Hoe gezond / onschuldig is shampoo en conditioner?

Ik mag op mijn 52 ste jaar absoluut niet mopperen over mijn haar. Ik heb nog geen grijze haren, en het is nog een aardig volle bos. Bovenop begint het wel dunner te worden, maar ik mag nog niet klagen. Mijn haar is altijd een ongeleid projectiel geweest. Het is dun, vlas en springt alle kanten op. Als kleuter kon ik nooit van die schattige vlechtjes of staartjes dragen omdat mijn haar benen de kortste keren weer uit de vlecht of staart sprong, zelfs de elastiekjes konden de boel niet bij elkaar houden. Anno 2020 is dit op mijn 52 ste niet erg veel veranderd.

Wat het wel altijd heeft gedaan, tenminste, als ik goed voor mijzelf zorg van binnenuit, is mooi glanzen, ook heeft het een mooie gouden gloed over zich. Daar ben ik echt heel erg blij mee. Wel heb ik geleerd dat een goede verzorging niet alleen van binnenuit belangrijk is, maar ook van buiten af. Door deze twee goed te balanceren, kun je een supermooie bos met haar onderhouden.
De verzorging buitenaf, dat lijkt eenvoudig op te lossen met een shampoo en conditioner, maar zo eenvoudig is het eigenlijk helemaal niet. Want een shampoo kan erg veel schade aanrichten, niet alleen voor het haar, maar ook de haarwortels en de hoofdhuid. Wat op zijn beurt weer kan doorwerken naar binnen, met alle gevolgen van dien.

HOE ONSCHULDIG ZIJN SHAMPOO’S?

We zien shampoo als iets totaal onschuldigs. We gebruiken het dagelijks, het geeft ons een schoon en fris gevoel, het ruikt lekker….wat kan daar nu mis mee zijn? Nou…..best een heleboel.
Als we eens echt inhoudelijk gaan kijken naar de gemiddelde ingrediënten op onze gekochte flessen shampoo, zullen we al snel afhaken. Al die benamingen lijken wel Chinees. Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl, Dimethiconol, Chloride……Het zal wel….😕 Je gelooft het wel. Maar zoek voor de grap deze woorden eens op , je zult dan vast schrikken, wat je werkelijk in je haar en op je hoofdhuid smeert. De meeste mensen wassen hun haren onder de douche, waardoor de shampoo ook in aanraking komt met de huid.
Bijna alle ingrediënten in reguliere shampoo’s bestaan uit water met daaraan talloze synthetische / chemische stoffen toegevoegd om de shampoo bijvoorbeeld zijn reinigende eigenschappen te geven, het goed te laten schuimen, en lekker te laten geuren. Al deze synthetische stofjes bestaan op hun beurt weer uit soms zeer agressieve en schadelijke deeltjes. Denk aan een uitdrogende alcohol, siliconen, PEG’S , parfums, en parabenen.
Shampoo is misschien wel het meest verraderlijkste verzorgingsproduct op de markt. We zien er helemaal geen kwaad in, gebruiken het dagelijks en veelvuldig. Het is tevens vrij goedkoop. Het geeft allemaal toegang tot een eenvoudige aankoop waar niet wordt stilgestaan bij de mogelijke gevaren. Omdat het goedkoop is, gebruiken we het in te hoge doseringen, en wassen we onze haren in veel gevallen iedere dag. De gemiddelde consument staat niet stil bij wat er allemaal in zit. Pas als er klachten ontstaan, kunnen deze worden teruggeleid naar de fles shampoo.
De meeste shampoo’s bestaan voor het grootste deel naast water uit SLS ok wel SODIUM LAURETH / LAURYL SULFAAT. Dit is een synthetisch reinigingsmiddel, die er tevens voor zorgt dat de boel lekker gaat schuimen. Aangezien wij een schoon en fijn gevoel krijgen van een schuimend hoofd, wordt er niet al te zuinig mee omgesprongen, en bestaan shampoo’s er naast water voor het grootste deel uit SLS.  Het is een zeer goedkope manier om een rijk schuimende en goed werkende shampoo te produceren.
Helaas blijft het niet bij SLS. Naast wasstoffen vinden we in shampoo’s ook schuimmiddelen, verdikkingsmiddelen, bewaarmiddelen, kleur/ geurstoffen en ontharders.  Wat voor vervelende stoffen komen we  zoal tegen in de gemiddelde fles shampoo? Ik spreek de meest voorkomende kort met je door:
SODIUM LAURYL SULFAAT ( SLS)
SLS is een detergent ( zeep, reiniger ) wat in staat is vet en andere bevuiling uit onze haren te wassen. De sulfaten iun SLS zoirgren ervoor dat de boel heerlijk gaat schuimen. Dit schuim is er puur voor ons genot en onze beleving, want al dat schuim maakt je haar echt niet schoner dan geen schuim. Er zijn verschillende soorten sulfaten, zoals sodium laureth sulfaat ( SLES) een tweede grote bekende is. SLS is echter de meest venijnige. Het geeft snel irritaties en kan de ( hoofd) huid gigantisch uitdrogen. SLS wordt ook veel toegepast in wasmiddelen om bijvoorbeeld auto’s schoon te poetsen. Dit toont de enorme waskracht. Zowel SLS als SLES vallen onder de zogenoemde oppervlakte actieve stoffen, wat ook wel surfactants worden genoemd. Dit zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om vetten op te lossen. Surfactants verlagen de spanning in de oppervlakten, waardoor de producten gaan schuimen en ze bijvoorbeeld beter smeerbaar te maken. SLS heeft dus aardig wat functies in verzorgingsproducten.
SLS is ontzettend goedkoop als grondstof, en met zijn vele functies daarom extra aantrekkelijk voor de op geld beluste fabrikant om het te gebruiken in vrij grote hoeveelheden.
Surfactants ( en dus ook SLS) liggen erg onder vuur. Met name SLS heeft een zeer uitdrogende en irriterende werking op huid en haar. Buiten talg en vuil lost het ook zeer eenvoudig huidvetten op. Hierdoor raakt onze natuurlijke huid barrière flink verstoord, en kunnen we last krijgen van een gortdroge, pijnlijke, schilferige en barstende huid, puisten, vlekken en andere huidirritaties.
Veel mensen lopen rond met allerlei onverklaarbare huidklachten, en leggen totaal geen link met hun dagelijkse verzorgingsproducten als shampoo. SLS zit niet alleen in shampoo, maar ook in zepen, douche en badverzorgingsproducten, make up, tandpasta’s enzovoort enzovoort, kortom, allemaal producten die we iedere dag gebruiken. Alles bij elkaar genomen kan het gebruik van SLS funest zijn voor je huid en haar.
Uiteraard zijn er door de EU grenzen gesteld voor het gebruik van SLS in producten, en daar houden fabrikanten zich netjes aan. Maar het probleem zit hem in het veelvuldige gebruik van diverse producten waarin SLS aanwezig is. Stel: iemand doucht iedere morgen, wast zich met douchegel, wast haar haren, en gooit er daarna een conditioner in, smeert zich na de douche beurt in met een creme of lotion, gebruikt stylingsproducten, poets de tanden met een tandpasta met SLS, smeert overdag haar handen in met een handcreme…..Het zijn allemaal dagelijkse dingen die we iedere dag gedachteloos uitvoeren. Het kan de huid behoorlijk gaan pesten, met alle gevolgen van dien. SLS is de absolute koning op het gebied van hoofd / haar / huidirritaties.
( NATRIUM) CHLORIDE
Beter bekend als doodgewoon tafelzout. Het wordt toegevoegd aan shampoo’s die SLS bevatten. Het lijkt onschuldig, maar in combinatie met o.a SLS kan het haarverlies geven, en een mogelijke oorzaak van een droge en jeukende hoofdhuid.
PEG’S
PEG staat voor “ polyethyleen glycol. PEG is de afkorting, wat wordt gevolgd door een nummer , bijvoorbeeld PEG-40, PEG-8 enzovoort. De nummers geven het aantal ethyleen-glycogeen eenheden aan in de polyethyleen ketting. Het gaat om een gesynthetiseerd ingrediënt. In cosmetica en verzorgingsproducten wordt het veelvuldig toegepast als emulgator. Het wordt in reinigende verzorgingsproducten toegepast omdat het als geen enkele andere stof vet , water en verontreiniging aan elkaar vindt waardoor alles met behulp van water moeiteloos kan worden weg gespoeld. In basis wordt de synthetische stof door een olie ( meestal een natuurlijke) gedragen.
Over PEG’S wordt veel geschreven, meestal erg negatief. Het zou kunnen leiden tot vroegtijdige veroudering, onze vocht huishouding aan kunnen tasten, en het veroorzaakt huid irritatie. Dit is deels terecht. Als PEG’S op een pure manier wordt geproduceerd, is het relatief veilig bestempeld door de EU.Helaas gebeurt dit niet altijd, waardoor de hierboven genoemde klachten terecht zijn. Hoe zit dat? Wel, bij producties van PEG’S kan er 1.4 dioxaan ontstaan. Dit is volgens de EU CLP-indeling een zogenoemde “ carcinogeen” in de tweede categorie ( waar inhoudt dat het wordt verdacht van het veroorzaken van kanker) Hier is on-voldoende bewijs voor bij mensen, maar meer dan voldoende bewijs bij dieren. De EU heeft PEG’S alleen goedgekeurd, als deze zuiver zijn gemaakt en vrij zijn van deze 1.4 dioxaan.  Dankzij verbeterde zuiveringstechnieken verdween deze “ dreiging “ min of meer naar de achtergrond, maar laaide weer op toen het Nederlandse NVWA ( Nederlands Voedsel en Waren Autoriteit ) een onderzoek deed naar de hoeveelheden PEG’S in verzorgingsproducten die in Nederland vrij verkrijgbaar zijn. Er werden in dit onderzoek 105 producten getest op de aanwezigheid van dioxaan. In 52 van de 105 geteste producten werd 1.4 dioxaan aangetroffen. Alhoewel de concentraties zodanig laag waren waardoor er geen direct gevaar was voor de volksgezondheid, was het groot nieuws, en terecht, want het hoort er natuurlijk niet in te zitten. In twee producten ( haargels ) werd het wel in zulke hoge concentraties aangetroffen dat de producten van de markt zijn gehaald.
Ook hier geldt, dat een veilig verklaard product niet wil zeggen dat het echt veilig is en dat het de nodige irritaties op de huid en haar kan geven. Ik ga erg slecht op PEG’S. En met mij vele andere mensen. Vergis je ook hier niet in “ natuurlijke alternatieven” waar wordt gewaand dat er geen PEG’S aanwezig zijn. Ik tref tot mijn grote verbazing regelmatig veel PEG’S ( verschillende nummers ) aan in zogenaamde natuurlijke en zelfs biologische alternatieven
DIMETHCONE
Dimethicone is een olie gebaseerd op siliconen. Het gaat om een chemische stof. Het komt niet alleen in cosmetica / verzorgingsproducten voor, maar ook in voeding ( E900 ) Het heeft een vochtinbrengende werking op de huid, en het hydrateert en beschermt de huid en haren tegen uitdrogen.
Er is geen wettelijk maximum vastgesteld door de EU, zij laten dit aan de fabrikant over om dat te bepalen. De fabrikant moet dus onderbouwen, of het gebruikte percentage veilig is. Betreft voeding is er wel een veilige dagelijkse inname vastgesteld: 1,5 mg per kg/ lichaamsgewicht.
Er zijn verschillende soorten, maar dimethicon is een zware vloeibare siliconensoort die niet vervliegt. Dit zorgt er o.a voor dat het de huid kan afsluiten  ( als een soort gaasje op de huid ) waardoor er puisten kunnen ontstaan. Ook kun je er huidirritaties van krijgen, wat bij mij het geval is. Dimethicon werkt zelfs zo verstikkend op het haar dat het een uitstekend middel is tegen hoofdluis. Het legt een ondoordringbare laag op het haar waardoor luizen en neten verstikken. Net als minerale oliën zijn siliconen slecht voor het milieu. Ze zijn gemaakt van aardolie en zeer slecht afbreekbaar. Het komt o.a veel voor in shampoo’s en verzorgende reiniging voor de huid, zoals make up doekjes. In haarverzorgingsproducten zorgen siliconen ervoor dat het natuurlijke volume van je haar verdwijnt en dat stoffen die ons haar juist wel goed kunnen verzorgen , niet goed in het haar kan doordringen. Daarnaast kan het de natuurlijke talgproductie op de hoofdhuid verstoren waardoor de hoofdhuid zowel trekkerig als vettig kan worden / kan aanvoelen.
Er zijn vele bijwerkingen bekend. Naast jeuk en schilfers op de hoofdhuid, kan het haaruitval geven en irritaties op de huid en de ogen. De stof kan ook allergische reacties geven. ( bron : bijwerkingscentrum LAREB )
MINERALE OLIËN
Dit zorgt ervoor dat ons haar zacht wordt en gaat glanzen. Terwijl we he als iets totaal onschuldigs zien, is het verre-van-onschuldig. We verwarren het nogal eens met echte pure mineralen waar bijvoorbeeld natuurlijke bronzers van worden gemaakt. De minerale oliën in shampoo’s is echter een geheel andere stof. Het is een petrochemische stof, afgeleid uit aardolie. Het kan het haar in de haarschacht aantasten.
DIETHANOLAMINE ( DEA) EN TRIETHANOLAMINE ( TEA)
Dit is afkomstig van een ethyl alcohol en amine.Ze zijn toegestaan, maar in zeer kleinere hoeveelheden, omdat het bekend staat de huid gigantisch te irriteren. De stof kan ook reageren met nitrosamines, wat mogelijk kankerverwekkend kan zijn.
PARABENEN
Parabenen zijn een grote groep conserveermiddelen, die in heel veel verzorgingsproducten, cosmetica en medicijnen worden gebruikt. Sommige parabenen mogen niet te pas en te onpas worden gebruikt, bijvoorbeeld voor kinderen onder de drie jaar. Het gaat dan meestal om producten die je niet afspoelt ( crèmes en lotions )
Parabenen zijn afgelopen jaren in een slecht daglicht geplaatst. Een aantal parabenen worden verdacht hormoonverstorend ( EDC ) te zijn. Fabrikanten zijn ze daarom steeds meer uit hun producten gaan mijden. Maar ze komen nog altijd veelvuldig voor. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat parabenen een allergische reactie op de huid teweeg kunnen brengen. Voor mij meer dan genoeg reden om deze stoffen te mijden
COCAMIDOPROPYL BETAINE
Dit is een amfoteer surfacant ( oppervlaktespanning verlagend middel ) Het wordt gebruikt als schuimmiddel. Deze stof staat ook wel bekend als het “ kapper-monster” omdat het contactallergie kan veroorzaken bij kappers en andere mensen die met hun handen werken in bijvoorbeeld schoonheidssalons. Naast schuimmiddel wordt het ook toegepast als verdikkingsmiddel om de viscositeit te verhogen.

LAURETH 4

Dit is een stof wat wordt gebruikt als emulgator. Het zorgt er o.a voor dat plantaardige oliën met een beetje water kan worden vermengd. Het wordt gemaakt van laurylalcohol uit plantaardige vetten, maar is niet natuurlijk. En al helemaal niet zo onschuldig. Om de mengbaarheid van water te verbeteren wordt het bewerkt met stoffen uit de petrochemie. In onverdunde vorm kan laureth-4 ernstige schade toebrengen aan de ogen. Verder kan het zeer irriterend zijn op de huid en de hoofdhuid. Gebruik je dit spul in pure onverdunde vorm ( het wordt op internet verkocht op vele DIY web-winkels ) kijk dan goed uit.
SODIUM / NATRIUM HYDROXIDE
In de volksmond ook wel “ bijtende soda” genoemd wat mij betreft de lading al aardig dekt.  Het wordt voornamelijk gebruikt als binder. En… in pure vorm als gootsteenontstopper. Het is absoluut geen vriendelijke stof te noemen. Het wordt industrieel veel toegepast om zeep bij elkaar te houden. Alhoewel het zeer gering is toegestaan in cosmeticaproducten, kan een beetje al zorgen voor behoorlijk wat huidirritaties. In shampoo’s zien we het meestal ergens op een laatste plek staan in een ingrediënten lijstje.
GLYCOL DESTEARATE / PROPYLEEN GLYCOL
Propyleen glycol wordt industrieel  gebruikt als vochtdrager ter vervanging voor glycerine. Het trekt veel beter en sneller in de huid en is vele malen goedkoper als grondstof dan glycerine. Propyleen glycol heeft met name een zeer uitdrogende werking op de huid en hoofdhuid. Daarnaast kan het gemakkelijk worden opgenomen in de bloedbaan via de huid.

HOE LEES IK EEN INGREDIËNTEN LIJST?

Dacht je dat etiketten / ingrediënten lezen op voedsel-verpakkingen al knap lastig zijn, dan kun je je borst natmaken als het op etiketten lezen op cosmetica aankomt. Omdat er aan verplichtingen en regelgeving gehouden moet worden zen we meestal hele rare woorden in de ingrediënten-lijstjes. Dit noemen we INCI vermeldingen. INCI ( INTERNATIONAL NOMENCLATURE COSMETIC INGREDIENT) staat voor een Internationale naamgeving voor cosmetische ingrediënten, ontwikkeld door de Europese en Amerikaanse cosmetica-industrie. De benamingen op deze zeer lange lijst zijn internationaal gestandaardiseerde stoffen die in cosmetica en uiterlijke verzorgingsproducten worden verwekt. Bij alle cosmetica is het verplicht om de benamingen te vermelden zoals deze staan omschreven in het INCA register. Dit zijn nogal ingewikkelde benamingen. De lijst van benamingen is bedoeld, om gebruikers van cosmetica en verzorgingsproducten te informeren over de samenstelling van een product. Je kunt het een beetje vergelijken met de verplicht gestelde ingrediënten tabellen op voedingsmiddelen. Net als in voeding, is het erg belangrijke informatie. Zo kunnen mensen met bepaalde allergieën en overgevoeligheden goed bestuderen of een product wel of niet geschikt is. Ook beroepsmatig ( schoonheidsspecialisten, kappers, dermatologen ) De internationale lijst is oneindig lang. Gelukkig bestaat er op internet een handige zoek-functie, die je internationaal kunt raadplegen. ( KLIK HIER ) Deze website behoort tot de Europese Unie.
INCI is een internationaal systeem, zodat je ook buitenlandse producten kunt “ lezen”. Dit is ook handig als je naar het buitenland verhuist op op vakantie gaat. De namen zijn meestal in Latijns en / of Engels. Pigmenten en kleurstoffen worden over het algemeen aangeduid met een nummer ( bijvoorbeeld een CI nummer ) Je vraagt je vast af, waarom juist de meest ingewikkeldste woorden worden gebruikt. Dit is voor velen Chinees. Dit is verplicht gesteld door de EU. Zoals ik eerder vertelde maakt een meest uitgelezen ingrediënt het meeste duidelijk naar de consument toe. In Nederland zet een leverancier soms onder de INCI ingrediënten een Nederlandse vertaling. .Ook SUIT MATTERS heeft een website vol gezet met duidelijke taal. Maar helaas gebeurt het zelden, dat een fabrikant zoveel extra moeite wil doen.
Net als bij een ingrediënten tabel op een voedingsmiddelen etiket, begint een lijst aan ingrediënten op cosmetica en verzorging ook met het ingrediënt waar het product in basis uit bestaat, zo uitlopend naar het allerlaatst genoemde ingrediënt in de lijst. Daar zit het minst van in. Dit is vooral met cosmetische en verzorgende ingrediënten belangrijk. De plaats waar een ingrediënt staat, zegt namelijk heel veel over de hoeveelheden van zo’n ingrediënt. Fabrikanten willen uiteraard hun producten verkopen, en claimen dan ook graag met zeer goed aangeschreven ingrediënten, bijvoorbeeld Aloë Vera. Dit kunnen we groot op een verpakking lezen. Maar het zegt verder niets, over de hoeveelheden. Dit kun je dan via de ingrediënten lijst achterhalen.
Van een INCI lijst kun je helaas nooit echt precies aflezen hoe hoog een bepaalde concentratie is, maar het is zeker een goede leidraad.
Net als de voedingsindustrie worden de ingrediënten lijsten op cosmeticaproducten zo geformuleerd dat het ingredient waar het product uit bestaat op de eerste plek af staat te lezen. Betreft cosmetica zal het meest voorkomende eerste ingredient water zijn, in INCI-taal “ AQUA”. Alles wat daaronder volgt, loopt af van het hoofdbestanddeel tot een spoor.
Hierboven zie je een ingrediënten lijst van een reguliere shampoo die in supermarkten en grotere drogisterij-ketens verkrijgbaar is als “ een natuurlijk shampoo”, Zoals je kunt zien staat er op nummer één “ aqua” ( de INCI van water) en bestaat deze shampoo voor het grootste deel uit water. Op plek twee zien we een SLS , wat betekent dat deze shampoo heel veel sulfaten bevat, en je deze beter kunt laten staan. Op de laatste plek zien we een geurstof staan, wat betekent dat het waarschijnlijk om een spoor gaat. Een na laatste ingrediënt is de propyleen glycol. Dit betekent dat er maar een klein beetje van deze stof aanwezig is in deze shampoo.
Wat zegt deze ingrediënten lijst? Dat je, wil je lief zijn voor je huid en haar, deze shampoo lekker moet laten staan in het schap. Het zit vol met SLS, siliconen, en andere bijtende stofjes.

IS SHAMPOO SCHADELIJK?

Goed, je kunt je na het lezen van bovenstaande lijst met gruweltjes serieus afvragen, of je dagelijkse shampoo-beurt nu wel zo gezond is. En dat mag je je terecht af gaan vragen. Het is natuurlijk niet zo, dat we er dood aan gaan. En de stoffen in shampoo’s zijn door de EU goedgekeurde stoffen. Maar wat zegt dat? Zoals ik eerder schreef worden al deze stoffen niet alleen in shampoo’s en conditioners gebruikt, maar ook in ontelbaar veel andere verzorging en cosmeticaproducten. Net als de door de EU goedgekeurde E nummers in ons voedsel kan het ( dagelijks) gebruik van verschillende producten een cocktail vetoorzaken. En wat doet dit met onze huid? 🤭 Iedere fabrikant kan zich ( in regel) wel aan de voorgeschreven doseringen houden, maar gebruiken we ongeveer 5-6 verschillende verzorging en cosmeticaproducten per dag, dan kan dat serieuze gevolgen hebben voor onze huid, hoofdhuid en haar.
Om de vraag te beantwoorden : NEE, globaal gezien is shampoo niet schadelijk, maar omdat we het veelvuldig gebruiken, en daarnaast ook andere producten gebruiken die propvol zitten met deze stoffen ( make up, tandpasta, douchegel, zepen, stylingsproducten…)  kan het huid en haarproblemen opleveren.

NATUURLIJKE ALTERNATIEVEN

Gelukkig zijn er gezonde alternatieven. Ik gebruik zelf al jarenlang natuurlijke verzorgingsproducten, vroeger min of meer gedwongen, later met liefde, omdat mijn huid zeer kwetsbaar en overgevoelig is. Ook mijn shampoo en conditioners zijn 100% puur, zo natuurlijk mogelijk en milieuvriendelijk, want vlak al die plastic shampoo-flessen ook niet uit. Deze belanden allemaal in de plastic soep. Wil je alles lezen over mijn beste keuzes shampoo en conditioners en ook styling? KLIK HIER  Shampoo-bars zijn anno 2020 ook super-hip geworden. KLIK HIER om daar alles over te lezen.
Nu is het ook weer niet zo, dat iedere fles waar “ natuurlijk” of “ biologisch” op staat vermeld daadwerkelijk vrij is van gruweltjes. Zeker de varianten die we in supermarkten en grotere drogisterijketens kunnen kopen moeten altijd goed worden nagelopen op de ingrediënten. Ze bevatten keurmerken, maar het ene keurmerk is het andere niet, keurmerken kunnen verscheidene vereisten hebben. En kunnen ook natuurlijke, biologische varianten een aantal gruwel-stofjes bevatten. Het wil zeker niet zeggen, dat in supermarkten en grotere drogisterij-ketens alleen meuk wordt verkocht, maar omdat deze ketens grootschalige merken inkopen, kunnen deze synthetische stoffen bevatten. Goed opletten is de boodschap.Waar kun je op letten, als je shampoo / conditioner inkoopt?
* Kies een betrouwbaar merk, die 100% natuurlijkheid garandeert. Je kunt dit navragen bij een fabrikant, maar ook op internet zoeken naar reviews en recensies.
* Koop je verzorgingsproducten liefst bij betrouwbare, erkende ( web) winkels zoals biologische winkels, en webwinkels die alleen 100% natuurlijke producten verkopen 
* Een inkoper, maar toch…..CHECK de ingrediënten en staar niet blind op mooie kreten, illustraties en andere onzin wat door de fabrikanten op de fles worden geverfd om jou te lokken. 
* Mijd met name de stoffen die ik hierboven heb uitgelicht. Zeker SLS, dit is een echte boosdoener .
* Was je haar 1 x per week. Tenzij je in een viswinkel werkt, een frituur, of in de aarde duikt, is het echt niet nodig om iedere dag je haar te wassen. Gebruik je stylingsproducten, kun je deze ook prima uitwassen met warm water. Om je haar extra te verzorgen kun je wat pure olie in de haarpunten knijpen. Denk aan pure zuivere olijf en kokosolie of Castor / Marula olie. 
* Laat je goed adviseren. Zorg voor een shampoo en conditioner die bij jouw haartype past zodat het zijn werk goed kan doen. Laat je haar bijvoorbeeld eens analyseren bij je kapper. 
* Het is niet echt nodig om een conditioner te kopen die bij een shampoo hoort. Veel fabrikanten doen dit om extra te kunnen verkopen. Je kunt ieder ander merk conditioner aansluiten op je shampoo en andersom. Het gaat uiteindelijk om de werking. Het is helemaal niet gezegd dat een shampoo en conditioner van een zelfde merk voor JOUW HAAR werkt. Ik heb dit zelf een paar keer ondervonden. Soms kan het even een zoektocht zijn, maar heb je je basis gevonden, kun je er wat jaren op vooruit. 
KLIK HIER om naar mijn natuurlijke shampoo + conditioner test te gaan uit 2020

11 Reacties op “Hoe gezond / onschuldig is shampoo en conditioner?

  1. O leuk een natuurlijke shampoo test. Ik heb mij er sinds een jaar of 3 in verdiept en skip alle haarproducten waar parabenen, siliconen en alcohol in zitten. Per toeval kwam ik er mee in aanraking door het volgen van de CG methode die geschikt is voor mensen met krullend haar. Ik doe niet alles wat hun doen, maar in grote lijnen gebruik ik de informatie die ze hebben voor mijn eigen haar. Sinds ik die ingredienten heb geskipt is mijn haar veel mooier, handelbaarder en was ik het nog maar 1x per week.

  2. De huidspecialist die me op mijn 14e vertelde ( ben nu bijna 74) dat ik allergisch was v oor synthetische producten zoals toiletzeep, afwasmiddel en shampoo wist op dat moment als enig alternatief me babyproducten aan te raden. In ieder and waar ik geweest ben waren er wel weer andere dingen, maar het blijft zoeken. Als ik niets beters weet gebruik ik dan ook weer baby shampoo. Het is vooral lastig met cosmetica (die ik vrijwel niet gebruik) en schoonmaakmiddelen in huis. (Vnl. groene zeep, soda, schoonmaakazijn ed.)
    Maar, op mijn 74e is mijn haar nog overwegend lichtblond en glanzend. 🙂 De huid is een stuk lastiger (ook de tropenzon, 30 jaar) en voedingsmiddelen lijkt alleen maar moeilijker te worden
    Maar ik zal lang de enige niet zijn met dergelijke problemen ook soms met geneesmiddelen! Dokters zijn hier vaak niet op verdacht, dus tegenwoordig veel maagproblemen.
    Ook kan mijn huid niet tegen bijv. nylons of panty;s, dus ik draag altijd lange broeken als het koud is. 🙂
    Tegenwoordig heb ik in Portugal een middel gevonden in de wasmachine dat uitstekend werkt, maar in Ned. heb ik dat nooit kunnen vinden. Dus altijd extra spoelen, veel water! En geen wasverzachters, die zijn helemaal erg!
    Mijn shampoo laat ik weer uit Ned. komen (op natuurbasis met extra vit B) of k gebruik baby-shampoo.
    Ik ben dol op dieren en heb er altijd heel wat gehad (nu nog maar 1 hond en 1 kat) en zweer bij Dettol. Daar gaan zelfs de vlooien eitjes van dood en mijn huid kan er goed tegen.
    ALS ik cosmetica moet gebruiken (zoals bijv. zonnebrand middel) dan weet ik in elk geval zeker dat ik bij de dure merken het best terecht kan. De goedkope bevatten in elk geval altijd zooi. En nooit kunstmatige geurtjes! Daarvan ga ik al over mijn nek als ik ze alleen maar ruik (luchtverversers in de badkamer bijv.), ga hoesten en wordt benauwd. Ook sommige parfums als een ander die op heeft, dan ga ik maar een straatje om.
    Dus ja, shampoo is heel belangrijk. Ooit werd me verzekerd door een (goede) kapper dat deze shampoo echt goed voor me zou zijn. Binnen de kortste keren had ik grote kale plekken op mijn hoofd en het heeft 1-1,5 jaar geduurd voor dit weer goed kwam!

    Dus ja, shampoo etc. is ook heel erg belangrijk, al zal het niet voor iedereen zo duidelijk inwerken.

  3. Weer heel hartelijke bedankt Monique, voor al je inspanningen.
    Het geeft mij vertrouwen om de aangeprezen artikelen te kopen.
    Eerst even naar Monique “kijken”, is mijn motto

    • Daar ben ik het helemaal mee eens. Kostbare grap dit voor jou denk ik, is er een manier waarop ik kan doneren/bijdragen? Bij sommige kunstenaars doe ik dat ook.

  4. Ik gebruik momenteel zeep van Zepig voor m’n haar. Niet vaker dan eens per week. M’n haar blijft eindelijk na het wassen z’n stevigheid behouden, heerlijk! Eerder werd het slap van wassen (met shampoo, wel “natuurlijk”, van Yves Rocher, maar dan nog) , wat een probleem voor mij is, want ik kan niet meer tegen gel of mousse. De natuurlijke gel houd ik in m’n achterhoofd! Maar volgens mij is die zeep ook natuurlijk, zonder meuk!

    • Hallo Bea…ben ff benieuwd welke zeep van zepig dat is….voor fijn en dun haar?
      Gr

  5. Hoi Monique, ik lees je artikels gaarne!
    Eigenlijk was ik op zoek naar een mooie voedende en goede gezonde shampoo en eventueel condioner.
    En nu eens niet voor mezelf maar om cadeau te geven aan een dame van 50+.
    Met vriendelijke groeten, Milco

  6. Hallo Monique,

    Vanuit mijn ervaring met onze beestjes weet ik dat als je calcium niet toereikend is (doordat je het niet opneemt of er te weinig in de voeding / water (als je filtert) zit), dat dan je haren en je nagels als eerste de klos zijn. Dan gaat het idd heel erg pluizen. 20 Jaar fokken heeft mij geleerd dat als de voeding van knaagdieren optimaal is, de vacht en de nagels helemaal ” top” zijn. Eigenlijk logisch, want haren en nagels zijn niet fundamenteel voor het functioneren van mens en dier als het op overleven aankomt. Voor beide geldt hetzelfde. Ga je je voeding bijstellen naar goede producten, dan merk je ook meteen dat je haar verbeterd en je nagels minder snel breken. Fijn dat er dan ook betere shampoos komen die dat ook ondersteunen. Daar is behoefte aan!

  7. Een shampoo bar of haarzeep gebruik ik al enkele jaren. Maar een goede conditioner heb ik nog steeds niet gevonden. Iemand een goede tip ?

  8. Wat een informatief artikel en wat een uitzoekerij. Dank je wel Monique, ik schrik er van
    Ik heb nu shampoobar en conditioner
    gekocht .Beeje wennen nog .
    Ook ik zoek een fantastische conditioner.
    De enige die ik echt fantastispsch vind is het kleine flesje conditioner van L’oreal die bij de haarverf zit maar dat is helaas niet duurzaam
    Ik heb net die van Redken gekocht á €22,00 Had er heel wat van verwacht maar helaas valt het mij tegen. Mocht iemand een tip hebben voor een goed verzachtende condioner……

  9. Zelf gebruik ik al jaren Marseillezeep zelfs voor heel mijn lichaam van top tot teen….. heb geen last meer van uitslag…en naar het douchen voel je over je hele lijf heerlijke tintelingen…en in verhouding is het niet duur €8.00 per blok zeep en doe er zeker 1 maand mee…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *