Roomboterkoek

Stel je voor: je krijgt onverwacht een telefoontje, je schoonmoeder wil gezellig een kopje thee bij je komen drinken en is er in een klein uurtje…..Leuk, maar je hebt niets lekkers in huis! Gelukkig is daar de airfryer! 😉 Binnen nog geen 40 minuten staat er een heerlijk geurende roomboterkoek af te koelen, klaar om aangesneden te worden!

img_0206

Voor echte roomboterkoek hebben we uiteraard roomboter nodig. Let op: dit is NIET lactosevrij. Wil je de ultieme smaak  behalen, kies dan voor biologisch/dynamische roomboter. Deze kun je kopen in de biowinkel en is niet zo schrikbarend veel duurder dan de biologische roomboter uit de supermarkt. Alhoewel het zeer lastig is om te weerstaan ( dat zul je merken zodra je hebt geproefd! )  adviseer ik je i.v.m de verzadigde vetten niet meer dan een klein puntje roomboterkoek te nuttigen per dag. Let daarnaast ook op de verdere inname van verzadigde vetten in je dag.

Dit heb je nodig:

Extra nodig:

 • een losgeklopt ei om te bestrijken

(* je kunt ook een ander glutenvrij meel gebruiken. Voeg hieraan wel twee eetlepels psyllium toe voor de stevigheid)

sam_9577

Zo maak je het:

Doe de boter en suikers in een kom en klop deze luchtig. Voeg het ei toe en klop door. Voeg  de bloem toe en klop tot een korrelige massa. Zet een kommetje warm water klaar. Bekleed de baklift van de airfryer met bakpapier. Stort de massa in de baklift en bevochtig je handen. Druk steeds opnieuw met bevochtigde handen de massa stevig, tot er een koek ontstaat. Besmeer de koek met het losgeklopte ei. Maak met stompe mes een ruitjesmotief, dit hoeft uiteraard niet, maar staat wel gezelliger 😉  Zet de koek in de fryer en zet de stand op 160 graden. Bak de koek onder regelmatig even controleren 32 minuten. Heeft het nog wat meer nodig, geef steeds dan twee minuutjes extra en controleer. Laat afkoelen.

sam_9576

 

 

 

5 Reacties op “Roomboterkoek

 1. Hoi Monique,
  Dank voor je recept.
  Over verzadigde vetten wordt verschillend gedacht – het wordt steeds duidelijker dat het hell gezond is en dat het (onder) voedingscentrum er alweer eet naast zit. Lekker veel boterkoek eten dus 🙂

  • nee niet lekker veel boterkoek eten…Dit heb ik ook duidelijk vermeld in dit recept. Over de gezonde en ongezonde effecten van verzadigde vetzuren wordt nog veel getwist. Zolang de wetenschap hier nog niet echt duidelijkheid over geeft, adviseer ik MATIGHEID.

 2. Als je niet glutenvrij hoeft welk meel is dan (ook) geschikt? Amandelmeel bv?

  • ja, dat kan ook prima! Al is amandelmeel ook glutenvrij 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *