Witlofschotel ( vegetarisch)

Eenvoudig voor een door-de-weekse dag!  Gezond en voedzaam. Ik gebruik graag gerookte tempeh ter vervanging voor vlees. Je kunt ook ( gefermenteerde) tofu gebruiken of iedere andere vleesvervanger die je wenst. Uiteraard kun je ook gewoon ( biologisch scharrel) vlees gebruiken. De schotel is goed voor vier personen.

Dit heb je nodig:

  • vier /vijf grote stronken witlof
  • 200 gram gerookte tempeh ( biowinkel of ander vleesvervanging, in kleine blokjes gesneden
  • 100 gram gewassen bladspinazie
  • een rode paprika, in stukjes gesneden
  • een wortel, in stukjes gesneden
  • een kleine prei, in ringetjes
  • enkele takjes basilicum en enkele takjes perselie, fijn gesneden
  • een bosuitje, fijn gesneden
  • een tomaat, in kleine blokjes gesneden
  • enkele takjes rozemarijn
  • een flesje gefermenteerde biologische sojasaus
  • een snufje keltisch zeezout
  • 200 ml biologische kookroom ( ik heb amandel kookroom gebruikt, maar je kunt ook sojaroom gebruiken, of kokosroom, of rijstroom)

Voor de marinade:

  • twee flinke scheuten sojasaus
  • een theelepel kruidnagelpoeder
  • een theelepel kerrie masala
  • een eetlepel komijnpoeder

SAM_5502

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Vet een vierkante grote ovenschaal in met kokosolie.Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar, en roer de blokjes tempeh erdoor, zorg dat alles goed onder de marinade ligt. Laat dit even staan.  Trek de witlofbladeren van de loof, en bekleed de bodem van de schaal met een laagje blad.

SAM_5503

Roer alle verdere ingrediënten , behalve de room, in een kom door elkaar. Voeg de blokjes tempeh + marinade toe en hussel alles flink door elkaar. Schep op de bladeren in de schaal een flinke laag van het mengsel. Bedek deze weer met een laag witlofblad. Herhaal deze stap en eindig met een laag witlofblad. Schenk de room erover en besprenkel tot slot met soyasaus. Bak de schotel in het midden van de oven gaar in ongeveer 30 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Serveer liefst direct, warm is hij het lekkerst, maar koud is het ook erg lekker!

SAM_5505

 

Witlofschotel over? Pureer dit fijn in de keukenmachine en je hebt een heerlijke boterhamspread!!!!!!!!!!!  😉

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *