgen, tenzij je dagelijks liters zuivel en kilo’s vlees consumeert. Als je op langere termijn dagelijks een teveel binnenkrijgt aan zink loop je een een risico op koper-tekorten.
Je loopt het meeste risico, als je teveel  zink suppleert via ( synthetische ) supplementen. Via onze voeding zal het gelukkig zo’n vaart niet lopen.
Het risico op een tekort is meestal groter. Dit komt voornamelijk omdat we minder gezond zijn gaan eten, maar ook bepaalde leefstijlen zijn gaan volgen waardoor veel voedingsmiddelen worden gemeden. Vooral veganisten moeten daarom extra goed op hun zink-inname letten.
Zink is iets wat vrij wispelturig te werk gaat in ons lichaam en moet daarom ook geheel naar behoeften worden aangevuld. Is er sprake van een tekort, dan is het echt belangrijk, om een juiste , passende aanvulling te vinden, waardoor je geen risico loopt jouw mineraal-huishouding te verstoren.

WAAROM IS ZINK ECHT HEEL BELANGRIJK ?

Nu je al veel hebt kunnen lezen, wat voor belangrijke rollen zink heeft in ons lichaam voor talloze processen, kunnen we ons temeer afvragen, waarom er niet heel erg veel aandacht wordt besteed aan het sporenelement, terwijl iets als vitamine C volop belangstelling krijgt, zeker in de herfst en winterperiode. Vitamine C staat bekend weerstandverhogend te werken, maar zink speelt hierin ook een cruciale rol.  Zink is een MULTI FUNCTIONEEL sporenelement voor het menselijk lichaam. Dit, omdat het een cruciale rol speelt in verschillende fysiologische processen, zoals celgroei, celontwikkeling, het metabolisme en de cognitieve reproductieve en immuunsysteem functie. Zink is ook erg belangrijk voor een snelle wondgenezing en het heeft zelfs invloed op ons reukvermogen en smaakpapillen. Dit wordt niet alleen geroepen, maar ook onderstreept door de wetenschap. IN DEZE RECENTE STUDIE uit 2023 lezen we dat zink de multifunctionele rol speelt voor ons lichaam en daarom ook belangrijk is, om voldoende van binnen te krijgen. En dat dit zeker geldt voor “ risicogroepen”  als veganisten en vegetariërs, zwangeren en lactaten, ouderen, en alcoholisten.
Zeker de wereldwijd groter groeiende veganisten moeten extra aandacht besteden aan hun zink-inname. Dit komt, omdat de biologische beschikbaarheid van zink uit vegan en vegetarische diëten veel lager ligt dan niet veganistische diëten. Maar het komt ook omdat veganisten / vegetariërs veel meer peulvruchten en volle granen eten ( tel daarbij ook de vegan zuivel / vleesvervangers mee op basis van) die van nature vrij veel fytaten bevatten. Fytaten binden zink, waardoor deze de opname belemmeren. Ook is vlees een zeer grote bron van biologisch beschikbare zink. Dit zorgt in regel sneller voor een veel lagere zink inname wat veel lagere serumzinkspiegels oplevert. Als je weinig tot geen vlees / zuivel / eieren eet, is zink zeker een groot punt van aandacht in je voeding.
Maar het speelt dus ook een vrij grote rol in het behouden van een goed werkend immuunsysteem. IN ONDERZOEKEN is de hypothese geopperd, dat zink de ernst en de duur van tekenen/ symptomen van verkoudheid zou kunnen verminderen. Dit gebeurt, doordat zink door binding en replicatie van het rhinovirus in de neusslijmvliezen direct kan afremmen en zo ook meteen ontstekingen te onderdrukken. Het draagt zo dus bij aan een goede ondersteuning van ons immuunsysteem.

SUPPLEMENTEN

Het kan dus gunstig zijn, om zink aan te vullen in de vorm van supplementen. Er zijn vrij veel zink-supplementen op de markt, meest gesynthetiseerde varianten. Deze bestaat meestal uit één ingrediënt  / voedingsstof. Er zijn globaal genomen circa vier vormen ( mineraalpreperaten )  die meest worden toegepast.  ( gluconaat / picolinaat / citraat / bisglycinaat)  Het één is wat beter opneembaar als het ander. Al deze stoffen worden door de mens gemaakt en komen niet in de natuur voor.
Zink komt voor in organische vormen en anorganische vormen. De organische vormen worden meest gebruikt in “ natuurlijke “ varianten. Organische stoffen bestaan uit natuurlijke verbindingen tussen moleculen. Hierboven noemde ik al een aantal organische vormen, die meest worden gebruikt. Er zijn ook anorganische stoffen, dit zijn stoffen die geen natuurlijke verbindingen aangaan met moleculen. Dit zijn stoffen als sulfaat, oxide en carbonaat. Deze vormen kun je dan ook beter niet kiezen.
Prijstechnisch wordt zink-citaat meest gebruikt als zink-supplement. Het heeft bovendien betere sensorische eigenschappen als textuur en smaak.
Wil je graag zo natuurlijk mogelijk en ook nog eens biologisch, dan wordt dit een ware zoektocht. Want echt 100% natuurlijk en biologisch gecertificeerde zink-supplementen zijn niet tot nauwelijks vindbaar. Tot nu.

NATUURLIJKE ZINK VAN PUUR & FIT

Goed, dat zink niet zo onbelangrijk is, dat heb je gelezen, en ook kun je veel uit je voeding halen. Maar als dat om welke reden ook niet lukt, dan zijn supplementen een uitkomst. Maar welke ? Dat ligt uiteraard aan je eigen keuze. Mijn persoonlijke voorkeur gaat altijd uit naar echt biologische en natuurlijke suppletie. Puur & fit heeft wat dat betreft een geweldige zink in-the-house. Het is om te beginnen  100% biologisch gecertificeerd. Maar daarnaast komt het zink uit een zeer unieke bron : guave.  Guave is een veel voorkomende tropische vrucht die in veel tropische en sub-tropische gebieden wordt verbouwd. Het stamt af van de mirte-familie, en staan bekend om de extreme hoeveelheden vitamine c en..zink. Het guave in de capsules ( Psidium Guajava )  bevat alle natuurlijk voorkomende co-enzymen en co-nutriënten uit de guave.
De capsules ( uiteraard geheel plantaardig ) bevatten als vulmiddel brandnetelblad , MCT  olie, en bamboe silicium. De capsules bevatten 5 mg zink uit guave.
Zink ondersteunt het immuunsysteem, de normale botten, haar en huid, de normale cognitieve functie, en het normale gezichtsvermogen. Het draagt bovendien bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade, een normaal zuur-basemetabolisme, een normale vruchtbaarheid en voortplanting.
BESTELLEN ?
klik hier om de natuurlijke zink te bestellen
DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER DE NATUURLIJKE ZINK !!

HOE WEET IK NU OF IK EEN ZINK TEKORT HEB ?
Omdat zink in vrij veel voedingsmiddelen voorkomt is het risico op een tekort vrij nihil in Nederland. Toch komt het afgelopen jaren iets meer voor, dit komt omdat steeds meer mensen kiezen om vegetarisch of veganistisch te gaan eten. Als de zink inname dan niet goed wordt gecompenseerd, kan er een tekort ontstaan.
Een tekort aan zink is, net als vele andere mogelijke tekortkomingen, vrij lastig te achterhalen omdat de meeste gehoorde klachten / symptomen zeer uiteenzettend zijn. De meest gehoorde symptomen zijn :
– anders of minder reukvermogen of minder tot niets meer proeven
– afwijkingen aan de huid / slijmvliezen 
– afwijkingen in groei en ontwikkeling zoals achterblijvende groei en afwijking aan het skelet
– nachtblindheid
– verminderde afweer tegen infecties
 
Een risico aan teveel aan zink is bijna nihil, dan moet je het wel erg bont maken. Via onze voeding lopen we vrijwel geen risico’s om een teveel aan zink binnen te krijgen, tenzij je dagelijks liters zuivel en kilo’s vlees consumeert. Als je op langere termijn dagelijks een teveel binnenkrijgt aan zink loop je een een risico op koper-tekorten.
Je loopt het meeste risico, als je teveel  zink suppleert via ( synthetische ) supplementen. Via onze voeding zal het gelukkig zo’n vaart niet lopen.
Het risico op een tekort is meestal groter. Dit komt voornamelijk omdat we minder gezond zijn gaan eten, maar ook bepaalde leefstijlen zijn gaan volgen waardoor veel voedingsmiddelen worden gemeden. Vooral veganisten moeten daarom extra goed op hun zink-inname letten.
Zink is iets wat vrij wispelturig te werk gaat in ons lichaam en moet daarom ook geheel naar behoeften worden aangevuld. Is er sprake van een tekort, dan is het echt belangrijk, om een juiste , passende aanvulling te vinden, waardoor je geen risico loopt jouw mineraal-huishouding te verstoren.
JA, OKAY….MAAR HOE KOM JE ERACHTER ?
Als je echt twijfelt, is de enige echte manier om erachter te4 komen of je een zink tekort hebt, middels een bloedonderzoek. Dit kun je bij de huisarts aanvragen. Meestal wordt er dan een geheel bloedonderzoek gedaan, omdat zink slechts in zeer kleinere hoeveelheden in de lichaamscellen aanwezig is.
HOEVEEL ZINK HEB IK PER DAG NODIG ?
Als je uitgebalanceerd / volwaardig en gezond eet is de balans in orde en loop je weinig risico om tekorten aan zink op te lopen. Hoeveel heb je eigenlijk per dag nodig ??
Voor zink is het volgende vastgesteld ( ADH )
VOLWASSEN VROUW :  7 MG / PER DAG
VOLWASSEN MAN : 9 MG / PER DAG
 
 
Voor kinderen liggen de ADH anders omdat de behoeften aan zink continu kunnen verschillen. Volgens het Voedingscentrum liggen de gemiddelde ADH voor kinderen op :
6-11 MAANDEN : 5 MG / PER DAG
1-2 JAAR   :           5 MG / PER DAG
2-5 JAAR :            6 MG / PER DAG
6-9 JAAR :            7 MG / PER DAG
PER CAPSULE BEDRAAGT DE PUUR & FIT ZINK 5 MG. IS DAT NIET TE WEINIG ?
Nee. Voor een gemiddelde aanvulling ( want daar praten we hier immers over , suppletie is een aanvulling, geen vervanging ) is 5 mg per capsule een meer-dan-prima aanvulling. Mocht je via een deskundige meer per dag worden geadviseerd, kun je twee capsules over dag gebruiken. Maar doe dit dan altijd wel in overleg met je behandelaar. Daarnaast is 5 mg per dag ter aanvulling een perfecte aanvulling op een goed eetpatroon, dus zorg zeker ook, dat je voeding “ op orde “ is.
KUN JE DE CAPSULES OPENEN ?
Zeker! Als je moeite hebt met capsules wegslikken, kun je de capsules gemakkelijk openen en verder door je voedsel verwerken. Het poeder heeft geen vervelende smaak, of bij / nasmaak.
KUN JE ZINK OOK SLIKKEN OM JE WEERSTAND TE ONDERSTEUNEN, VOOR STRAKS TIJDENS DE HERFST EN DE WINTERPERIODE ?
Zeker. Het is wetenschappelijk onderstreept dat zink ons immuunsysteem ondersteunt. Zink is een MULTI FUNCTIONEEL sporenelement voor het menselijk lichaam. Dit, omdat het een cruciale rol speelt in verschillende fysiologische processen, zoals celgroei, celontwikkeling, het metabolisme en de cognitieve reproductieve en immuunsysteem functie. Zink is ook erg belangrijk voor een snelle wondgenezing en het heeft zelfs invloed op ons reukvermogen en smaakpapillen.
HELPT HET OOK TEGEN OXIDATIEVE STRESS ?
Zeker, ook dit is wetenschappelijk onderbouwd. Er is sprake van oxidatieve stress als ons lichaam wordt overspoeld met een teveel aan potentieel schadelijke / weefsel aantastende vrije moleculen, ook wel vrije radicalen genoemd,  die gezonde cellen kunnen beschadigen en mogelijk tot een fysieke aftakeling kunnen leiden. Zink draagt bij tot de bescherming van de cellen om zo oxidatieve stress tegen te gaan.
WAT ZIJN VRIJE RADICALEN DAN PRECIES ? 🥺 
Vrije radicalen zijn moleculen die in het lichaam ontstaan door de afbraak van voedingsstoffen voor energieaanmaak. Hierdoor verzwakt de buitenlaag van deze moleculen en raken ze een negatief geladen elektron kwijt. Ze krijgen dan teveel positieve lading en gaan zich instabiel gedragen. Een vrije radicaal kan worden beschouwd als iedere moleculaire soort die in staat is tot een onafhankelijk bestaan en die een ongepaard elektron in een automaire orbitaal (  een atoomkern waarin elektronen met een bepaalde energie zich met 90% waarschijnlijkheid bevinden ) de aanwezigheid van een van een ongepaard elektron resulteert in bepaalde gemeenschappelijke eigenschappen die weer door de meeste radialen worden gedeeld. En die zijn weer erg onstabiel en reactief. Het is een beetje ingewikkeld, maar eigenlijk zijn vrije radicalen slecht nieuws voor je lijf. Oxidatieve stress speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van chronische en degeneratieve aandoeningen zoals kanker, artritis, veroudering, auto-immuunziekten, cardiovasculaire en neurodegeneratieve ziekten.
HOE KOM IK DAN IN AANRAKING MET VRIJE RADICALEN  ?
bij de verbranding van voedsel, de versterking van je afweer en ontgifting van je lichaam komt zuurstof vrij. Bij dit proces – oxidatie genoemd – ontstaan bijproducten die vrije radicalen worden genoemd.  Vrije radicalen  ( ook wel eens instabiele moleculen genoemd )  zijn onvermijdelijk, omdat we immers iedere dag moeten eten en drinken. Daarom zijn ANTI OXIDANTEN zo belangrijk om iedere dag voldoende van binnen te krijgen, zodat de balans goed blijft. Je lichaam is gelukkig prima in staat die balans goed te houden, zolang jij maar zorgt dat je iedere dag voldoende antioxidanten naar binnen werkt. 

7 Reacties op “Waarom zink belangrijk is, en bestaat er een natuurlijk zink supplement ?

  1. Hallo Moniek,
    Ik wilde het graag bestellen maar bij puur en fit zie je niets staan op de website.
    Is het artikel misschien nog niet te koop.

    • klopt, het gaat morgen pas in, je bent er vroeg bij 😉 Hou mijn socials morgen ( zondag ) dus in de gaten!

  2. Goedemorgen, mijn vraag is dan wélke zink vorm is hier gebruikt? Ik ben al maanden mijn geur en smaak kwijt en wil graag weten welke vorm ik het beste kan slikken. Dank alvast!

    • HOE WEET IK NU OF IK EEN ZINK TEKORT HEB ?
      Omdat zink in vrij veel voedingsmiddelen voorkomt is het risico op een tekort vrij nihil in Nederland. Toch komt het afgelopen jaren iets meer voor, dit komt omdat steeds meer mensen kiezen om vegetarisch of veganistisch te gaan eten. Als de zink inname dan niet goed wordt gecompenseerd, kan er een tekort ontstaan.
      Een tekort aan zink is, net als vele andere mogelijke tekortkomingen, vrij lastig te achterhalen omdat de meeste gehoorde klachten / symptomen zeer uiteenzettend zijn. De meest gehoorde symptomen zijn :

      – anders of minder reukvermogen of minder tot niets meer proeven
      – afwijkingen aan de huid / slijmvliezen
      – afwijkingen in groei en ontwikkeling zoals achterblijvende groei en afwijking aan het skelet
      – nachtblindheid
      – verminderde afweer tegen infecties

      Een risico aan teveel aan zink is bijna nihil, dan moet je het wel erg bont maken. Via onze voeding lopen we vrijwel geen risico’s om een teveel aan zink binnen te krijgen, tenzij je dagelijks liters zuivel en kilo’s vlees consumeert. Als je op langere termijn dagelijks een teveel binnenkrijgt aan zink loop je een een risico op koper-tekorten.
      Je loopt het meeste risico, als je teveel zink suppleert via ( synthetische ) supplementen. Via onze voeding zal het gelukkig zo’n vaart niet lopen.
      Het risico op een tekort is meestal groter. Dit komt voornamelijk omdat we minder gezond zijn gaan eten, maar ook bepaalde leefstijlen zijn gaan volgen waardoor veel voedingsmiddelen worden gemeden. Vooral veganisten moeten daarom extra goed op hun zink-inname letten.
      Zink is iets wat vrij wispelturig te werk gaat in ons lichaam en moet daarom ook geheel naar behoeften worden aangevuld. Is er sprake van een tekort, dan is het echt belangrijk, om een juiste , passende aanvulling te vinden, waardoor je geen risico loopt jouw mineraal-huishouding te verstoren.

      JA, OKAY….MAAR HOE KOM JE ERACHTER ?
      Als je echt twijfelt, is de enige echte manier om erachter te4 komen of je een zink tekort hebt, middels een bloedonderzoek. Dit kun je bij de huisarts aanvragen. Meestal wordt er dan een geheel bloedonderzoek gedaan, omdat zink slechts in zeer kleinere hoeveelheden in de lichaamscellen aanwezig is.

  3. Wat voor aanbevelingen kunt u doen voor mij.

    Ik heb huidklachten…psoriasis…volgens de dermatoloog.

    Vriendelijke groet,

    Tine.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *