De grote natuurlijke shampoo + conditioner test 2020 !

In Februari 2020 schreef ik een nogal heftig artikel over shampoo’s en conditioners, in hoeverre deze schadelijk waren voor onze gezondheid. KLIK HIER.  Daar ontving ik heel veel reacties op. Veel mensen schrokken, omdat ze totaal geen besef hadden van al die stoffen in hun shampoo’s en conditioners. Eerder werd mij al gevraagd of ik niet eens een test kon houden met natuurlijke shampoo’s en conditioners, omdat de markt enorm is, en de keuze daarom reuze. Daar ben ik toen direct mee aan de slag gegaan. Ik ben begin December 2019 gestart. Op dit moment van schrijven , Maart 2020 is de test nog in volle gang. Ik hoop de test eind Maart / begin April on line te kunnen zetten.

WAAROM EEN NATUURLIJKE SHAMPOO+CONDITIONERTEST?

Er lijkt een enorme behoefte aan een richting in het aanschaffen van een goede, natuurlijke, meukvrije shampoo + conditioner. De markt is afgelopen jaren explosief gegroeid. We kunnen zelfs in de supermarkt een natuurlijke variant kopen, al blijft het de vraag HOE NATUURLIJK deze zijn. Het is overduidelijk dat er een groeiende markt gaande is. De consument lijkt behoefte te hebben aan puur en natuurlijk, en is beter gaan letten op al die stoffen met rare namen in ingrediënten lijstjes.
Maar ga er, als leek, maar eens aan staan. Wat is voor jouw haar het beste? Welke variant? Is het nodig om van één zelfde merk een shampoo + conditioner te gebruiken? Waar let je op? Het zijn struikelblokken om te gaan voor echt puur en natuurlijk.
Om de consument op weg te helpen, heb ik daarom besloten om deze test te gaan doen. Een fikse uitdaging, want na 1 x wassen en behandelen krijg je niet echt een goed beeld van de werking. Ik moet daarom minstens 3 x tot 5 x een wasbeurt + behandeling houden om een goed beeld te vormen van de werking. Dat kost veel tijd. Maar ik heb het er graag voor over. Ik hoop met mijn test een beetje richtingen te bieden. Zodat de keuze voor iedereen wat makkelijker wordt.

HAAR WASSEN OF NIET?

Er is steeds meer discussie over het nut van haren wassen. Voorstanders zeggen dat het nodig is, om de haren daadwerkelijk te reinigen, tegenstanders houden graag de zogenoemde NO POO methode aan. Wat is dat precies? Het is een leefwijze, waarin je je haar niet wast met verzorgingsproducten, maar alleen met water. Het begint met een eerste fase waarbij je even door het “ vieze haren-gevoel” en het “ vette-haren-gevoel” heen moet, wat bij iedereen verschillend duurt. Sommigen zijn al binnen twee weken door deze eerste fase heen, terwijl anderen er een half jaar voor nodig hebben. Je wast kort gezegd je haar dus nooit meer met shampoo, behandelt het niet na met een conditioner en je gebruikt ook geen stylingsproducten meer. Wat wel? Ik vond op internet verschillende vervangende alternatieven als:
– een mildere shampoo ( wat ik persoonlijk onzin vind, wel of geen shampoo toch?)
– baking soda
– appelmoes ( ja echt waar, het wordt toegepast )
– natuurlijke zeep als Allepo ( vind ik persoonlijk een zeer uitdrogende zeep voor het haar )
– roggemeel
– eieren
– oliën
– azijn
– gepureerd fruit zoals banaan en avocado
– klei
Eigenlijk is alles geoorloofd, zolang je de conventionele shampoo’s en conditioners en styling maar mijdt. De redenen om de NO POO methode te gaan volgen zijn verschillend. Sommigen willen het milieu een hun portemonnee sparen, anderen willen de cosmetica industrie niet spekken, en ook kunnen verslavende werkingen van cosmetica een reden zijn om “ back to basics” te gaan. Wat valt ervoor te zeggen?
Als ik mijn persoonlijke oordeel moet geven, vind ik het een beetje overdreven. Het heeft ABSOLUUT goede punten, maar ons haar wordt wel serieus bevuild door invloeden van buitenaf. Als je drie weken je haar niet wast, zul je dat zeker merken. Het kan ook een raar geurtje krijgen en het haar  nadelig beïnvloeden, zeker als je vrij lastig haar hebt van nature. Je kunt het een beetje vergelijken met tandenpoetsen. Als je dit enkel met water doet, zal de aanslag niet volledig worden verwijderd. Onze buiten omgeving is helaas niet meer zo zuiver en schoon, ons haar zal dan ook zeker veel deeltjes die onzichtbaar door de lucht fladderen, aantrekken. Dit kan enkel water niet zomaar oplossen uit ons haar.
Ik denk, dat je vooral moet doen, waar jij je zelf prettig bij voelt. Ik wordt niet blij van futloos en stinkend haar. En gebruik daarom de meest pure en natuurlijke shampoo’s en conditioners die er op de markt zijn. Deze unieke varianten zijn net zo milieuvriendelijk. En ja, ze kosten wel geld. Maar dat kosten andere bovengenoemde alternatieven ook, het is maar net hoe je met shampoo + conditioners omspringt. Daarover later meer.
Kortom: NO POO heeft absoluut goede punten. Maar het is wel iets waar je compleet zelf achter moet staan. Ook moet worden gekeken naar je haarconditie en type. Vet haar zal er niet beter van worden. In regel is NO POO meest succesvol voor steil, fijn en poreus haar. Eén van de grootste argumenten van de zogenoemde “ NO POO BEWEGING” ( serieus: dat bestaat) is dat het haar moet “ afkicken” van al die chemische stoffen. Betreft conventionele producten geef ik ze gelijk. Betreft pure, natuurlijke producten komt het op hetzelfde neer als wat ter vervanging o.a wordt gebruikt bij NO POO. Het is alleen door een fabrikant bij elkaar in een tube ontwikkeld. Als je kiest voor een echt pure, natuurlijke shampoo + conditioner, mijd je synthetische stoffen, die het haar inderdaad meer schaden dan goed doen. De NO POO heeft ook nadelen. Als je je haar alleen omspoelt ( want daar komt het op neer ) met water is de kans aanwezig dat je door hard water ( wat verschilt per regio ) huid en haarproblemen krijgt. Dit los je uiteraard op met gefilterd water, maar dat is een duur grapje. Ook moet je goed tegen “ on-aangename geurtjes” in je haar kunnen.
Dus: vooral DOEN waar jij je goed bij voelt. My cup-of-tea is MY POO niet. Mijn haar en ik zouden er echt ongelukkig van worden. Maar wordt jouw haar en jij er wel gelukkig van? GO FOR NO POO!

JUISTE DOSIS CRUCIAAL

Omdat conventionele shampoo’s en conditioners erg goedkoop zijn, gebruiken we het er ook naar. We spuiten hele klodders uit flessen op ons haar, en als de flessen shampoo weer eens in de aanbieding zijn bij een supermarkt of grote drogisterij-keten, slaan we massaal in om onze voorraden weer aan te vullen. Fabrikanten voegen schuimmiddelen toe, om ons dat lekkere, schone gevoel te geven als we ons haar wassen. Al die schuimmiddelen kunnen ons haar flink beschadigen. Alcoholen ( ethanol) kunnen het haar en ook de hoofdhuid gigantisch uitdrogen. Omdat fabrikanten er heel veel van instoppen, kunnen grotere hoeveelheden in gebruik het haar gigantisch beschadigen. Shampoo moet je dan ook SPAARZAAM gebruiken, of je nu conventionele of pure / natuurlijke shampoo’s gebruikt. Als je in een viswinkel werkt, iedere dag in de modder werkt,  in de stallen werkt, of dagelijks in de fritiuurlucht staat, is het pas nuttig om je haar dagelijks te wassen. Zeker frituurluchten kunnen haren vettig maken. Maar we doen dus niet allemaal dit soort “ bevuilde” werk. De meesten hebben een kantoorbaan, of iets anders waar het haar niet direct vuil van wordt. Iedere dag je haar wassen is dan ook totaal niet nodig. Sterker nog, als je haar helemaal niet zo is bevuild zullen shampoo’s en conditioners alleen maar nadelige effecten geven, als er dagelijks mee wordt gewassen. Ik was zelf mijn haar 1 x per week. Ik gebruik niet meer dan twee erwtjes ( omdat ik lang haar heb) shampoo en ongeveer twee afgestreken eetlepels conditioner. Alles wat je er teveel in smeert spoel je ook ongebruikt weer uit, en verdwijnt in het doucheputje. Zonde van je geld en het product. Heb je kort haar, kijk dan wat je haar nodig heeft. Meestal volstaat een erwtje shampoo en een eetlepel conditioner.
Natuurlijke shampoo’s + conditioners schuimen meestal nauwelijks. Dit vinden veel mensen vervelend. We willen die schuim-sensatie nu juist , om zo het ultieme schone gevoel te krijgen. Is er nauwelijks schuim, zullen we het ervaren als niet goed gewassen. Terwijl de pure ingrediënten nu JUIST het werk doen wat het moet doen. REINIGEN, op een meest milde en vriendelijke manier voor je haar en je hoofdhuid. Ik ben inmiddels het “ NO FOAM “ ( hahaha, ik verzin een nieuwe beweging!!!! 😁😁 ) gewend. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het in het begin inderdaad lastig vond. De eerste keren wassen met natuurlijke shampoo’s en conditioners was “ even wennen”. Maar het resultaat loog er niet om. Mijn haar werd er meteen blij van. Ik weet inmiddels niet beter dan dat mijn shampoo’s + conditioners niet of nauwelijks schuimen. Ik mis het niet. Voor mij is het belangrijk dat het WERKT.

WAAROM GEEN SHAMPOO-BARS IN DEZE TEST?

Shampoo bars zijn anno 2020 hip and happening. Ik krijg daarom ook vrij veel aanvragen voor deze test, maar ik heb besloten om het enkel bij vloeibare shampoo’s + conditioners te houden. Waarom? Omdat ik zelf niet erg enthousiast ben over shampoo-bars, en omdat ik eerder daar al ruimschoots aandacht aan heb besteed. KLIK HIER om naar mijn artikel te gaan. In dit artikel test ik een shampoo-bar.

SHAMPOO + CONDITIONER VAN EEN ZELFDE MERK?

Vele merken hebben een shampoo + conditioner van een zelfde lijn of geur. Deze producten zijn sterk aan elkaar gerelateerd en op elkaar afgestemd. Dit kan zeker voordelen bieden, maar dat hoeft niet altijd. Fabrikanten doen het voornamelijk , zodat jij twee producten koopt in plaats van één. Het is zeker niet noodzakelijk, om van één zelfde merk of één zelfde lijn een shampoo + conditioner te kopen. Soms is het zelfs beter, om een andere conditioner te gebruiken, om het haar meer voeding te geven. Dit is een beetje zoeken, naar wat voor jouw haar WERKT. Ik heb vaak genoeg gehad, dat ik een shampoo + conditioner van een zelfde lijn / merk gebruikte en mijn haar er volledig op crashte. Een andere conditioner was meestal de oplossing. Het kan dus zeker effectiever werken., maar ook helemaal NIET. Onthoud, dat het vooral gaat om meer verkopen.
In deze test heb ik voor het gemak wel in de meeste gevallen een shampoo + conditioner van een zelfde lijn en merk gebruikt. Maar ook verschillende merken bij elkaar gebruikt .

HOE WERKT DEZE TEST?

Voor deze test heb ik een aantal maanden uit getrokken. Dit, omdat ik een zo goed mogelijk beeld wil geven van de werking. Daar draait het immers om. Ik heb met iedere geteste shampoo + conditioner mijn haar 3x tot 5 x behandeld. Het aantal keer verschilt, hoeveel keren zal ik bij iedere variant vermelden. Daarnaast zal ik letten op:
– geur en kleur
– textuur
– werking
– gebruiksvriendelijkheid
– veganistisch of niet
– schuim-gehalte
NOG EVEN DIT:
Ik heb de geteste shampoo’s + conditioners gekozen op mijn eigen haartype en conditie. Ik heb zeer fijn, dun, vlassig en poreus haar wat eens in de 2 jaar wordt gepermanent. Mijn haar kleur ik nu al jaren niet meer. Dit deed ik in 2016 voor het laatst. Ik ben zuinig op zijn haar, ik föhn het nooit of zit in mijn haar te wroeten met stijl-tangen en krullers. Ik laat het iedere dag aan de lucht drogen met een likje natuurlijke gel. Ik gebruik verder geen andere styling, zoals haarlak of schuim. Ik was het normaal gesproken 1 x per week. Voor deze test is het voorgekomen dat ik meerder keren in een week mijn haar waste.
De geteste shampoo’s + conditioners zijn kritisch bekeken en geselecteerd op 100% puurheid en natuurlijkheid. Er is geen sprake van synthetische stoffen. Alle shampoo’s + conditioners uit deze test zijn dus 100% meukvrij. De shampoo’s + conditioners zijn er voor verschillende haartypen. Heb je dus geen fijn, beschadigd haar, kun je voor andere varianten kiezen. Onder iedere geteste shampoo / conditioner vind je een directe link naar de bestelpagina. Daar kun je verder kijken voor jouw haartype.

GREEN PEOPLE INTENSIVE REPAIR GROENE THEE EN SINAASAPPELSCHIL

Mijn eerste set komt van het merk GREEN PEOPLE. Green People ( GP) behoort standaard tot mijn rijtje meest favoriete merken.. Ik gebruik dan ook vrij veel producten. Van tandpasta tot make up. Het is een superfijn merk, die zo biologisch mogelijk te werk gaat en met gecertificeerde ingrediënten werkt. Het merk komt uit Engeland. Ze werken  o.a 100% vrij van parabenen, SLS/ SLES, lanoline, phthalaten, propyleen glycolen, PEG’S, en irriterende harde alcoholen. Het aandeel in gecertificeerde biologische ingrediënten verschilt van product tot product, deze set bestaat bijvoorbeeld uit 82% biologisch gecertificeerde ingrediënten. Daarnaast houdt het rekening met mens, dier en milieu. Dus dierproefvrij, meest veganistisch en milieuvriendelijke verpakkingen.
GEUR + KLEUR:  kleur is cremewit, de geur echt heerlijk. Niet te zwaar
TEXTUUR: goed, het druipt niet uit de opening
WERKING: zeer goed. Ik gebruik deze set voornamelijk in de zomermaanden, als mijn haar wat droger is. Het hydrateert en verzorgt.
SCHUIM-GEHALTE: redelijk.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: de dop vind ik wat onhandig. Gaat een beetje moeilijk open.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? ja
PRIJS?  € 15,95 voor  200 ml shampoo , en € 15,95 voor 200 ml conditioner
MIJN EINDOORDEEL:Zeer tevreden met deze set. Vooral erg geschikt voor droog haar. Wel aardig aan de prijs…
Deze set is te bestellen VIA DEZE BESTELLINK voor de shampoo, en via DEZE BESTELLINK voor de conditioner ( PUUR EN FIT _

LESS IS MORE LINDENGLOSS

Nog vrij onbekend in Nederland.  Dit merk, afkomstig uit Oostenrijk, is vrij exclusief, en kom je dan ook niet overal tegen. Hun specialisme is het produceren van “ nét even anders dan andere “ biologische en natuurlijke shampoo’s en conditioners. Zo gebruiken zij zuivere en plantaardige bioactieve rauwe oliën, fyto extracten, pure en zuivere essentiële oliën, biologische bloemenwateren, rauwe pure honing van de Highlands, en Fairtrade ingrediënten als Mascobado, rietsuiker en bijenwas. De meeste producten zijn hierdoor helaas niet altijd geschikt voor veganisten.. …🙄 Maar deze set is gelukkig wel geschikt voor veganisten.  Less is More werkt 100 % gecertificeerd biologisch en is uiteraard 100% dierproefvrij.
Ze werken niet met agressieve, synthetische stoffen. Dus geen parabenen, synthetische conserveermiddelen / kleur en geurstoffen,  geen polymeren, geen siliconen, geen paraffine ( vaseline) geen PEG’S , geen sulfaten, geen glycolen en geen ethanolaminen en Ftalaten. Helemaal mijn straatje dus.
GEUR + KLEUR:  gelig, heerlijk kruidige geur
TEXTUUR: goed, stevig, niet te vloeibaar
WERKING: goed. Het geeft mijn haar wel weinig volume, maar veel glans en doorkambaarheid.
SCHUIM-GEHALTE: best veel.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID:  fijne fles in gebruik, fijne klik dop
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? ja
PRIJS? €25.00 voor 200 ml shampoo  en € 30.00 voor 200 ml conditioner
MIJN EINDOORDEEL: een zeer fijne elke-dag shampoo. Het geeft niet veel volume, wel zachtheid, en glans. Ik vind het wel erg prijzig.
Deze set is te bestellen via DEZE BESTELLINK voor de shampoo, en via DEZE BESTELLINK voor de conditioner.

AFRICAN ORGANICS BAOBAB

Voor mij de eerste kennismaking met dit merk. De basis is baobab ( klik hier) marula olie ( klik hier) en Inuline ( klik hier ) wat zorgt voor een intense voeding , hydratatie en verzorging. Naast deze ingrediënten is er in de basis alôe Vera gebruikt. Dit maakt dat deze shampoo + conditioner uitermate geschikt is voor beschadigd, behandeld, dun, futloos en poreus haar. De producten bestaan 100% uit natuurlijke ingrediënten, waarvan 98% van de plantaardige ingrediënten van biologische afkomst is, en 31% totaal uit biologische grondstoffen. Er zijn pure essentiële oliën gebruikt, en de shampoo + conditioner is vrij van gruwels als SLS, siliconen en parabenen.
GEUR + KLEUR:  wit, geur is in één woord HEMELS! 
TEXTUUR: zeer fijn. Erg romige textuur
WERKING: WAUW! Na 5 x wassen kan ik niets anders zeggen dan WAUW! Mijn haar zit vol volume, glans en ruikt verrukkelijk!
SCHUIM-GEHALTE: matig, maar geen gemis door de zachte textuur
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: fantastische dop. Geeft geen vieze klodders
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? ja
PRIJS? €13.00 voor 210 ml shampoo en € 13.00 voor 210 ml conditioner
MIJN EINDOORDEEL: GREEN PEOPLE is van de troon gestoten…..Ik ben gewoon verliefd op de geur! Je haar wassen met deze twee is absoluut geen straf, heerlijke geur, meteen doorkambaar en volop volume en glans die zeker twee dagen aanhoudt. WAUW! THE BOMB! En het mooiste: het is super vriendelijk geprijsd!
Deze set is te bestellen via DEZE BESTELLINK voor de shampoo , en via DEZE BESTELLINK voor de conditioner.

SANTE SINAASAPPEL & KOKOS GLANSSHAMPOO + PETAL FRESH PURE VOLUME ROZEMARIJN EN MINT CONDITIONER

Dit is mijn eerste set in de test die bestaat uit twee verschillende merken. Eerder vertelde ik over de voornamelijk commerciële belangen achter de verkoop van een shampoo + conditioner van éen zelfde merk / lijn. Het hoeft niet ALTIJD gunstig te zijn voor je haar, en het wordt voornamelijk gedaan om meer te verkopen. Ik wilde dit daarom in deze test aanduiden, dat je ook gerust twee totaal verschillende merken samen kunt combineren. In dit geval geeft deze set je haar glans en volume. Het merk Santé bekleedt een aardige plank in de schappen van de natuurlijke verzorging. Van shampoo’s tot tandpasta, van deodorant tot showergel. Het merk gebruikt geen gruweltjes als SLS, siliconen, parabenen en andere synthetische stoffen. Door de zachte natuurlijke werkingen van de ingrediënten is de shampoo zeer hoofdhuid-vriendelijk.
De conditioner is voor mij ook een nieuw te ontdekken merk. Deze conditioner versterkt het haar, en verzorgt de hoofdhuid. En ook dit merk is vrij van de gruweltjes.
GEUR + KLEUR: beiden wit, zeer verfijnde en zachte geuren
TEXTUUR: prachtig! De conditioner is wel iets dikker waardoor het wat lastiger uit de fles komt
WERKING: supergoed! De eerste kennismaking met deze set is mij meer dan goed bevallen. Mijn haar had veel volume en glans. Na 4 wasbeurten nog steeds erg goede werking.
SCHUIM-GEHALTE: matig, maar ook hier mis je het niet. De shampoo maakt je haar niet stroef.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: De fles conditioner vond ik wat vervelender. De conditioner komt er niet goed uit, het vraagt wat schud -werk.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? ja
PRIJS? € 8,95 voor 500 ml en € 6,99 voor de conditioner ( 475 ml)
MIJN EINDOORDEEL: wat een fijne set! Mijn haar werd er absoluut blij van. Een absolute match, deze twee! Zeker twee dagen na een wasbeurt glanst je haar nog als een t..t !2 En wat worden we VROLIJK van de prijzen!
Deze set is te bestellen VIA DEZE BESTELLINK  voor de shampoo, en via DEZE BESTELLINK voor de conditioner ( BIG GREEN SMILE )

AUBREY HUNNYSUCKLE ROSE

Okay, even een korte voor-historie met deze shampoo + conditioner. Ongeveer twee jaar geleden heb ik deze twee eerder gekocht. Ik had in die periode erg droog haar ( met name haarpunten) en de dame in de biowinkel waar ik winkel, adviseerde mij deze twee te gaan proberen. Om een lang verhaal kort te maken werd dat voor mij een drama. De shampoo leek mijn haar nog meer uit te drogen, waardoor ik klodders conditioner moest gebruiken om het nog enigszins kambaar te maken. Ik ben toen verhaal gaan halen bij de leverancier, en ben prettig geholpen. Mijn klacht werd serieus genomen. Alle adviezen ten spijt is het nooit goed gekomen tussen mij en deze shampoo….Daarom is het opnieuw testen voor deze test voor mij een flinke uitdaging.
Ik viel destijds compleet voor deze shampoo + conditioner omdat het ethisch perfect in elkaar steekt. De producten zitten prachtig in elkaar. Het reguleert vocht intensief, het heeft een verzachtende en kalmerende werking op de hoofdhuid, en geeft het haar glans en soepelheid.
GEUR + KLEUR:  transparant en wit. De geur is heerlijk mild en kruidig.
TEXTUUR: goed. Geen vloeibare ellende
WERKING: mwah…..helaas was het ook deze keer weer geen succes. Vooral de shampoo maakte mijn haar als touw en zeer stroef. Ik moest erg veel conditioner gebruiken om dat enigszins te herstellen. Na 4 x wassen heb ik het opgegeven. Aubrey is helaas geen match voor mij.
SCHUIM-GEHALTE: redelijk
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: goed, zeer fijne flessen met klik-doppen
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN?  ja
PRIJS? € 15,95 voor de shampoo ( 325 ml ) en € 17.95 voor de conditioner ( 325 ml )
MIJN EINDOORDEEL: Helaas, ook deze keer was het een fikse tegenvaller. Ook moet ik zeggen dat ik het erg duur vind. Deze is voor mij geen topper.
Deze set kun je bestellen via DEZE BESTELLINK voor de shampoo en via DEZE BESTELLINK voor de conditioner

GREEN PEOPLE QUINOA EN ARTISJOK

Tot op heden is deze set mijn all time favorite. Ik gebruik het nu ongeveer twee jaar ( ik kocht deze na mijn Aubrey -drama ) en vanaf dag één ben ik razend enthousiast. Het verzorgt niet alleen, het geeft mijn haar ontzettend veel volume en glans. Deze shampoo bevat acht essentiële aminozuren, die het haar “ coaten” en daarmee makkelijk doorkambaar maakt. Een vrij bijzondere shampoo + conditioner die echt wonderen doet voor mijn haar. Ik wissel deze set af met de eerder geteste GREEN PEOPLE set uit deze test.
GEUR + KLEUR: wit en transparant, zeer verfijnde, bloemige geur, i love it
TEXTUUR: mooi mooi mooi!
WERKING: tja, zoals ik eerder schreef: SUPER-DE PUPER GOED! Ik gebruik deze set al jaren met grote tevredenheid. Heerlijke geur, goede glans, redelijke volume en fantastische doorkambaarheid
SCHUIM-GEHALTE: best goed. Het schuimt meer dan andere shampoo’s uit deze test.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: ook hier erg fijne flessen, doppen mogen wel wat verbetering.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? ja
PRIJS? € 17,95 voor de shampoo ( 200 ml ) en €17,95 voor de conditioner ( 200 ml )
MIJN EINDOORDEEL: Jaja, hij blijft ook mijn nummer 1, maar…….wellicht dat GP hun eerste plek moet gaan delen…..Nadeel vind ik de prijs, die vind ik echt heel pittig.
Deze set kun je bestellen via DEZE BESTELLINK  voor de shampoo, en via DEZE BESTELLINK voor de conditioner

AVALON ORGANICS VOLUME ROZEMARIJN SCHAMPOO + SUKIN VOLUME CONDITIONER

Opnieuw een gemengde set. De shampoo is op basis van alôe Vera en  essentiële rozemarijnolie . Dit helpt o.a de olieproductie te normaliseren en stimuleert de circulatie van de hoofdhuid. Verder bevat het tarwe proteïnen die het haar vanaf de wortel verstrekt en het haar meer volume geeft.
De conditioner is weer zo’n mooi ethisch product, afkomstig uit Australië. Dit merk ( Sukin, niet te verwarren met Sukrin 😊) werkt 100% klimaatneutraal en is volledig biologisch afbreekbaar. Het is in her bijzonder geschikt voor verfijnd haar, maar ook voor andere haartypen. De basis is aloê Vera.
GEUR + KLEUR: transparant en wit, geuren zijn echt verrukkelijk, mild, bloemig
TEXTUUR: mooi! Geen vloeibare ellende
WERKING: wauw, ja ook hier de WAUW factor. De twee vullen elkaar fantastisch aan. Vooral de shampoo werkt echt onwijs! Mijn haar was heerlijk zacht en geurde zoetig.
SCHUIM-GEHALTE: matig
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: weer geweldige flessen met fijne klik-doppen
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? ja
PRIJS? € 8,25 voor 325 ml shampoo, en €11,95 voor 500 ml conditioner
MIJN EINDOORDEEL: een absolute MATCH! Het krijgt van mij zelfs de WAUW-factor. Mijn haar zat na drie dagen nog goed, had veel veerkracht en glans. Geweldige set, deze ga ik zeker meer gebruiken. En joepie…fijne prijsjes!
Deze set kun je bestellen via DEZE BESTELLINK  voor de shampoo en via DEZE BESTELLINK voor de conditioner ( BIG GREEN SMILE )

VAN DER PIGGE CALENDULA SHAMPOO + BEE HONEST CALENDULA CONDITIONER

Ik kreeg erg veel reacties over hoofdhuid problemen. Schilfers, droogheid, irritaties, jeuk, pijn….het zijn ontzettend vervelende klachten, die je zelfs kunnen belemmeren in je dagelijkse leven. Daarom heb ik ook gezocht naar een set, die de hoofdhuid in het bijzonder kan herstellen, verzorgen terwijl de haren ook meteen worden verzorgd. Ik merkte pas goed wat een MEUK er op de markt is voor hoofdhuid-problemen. Van speciale shampoo’s en conditioners tot serums, zalven en andere rare dingen. Wat daar allemaal inzit, dat bespaar ik je maar…..🙄 Ik werd er in elk geval niet al te vrolijk van. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een basis, en dat werd calendula, ook wel goudsbloem. KLIK HIER voor meer informatie. Calendula staat bekend om zijn krachtige, maa zeer huidvriendelijke, milde werking op onze huid. Het herstelt en verzorgt, en stimuleert de doorbloeding. Ik kwam al snel bij éen van mijn favoriete merken: van der Pigge. Zij hebben een prachtige calendula shampoo in hun assortiment op basis van biologische calendula extract. Verder vinden we er macadamia olie in terug, een olie die de huid goed kan voeden. Ook is er biologische aloê Vera, vitamine E, caroteen olie en klimop extract aan toegevoegd.
Er was ( helaas-pindakaas…) geen conditioner op basis van calendula in het assortiment, en zocht ik door naar een geschikte partner voor de shampoo, ik kwam terecht bij het merk BEE HONEST. Dit merk ken ik, maar erg veel ervaring heb ik er niet mee. Er wordt meest gewerkt met honing en bijenwas, wat logisch hangt aan de merknaam. De meeste producten zijn dan ook niet geschikt voor veganisten. Deze conditioner is echter wel vrij van dierlijke componenten. Het heeft een herstellende en verzachtende werking op de hoofdhuid en het haar wordt goed doorkambaar.
Ik heb zelf gelukkig geen hoofd-huidproblemen, maar vriendlief wel. Hij draagt zijn kapsels  zo-goed-als kaal, dus zijn hoofdhuid wordt best blootgesteld aan invloeden van buitenaf. En daar heeft hij helaas ook last van. Schilfers, droogheid, jeuk, roodheid, korstjes…..Ik heb hem daarom gevraagd, of hij 3 x zijn nog aanwezige haren op zijn hoofd wilde wassen met deze set. Ik heb zelf voor deze test mijn haar 1 x met deze set gewassen om te ervaren hoe het werkt. Ik geef hieronder zowel mijn mening als die van vriendlief.
GEUR + KLEUR:  transparant en gelige kleur, geuren zijn heerlijk!
TEXTUUR: mooi, niet te vloeibaar
WERKING: Te beginnen met mijn ervaring: ik vond de shampoo mijn haar wat stroef maken. De conditioner daar in tegen heeft mijn haar erg veel veerkracht gegeven. Wel vond ik de glans uitblijven. VRIENDLIEF: hij heeft echt bijzonder goede resultaten geboekt en heeft de set dan ook gehouden. Hij was zelfs stomverbaasd dat hij na een wasbeurt van zijn jeuk af was en zijn hoofdhuid zeer goed herstelde. Hij heeft regelmatig erg droge plakken aan de zijkanten, daar heeft hij nu geen last meer van! Dat is natuurlijk fantastisch. Wat het voor die anderhalve haar op zijn hoofd heeft gedaan is niet erg goed te beoordelen, maar hij is echt heel erg blij met deze set. Hij vind de geur ook erg lekker.
SCHUIM-GEHALTE: matig
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: fijne flessen, fijne klik doppen
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? shampoo wel, conditioner niet
PRIJS? € 13,75 voor 200 ml shampoo, en € 6,95 voor 250 ml conditioner
MIJN EINDOORDEEL: voor mij geen succes, maar voor vriendlief des te meer. Hij is sowieso van zijn droge plekken aan de zijkant af en hij ervaart zeker minder tot zelfs geen jeuk.  Shampoo is best pittig geprijsd, maar de conditioner erg fijn.
Deze set kun je bestellen via DEZE BESTELLINK voor de shampoo  ( VAN DER PIGGE ) en via DEZE BESTELLINK voor de conditioner.  ( BIG GREEN SMILE )

VAN DER PIGGE KLITWORTEL SHAMPOO + CREMESPOELING

Van der Pigge heeft vrij bijzondere shampoo’s in hun assortiment. Laten we beginnen met de shampoo. Dit is een shampoo op basis van klitwortel-extract. Dit kruid staat bekend om zijn heilzame werkingen, met name tegen haaruitval. Klitwortels zijn wortels van de zogenoemde “ kliskruid” maar wordt ook wel klit genoemd. De voornaamste werkingen die overal worden genoemd zijn bloedreinigende eigenschappen, en vochtafdrijvend eigenschappen. Maar het schijnt ook zeer goed te werken tegen haaruitval, huidschilfers, en andere hoofdhuid-problemen. Ook als je je haargroei wilt stimuleren, kan klitwortel zeer effectief werken.Deze shampoo is zeer geschikt voor beschadigd, droog, en weerbarstig haar. Of je het nu net als ik permanent, of kleurt, of met een föhn en / of krultang “ mishandelt, deze shampoo herstelt en verzorgt. De shampoo verbetert de doorbloeding en stimuleert de haargroei. Deze shampoo is ook zeer geschikt voor gespleten haar/ haarpunten.Omdat deze shampoo voornamelijk bestaat uit versterkende voedingsstoffen, en nauwelijks rijk is aan zeepstoffen, schuimt de shampoo niet zoals je waarschijnlijk gewend bent bij andere ( conventionele) shampoo’s. Het verdeelt zich ook iets minder goed over je haar. Er wordt geadviseerd om de shampoo even in te laten trekken, voordat je hem weer uitspoelt.De conditioner ( Van der Pigge kenmerkt het als een crémespoeling) sluit perfect aan op deze shampoo. Het bevat voornamelijk verzorgende ingrediënten. Je haar wordt intensief verzorgd zonder dat het je haar verzwaart. De conditioner neutraliseert eventuele shampoorestanten en herstelt de natuurlijke beschermlaag van het haar. Je kunt deze conditioner het beste steeds na een wasbeurt gebruiken. Het geeft je haar een fijne oppepper. Ook voor deze conditioner geldt dat alles vrijwel biologisch is en 100% natuurlijk.

GEUR + KLEUR:  transparant en gelig, zeer lekkere geur, vooral de cremespoeling
TEXTUUR: super, geen vloeibare ellende
WERKING: Ik heb mijn haar 4 x behandeld en ik weet steeds nog niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Het werkt absoluut gunstig, mijn haar werd erg zacht, maar om de éen of andere reden miste ik glans en volume. Het viel niet tegen, maar het heeft voor mij ook geen echte WAUW factor, zeker niet als ik het tegenover de best pittige prijzen stel. De geuren zijn wel ontzettend lekker. Ik denk, dat ik de werking een beetje in-het-midden hou. Niet verkeerd, maar ook niet super.
SCHUIM-GEHALTE: matig
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: fijne flessen, goede klik-doppen
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN?  ja
PRIJS? €15,50 voor 200 ml shampoo, en € 15,25voor 200 ml conditioner
MIJN EINDOORDEEL Een twijfel-gevalletje voor mij. Absoluut niet verkeerd, maar ik zou voor deze prijzen wel wat overwegingen maken om het nog eens te kopen. Wel erg geschikt denk ik voor iedere dag

Deze set is te bestellen via DEZE BESTELLINK  voor de shampoo en via DEZE BESTELLINK  voor de conditioner ( VAN DER PIGGE )

 

MIJN WINNAARS!

Het is dan echt gebeurd: na twee jaar is GREEN PEOPLE een stapje opzij geschoven om plaats te maken voor de BAOBAB AFRICAN ORGANICS ! Ik ben werkelijk lyrisch over deze fantastische shampoo + conditioner. Alles klopt wat mij betreft aan deze shampoo en conditioner. De geur, de werking en de prijs. Mijn haar zit twee dagen na een wasbeurt nog steeds fantastisch, heeft veel volume en glans. Ik zet deze set dan ook op een gedeelde eerste plek naast de GREEN PEOPLE QUINOA + ARTISJOK. Als je mij vraagt welke set ik de voorkeur geef, dan is het absoluut de AFRICAN ORGANICS. Mijn haar is nog nooit zo blij geweest met een shampoo + conditioner!

DE NUMMERS DRIE TOT NEGEN:)

3 ) AVALON ORGANICS VOLUME ROZEMARIJN SCHAMPOO + SUKIN VOLUME CONDITIONER

Geweldige match. Mijn haar werd hier ook echt heel blij van. Fijne prijzen!

4) GREEN PEOPLE INTENSIVE REPAIR GROENE THEE EN SINAASAPPELSCHIL

Fijne set om je haar een boost-tussendoor te geven. Het herstelt perfect. Super lekkere geur.

 

5) SANTE SINAASAPPEL & KOKOS GLANSSHAMPOO + PETAL FRESH PURE VOLUME ROZEMARIJN EN MINT CONDITIONER

Nog zo’n heerlijke match! Fijne geur, vooral de conditioner!

6) LESS IS MORE LINDENGLOSS

Ws ooit een van mijn grote favorieten, en nog altijd een fijne set, maar ik vind hem veel te duur. Voor mijn portemonnee geen optie. Zeker als je het naast de verkoopprijzen neerzet van mijn nummer één AFRICAN ORGANICS. Dat scheelt behoorlijk wat terwijl de AO set wat mij betreft beter werkt.

 

7)VAN DER PIGGE KLITWORTEL SHAMPOO + CREMESPOELING

Ik denk dat deze set een fantastische set is voor iedere dag.

 

 8) VAN DER PIGGE CALENDULA SHAMPOO + BEE HONEST CALENDULA CONDITIONER

Voor mij niet erg geschikt, maar vriend-lief zet deze set op zijn eerste plek! Ideaal voor geïrriteerde hoofdhuid.

 

9) AUBREY HUNNYSUCKLE ROSE

Tja….geen echte verrassing denk ik dat deze set op de laatste plaats is geëindigd .

De twee winnaars lagen echt dicht bij elkaar. Maar toch zet ik AFRICAN ORGANICS voorop, omdat ik echt heel erg tevreden ben met deze set voor deze prijzen. GREEN PEOPLE is helaas een stukje prijziger. De bij elkaar gebrachte sets zijn ook erg goed bevallen. Dit toont, dat het echt niet noodzakelijk is, om een shampoo + conditioner van één zelfde merk en / of lijn te gebruiken. Het is maar net wat jouw haar echt nodig heeft aan voeding en verzorging. In deze test zijn er een aantal afgevallen, deze hebben de test niet gehaald omdat ze niets deden voor mijn haar of nog erger: mijn haar veranderde in stug touw. Deze heb ik niet meegenomen in deze test omdat ik dat zeker niet wil adviseren . Alle sets uit deze test zijn erg fijne producten, het één nét even wat beter als het ander. Vriendlief is ook mede dankzij de calendula set van zijn vervelende hoofdhuid-problemen af wat ik best opmerkelijk vind. Of dit nu specifiek aan de shampoo alleen, of aan de conditioner alleen ligt of juist door deze te combineren, is mij onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat het echt goed met elkaar samenwerkt.

Deze test was weer een pittige uitdaging. Maar ik vond het leuk en super-leerzaam. Ik hoop, dat ik jullie er een klein beetje mee op weg kan helpen om de juiste keuzes te kunnen maken! Tot slot wil ik nogmaals alle deelnemende webwinkels heel hartelijk danken voor hun attente bijdrages. Ook de webwinkels die mij hun producten zeer attent stuurden maar deze test niet haalden. Ik heb veel mensen blij gemaakt met de shampoo’s + conditioners, ik geef ze graag weg aan mensen die het goed kunnen gebruiken., Maar…..ik hou de AFRICAN ORGANICS zelf! 😉

 

12 Reacties op “De grote natuurlijke shampoo + conditioner test 2020 !

 1. Handig deze test. Alleen zit in de Sante shampoo Sodium Coco Sulfate en dat is dan wel minder agressief dan SLS maar nog steeds niet helemaal OK in de natuurlijke wereld las ik.

 2. Welk permanent gebruik je? Is daar ook een zoveel mogelijk meukvrije versie van? En hoe red je dat eens in de twee jaar? Blijft het dan toch goed zitten?

 3. Fijn jouw zoektocht naar voedende, gezonde haarproducten. Het helpt me bij het kiezen van een goede shampoo en conditioner.
  Mijn grijze koppie kleur ik ook maar al die chemische rommel stond mij tegen. Inmiddels heb ik gevonden hoe dat verantwoord kan en dat wil ik hier graag delen. Ik ga al ruim twee jaar naar een kapper die mijn haar kleurt met Oliebe plantenkleuring. Geen chemische rommel, even een verrassende zoektocht naar de juiste kleuring, maar dan heb ik ook supermooi haar met een natuurlijke kleur.
  Er zijn slechts zo’n 30-40 kappers in Nederland die deze kleuring aanbieden. Ook in België! Het is een aanrader voor wie bewust om wil gaan met zichzelf, dieren en milieu.
  Als straks de kappers weer aan de slag gaan, misschien tijd voor een bewustere keus? Google op ‘Oliebe kappers Nederland’ (of België) en je kunt de kapper in jouw buurt vinden.
  Oliebe heeft trouwens ook haarverzorgingsproducten, maar die ken ik niet en die zijn alleen via de kapperszaken te verkrijgen.

 4. Super! Dankjewel, je maakt het een stuk makkelijker om milieubewuster te gaan leven en in te zien dat we best wel wat in kunnen leveren met een beetje moeite 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *