Waarom je beter zelf patat kunt bakken + heerlijke recepten om je op weg te helpen!

Patat, friet…..het maakt niet zo heel erg veel uit hoe je het noemt, lekker is het zeker! Zeker met allerlei sauzen erbij geserveerd. Patat wordt meestal gebakken in de frituur, maar tegenwoordig steeds vaker in de oven om het vetgehalte wat te reduceren. Toch vinden de echte liefhebbers dit lang niet zo smakelijk als uit de frituur.

In de supermarkt kunnen we talloze zakken voorgesneden / voorgebakken patat vinden. Deze zijn minst gezond, omdat ze worden voorbewerkt wat in de meeste gevallen meer vetten, meer zout en andere smaakversterkers en conserveermiddelen betekent. De allerbeste , en allerlekkerste patat bak je gewoon thuis met vers gesneden aardappelen in je eigen friteuse.

NIET GEZOND

Linksom of rechtsom, of je friet nu vers in de friteuse bakt of voorgebakken uit een zak, het blijft een ongezonde gewoonte om te frituren. Alle mooie kletspraatjes ten spijt, als de aardappel wordt geschild en gefrituurd verandert deze in een ongezonde hap. Uiteraard is een keertje vers gesneden friet eten uit de friteuse bij jou thuis geen zonde, en je lichaam kan dat prima opruimen. Maar we eten er helaas teveel van, en op de meest ongezondste manieren. Uit de snackbar, of we kiezen lui de voorgebakken patat uit de supermarkten, om thuis alleen nog maar in de friteuse te gooien. Er wordt mij wel eens gevraagd HOE ongezond dat nu is, iedere week patat eten. Wel, als je verder gezond eet, en je patat zelf vers snijdt, in de schil laat en het in een goed bakvet frituurt ( zuivere kokosolie bijvoorbeeld ) en er verder geen vette en suikerrijke sauzen bij eet, is het niet ongezond. Eet je er ook nog eens wat verse groenten, en bijvoorbeeld een stukje eigen gemaakte vleesvervanger bij, dan kun je zelfs spreken over een vrij gezonde maaltijd. Maar laten we eerlijk zijn…….we eten nooit patat met groente. Daar gaan meestal frikadellen, kroketten, kaassoufle’s en klodders sauzen bij. We noemen het in de volksmond niet voor niets “ de vette hap”.
Ook zijn we liever lui dan moe. En lonken de handige voorgebakken zakken patat in de diepvries bij de supermarkten meer dan een zak verse aardappelen. Eens per week “ junken” als je verder gezond en volwaardig eet is helemaal niet erg. Wel wordt het een probleem als dit vaker per week voorkomt. Ook is het significant wat je naast je patat eet. Een kind van drie snapt ook wel dat sauzen een maaltijd nu niet bepaald gezonder maken.  Meer lezen? KLIK HIER

UIT DE OVEN OF AIRFRYER

Jaren geleden lagen ze opeens tussen de zakken voorgebakken patat in de vriezers in supermarkten:….zakken OVEN PATAT. Dit zijn inhoudelijk precies dezelfde frieten in de zakken friteuse patat, maar op de zak lees je dat het geschikt is gemaakt voor in de oven. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde airfryer-frieten. KLIK HIER om daar meer over te lezen. 
Er wordt eigenlijk helemaal niets ECHT verschillend in productie gebracht, er staat alleen op de zakken iets anders waardoor je bijvoorbeeld voor de airfryer-patat soms twee x zoveel meer betaalt. Inderdaad…..in vrijwel alle gevallen gaat het om een slim marketing-trucje.  Voor een kilo “ gewone frituur-friet” betaal je bijvoorbeeld € 1.09, voor 750 gram oven frieten € 1.05. Bij de oven frieten krijg je dan ook nog eens extra suiker en zout cadeau.
Zijn ovenfrieten / airfryer frieten gezonder dan gefrituurde frieten? Gekeken naar de voorgebakken zakken uit de supermarkt: nee, niet veel gezonder dan gefrituurde patat. Uiteraard bevatten ze wel minder vet omdat we ze zelf niet in bakvet frituren, maar de meeste varianten zijn voorbewerkt en bevatten dus ook flink wat vet. Echt gezonder ben je dus niet bezig, als je kiest voor voorgebakken meuk uit supermarkten. Daarnaast ben je erg veel geld kwijt, voor de luxe moeten we zelf betalen.
 

PATAT GEMAAKT VAN GROENTE

De hippe trends gaan in supermarkten niet onopgemerkt en uitgemolken voorbij. Afgelopen jaren zagen we steeds meer producten op basis van groenten in de supermarkten binnen druppelen. Pizzabodems van bloemkool, spaghetti gemaakt van koolrabi, tortilla’s van rode bieten, rijst van broccoli en…..patat gemaakt van verschillende soorten groenten. Uiteraard wordt alles in dit geval ook voor ons voorgekauwd/ voorbewerkt, zodat we thuis de boel alleen nog maar in de oven of pan hoeven te gooien. Het gezonde imago van groenten wordt in dit geval erg uitgemolken. Ook hier zien we dat de producten bomvol zitten met hulpstoffen en smaakversterkers.
Zie hier de gemiddelde ingrediënten van een zak groente-friet. 80% bestaat uit groente, de rest is meuk. De consument denkt super-gezond bezig te zijn, maar eet absoluut niet veel gezonder dan gewone aardappel-patat.
RESUMEREND: patat , vers gesneden in de schil, gefrituurd in zuiver en schoon vet ( kokosolie) gegeten zonder vette en suikerrijke sauzen, is niet ongezond. Voorgebakken patat uit de supermarkt gebakken in de friteuse wel. Patat in de oven en / of airfryer gebakken komt op hetzelfde neer: vers gesneden in de schil is gezonder dan voorgebakken meuk. Groente patat uit de supermarkt is in regel niet gezonder of beter dan voorgebakken aardappel patat. Wel kunnen ze per supermarkt verschillen in additieven. Zo verkopen sommige supermarkten op de vers-afdeling groente patatten die alleen zijn voorgesneden. Let ook DAAR goed op de ingrediënten.

HET BESTE? ZELF MAKEN!

Wil je gezond genieten van patat, dan kan dat. HOE DAN? 🙄 Dat is zeer simpel te beantwoorden: maak het zelf. En dan het liefst in de oven of in de airfryer. Je kunt gewone aardappelen gebruiken, maar ook zoete aardappelen en tal van groenten als pastinaak, wortel, venkel, aardpeer, rettich, knolletjes, koolrabi, koolraap, en knolselderij. Door ze ZELF te snijden ( klinkt griezelig maar dat is het niet 😁 ) , ZELF te kruiden, en ZELF af te bakken in de oven of airfryer, hou jij zelf de complete regie over je patat en weet je ook dat je wel iets goeds en gezonds in je mond stopt. Moeilijk? Nee. Want meer dan snijden en kruiden is het niet. Je kunt ervoor kiezen, om een beetje olie te gebruiken maar dit is niet nodig. Knapperig? Hell yeah! Bak je patat op de juiste manieren in de oven / airfryer krijg je ze nét zo knapperig als uit een frituur. Onder dit artikel zal ik linkjes plaatsen die naar heerlijke recepten leiden. Een kind doet de was. Je moet die was alleen wel even aanpakken. Laat luiheid, en verwendheid het eens niet winnen en probeer het gewoon eens een keertje uit. Het is bovendien heel erg leuk om te maken.

ZELF GROENTE PATAT MAKEN

Om je op weg te helpen, heb ik een heerlijk recept bedacht om groente patat te maken uit de oven. Ze kunnen uiteraard ook in de airfryer. Zet de temperatuur dan op 170•C en bak ze 10-15 minuten, tussendoor even om husselen.
WAT HEB JE NODIG?
  • Twee wortels
  • Een grote aardpeer
  • Een grote zoete aardappel
  • Twee pastinaken
  • De stelen van een venkelknol
  • Een halve flespompoen
  • Een scheutje Aminos of soyasaus
  • Twee eetlepels ras el Hanout
  • Een eetlepel paprikapoeder
  • Een eetlepel komijnpoeder
  • Een snufje Keltisch zeezout
  • Een snufje cayennepeper
  • Een eetlepel gedroogde basilicum

ZO MAAK JE HET:
Verwarm de oven voor op 195*C, bekleed een of twee bakplaten met bakpapier. Snij de groente in zo dun mogelijke frieten. Hoe dunner, hoe knapperiger. Laat de schillen erom. Gooi ze in een kom en voeg de Amins en kruiden toe, hussel flink. Verdeel de frieten over de bakplaten. Bak de patat in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-45 minuten, blijf tussentijds controleren en hussel tussentijds de patat om.
ZOETE AARDAPPEL PATAT
Hetzelfde kunstje kun je doen met alleen zoete aardappelen. Snij ze in de schil tot dunne frieten, verdeel ze over de bakplaat en bak in 30-40 minuten gaar. Lekker met wat Keltisch zeezout en veganistische homemade mayonaise!
MEER INSPIRATIE OPDOEN?

2 Reacties op “Waarom je beter zelf patat kunt bakken + heerlijke recepten om je op weg te helpen!

  1. Beyerlander friet diepvries van Hoogvliet bevat geen toevoegingen alleen voorgebakken in zonnebloem olie of is dit ook niet goed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *