…waarom ik een zeer groot fan ben ( en blijf! ) van AFRICAN ORGANICS!
In 2020 kwam ik voor het eerst mee in aanraking, en op dat moment werd het merk African Organics ook gelanceerd in Nederland. Ik deed een shampoo + conditioner TEST, waarin ik natuurlijke varianten testte, en meteen na mijn eerste testen met dit merk was ik meer dan enthousiast. De BAOBAB shampoo + conditioner belandde in de test dan ook steevast op de eerste plaats. Inmiddels zijn we op dit moment van schrijven ruim vier jaar verder, en het merk heeft voor nogal wat uitdagingen gestaan dankzij de perikelen van de pandemie. Maar ik kan niet gelukkiger worden met het feit dat ze sterker terug zijn dan ooit! Omdat ik erg veel vragen ontvang rondom dit merk, heb ik besloten, om een overzichtelijk artikel te gaan schrijven, waarin ik zoveel mogelijk ga proberen alle meest gestelde vragen uitvoerig te beantwoorden. Heb je na het lezen nog vragen ? Stel ze gerust onder in de coments, dan pak ik ze zo snel mogelijk op!
WAT IS AFRICAN ORGANICS NU EIGENLIJK PRECIES VOOR EEN MERK ?
Vanaf het begin dat ik dit merk ontdekte, in 2020, ben ik een mega groot fan. Mijn haar wordt er mega blij van. Maar wat IS African Organics nu eigenlijk ? Dat wordt mij wel eens gevraagd, daarom zo kort en bondig mogelijk een korte uitleg. African Organics is een zeer kleine onderneming, wat wordt gezien als een familie, wat in Afrika wordt geproduceerd. Het gaat om een Ecocert-gecertificeerd bedrijf, wat uit de meest krachtigste componenten uit de natuur in Afrika 100% natuurlijke shampoo’s / conditioners / haarolie en shower gels en lotions produceert op kleine schaal. De ingrediënten worden gekweekt en geoogst uit duurzame bronnen met SUB-SAHARAN-AFRICA. Dit is een in Afrika gevestigde organisatie die de nationale Afrikaanse bedrijfsvoering ondersteunt. Koop jij dus producten van African Organics, dan steun je meteen deze prachtige projecten. En geef je direct een contributie aan het onderhoud voor watervoorziening in Afrika. African Organics geeft 5% van hun opbrengsten aan de SUB SAHARAN-AFRICA Association. Ook zijn zij een partnership aangegaan met TWO OCEANS AQUARUIM, een sight seeying organisatie wat opkomt voor de oceanen, om deze schoon en gezond te houden voor het zeeleven. AO zorgt voor producten om aan bezoekers en personeel te geven. Ook zijn ze een partnership aangegaan met organisatie CLEANHUB, die zich inzet om de oceanen schoon te maken ( plastic soep opruimen ) waarvan veel plastic weer wordt gerecycled. Tot slot werkt African Organics geheel carbon neutraal.
De gehele Afrika Organics lijn is vrij van schadelijke “ nasty’s” als parabenen, petrochemische stoffen, sulfaten, siliconen, dierlijke grondstoffen, geëthoxyteerde of PEG grondstoffen, proyleenglycol, en vele andere grondstoffen die “ nasty” zijn volgens de ECOCERT standaard. Wil je daar iets meer over lezen? KLIK DAN HIER ( let op, wel in het Engels )
Africa Organics is vrij baanbrekend, om een 100% natuurlijke origine van de grondstoffen te ontwikkelen voor alle producten, inclusief haarverzorging. Dit maakt de shampoo’s + conditioners vrij uniek op de markt.
Verder werkt het merk zeer nauw samen met Phytotrade Afrika. Zij minitoren de duurzaamheid van de wilde oogst en zorgen ervoor dat de oogsters een eerlijke prijs krijgen. Dit betekent, dat als je een product koopt van Afrika Organics, jij iemand op het platteland van Afrika ondersteunt. I LOVE IT! 🥰
Daarnaast is het opmerkelijk goedkoper dan andere natuurlijke shampoo’s + conditioners. De gemiddelde verkoopprijzen liggen op € 13 per fles, wat zeker i.v.m andere natuurlijke alternatieven opmerkelijk goedkoper is. Mede hierom ben ik ook voor dit merk gevallen. Natuurlijke shampoo’s + conditioners zijn helaas enorm prijzig, en dan is deze redelijke verkoopprijs een welkome verademing. Alles op een rij :
- Goedgekeurd door PhytoTrade Africa, een Fair Trade initiatief dat gemeenschapsprojecten promoot door sub-Sahara Afrika.
- Gecertificeerd biologisch door Ecocert en geclassificeerd als 100% natuurlijke origine.
- Goedgekeurd door Beauty Without Cruelty en niet getest op dieren uiteraard.
- Er worden geen rauwe grondstoffen ingekocht bij producenten die nog op dieren testen.
- Alle producten zijn makkelijk biologisch afbreekbaar door het milieu en door deze producten te gebruiken draag je bij aan de gezondheid van ons watersysteem.
- Er wordt geen gebruik gemaakt van enige dierlijke grondstoffen waardoor alle producten als ‘vegan’ beschouwd kunnen worden. Africa Organics is goedgekeurd door de Vegan Society van Zuid-Afrika.
- Africa Organics werkt nauw samen met PhytoTrade Africa. Zij monitoren de duurzaamheid van de wilde oogst en zorgen er voor dat de oogsters eerlijk en snel betaald worden. Dus elke keer als je een product koopt van Africa Organics heeft er iemand uit het platteland van Afrika baat bij.
Ofwel, de kreet van African Organics : “ Do the best for yourself, do the best for our planet. It’s the intelligent, caring thing to do.”
MAAR..ER ZIT ALCOHOL EN PARFUM IN !!!!
Een veel gehoorde reactie is wel, dat er alcoholen en “ parfums “ in de producten zitten. Is dat geen meuk ? Ja, als je dit in REGULIERE cosmetica vindt wel. Maar er zijn heel veel verschillen. Te beginnen met de alcoholen. Alcoholen zijn een veel voorkomend en omstreden ingrediënt in verzorging en cosmeticaproducten. In iedere ingrediënten lijst op een verzorging en/ of cosmeticaproduct vinden we wel een vorm van alcohol. Het is voor veel mensen een raadsel, waarom dit erin wordt gestopt. Alcohol in verzorging en cosmeticaproducten heeft een slecht imago. Is dit nu terecht of onterecht? En wat is dat alcohol nu precies?
We kennen het voornamelijk in de vorm van een drank. De officiële naam van deze soort alcohol is ETHANOL of ETHYL-ALCOHOL. Terwijl we denken, dat dit de enige soort alcohol is die er bestaat, vallen onder alcohol vele groepen. Alcoholen kunnen uit verschillende verbindingen bestaan. Deze verbindingen kunnen sterk met elkaar matchen, maar sommigen ook weer niet. Het gedeelte wat verschilt bepaalt uiteindelijk de kenmerken van het soort alcohol, en de werking van alcohol.
Waarom wordt het in verzorging en cosmeticaproducten gestopt? Wel , om verschillende redenen. Ethanol denat is een veel voorkomende alcoholsoort. Het is een alcohol waaraan een stofje wordt gekoppeld om het zo niet drinkbaar te maken. De middelen die daarvoor gebruikt worden zijn vaak van synthetische herkomst en maken deze alcohol ondrinkbaar. De gedenatureerde alcohol is een goedkope grondstof die veel in de cosmetica- productie wordt gebruikt. Hiermee ontlopen bedrijven de hoge accijns op drinkbare alcohol. Deze zogenaamde cosmetische alcohol kan, door de gebruikte synthetische middelen, aanleiding geven tot allergische reacties. . Het voorkomt in elk geval, dat alcoholisten deze non-food-producten gaan drinken. Dit heet DENATURED ALCOHOL ook wel ALCOHOL DENAT. ( SD ) Het wordt in de cosmeticawereld ook wel “ de vieze / slechte alcohol” genoemd. Het wordt meestal in vrij hoge concentraties toegevoegd om bacteriën te doden, waardoor de houdbaarheid gewaarborgd kan worden. Deze alcohol Denat vinden we ook in hoge concentraties terug in tonics en lotions tegen acné, om de onzuiverheden en verspreiding van bacteriën te verminderen op de huid. Daarnaast wordt alcohol ook toegepast om ingrediënten die normaal niet met elkaar willen mengen, te kunnen vermengen. In parfums wordt alcohol ook als basis gebruikt. Ook wordt het heel veel als oplosmiddel gebruikt, met name in zonnebrandproducten met een hoge factor. Het voorkomt schuimvorming, heeft een sterk verdunnende werking en geven aan bijvoorbeeld toners een ontvettend effect waardoor wij dat bekende en gewilde frisse gevoel ervaren.
Benamingen die onder deze slechte alcohol vallen zijn o.a:
– ETHANOL
– ETHYL ALCOHOL
– BENZYL ALCOHOL
– ISOPRPYL ALCOHOL
– METHANOL
Als je deze benamingen in een ingrediënten lijst tegenkomt en ook nog eens op één van de eerste plekken, loop deze dan liefst voorbij. Dit betekent, dat het product voor het grootste deel uit alcohol bestaat, wat zeker bij een kwetsbare en gevoelige huid veel schade aan kan richten. Staan één van de boven genoemde SD-alcoholen onderaan in een lijst, dan wordt het voornamelijk toegepast om te mengen, en hoef je je niet zo heel erg veel zorgen te maken.
Omdat alcohol zeer snel verdampt , kan het de huid in rap tempo uitdrogen. Je kunt dit nog het beste vergelijken met GLASSEX. Dat spul bestaat voor het grootste deel uit alcohol. Als je het opspuit verdampt dit direct en trekt het oppervlak kurkdroog zodat jij enkel nog wat droog kunt poetsen met een doek of velletje keukenpapier. Deze werking is zo’n beetje hetzelfde op je huid. Het droogt je huid gigantisch uit. Daarnaast lost het de natuurlijke vetten op in het oppervlakkige gedeelte van je huid. Dit zorgt ervoor, dat de natuurlijke barrière van je huid die er o.a voor zorgen dat er geen agressieve stoffen binnen kunnen dringen, kapot gaat. Alcohol wordt ook mede hierom vaak toegevoegd om zo alle stoffen in een créme of zalf of serum goed op te laten nemen door de huid. Daarmee doe je zowel goed als kwaad, want niet alleen de goede stoffen in een product worden opgenomen, maar ook de vervelende, als bewaarstoffen en andere synthetische stoffen. Allemaal triggers die de huid irriteren, uitdrogen en aantasten. SD-alcohol heeft nog een zeer vervelend staartje: SD-alcohol zorgt ervoor dat de voorlopers van vitamine A ( retinol ) niet verder worden omgezet tot vitamine A -zuur. Als je huid hier tekort aan komt, zet de veroudering bijvoorbeeld ook veel sneller in.
Voordat je wanhopig met je handen in de lucht vliegt en je je afvraagt hoe je in hemelsnaam je huid moet verzorgen, wees gerust. Er bestaan gelukkig erg gezonde en onschuldige alternatieven op SD-alcoholen in verzorging-en-cosmeticaproducten. Sterker nog, dit zijn alternatieven die de huid juist verzorgen. Dit gaat om:
– VETALCOHOLEN
Vet-alcohol is een onderdeel van natuurlijk vet of olie. Een voorbeeld: laurinezuur wordt verkregen door een destillatie uit kokosvet. Onder druk wordt waterstof aan het vetzuur toegevoegd. Het eindproduct van vetzuur en waterstof is een vetalcohol: een wasachtige compacte substantie. Alhoewel het chemisch gezien wel tot de alcoholgroep behoort is het niet te vergelijken met pure alcohol en zijn eigenschappen.
– WOL-ALCOHOLEN
Ook wel wolvet of lanoline genoemd. Het gaat om een complex mengsel van alcoholen en vetzuren dat vaak wordt toegepast in cosmetica , met name zalf en crémes en balsems. Het heeft goede water-bindende en emulgerende eigenschappen en wordt uit natuurlijke bron gemaakt ( schapenwol ) Het serum wordt aan de wol onttrokken , gereinigd en bewerkt tot annydrous lanoline. Nadelen zijn er ook: het is ongeschikt voor veganisten en er zijn veel mensen, waaronder ikzelf, die allergische reacties vertonen.
– PANTHENOL ( B5)
Al deze vettige alcoholsoorten zijn in staat veel vocht vast te houden. Ze houden de huid daarom zachter. Ze irriteren ook vrijwel nooit. Het zijn natuurlijke alternatieven op de gedenatureerde alcoholen die industrieel enorm veel worden gebruikt. Deze natuurlijke alcoholen komen we voornamelijk tegen in 100`$ natuurlijke, biologische producten en sommige producten die zijn ontwikkeld voor de kwetsbare huid. Soms wordt er overigens gekozen voor oliën en wordt er helemaal geen alcohol gebruikt. Als je één van de volgende namen in een ingrediënten-lijst tegenkomt, zit je goed:
– CETYL ALCOHOL
– CETEARYL ALCOHOL
– MYRISTYL ALCOHOL
– STEARYL ALCOHOL
TOT SLOT: stel, je hebt een potje créme waarin onderaan de lijst aan ingrediënten een foute alcohol staat vermeld. Maak je daar niet al te bezorgd over. Net als in de voedingsmiddelenindustrie geldt dat het laatst genoemde ingrediënt het minst tot nauwelijks aanwezig is in het product. In het geval van alcohol gaat het meestal om een spoor om bijvoorbeeld de ingrediënten goed met elkaar te vermengen. Dit tast de huid nauwelijks aan. De mate waarin alcohol aanwezig is, is bepaald door het INCI, wat staat voor de INTERNATIONALE NAAMGEVING VOOR COSMETISCHE INGREDIENTEN . Dit is echter knap lastig om te ontcijferen omdat de procenten vaak niet worden vermeld. We kunnen uitgaan van de volgorde van een ingrediënten lijst. Het alcohol wat African Organics gebruikt, is uiteraard een milde soort en geen schadelijke. Dus daar hoef jij, tenzij je overgevoelig / allergisch bent voor alcoholen, je dus geen zorgen over te maken.
Geurstoffen maken veel producten aantrekkelijk. We houden van lekkere geuren, en willen zelf ook graag erg lekker ruiken. Als ik naar mezelf kijk, ben ik erg gevoelig voor geuren. Het beïnvloedt mijn stemming. Oppeppende geuren zoals pepermunt en eucalyptus maken mij altijd weer even fris in het hoofd als ik ben ingedut., of een inkakker heb tijdens mijn werkzaamheden. In basis wordt ik blij en gelukkig van vanille, kokos en lichte bloemige geuren. Een vleugje parfum kan daarom wonderen doen. Geuren zijn van essentieel belang in verzorging en cosmetica producten.
Helaas zijn juist deze geurstoffen in verzorging en cosmeticaproducten een grote bron van huidirritaties. Ook kunnen er allergische reacties ontstaan. Zowel synthetische geurstoffen als pure/ natuurlijke geurstoffen kunnen de huid erg irriteren. Daarom is besloten, om een aantal van deze geurstoffen verplicht afzonderlijk te vermelden op een etiket. Het gaat om in totaal 26 geurstoffen. Ik noem de meest voorkomende hieronder op:
– GERANIOL
– LINALOOL
– CITRONELLOL-D- LIMONELE
– EUGENOL -LILIAL
– CITRAL HEXYL CINNAMAL
– BENZYL SALICYLATE
– COUMARIN
– LYRAL ( HYDROXYISOHEXYL-3 )
– BENZYL BENZOATE
– ISOMETHYLIONON
– HYDROXYCITRONELLAL
– BENZYL ALCOHOL
– CINNAMYL ALCOHOL
– ISOEUGENOL
– AMYL CINNAMAL
– CINNAMAL
– FARNESOL
– BENZYL CINNAMATE
– OAK MOSS
– ANYSYL ALCOHOL
– AMYLCINNAMYL ALCOHOL
– METHYL HEPTNE CARBONATE
– TREE MOSS
Naast deze benamingen zien we ook vaak “ parfum” of “ fragrance” staan. Dit is nog lastiger om te achterhalen welke geurstoffen er zijn gebruikt. In 100% natuurlijk geclaimde verzorging en cosmeticaproducten kunnen we ervan uitgaan, dat het tenminste om 100% natuurlijke grondstoffen gaat. Veel gebruikte geurstoffen zijn bijvoorbeeld essentiële en etherische oliën, en sterk geurende planten en kruiden als anijs en venkel. Het wil echter niet zeggen, dat we hier verder geen irritaties of andere allergische reacties van kunnen krijgen. Ook stoffen uit de natuur, zeker in geconcentreerde vorm, kan de huid net zo erg irriteren als synthetische en chemische geurstoffen. Dit geldt echter echt alleen, als je overgevoelig / allergisch bent voor parfumstoffen. Ben je dat niet, hoef je NIETS te vrezen wat betreft de parfumstoffen die in de producten van African Organics worden gebruikt, want deze zijn afkomstig uit pure etherische oliën.
PROBEREN ? GEEF HET ALTIJD DE TIJD
Ik krijg altijd wel wat vragen over het gebruik en de resultaten. Gelukkig zijn de meeste reacties erg positief, maar sommigen kunnen wat meer tijd nodig hebben. Dit kan voorkomen, als jouw haar bijvoorbeeld langer de tijd nodig heeft om te acclimatiseren op natuurlijke ingrediënten, zeker als je normaal gesproken reguliere shampoo’s en conditioners gebruikt. Onthoud, dat daarin ontzettend veel synthetische middelen zitten als schuimmiddelen, siliconen en andere vrij agressieve stoffen om jou een fijn haargevoel te geven. In de producten van AO ontbreken deze, waardoor je misschien even moet wennen aan minder schuimvorming en wat stroever haar in de overgang-fase. De fabrikant zelf zegt ook, om het tenminste twee tot drie weken even de tijd te geven. Het haar kan die tijd echt even nodig hebben. Dat hoeft niet altijd, bij mij werkte het meteen de eerste keren al geweldig, maar dat lag ook aan het feit, dat mijn haar reeds gewend was om enkel natuurlijke ingrediënten te krijgen. Hou daar dus wel rekening mee, en gooi de flessen niet meteen na één of twee keer wassen zonder het gewenste resultaat in een hoek.
ZOEK HET JUISTE TEAM VOOR JOUW HAAR
Wat ook een belangrijk puntje van aandacht vraagt, is “ het juiste team” voor je haar ontdekken. IN DIT ARTIKEL vertel ik alles over de “ teams “ en leg ik ook uit waar de teams specifiek goed voor zijn. Ik heb de term “ teams ‘ zelf bedacht, omdat er in totaal drie soorten shampoo’s + conditioners zijn, die het beste bij een bepaald haartype gaan. Zo is de BAOBAB serie ideaal voor mijn type haar : vlassig, dun, kwetsbaar, snel neigend naar droog, behandeld en poreus en beschadigd haar.Dit team is bijzonder geschikt voor:
– dun haar
– droog haar
– beschadigd haar ( föhn, styling, krultang, verf, permanent)
– vlassig haar
– futloos haar
– dof haar
De MONGOGO serie is speciaal ontwikkeld voor geverfd en chemisch behandeld haar. Het is ontwikkeld op basis van mongogo noten. WATTEH….? 🥺 Deze noten groeien aan de bongogo-boom, een zeer uitbreidende boom die wel 15-20 meter hoog kan worden. De boom, die meest in Zuid Afrika is te vinden, heeft naast de productie van noten nog vele andere nuttige attributen, zoals duurzaam hout. De noten worden ook wel manketti noten genoemd, maar meest wordt mongogo fruit gebruikt om de noot te benoemen. Van de noten wordt voornamelijk olie gewonnen die wereldwijd wordt gedistribueerd. Mongogo olie staat bekend om de zeer gunstige werking op ons haar. Het bevat een extreem hoog gehalte aan vitamine E en onverzadigde vetzuren. Het heeft een zeer versterkende werking op huid en haar en nagels. Zeker voor chemisch bewerkt / beschadigd haar een gunstig team! Het is in het bijzonder geschikt voor:
– chemisch behandeld haar ( verf, permanent)
– droog haar
– beschadigd haar
– dof en poreus haar
– gespleten haarpunten
– irritatie van de hoofdhuid
De Marula serie is bedoeld voor normaal haar, en is zeer geschikt voor het hele gezin. Het is op basis van marula olie ontwikkeld. Marula olie wordt gewonnen uit de marula boom. Deze bomen, ook wel olifantenbomen genoemd omdat olifanten de vruchten van deze boom verrukkelijk vinden, groeien in het Zuiden en Midden van Afrika en op Madagascar. De officiële naam van deze boom is de Sclerocarya birrea “. In de zomermaanden verschijn en de marula vruchten aan de boom, deze vruchten zijn snoepjes voor de olifanten. In Januari tot Maart, de heetste periode in Afrika, zijn de marula vruchten rijp en sappig. De vruchten zijn geel, en eivormig. Ze behoren tot de familie van de mango , de cashewnoten, de sumak, en de pistache. Marula vruchten smaken citrus-achtig, mild zoet en hebben een romige textuur. Sommigen vinden de vruchten een noot-achtige smaak hebben.
Een grappig detail: olifanten houden dus zoals eerder geschreven enorm van de marula vrucht. Tijdens het rijpingsproces aan de bomen stoten olifanten hard tegen de bomen aan zodat de vruchten uit de bomen vallen, en zij deze makkelijker kunnen eten. Aan het eind van de zomertijd gaan de neergekomen vruchten op de grond die niet zijn opgegeten rotten, wat zorgt voor een omzetting in de vrucht naar….alcohol…..😁….De olifanten eten deze alcohol-houdende vruchten ook nog gewoon op, en ja, je raadt het al….ze waggelen stomdronken weer weg van de bomen, niet wetend waar ze hun logge poten neerzetten….🤪🤪 Marula olie heeft , net als andere pure oliën verzachtende rn hydraterende eigenschappen. Maar het blinkt uit in nog veel meer, waardoor de olie uniek en bijzonder genoemd mag worden. Onderzoek heeft o.a uitgewezen, dat marula olie zo’n 17% meer antioxidanten bevat dan mijn eerder genoemde Argan olie, een olie die juist bekend staat om zijn vele anti-oxidanten. Er is dus een olie die vele malen méér antioxidanten bevat. Daarnaast is aangetoond dat marula ook extreem rijk is aan vitamine C ( zo’n 185 mg per 100 gram ) een vitamine die zeer belangrijk is voor onze huid. Het is zeer rijk aan omega vetzuren, waaronder de omega 9 er flink bovenuit schiet. Hierdoor is de olie n staat om in de diepere lagen van de huid , de hoofdhuid en haren te trekken, en wordt het zeer snel opgenomen in de huid. Het omega 9 aandeel in marula olie ligt ongeveer op zo’n 80% wat bizar veel is te noemen. Daarnaast bevat het nog hoge aantallen andere belangrijke omega vetzuren als omega 6 ( zo’n 9% ) en is het rijk aan vitamine E ( 13 mg per 100 gram )
Marula olie heeft dankzij de hoge omega 9 anti-bacteriële en ontstekingsremmende werkingen wat zeker voor de mensen in Afrika zelf zeer gunstig is. Het wordt daarom daar ook een wonderolie genoemd. Het zeer hoge gehalte aan palmitinezuur zorgt voor een beschermende laag op de huid.
De reden waarom ik marula olie zo uitgebreid belicht is om het feit dat dit team niet geschikt is voor mensen met heel dun haar. Het kan het haar mogelijk iets verzwaren ( wat niet altijd het geval is) waardoor het haar mogelijk wat slapper en futloos kan worden. Ik spreek wel over super-dun haar. Verder is dit team juist erg gunstig voor gevoelige hoofd-huidjes. Heb je een snel geïrriteerde hoofdhuid, dan is dit team uitermate geschikt.
De geur is neutraal, het overheerst niet. Het heeft een fijne milde, iets kruidige geur. Zeer prettig, zodat het bijvoorbeeld ook niet overheersend is voor kinderen. Dit team is bijzonder geschikt voor:
– droog haar
– het gehele gezin
– voor een geïrriteerde hoofdhuid
– dof haar
– hoofdhuid problemen als schilfers en korstjes
– jeukerige hoofdhuid
HOE ZIT HET MET DE VERPAKKING ?
We willen uiteraard ook graag aan het milieu denken, maar ook willen we graag wat gebruiksvriendelijkheid en hygiene. Daar is bij AO uiteraard ook goed over nagedacht. Zo zijn zij ingeschreven bij het CRADLE TO CRADLE filosofie wat zoveel betekent dat er met een zeer kritisch milieu-oog wordt gekeken naar een verpakking. Zo staat recycling bovenaan, en wordt er zoveel als mogelijk is, met gerecyclede materialen gewerkt. De verpakkingen van AO zijn LDPE en de doppen PP, beiden gecertificeerd door Ecocert.
De flessen zelf zijn zeer gebruiksvriendelijk en hygiënisch. De doppen hebben een klik sluiting, zodat je nooit direct met het product in aanraking komt. De dop is tevens lekdicht en geeft geen vieze uiteinden. Je kunt dankzij deze dop het product ook zeer spaarzaam gebruiken, omdat er niet ineens een hele golf product uit komt zetten, je moet echt zelf even in de tube knijpen.
KLEIN EN GROOT VERPAKKINGEN
Er was ontzettend veel vraag naar én grootverpakkingen voor de grootverbruikers onder ons, maar ook kleinere, om bijvoorbeeld mee te nemen op reis, om of het even te gaan testen voordat je een grote tube aanschaft. Deze ontwikkeling is op dit moment nog in processie bij AO, maar de eerste grootverpakkingen en kleinverpakkingen zijn al verkrijgbaar. In grootverpakking kun je bestellen :
BAOBAB SHAMPOO 1000 ML € 47,95 om te bestellen KLIK HIER
BAOBAB CONDITIONER 1000 ML € 51,95 om te bestellen KLIK HIER
BAOBAB CLAY WASH 40 ML € 3,95 om te bestellen KLIK HIER
MARULA SHAMPOO 40 ml € 3,95 om te bestellen KLIK HIER
MARULA CONDITIONER 40 ml € 3,95 om te bestellen KLIK HIER
MARULA SHOWERGEL 40 ML €3,95 om te bestellen KLIK HIER
MARULA SHAMPOO 1000 ML € 47,95 om te bestellen KLIK HIER
MARULA CONDITIONER 1000 ML € 51,95 om te bestellen KLIK HIER
MARULA SHAMPOO 5 LITER € 164,95 om te bestellen KLIK HIER
MARULA CONDITIONER 5 LITER € 179,95 om te bestellen KLIK HIER
MARULA SHOWERGEL 1000ML € 47,95 om te bestellen KLIK HIER
MARULA SHOWERGEL 5 LITER € 164,95 om te bestellen KLIK HIER
KALAHARI MELON BODY WASH 1000 ML € 47,95 om te bestellen KLIK HIER
KALAHARI MELON BODYWASH 5 LITER € 164,95 om te bestellen KLIK HIER
KALAHARI MELON BODYLOTION 1000 ML € 51,95 om te bestellen KLIK HIER
KALAHARI MELON BODYLOTION 5 LITER € 179,95 om te bestellen KLIK HIER
SENSITIVE BODYWASH 1000 ml € 47,95 om te bestellen KLIK HIER
Komende tijd zullen er nog meer groot en kleinverpakkingen verschijnen, zodra deze beschikbaar zijn bij puur & fit, zal ik deze meteen aanvullen. Ik heb zelf de 1000 ml flessen BAOBAB shampoo en conditioner aangeschaft, ik kan daarmee voorlopig even vooruit, maar kan deze ook steeds weer vervullen. De pompjes zijn namelijk onwijs ideaal. Het is in beginsel even een investering, maar anderzijds…..wat geef je nu uit aan shampoo en conditioners ? Als je dat eens bij elkaar gaat optellen, ben je denk ik zelfs voordeliger uit met deze grootverpakkingen. Omdat ze ook erg fijn zijn gevormd nemen ze weinig ruimte in beslag in de badkamer. En…het zijn fraaie flessen, geen schreeuwerige illustraties en felle kleuren, wat in vrijwel iedere badkamer past.
MARULA HAIR TREATMENT OLIE
Als mijn haar om iets extra’s vraagt, gebruik ik de Marula haarolie.
Het gaat om een 100% natuurlijk olieblend die is ontwikkeld voor droog, beschadigd, geverfd, gepermanent haar, maar ook om bijvoorbeeld weerbarstige krullen-bollen ( oooh, wat kan ik daar jaloers op zijn! ) in bedwang te houden. Het werkt als een extra boost voor je haar, of om je haar te ondersteunen. Zeker nu, in deze droge periode kan deze olie een heerlijke boost aan je haar geven. Het bestaat uit:
– pure biologische joboba olie
– pure biologische marula olie
– pure biologiche mongogo olie
– pure biologische sinaasappelschilletjes
– PCA GLYCERYL OLEATE, een ester van pyroglutaminezuur, deze natuurlijke stof bindt zich aan de schubbenlaag en de lipidelaag van de haren waardoor deze zich vernieuwen. Het is een natuurlijke conditioner
– pure frankincense essentiële olie
– vitamine E
– pure biologische zonnebloem olie
– pure peitgrain olie, een olie uit de takken / bladeren/ en onrijpe vruchten van de bittere sinaasappel.
Een zeer bijzondere blend dus. Wat ik wel een beetje misleidend vind is dat de blend in basis niet van het genoemde Marula olie is gemaakt maar uit joboba olie, maar deze olie is ook net zo goed. Ik had liever gezien dat ze dit “ JOBOBA HAIR TREATMENT OIL” hadden genoemd. Maar dat is slechts een klein detail, want de blend zelf is uiteraard bijzonder te noemen. Het zijn allen oliën, die een zeer gunstige werking heeft op ons haar en hoofdhuid. Door ze samen te brengen krijgt deze olieblend een enorme herstellende en verzorgende uitwerking op het haar. Ook de hoofdhuid wordt gestimuleerd. Ik heb er een uitgebreid artikel over geschreven, wil je deze verder lezen, KLIK DAN HIER
Baobab claywash
Toen ik deze voor de eerste keer ging testen, vond ik het een beetje spannend. Dit, omdat mijn huid in regel nogal heftig reageert op klei. De Baobab Clay body wash is een douchegel, wat is verrijkt met een klei, bentoniet. Daar ga ik kort iets over vertellen.
Bentoniet is een 100% natuurlijke, minerale klei, afkomstig uit vulkaanas. Het wordt ook wel MONTMORRILLONIET genoemd. Uit de grond genomen ziet het eruit als een fijn poeder wat uit microscopisch kleine kristallen is opgebouwd. Er zijn heel veel verschillende soorten klei, maar wat bentoniet klei nu zo uitzonderlijk maakt is dat het een zeer ZACHT mineraal-kleisoort betreft. Het heeft een bizar groot waterbindend vermogen. Als je bentoniet oplost in water is dit goed zichtbaar. Het lost eerst op in klei-klontjes en dit verandert langzaam in een stroperige massa. Waar andere kleisoorten in water oplossen en het water troebel maken waarbij het klei uiteindelijk naar de bodem zakt, blijft bentoniet mooi homogeen.
Bentoniet is extreem rijk aan mineralen en sporenelementen. Het bevat een zeer hoog natriumgehalte, en wordt daarom ook wel natrium-bentoniet genoemd Dit is overigens een soort wat niet uitwendig is te gebruiken, omdat het zoutgehalte ongunstig is voor de nieren. Bentoniet krijgt een scheikundige lading van de mineralen zodra het in aanraking komt met water. Bentoniet is, net als andere kleisoorten, een oeroud geneesmiddel. Eeuwenlang wordt het al door de mens gebruikt, vanwege de zeer krachtige negatieve scheikundige lading van de mineralen zodra het in aanraking komt met water. De kracht van klei zit hem in het absorberende vermogen. Bentoniet absorbeert bijvoorbeeld lichaamsvreemde stoffen zodra het wordt vermengd met wat water. Dit biedt vele mogelijkheden om de bentoniet klei medicinaal ( inwendig en uitwendig) te gebruiken. Waar je wel goed op moet letten,, als je van plan bent om de klei inwendig te gebruiken, is dat de klei FOOD GRADE moet zijn. Waar klei meest uitwendig voor wordt gebruikt, zowel DIY als industrieel, zijn de zogenoemde klei maskers. Ik denk dat iedereen wel eens een foto heeft gezien van een gezicht wat is ingesmeerd met klei. Met name bentoniet is uitermate geschikt voor gezichtsmaskers. Dit komt door het extreme absorptievermogen. Het is daarom één van de kleien die de huid extreem goed kan zuiveren van oneffenheden, afvalstoffen en andere onzuiverheden. Ons gelaat is meest gevoelig voor deze onzuiverheden en daarom zijn klei-maskers zo wel-werkend. In de kant en klaar kleimaskers vinden we naast wat klei helaas ook veel meuk. Het is daarom een veel beter idee, om het zelf te maken. Bentoniet kleipoeder is niet duur. Dit heb je in basis eigenlijk alleen maar nodig om een goed kleimasker te kunnen maken. Even mengen met wat water, op je toet smeren en dit even laten trekken. Daarna weer goed afspoelen met warm water en het gezicht met een goed serum of toner nabehandeling. En zak bentoniet poeder kost zo’n € 7 euro, daar kun je enorm lang mee vooruit voor uitwendig gebruik. Naast dat het je dus ook enorm veel geld scheelt, is pure klei veel werkzamer. Je kunt bentoniet voor veel meer doeleinden gebruiken. Denk aan een verkwikkend voetbad, om ruwe en vermoeide voeten een verwennerij te geven. Voeg er enkele druppels eucalyptus olie aan toe en je voeten voelen na het badje weer als herboren,
Het is ook ideaal om er bijvoorbeeld een scrub van te maken, samen met Keltisch zeezout. Op internet vind je talloze leuke recepten.
Wil je verder lezen, ook hoe het mij is bevallen ? KLIK DAN HIER. Wil je de Clay wash meteen bestellen ? KLIK DAN HIER
WIL JE AFRICAN ORGANICS BESTELLEN ?
Ik toeter nu al zo’n vier jaar hoog van de daken hoe fijn ik dit spul vind en dat heeft zo zijn vruchten afgeworpen, want inmiddels zijn er heel wat fans in Nederland die net zo enthousiast zijn als ik. Daarom heb ik alles gedaan om zoveel mogelijk producten binnen te zetten bij puur & fit !! Daar kun je inmiddels het gehele assortiment vinden ! Wil je naar het overzicht ?
TOT SLOT ENKELE HANDIGE TIPS:
- Veel mensen laten conditioners zeer kort in het haar trekken. Zeker met lang haar is het juist erg belangrijk, om een conditioner goed in het haar te laten trekken. Na de wasbeurt laat ik de conditioner 15-18 minuten in mijn haar trekken. Zorg ook, dat de conditioner goed over het haar is verdeeld en smeer indien nodig ( droge haarpunten, gespleten haar/ haarpunten) wat extra condiotiner in. Rol het haar in een punt naar elkaar en leg het als ware op je hoofd. Op deze manier trekt de conditioner goed in.
- Spoel alles grondig uit. Zowel shampoo als conditioner.
- Spoel en was de haren met LAUWWARM WATER. Lekker heet lijkt wellicht hygiënischer , maar het is funest voor je haar en hoofdhuid.
- laat je haar liefst aan de lucht drogen.
- kam / borstel je haar zo veel mogelijk met je vingers, en zo min mogelijk met een kam of borstel.
- Heb je snel klittend haar? Haal dan tijdens het inbrengen van de conditioner met je vingers door het haar een verwijder eventuele klitten. Probeer niet teveel te trekken, maar verwijder de klitten met enige voorzichtigheid.
- gebruik ALTIJD een conditioner na een wasbeurt. Dit is echt meest fijn voor de conditie van je haar.
- In ” kopertje ” maar toch…..mijd styl-appaaten. Hoe mooi een fabrikant of kapper het ook probeert te verantwoorden, al deze apparaten zijn moordend voor je haar en je hoofdhuid.
- Gebruik de juiste styling. KLIK HIER
- Heeft je haar net even wat meer nodig? Gebruik dan een serum. KLIK HIER