1-2-3 kroketjes uit de airfryer ( vegan)

Ik blijf de airfryer een uitvinding vinden, en ik krijg dan ook geen genoeg van experimenteren. Onlangs ontdekte ik wel een heel erg lekkere variant op de bekende kroket. Niet gevuld met ragout, maar gemaakt uit boekweit grutten!

We kennen de naam GRUTTEN vast wel uit het liedje “ iene-miene-mutten….tien pond grutten” Het is een benaming voor graan in gepelde en gebroken vorm. Vroeger werd van oudsher grutten gemaakt van gort, haver, gerst en boekweit, en werd het gebruikt om pap en brij van te maken. Sinds een paar jaar lijken grutten een come back te maken, en kunnen we het voornamelijk weer kopen in biowinkels. Grutten zijn gezond, lichter verteerbaar, en sneller klaar, het scheelt zeker de helft in kooktijd i.v.m hele granen. Je kunt ze ook gebruike om mee te bakken.

En dat ben ik eens gaan testen. Ik wilde een heel erg snel te maken, eenvoudig recept bedenken. En liefst met zo min mogelijk ingrediënten. Dat is mij aardig Gied gelukt, want wat dacht je van maar DRIE ingrediënten? In de MontAna airfryer kun je iets heel erg snel en knapperig bakken. Dit geldt zeker voor deze 1-2-3 kroketjes, zoals ik ze heb genoemd. Het zijn geen echte, gevulde kroketjes, maar wel hebben ze een zelfde bite en knapperigheid! En dus maar DRIE ingrediënten, niet te vergeten! Welke ?

  • 325 gram boekweit grutten
  • vier volle eetlepels MO’S FINEST VEGGIE MIX 
  • warm water

Bekleed de baklift met een stukje bakpapier. Doe alle ingrediënten in een kom en voeg nu steeds kleine beetjes warm water toe toe je de massa goed samen kunt knijpen en kneden. Maak kroketjes en leg deze naast elkaar in de baklift. Zet de temperatuur op 165•c en bak 12-15 minuten terwijl je tussendoor blijft controleren.

Ze komen heerlijk knapperig uit de fryer! Lekker met een homemade sausje!

Een reactie op “1-2-3 kroketjes uit de airfryer ( vegan)

  1. ik heb ze net gemaakt. jammer dat je zo vaag bent met de hoeveelheid water, ze waren wat droog. maar ik heb ze opgeleukt met een staafje kaas in het midden. dat ging goed. Kan ik het ook maken met een mengsel van havermout en boekweitgrutten? Of een restje gare rijst erdoor? dat ga ik morgen proberen, het is een makkelijk recept en lekker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *