Patat en chips? MAAK HET ZELF!

Patat en chips zijn twee van de meest populairste en meest gegeten voedingsmiddelen in de wereld. Het zijn twee snacks, die niet erg voedzaam zijn en daarom ook niet noodzakelijk om ons in leven te houden. Er wordt veel geprobeerd chips en patat “ goed en gezond” recht te praten, omdat het volgens velen gezonde eigenschappen heeft dankzij de aardappelen als basis. Dit is onzin wat is achterhaald, aarsappelen zijn inderdaad erg rijk aan bepaalde essentiële voedingsstoffen, maar die gaan compleet verloren door bewerkingen om er chips en patat van te maken. Het zetmeel wordt voornamelijk gebruikt om deze tot een patatje of chipje te kunnen verkrijgen. Trap daarom niet in al die mooie kletspraatjes van fabrikanten. Chips blijft chips. Patat blijft patat.

ERG ONGEZOND😳

Veel mensen onderschatten hoe ongezond patat en chips zijn. Ze denken dat het allemaal wel mee zal vallen, omdat ze er nooit last van hebben. Dat klopt, de korte termijn theorie werkt wat dat betreft altijd goed op ons gemoedsrust. Maar de lange termijn-theorie zal vroeg of laat gaan toeslaan. Laat ik beginnen met chips. Dit wordt inderdaad gemaakt van aardappelen, maar eigenlijk bestaan ze stiekempjes voornamelijk uit olie, kleur/ geur en smaakstoffen.  Kort samengevat worden de oooooh- zooooh-lekkere chips gemaakt van speciale aardappel-rassen , deze worden gewassen , geraspt in een grote trommel tot chips, opnieuw gewassen ( om het zetmeel zoveel mogelijk te verwijderen ) bewerkt met kleur / geur/ smaakstoffen en gebakken in olie. Met name de vele smaakstoffen kunnen ervoor zorgen dat het nooit bij één chipje blijft, ook het “ kraak”” gehalte speelt hierin een grote rol. We kunnen ons zeer snel over-eten, een zak chips is dan ook leeg voordat je het weet. Ook kunnen vele soorten chips ontzetten veel zout bevatten.
Met patat, zeker voorgebakken, is het zo’n beetje een zelfde verhaal. Het is eigenlijk helemaal nergens goed voor. Het is een luxe, een lekkernij, een snack. Geen volwaardig voedingsmiddel. Terwijl patat vaak als maaltijd wordt gegeten.

MAAR HET IS ZO LEKKER! 😩

Waarom eten we het dan zo massaal? Tja……waarom roken we nog steeds? Waarom drinken we alcohol? Patat en chips zijn genotsmiddelen. Het geeft ons kortstondig een lekker gevoel. Als we eten, genieten we van de smaak. En dat is nu precies wat patat en chips voor effect heeft op ons. Het ruikt lekker ( wat ons hongerig maakt ) het smaakt lekker, waardoor we meer en meer en meer willen.
Als we bijvoorbeeld eens per maand ongeveer 15 chipjes zouden eten, en eens per maand een bordje patat zonder saus, dan zou dat uiteraard geen kwaad doen. Maar dit gebeurt vrijwel nooit. Patat en chips zijn erg goedkoop. En is makkelijk, snel en altijd verkrijgbaar. Geen zin om te koken na een drukke dag? We bestellen wel even wat bij de snackbar die om iedere hoek wel is te vinden. Geen gedoe, en oeh, wat lekker.
Op de bank TV netflixen is oersaai zonder het krakende knabbeltje naast je. En al kijkend naar het beeldscherm heb je niet in de gaten dat de zak opeens leeg is. We laten ons veel te snel overhalen het WEL te kopen, dan ons gezonde verstand te laten spreken die ons verbiedt het te kopen. Omdat het zo goedkoop is, is de drempel om het te kopen ook vele malen lager.

VERBANNEN HOEFT NIET!😁

Voordat je wanhopig je handen in de lucht gooit, lees vooral even verder. Want je hoeft het allemaal niet te missen. HOE DAN? ☹️ Simpel. Door het zelf te gaan maken.
Door de regie zelf in handen te houden, kun je geheel ZELF bepalen hoe gezond jij het maakt. Zo kun je in plaats van aardappelen kiezen voor zoete aardappelen, pastinaak of wortel. Je kunt zelfs bietjes gebruiken. Nu kan ik mij zo voorstellen, dat dit een brug te ver is voor jou, maar als je bijvoorbeeld voor de zoete aardappel zou kiezen, pik je meteen een hoop gezonde extra voordelen mee. KLIK HIER om te lezen welke deze zijn. Bovendien zijn zoete aardappelen heerlijk om patat en chips van te maken. Moeilijk? 😒 Nope. Ik zal hieronder twee hele simpele voorbeelden geven hoe je in een handomdraai zelf chips en patat maakt, die wel echt gezond zijn:
Ik begin met patat. Verwarm de oven voor op 190 *C. Bekleed een of meerdere bakplaten met bakpapier. Laat de zoete aardappelen in de schil. Snij ze in dikke plakken en snij daar patatten van. Maak ze niet te dik, anders krijg je Vlaamse Frieten, ook lekker natuurlijk, maar we willen patat maken.  Was de patatten en dep ze droog. Hiermee haal je de meeste zetmeel weg. Je kunt op dit punt zelf beslissen wat je wel of juist helemaal niet toevoegt. Je kunt ze nu bijvoorbeeld direct over de bakplaten verdelen, en goudbruin bakken in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten, terwijl je tussendoor blijft controleren. Maar je kunt ze ook extra lekker maken door bijvoorbeeld er wat kruiden overheen te strooien, of wat Keltisch zeezout. Je kunt ze ook kort door wat gesmolten kokosolie halen, en ze dan afbakken. Wat je maar wenst.
Chips maak je eigenlijk zo’n beetje op dezelfde wijze als de patat. Je snijdt alleen flinter-dunne plakjes uit de zoete aardappelen, dit kun je doen met een goed scherp mesje of een kaasschaaf. Hoe dunner de plakjes, hoe krokanter. De chips bak je ook op 190*C in ongeveer 35-40 minuten bruin. En kun je bijvoorbeeld de plakjes vooraf marineren in tamarisaus en kruiden. De chips zijn verrukkelijk, gezond en voedzaam. Omdat het geen gebakken lucht is, zit je ook veel sneller vol.
Het is dus ZO makkelijk. Je ontloopt op deze manier veel meuk, en je kunt op deze manier echt gezond eten van lekkere dingen. Maak het dus voortaan gewoon zelf. Begin met deze twee basis recepten, je kunt vanzelf, als je verder vordert, gaan experimenteren met vele andere mogelijkheden . Meer inspiratie?

3 Reacties op “Patat en chips? MAAK HET ZELF!

  1. We hebben laatst zelf frietjes gemaakt van knolselderij. Voorgekookt, droog gedept en toen in de oven. Is niet hetzelfde natuurlijk, maar wel super lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *