WIE BEN IK?

Even voorstellen: ik ben Monique van der Vloed, bouwjaar 1969, en ( natuur ) voedingsdeskundige / gewichtsconsulent, en een kritisch gezondheidsblogger. Ik hou mij dagelijks bezig met de laatste ontwikkelingen op gebied van gezonde voeding en gezondheid. Ik voer geregeld zelf-onderzoek uit en hou mij bezig met nieuwe producten in supermarkten.

Ik begon mijn studie in voeding en diëtetiek in Amerika ( AZ) waar ik mijn basis en passie vond. Als kind was ik al vroeg bezig met voeding. Ik stond in het keukentje van mijn oma uren naar haar kook en bakkunsten te kijken, en stak daar erg veel van op. Ik mocht zelf al erg veel met haar mee bakken en bakte op mijn zevende jaar mijn eerste eigen cake.
De liefde voor voeding bleef, en ontwikkelde zich in gezonde voeding.  Ik begon mijn studie in Amerika, scottsdale, AZ. Daarna volgde ik in Nederland diverse studies, waaronder gewichtsconsulente, natuurlijke voedingsleer, en pshygo/gedragstherapie. Ik hou mij dagelijks bezig met de huidige ontwikkelingen in de voedselindustrie. Er gebeurt erg veel in deze industrie, en ik heb mij ontwikkeld tot een kritisch health blogger. Dit betekent, dat ik prangende kwesties aansnijd, wantoestanden onderzoek, en verder ga dan een gemiddeld artikel over voeding en gezondheid. Ik werk in loondienst bij www.puurenfit.nl , een platform waar gezonde voeding in de breedste zin van het woord wordt verkocht on line.
Mijn werk op deze website doe ik commercieelvrij en zonder betaling. Er wordt alleen betaald voor de advertenties op de homepage. Ik wordt NIET betaald voor affiliatie linkjes en al mijn artikelen, recepten en informatie op deze website zijn alleen van mijzelf.
Ik wil op deze manier mijn onafhankelijkheid bewaren en mijn oprechtheid. Ik wordt nergens voor betaald.
Naast gezonde voeding hou ik mij sinds 2018 ook bezig met gezonde en natuurlijke verzorging, en hou ik mij bezig met duurzaamheid. Ik wil de consument niet alleen bewuster maken wat er in ons voedsel zit, maar ook onderwerpen aansnijden die betrekking hebben op ons milieu. Zo vind ik het ontzettend belangrijk om de fast-fasion ( wegwerp-kledingindustrie ) te reduceren en meer aandacht te creëren voor slow-fashion, ook wel duurzame kleding. Maar ook op gebied van duurzame gebruiksvoorwerpen in en rondom ons huishouden. Denk daarbij aan reinigingsmiddelen en gebruiksvoorwerpen als apparaten.
Ik vind het ontzettend belangrijk om mensen bewuster te maken. Niet om hen te beleren of met uitgestoken vingers hen aan te spreken.
Ik ben NO NONSENSE. En doe de dingen op mijn manier. Ik graaf graag dieper dan de gemiddelde influencers op gebied van voeding en duurzaamheid. Voor mij is geld verdienen niet mijn prioriteit. Voor mij is bewustwording en een betere wereld creëren duizend maal belangrijker. Ik woon in een oud jaren vijftig huis, heb geen auto,  leef geen glitter and glamour-leven en heb zeer weinig nodig om intens gelukkig te zijn. Mijn geluk zit in andere dingen. Anderen helpen, of tenminste op weg helpen is daar één van. En dat alles niet altijd maar geld hoeft te kosten op geld moet opleveren. Voor mij staat DE MENS op nummer één. En dieren. En het milieu, waar we ons oprecht zorgen over mogen maken.

In al mijn recepten werk ik zo dicht mogelijk samen met de natuur. Dus in mijn recepten zul je geen kunstmatigheden, E nummers van niet-natuurlijke oorsprong, en andere chemische ellende terugvinden, maar enkel pure, biologische, 100% natuurlijke en verse producten. Ik ga ook nog een paar stapjes verder door ook niet te werken met gluten, lactose/koemelk, en vlees. Uiteraard: dit is een geheel open optie in mijn recepten en kun je zelf gewoonweg kiezen voor (biologisch) vlees, meelsoorten die gluten bevatten, of biologische zuivel. Ik kies ervoor om te werken met melk/ zuivel gemaakt uit plantaardige producten, als haver, amandelen, hazelnoten en zilvervliesrijst. Dit maak ik vrijwel allemaal zelf.  Daarnaast maak ik gebruik van  biologische/ dynamische geiten-zuivel: kaas, melk , karnemelk en kwark. Ik maak tevens sporadisch gebruik van biologisch/dynamische roomboter, ghee, en kwark en yoghurt. Maak ik gebruik van koemelk-producten, zet ik er een lactose-vrij alternatief bij. Op deze manier hoop ik erg veel groepen mensen tegemoet te komen.

Ter vervanging van suiker heb ik ervoor gekozen de meest natuurlijke varianten te gebruiken, die tevens een zeer gunstige invloed uitoefenen op de bloedsuikerspiegel en op ons gewicht. Dit zijn (zuivere) stevia geworden en (zuivere) erythritol. Uiteraard geldt ook hier dat je ieder gewenst zoetmiddel kunt gebruiken in mijn recepten.

In mijn mega bakboek vind je juiste verhoudingen/doseringen om alles te vervangen. Maar ook in dit artikel kun je terecht voor de juiste verhoudingen.

Wat ik vooral hoop te bereiken met mijn werk, mijn recepten en mijn boeken , is dat mensen weer terug gaan naar de basis: hun eigen keuken.  En alles weer zelf gaan maken. Het plezier weer terugvinden om zelf de meest lekkerste dingen te maken, wat als grote bonus ook nog eens een veel betere gezondheid oplevert.  Ik hoop, dat zowel mijn website als mijn boeken tot grote inspiratiebron kan werken voor velen. En dat ik tot nut kan zijn voor tenminste één iemand, die erover gaat nadenken.

 

Wat is een kritisch health blogger?

We vinden tegenwoordig talloze bloggers. Ze zijn niet meer te tellen, en dit zorgt dan ook voor ontzettend veel diversiteit. Op gebied van voeding en gezondheid zijn er ontzettend veel vormen van bloggen ontstaan over de jaren. Mensen die geen opleidingen hebben gevolgd, maar wel bloggen over voeding en gezondheid vanuit hun eigen visie. Of mensen die wel zijn opgeleid, maar enkel bloggen over hun eigen vakgebied. Daarnaast heb je ” gelegenheid-bloggers” die alleen bloggen over een bepaald onderwerp, of gebeurtenis in de wereld van voeding en gezondheid. En er zijn mensen die producten beoordelen, testen en daarover bloggen ( vaak met verdiensten)  Maar er zijn ook kritische health bloggers. En ik val in deze categorie

Een kritisch healtblogger is een blogger die deskundig is op gebied van voeding en gezondheid ( in mijn geval natuurvoedingskunde, gewichtscontrole, coaching, psygho-gedragstherapie) en dieper ingaat op zaken. Meestal wordt er veel zelf-onderzoek gedaan, wordt er veel research verricht en worden evidence based informatie gebruikt. Het verschil zit hem vooral in het doorgronden . Stel: een foodblogger beoordeelt een potje jam. Deze zal alleen de ingrediënten benoemen, en vertellen wat hij/zij ervan vind. Een healthblogger pluist ieder ingrediënt uit, gaat op zoek naar achtergrondinformatie en pluist uit in hoeverre claims en gegeven informatie kloppen op etiketten, websites en verpakkingen. Daarnaast wordt veel zelf-onderzoek vooraf gedaan. De meeste kritische healthbloggers werken niet commercieel en ontvangen geen inkomsten uit hun werk. Het zou immers erg veel geloofwaardigheid wegnemen. Toch komt het vrij vaak voor. Uiteraard werk ik 100% onafhankelijk en ontvang ik geen inkomsten uit mijn werk als kritisch healthblogger. Meer lezen over mijn werkwijze? KLIK HIER

Soms krijg ik producten aangeboden van fabrikanten/leveranciers om te beoordelen. Zij zijn er dan van overtuigd dat hun product onder een kritisch oog kan worden bekeken en willen dit graag ” zwart-op-wit” zien. Ik beoordeel echter vaker op eigen initiatief een product. Dit kan bijvoorbeeld een product zijn, die pas op de markt is verschenen, of een product die onder de aandacht is komen te staan en ik daar erg veel vraagstellingen over ontvang. Ik behandel veelal producten waar ik vraag over krijg. Dit is tenslotte mijn doel: de consument helpen om de juiste productkeuzes te kunnen maken. In mijn werk staat  de consument bovenaan. Ik kom op voor de consument, stel misstanden aan de kaak, en probeer waar ik kan ervoor te zorgen dat de consument niet wordt getild.  Ik ben van mening, dat de consument recht heeft op de waarheid, juiste informatie en een eerlijke prijs. Daar maak ik mij, als kritisch health blogger sterk voor. Wellicht niet geliefd, maar wel sterk 😉

 

Vind mij ook op Facebook:

www.facebook.com/groups/moniquevandervloed