WIE BEN IK?

Even voorstellen: Ik ben Monique van der Vloed, (natuur) voedingsdeskundige, gewichtsconsulent, voedingscoach en auteur van de boekenreeks “Dat maken we ‘natuurlijk lekker’ zelf!” Daarnaast ben ik een kritisch health blogger en voer geregeld zelf-onderzoek uit.

Ik ben al ruim twaalf jaar actief als voedingsdeskundige, maar bevond mij pas echter in Juli 2013 voor het eerst in het gebied van kook en bakboeken schrijven. Schrijven is naast gezonde voeding mijn tweede grote passie en was het dus eigenlijk een soort vanzelfsprekendheid dat er ooit eens een paar leuke kook en bakboeken op de markt moesten komen. Ik begon mijn studie in Amerika, scottsdale, AZ. Daarna volgde ik in Nederland diverse studies, waaronder gewichtsconsulente, natuurlijke voedingsleer, en pshygo/gedragstherapie. Ik hou mij dagelijks bezig met de huidige ontwikkelingen in de voedselindustrie. Er gebeurt erg veel in deze industrie, en ik heb mij ontwikkeld tot een kritisch health blogger. Dit betekent, dat ik prangende kwesties aansnijd, wantoestanden onderzoek, en verder ga dan een gemiddeld artikel over voeding en gezondheid.

Al van kinds af hou ik mij graag bezig met de natuur, en vooral wat we daaruit allemaal kunnen eten en drinken. Dat vond ik als klein meisje al ontzettend interessant en fascinerend. Hoe appels aan een boom groeiden en wij die gewoon konden plukken en eten, hoe je bessen en bramen in het bos kon plukken en eten, het was voor mij als klein meisje allemaal één grote mooie speeltuin.

Ook naarmate ik ouder werd verdween de liefde voor al dat voedsel uit de natuur niet. En vandaag de dag is het eigenlijk onveranderd gebleven. Ik kan nog steeds vol bewondering kijken naar een prachtige ananas of een mooie, groene appel, vers uit de boom geplukt.

Alhoewel tijden flink zijn veranderd, valt er gelukkig nog genoeg moois uit de natuur te behalen. Veel mensen zijn dit helaas een beetje vergeten door tal van kunstmatige voedingsmiddelen die we vandaag overal en nergens kunnen kopen. Alles is maakbaar geworden, en we raken steeds meer en meer gewend aan al die kunstmatige meuk, en dat is jammer. Want hoe dan ook: verse sperzieboontjes smaken toch altijd veel lekkerder dan die uit een pot of blik. En dan heb ik het niet eens over de gezondheidsaspecten.

In al mijn recepten werk ik zo dicht mogelijk samen met de natuur. Dus in mijn recepten zul je geen kunstmatigheden, E nummers van niet-natuurlijke oorsprong, en andere chemische ellende terugvinden, maar enkel pure, biologische, 100% natuurlijke en verse producten. Ik ga ook nog een paar stapjes verder door ook niet te werken met gluten, lactose/koemelk, en vlees. Uiteraard: dit is een geheel open optie in mijn recepten en kun je zelf gewoonweg kiezen voor (biologisch) vlees, meelsoorten die gluten bevatten, of biologische zuivel. Ik kies ervoor om te werken met melk/ zuivel gemaakt uit plantaardige producten, als haver, amandelen, hazelnoten en zilvervliesrijst. Dit maak ik vrijwel allemaal zelf.  Daarnaast maak ik gebruik van  biologische/ dynamische geiten-zuivel: kaas, melk , karnemelk en kwark. Ik maak tevens sporadisch gebruik van biologisch/dynamische roomboter, ghee, en kwark en yoghurt. Maak ik gebruik van koemelk-producten, zet ik er een lactose-vrij alternatief bij. Op deze manier hoop ik erg veel groepen mensen tegemoet te komen.

Ter vervanging van suiker heb ik ervoor gekozen de meest natuurlijke varianten te gebruiken, die tevens een zeer gunstige invloed uitoefenen op de bloedsuikerspiegel en op ons gewicht. Dit zijn (zuivere) stevia geworden en (zuivere) erythritol. Uiteraard geldt ook hier dat je ieder gewenst zoetmiddel kunt gebruiken in mijn recepten.

In mijn mega bakboek vind je juiste verhoudingen/doseringen om alles te vervangen. Maar ook in dit artikel kun je terecht voor de juiste verhoudingen.

Wat ik vooral hoop te bereiken met mijn werk, mijn recepten en mijn boeken , is dat mensen weer terug gaan naar de basis: hun eigen keuken.  En alles weer zelf gaan maken. Het plezier weer terugvinden om zelf de meest lekkerste dingen te maken, wat als grote bonus ook nog eens een veel betere gezondheid oplevert.  Ik hoop, dat zowel mijn website als mijn boeken tot grote inspiratiebron kan werken voor velen!

Heel veel bakplezier!

20368802_1453703798024145_4692998433672851084_o

Wat is een kritisch health blogger?

We vinden tegenwoordig talloze bloggers. Ze zijn niet meer te tellen, en dit zorgt dan ook voor ontzettend veel diversiteit. Op gebied van voeding en gezondheid zijn er ontzettend veel vormen van bloggen ontstaan over de jaren. Mensen die geen opleidingen hebben gevolgd, maar wel bloggen over voeding en gezondheid vanuit hun eigen visie. Of mensen die wel zijn opgeleid, maar enkel bloggen over hun eigen vakgebied. Daarnaast heb je ” gelegenheid-bloggers” die alleen bloggen over een bepaald onderwerp, of gebeurtenis in de wereld van voeding en gezondheid. En er zijn mensen die producten beoordelen, testen en daarover bloggen ( vaak met verdiensten)  Maar er zijn ook kritische health bloggers. En ik val in deze categorie

 

Een kritisch healtblogger is een blogger die deskundig is op gebied van voeding en gezondheid ( in mijn geval natuurvoedingskunde, gewichtscontrole, coaching, psygho-gedragstherapie) en dieper ingaat op zaken. Meestal wordt er veel zelf-onderzoek gedaan, wordt er veel research verricht en worden evidence based informatie gebruikt. Het verschil zit hem vooral in het doorgronden . Stel: een foodblogger beoordeelt een potje jam. Deze zal alleen de ingrediënten benoemen, en vertellen wat hij/zij ervan vind. Een healthblogger pluist ieder ingrediënt uit, gaat op zoek naar achtergrondinformatie en pluist uit in hoeverre claims en gegeven informatie kloppen op etiketten, websites en verpakkingen. Daarnaast wordt veel zelf-onderzoek vooraf gedaan. De meeste kritische healthbloggers werken niet commercieel en ontvangen geen inkomsten uit hun werk. Het zou immers erg veel geloofwaardigheid wegnemen. Toch komt het vrij vaak voor. Uiteraard werk ik 100% onafhankelijk en ontvang ik geen inkomsten uit mijn werk als kritisch healthblogger. Meer lezen over mijn werkwijze? KLIK HIER

Soms krijg ik producten aangeboden van fabrikanten/leveranciers om te beoordelen. Zij zijn er dan van overtuigd dat hun product onder een kritisch oog kan worden bekeken en willen dit graag ” zwart-op-wit” zien. Ik beoordeel echter vaker op eigen initiatief een product. Dit kan bijvoorbeeld een product zijn, die pas op de markt is verschenen, of een product die onder de aandacht is komen te staan en ik daar erg veel vraagstellingen over ontvang. Ik behandel veelal producten waar ik vraag over krijg. Dit is tenslotte mijn doel: de consument helpen om de juiste productkeuzes te kunnen maken. In mijn werk staat  de consument bovenaan. Ik kom op voor de consument, stel misstanden aan de kaak, en probeer waar ik kan ervoor te zorgen dat de consument niet wordt getild.  Ik ben van mening, dat de consument recht heeft op de waarheid, juiste informatie en een eerlijke prijs. Daar maak ik mij, als kritisch health blogger sterk voor. Wellicht niet geliefd, maar wel sterk 😉

 

Vind mij ook op Facebook:

www.facebook.com/groups/moniquevandervloed