NO OVEN supersnelle gebakjes ( vegan) + recept voor haverroom!

Je kent dat wel : je hebt enorme trek / zin in wat lekkers, maar wil niet grijpen naar meuk. Of je krijgt onverwacht visite en moet binnen een half uur iets lekkers bij de thee  of koffie toveren. Dan is dit heerlijke gebakje wellicht een optie. Het is binnen 15 minuten klaar, en…je hebt geen oven nodig! Het omvat maar drie ingrediënten ( exclusief water ) en het is budgetvriendelijk. Maar vooral ontzettend lekker en knetter-gezond.

Daarnaast zijn ze fraai om te zien, en zijn ze ook erg leuk om tijdens een high-tea uit te serveren. Wat wel meest handig is, is om een goede blender in huis te hebben. De hoge snelheidsblender ( A.k.A de knapper-T ) van MontAna is een geweldig apparaat om deze gebakjes razendsnel in elkaar te fiksen. Daarnaast heb je een spuitzak nodig, als je die leuke feestelijke toefjes op het gebakje wilt, maar dat hoeft uiteraard niet. Je kunt dit ook achterwege laten, of bijvoorbeeld een laagje haverroom op de koek smeren.

Haverroom, zelf gemaakt lekkerder en gezonder!

Naast melkvervangers zijn er ontelbare plantaardige vervangers op bijvoorbeeld kaas-spreads, zure room, créme frech, en gewone ( kook) room. In mijn uitgebreide, verhelderende artikel over de onzin van al deze plantaardige vervangers vertel ik , dat het naast veel gebakken lucht, erg duur betaald is. Bovendien zit het 9/10 x vol met additieven waar we niet persé blij van moeten worden. Het is er vooral voor ons gemak, wordt gedacht en om de veganisten onder ons te bedienen. De werkelijkheid is dat er vooral op wordt verdiend, omdat de meeste producten inhoudelijk weinig tot niets in productie kosten. Zijn we dan echt zo naïef en dom om dit massaal te kopen? JA. Want we kunnen het zelf 10 x beter, gezonder en goedkoper maken.

Voor mijn no-oven-gebakjes heb je haverroom nodig. Maar dan niet die uit een pakje uit de winkel, maar zelf gemaakt. Dat kost je, als je het echt goedkoop wilt, nog geen € 60 eurocent. Alles wat je nodig hebt is havermout, water en een beetje zuivere stevia of erythritol. En een goede blender dus. Hoe maak je het? Sat is erg eenvoudig. Binnen nog geen 3 minuutjes heb jij een volle kan met haverroom, geschikt voor talloze doeleinden.

Gooi 250 gram havermout in de blender-kan en voeg circa 150 ml water toe. Druppel indien gewenst, enkele druppels zuivere stevia of een eetlepel eryjtritol bij, en blend dit op hoogste stand tot er een romige substantie ontstaat. KLAAR !  Je kunt deze room zo dik of dun maken als je wenst. Gebruik je het om iets te vullen, zoals in dit geval met de gebakjes, laat de room dan wat dikker. Wil je het als kookroom gebruiken, verdun de room dan met water ( of plantaardige melk) tot de gewenste dikte is bereikt. Je kunt de room het beste in een afgedekt schaaltje op een koele plek bewaren. Wil je het in de koelkast bewaren? Zet het schaaltje dan op de bovenste plank of in de koelkast deur, daar is de temperatuur minst hoog. Roer de room voor gebruik even goed door, omdat de bovenste laag zal verkleuren.

 

Terug naar de gebakjes. Als je de haverroom hebt gemaakt is het nog een kwestie van kneden en vormen. Voor de koek, gooi je 250 gram havermout in een kom, waaraan je een volle eetlepel stevia sweet Xtra of twee eetlepels eryhtritol en vier eetlepels carob-poeder ( of cacaopoeder) toevoegt, en dit goed mengt. Voeg vervolgens kleine beetjes warm water toe en blijf kneden tot je een stevig deegje hebt. Draai zes ballen uit het deeg, en druk deze plat op een glad oppervlak ( aanrecht) Je kunt voor het mooiste resultaat het beste een ronde koek-uitsteker gebruiken, maar heb je die niet in huis, kun je ook handmatig mooie platte ronde koeken vormen. Schep op drie koeken flink wat room, en druk voorzichtig een andere koek erop. Perfectioneer de room rondom dier het met een lepeltje glad te strijken.

Als je een leuk toefje op je gebakje wenst, kun je een spuitzak gebruiken met een brede kartel-mond, maar dit hoeft niet. Je kunt bijvoorbeeld ook inventief zijn, en een beetje speels wat room verdelen over de bovenkant. Dit is alles, klaar is je gezonde gebakje!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *