mousses

HOE MAAK JE IN EEN HANDOMDRAAI DE MEEST LEKKERSTE MOUSSE EVER?

We kunnen in het koelschap in supermarkten ontelbaar veel toetjes vinden. Waaronder ook vele mousses, waarvan chocolademousse uiteraard de meest bekendste is. Daarnaast kunnen we talloze andere mousses vinden in de meest denkbare smaakjes, kleurtjes en geuren. Mousse is zeer populair in Nederland. Het is een licht verteerbaar toetje voor na een maaltijd, met een luchtige structuur. Ook kinderen kunnen er behoorlijk van smullen. Het is jammer, dat vrijwel al deze toetjes een volle kruiwagen aan suikers, kleur/geur en smaakstoffen bevat. Het suikergehalte kan bij sommige mousses echt extreem oplopen. Om een klein voorbeeld te geven:

AHI_434d50303134353135_1_200x200_JPGDeze eenvoudige chocolademousse van AH bevat per 100 gram  23 gram ( !) suiker en 5 gram verzadigd vet.  We spreken dan over zo’n ZES suikerklontjes. PER 100 GRAM.….

Dit zijn uiteraard zulke duizelingwekkende hoge aantallen, dat een mousse meer een regelrechte suikerbom wordt in plaats van een nagerechtje/toetje. Zeker voor kinderen kan z’n bakje mousse een enorme suikerstoot in één keer zijn om te verwerken. Gelukkig kan het veel gezonder, gemakkelijker en ook nog eens stukken goedkoper: meer dan vers intact fruit heb je daar niet voor nodig.

FRUCTOSE

Nu kunnen we ook weer niet ongelimiteerd aan het fruit. Want inmiddels weten we, dat fruit ook suikers ( van nature aanwezige vruchtensuikers) bevat. En helaas doet fructose precies hetzelfde in ons lichaam als gewone glucose/sucrose. Toch heeft vers intact fruit een grote voorsprong op gewone suiker. Het bevat een prachtige balans in vezels, vitaminen en mineralen. Neem je een hap in een intact gelaten ( met schil) appel dan krijg je niet in één keer fructose binnen, maar ook wat aan vezels, vitaminen en mineralen. Fruit intact, heel en ongeschonden eten is dan ook het meest gezonde wat je kunt eten. Hoe meer je het fruit gaat kneuzen, hoe meer er aan vezels, vitaminen en mineralen verloren zal gaan. Wat je ook doet. Of je het fruit nu perst, maalt, in de slow-juicer verwerkt, of snijdt en hakt en pureert.

ZELF MOUSSE MAKEN

Hoe dan ook, als je zelf mousse maakt van vers fruit, win je altijd meer terrein voor je gezondheid. Uiteraard krijg je fructose binnen, maar lang niet zoveel suikers, en andere kunstmatige additieven die je wel extra binnen krijgt met de kant-en-klare toetjes. Bovendien zijn mousses gemaakt van vers fruit lactose/zuivelvrij ( mits je uiteraard zelf zuivel eraan toevoegt) Je gebruikt veel minder suiker dan als je een supermarkt-mousse zou eten. Daarnaast krijg je nog iets binnen van de vezels, vitaminen en mineralen. Wat wel hetzelfde blijft is de mogelijke aantasting op het gebit. Fruitsuikers zijn nét zo slecht als gewone suikers voor ons gebit, hou daar dus rekening mee. Een slim trucje: spoel na het eten van fruit/fruitmousse je mond even flink met water. Laat het water even goed door de tanden en kiezen glijden. Het vermindert directe aanvallen op het tandglazuur ( tip gekregen van een tandarts 😉 )

Zelf mousse maken is echt ontzettend eenvoudig. Meer dan vers fruit heb je niet nodig. Je kunt er zelf uiteraard nog van alles aan toevoegen, maar dat is in principe niet nodig.  Niet alle fruitsoorten zijn geschikt. Zachte fruitsoorten zijn bijvoorbeeld te zacht, waardoor het snotterig wordt. Geschikt fruit is bijvoorbeeld:

  • Banaan
  • Cantaloupe meloen
  • verse ananas
  • mango
  • avocado
  • papaya

Om je wat op weg te helpen, geef ik hier drie voorbeelden:

bananenmousse-naturel-960x720

BANANENMOUSE

Bananenmousse maak je door twee/drie halfrijpe bananen in stukken in de keukenmachine te gooien met eventueel een mespuntje stevia sweet  Je kunt ook één druppel stevia gebruiken.  Laat dit draaien tot er vanzelf een mooie, romige massa is ontstaan. Draai niet te lang door, dan wordt de massa te vloeibaar, en heb je bananendrink 😉  Smullen maar!

TIP: voeg aan de bananenmousse een eetlepel magere biologische cacaopoeder, of rauwe cacaopoeder, of carob-poeder toe en je hebt de meest lekkerste chocolademousse ever! 

ananasmousse-in-witte-schaal-960x720

ANANASMOUSSE

Ananasmousse is eigenlijk hetzelfde verhaal: Snij een verse ananas ( geen plakjes uit blik, die werken niet, omdat deze zijn doordrenkt met siroop of ananassap) en gooi deze in de keukenmachine, laat draaien tot je een luchtige romige massa hebt verkregen.Verse ananas is van zichzelf echt al zoet genoeg,ik zou er dus geen extra zoetmiddel in doen,maar dat is voor ieder op zich.

meloenamandel-smullertje-960x720

MELOENMOUSSE

Meloenmousse is wat ingewikkelder, daarvoor heb je echt een half rijpe CANTALOUPE meloen nodig. Galia en andere soorten werken niet zo goed, je verkrijgt dan vooral een waterig geheel. Cantaloupe meloenen zijn vleesachtig waardoor ze beter tot mousse zijn te vermalen. Gebruik géén rijpe meloenen,deze worden evengoed snotterig van structuur. Gooi de stukken Cantaloupe in de keukenmachine en voeg eventueel nog een druppel stevia toe voor de zoete smaak uit de Cantaloupe wat omhoog te halen. Weer een kwestie van laten draaien, en wachten tot de massa tot de gewenste dikte is . Erg lekker: voeg wat blanke amandelen ( of twee eetlepels amandelmeel) toe aan de massa, dit geeft een rijke extra smaak!

IMG_8933

AVOCADO/CHOCOLADEMOUSSE

Voor een volle kom voor één persoon heb je een grote rijpe avocado nodig, een theelepeltje stevia sweet Xtra of twee/drie druppels stevia, en een flinke eetlepel magere biologische cacaopoeder. Ook hier is het een kwestie van alles in de keukenmachine en draaien maar! Verrukkelijk op ieder moment van de dag!

WELKE APPARATEN ZIJN GESCHIKT?

Feitelijk zijn alle apparaten geschikt. Van staafmixer tot blender, van keukenmachine tot handmixer. Echter kan het weer erg verschillen per fruitsoort. Zo kun je ananas het beste pureren in een keukenmachine. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Magimix.

Wat houdt je nog tegen om zelf lekker voortaan je eigen mousses te maken?

2 Reacties op “mousses

  1. Favoriet hier in huis: 1 rijpe banaan met een avocado en cacao. Heerlijk! (Ook lekkervanuit de vriezer ????)

    • Ik werk op een kindercentrum. Daar maak ik met volle kwark en een banaan met cacao poeder een lekkere chocopasta van. Wij hebben namelijk al een tijdje een voedingsbeleid waar we geen suiker mogen gebruiken en veelal biologisch eten maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *