Monique’s Mexicaanse curry

In de jaren 90 heb ik anderhalf jaar in Amerika gestudeerd. Dit was in Scotsdale,AZ. Dit ligt pal bij de grens van Mexico, en de Mexicaanse invloeden waren dan ook in Arizona goed merkbaar. Ik heb daar mijn liefde voor de Mexicaanse keuken ontwikkeld. Dat is er eentje met veel bonen/peulvruchten en daar ben ik sowieso dol op. Twee jaar geleden heb ik dit verrukkelijke recept bedacht. Aan iedereen die ik het liet/laat proeven wordt super-enthousiast gereageerd en wordt me gevraagd naar het ( overigens zeer eenvoudige) recept. Ik heb besloten hem dan ook maar te gaan delen met jullie allemaal!

sam_9028

Je kunt de curry het beste eten met gekookte zilvervliesrijst, dat is echt het aller-lekkerst. Maar uiteraard kun je zelf bepalen wat je er als bijgerecht bij eet. Van gestoomde zoete aardappel tot gestoomde pompoen, van gekookte Quinoa tot gekookte haver. Het recept is vegetarisch en vegan. Ik maak gebruik van gefermenteerde lupine. Dit kun je kopen in de biowinkel. Je kunt uiteraard biologisch vlees gebruiken of andere vleesvervangers. Het recept is geschikt voor twee personen.

Dit heb je nodig:

Voor de curry-pasta:

  • een theelepel zoete paprikapoeder
  • een theelepel biologische magere cacaopoeder
  • een theelepel oregano
  • een theelepel peterselie
  • een theelepel komijnpoeder
  • een theelepel knoflookpoeder
  • een eetlepel tomaatpoeder ( verkrijgbaar  in de biowinkel)
  • een snufje keltisch zeezout
  • een snufje cayennepeper
  • vier eetlepels bruine rijstazijn of natuurazijn

Voor de curry:

  • 100 gram gekookte sperziebonen
  • 100 gram gekookte broccoliroosjes
  • 100 gram gekookte bloemkoolroosjes
  • een rode en een gele paprika, in stukjes gesneden
  • een bosje bleekselderij, fijn geknipt
  • 100 gram wortel, in kleine stukjes gesneden
  • 250 gram lupine, in stukjes gesneden , gemarineerd in een scheutje ketjap manis of tamarisaus
  • een grote ui, fijn gesnipperd
  • twee tenen verse rauwe knoflook, fijn gesnipperd
  • 200 gram schoongeboende kastanje champignons, in stukjes gesneden
  • 125 gram tomatenpuree

sam_9030

Zo maak je het:

Kook twee flinke kopjes zilvervliesrijst en laat uitlekken. Meng alle ingrediënten voor de currypasta goed door elkaar. Laat een klontje goede kokosolie in een grote pan smelten en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de rest van alle ingrediënten één voor één toe, eindig met de currypasta. Roer alles goed door elkaar en blus af met ongeveer 100 ml water. Zet het vuur laag en laat alles ongeveer 10 minuten door pruttelen. Serveer bij de rijst.

sam_9029

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *