Vegan saté

Vroeger als kind was ik verzot op saté stokjes, die we iedere zaterdag bij onze bord friet kregen. Het was een goedkope manier om iets van vlees bij een maaltijd te serveren. Ook anno 2021 zijn de pakjes / zakjes saté spotgoedkoop. Het is tevens een vrij gemakkelijke manier om vlees te bereiden, het zakje behoeft enkel in een pan kokend water te worden gelegd. Ik kan mij nu niets meer voorstellen bij zo’n zakje snot, want erg gezond is het niet. Ik heb het al zo lang niet meer gegeten, dat ik mij de smaak niet eens meer kan herinneren. En of ik nu kip of varkens saté at. Dit proef je feitelijk niet eens omdat de klodders pindasaus de boel overheersen.

Saté komt van origine uit Indonesië en bestaat uit drie of meer stukjes geroosterd vlees aan een prikker geregen. Het soort vlees verschilt, maar is meestal gemaakt van varkens of kippenvlees. Traditioneel kan het ook van  geit en garnaal zijn gemaakt maar commercieel komt dit niet voor. De verpakte chemische saté’s die we in bevroren toestand in de supermarkt voor nog geen € 75 eurocent kunnen kopen lijken in geen velden of wegen op de traditionele saté. Dit wordt gemaakt met separator vlees, ook wel afval vlees . Dit wordt zeer fijn vermalen, en daaraan worden zetmeel en kruiden toegevoegd om een dikke vleesklont te maken. Dit wordt door vormpjes geperst waardoor de saté zijn vorm krijgt en zijn stokje. Dit wordt gefrituurd en verder door verpakt met een klodder pindasaus. Het is niet voor niets het meest goedkoopste stukje vlees. Het is een afval product met een sausje.

Ik hoef je vast ook niet te vertellen dat deze saté niet al te gezond is. Zeker gezien het feit dat je het in plastic moet verhitten. Al was ik geen 98% veganist, ik had deze saté zeker nooit gegeten als kind als ik wist wat ik nu weet. Toch eet ik regelmatig saté….HUH? Ja, je leest het goed, ik maak regelmatig ZELF veganistische, meukvrije saté die je niet een een plastic zakje op hoeft te warmen. Door de regie geheel zelf in handen te houden, kun je de allerlekkerste saté varianten zelf maken, die wel gezond zijn. HOE DAN? Nou, zo:

Wat heb je nodig?

  • 200 gram lupine ( samengeperst, in een rolletje verkrijgbaar in de biowinkel, je kunt uiteraard ook voor seitan of tempeh kiezen)
  • een flinke scheut Aminos of tamarisaus
  • twee eetlepels kerrie masala
  • twee eetlepels komijnpoeder
  • een eetlepel paprikapoeder
  • een mespuntje chillipoeder
  • 150 gram havermout
  • 225 ml warm water
  • extra havermout om te binden

Voor de pindasaus:

  • 250 gram ( liefst homemade) pindakaas
  • een scheut Aminos of tamarisaus
  • 350 ml warm water

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten voor de saté in de blender en maal tot een licht vloeibare massa. Laat dit kort rusten. Spatel beetjes havermout door het mengsel tot er een stevige massa ontstaat. Draai hier ( liefst met bevochtigde handen, dat werkt beter) balletjes uit. Laat een beetje zuivere kokosolie in de koekenpan smelten en bak de balletjes goudbruin gaar. Rijg steeds drie balletjes aan een bamboe prikker.

Doe alle ingrediënten voor de pindasaus in een pannentje en zet op het vuur terwijl je goed blijft door roeren. Serveer de pindasaus over de saté.

 

 

2 Reacties op “Vegan saté

  1. Dit lijkt me superlekker! Hartelijk bedankt voor het recept, ik ga m zeker uitproberen 🙂

  2. Hi Monique,
    Ik maak de satehsaus met kokosmelk en een scheutje citroen. Dan wordt hij wat romiger en frisser.
    Fijne paasdagen!
    Marianna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *