De pannen-spaar-actie van Albert Heyn…hoe gezond en duurzaam zijn de pannen van Royal van Kempen en Begeer?

Als een supermarkt-keten weer eens met een ludieke spaaractie op de proppen komt, stroomt mijn mailbox weer vol. Zeker huishoudelijke apparaten, als pannen en bewaardozen, zijn enorm populair. De vragen gaan van “ hoe gezond zijn deze pannen / bewaardozen” tot “ bevatten de pannen Teflon / schadelijke stoffen / weekmakers ?”  Logisch, in een tijd waar zoiets als Teflon lagen onder vuur liggen. Jaren geleden werd daar nooit zo op gekeken, een pan was een pan. Nu is dat wel anders en kijken vooral de supermarkt-ketens goed naar wat zij willen aanbieden, om zo geen vervelende kritieken in de media op te lopen. Toch geeft deze oplettendheid geen garanties. Vandaar er, terecht, onder de consumenten nog altijd veel onzekerheid heerst, of zo’n pan nu wel echt zo goed, gezond en gifvrij is. Ik probeer zo goed mogelijk te graven in zo’n pannenmerk, om na te lopen of de plannen geschikt zijn voor de meukvrije keuken.

Eind 2020 brengt supermarkt-keten AH een spaarzegel-actie op een pannenserie van het merk ROYAL VAN KEMPEN & BEGEER, een Nederlands bedrijf. We kunnen d.m.v een sticker-zegel ( lekker milieuvriendelijk, dat weer wel….🙄🙄..NOT! ) die we bij iedere € 10 euro die we besteden bij AH ontvangen. Een volle kaart ( 60 zegels) levert een korting op voor een pan uit de collectie. Er zijn koekenpannen, hapjespannen en een kookpan beschikbaar + nog wat bij artikelen als keukentools en pannenbeschermers.

WAT ZIJN HET PRECIES VOOR PANNEN?

Bijna de gehele pannen collectie die we bij de AH kunnen kopen, zijn gemaakt uit RVS, het zogenoemde TRI-PLY. Dit is een drie-laags constructie die bestaat uit een buitenlaag van 18/0 edelstaal, een binnenlaag van 18/10 edelstaal, waartussen een laag versmolten aluminium is aangebracht. Dit zorgt voor een snelle opwarming van de GEHELE pan, dus ook de zijkanten, waardoor het een vrij goede warmte beheersing krijgt, en het veel korter duurt eer de pan is opgewarmd. Dit loopt vloeiend over vanuit de bodem naar de zijkanten van de pan tot aan de rand. Tri-ply RVS of koper zorgt voor een zeer snelle opwarming van de pan en een goede warmte beheersing. Koperen varianten zijn voorzien van een beschermlaag . Voor het eerste gebruik moet je de pannen met kokend water afwassen. Het grootste voordeel van tri-ply pannen is, dat de pannen ook aan de zijkanten heet worden en dit zorgt voor een extreem goede warmte geleiding. Dit levert een gelijkmatiger verwarming op, de kans op aanbakken is sterk verkleind en de pannen zijn zeer energiezuinig. Nadeel: ze zijn ontzettend duur. Tri ply pannen worden overigens veel gebruikt in de keukens van professionele restaurants. Ook werken bekende koks graag met tri ply pannen. Ze zijn, net als gietijzer vrijwel onverwoestbaar, en daarom erg duurzaam, en geschikt voor intensief gebruik. De meeste kookpannen worden gemaakt van RVS vaak in combinatie met een laag aluminium in de bodem Dit zorgt voor een ultieme warmtegeleiding en maakt vrijwel iedere pan geschikt voor inductie. RVS is zuur-bestendig, is zo goed als onderhoud-vrij, Waar RVS helaas niet zo goed tegen kan is zout. Voeg zout dan ook alleen toe als water kookt. Zoutkorrels kunnen minuscule gaatjes “ vreten” in de bodem van pannen. Met eiwitrijke producten, zoals vis, heeft een roestvrijstalen pan wat meer moeite. Het kan zeker wel, maar gebruik genoeg bloem (bij vis), olie of boter, om te voorkomen dat het product aan de pan blijft vastplakken Laten we de lagen laag-voor-laag gaan uitwerken, te beginnen met de buitenste laag. Dit bestaat uit 18/0 magnetisch, ferritisch en hygiënisch edelstaal. Het is bestand tegen corrosie. Door het hoge koolstofgehalte is het staal harder. Het bestaat voor 18% uit chroom en bevat geen nikkel.
Dan de binnenlaag, die is gemaakt van 18/10 edelstaal. Dit staat beter bekend als chroom/nikkelstaal, de samenstelling van dit staal moet aan strenge eisen voldoen van de Europese Richtlijnen. De 18 staat voor 18% chroom, de 10 voor 10% nikkel. Deze verhouding is meest gunstig voor de duurzaamheid van het materiaal . De middelste laag bestaat uit versmolten aluminium. Dit is een vrij milieubelastend proces.
De binnenzijde van de RVS pannen uit de AH collectie bestaat uit een keramische anti-aanbaklaag. In de basis worden de meeste keramische lagen gemaakt van silicium ( Si02) Dit is materiaal wat in de natuur voorkomt, denk aan zand / kiezel / steen/ metaal / titanium. Dit zorgt voor een meest natuurlijk en 100% gifvrije lag, waar geen chemische stoffen in voorkomen. In geval van de pannen van Royal van Kempen & Begeer zijn deze keramische antiaanbaklagen gemaakt uit zand. Zij garanderen op hun website dat de laag 100% vrij is van o.a PFOA, lood, cadmium en PFAS. Vooral dat laatste ( PFAS ) wordt overal benadrukt. PFAS staat voor POLY-EN-PerFlourAlkyl stoffen. Dit zijn grote groepen niet-afbreekbare stoffen die vanwege de vele gunstige eigenschappen ( vet / vuil / stof afstotend ) in heel veel producten voorkomt, ook in pannen. Een aantal van deze stoffen staan op de lijst van potentieel zeer zorgwekkende stoffen ( ZZS ) en worden internationaal gereguleerd.

HOE GEZOND EN DUURZAAM ZIJN DE PANNEN?

Goed, als we alles op een rij zetten, kunnen we concluderen dat de pannen zeker geen slechte keuze zijn en absoluut degelijk zijn. Maar in hoeverre verschillen ze bijvoorbeeld met de bekende GREEN PAN? Deze vraag kunnen we ons zeker stellen, omdat Royal van Kempen en Begeer in 2018 is overgenomen door THE COOKWARE COMPANY, beter bekend van de BK pannen en….de GREEN PAN. Als we deze pannen naast elkaar gaan zetten, dan zien we dat het wezenlijke verschil waarschijnlijk zit in de TRI PLY lagen.  Maar de antiaanbaklagen lijken verder hetzelfde. Beide merken claimen PFAS vrij te werken, en daar de focus vooral op te leggen. Ook zijn beide antiaanbaklagen versterkt met diamant. De procedures lijken daarom vrijwel identiek. Wel garandeert GREEN PAN 100% gifvrij te zijn, deze claims kon ik bij de pannen van Royal Van Kampen en Begeer niet ontdekken. Ze komen een heel eind, met claims als “  100% vrij is van o.a PFOA, lood, cadmium en PFAS” maar ze garanderen geen 100% volledige vrijstelling van giftige stoffen / componenten. Toch vind ik persoonlijk dat de pannen aardig betrouwbaar zijn. Het zijn in ieder geval betere keuzes dan andere merken pannen, met name de wat goedkopere merken. De TRI PLY zorgt voor een betere duurzaamheid. Het spaart ook energie. In dat opzicht zijn het duurzame pannen, maar in productie niet geheel duurzaam.

HOE BEVALLEN ZE?

Ik heb, speciaal voor dit artikel, gespaard voor een 28 cm koekenpan, die mij met 60 plakkers € 19,95 kostte in plaats van € 69,95. Ik was enorm verrast over de kwaliteit, om daar meteen mee te beginnen., Het zijn absoluut DEGELIJKE pannen die niet in het rijtje “ goedkope meuk / discounter-meuk “ staat. De pan is verpakt in karton wat voor 95% is gerecycled. Het wordt tevens niet “ over” verpakt, de pan ligt in een beschermde kartonnen hoes in de doos. De pan is niet zwaar maar ook niet vederlicht. Het ligt er een beetje tussenin. De steel vind ik iets kort, maar niet vervelend kort.
Ik heb voor mijn eerste gebruik left-over-aardappeltjes gebakken in knoflook + ui en kruiden. Het klontje zuivere kokosolie smolt fantastisch en de hitte werd inderdaad fantastisch goed geleid in de gehele oppervlakte van de pan. De pan heeft een fijne hoge rand. De anti-aanplaklaag doet geweldig zijn werk. Ik kon mijn aardappeltjes gewoon laten garen op middelhoog vuur terwijl ik andere dingen kon doen, van aanbranden was geen sprake en ook werd alles gelijkmatig bruin, omdat de HELE pan loeiheet is. Alles was zeer snel goudbruin gebakken en we hebben er echt van gesmuld. Ik kan niets anders zeggen dat ik blij en zelfs enthousiast ben over mijn nieuwe koekenpan. Geen miskoop.

RESUMEREND:

Goede, degelijke pannen voor een zeer fijne prijs met de zegelactie. Ik vind ze betrouwbaar, maar zet nog wel vraagtekens bij de 100% garantie op vrijwaring van giftige stofjes. Dit bevestigt de fabrikant nergens en ook mijn vele mailtjes gaven geen enkel antwoord. Gezien de materialen die zijn gebruikt om deze koekenpan te maken, lijkt het mij wel vrij van giftige stofjes, maar nogmaals: ik kan dit niet bevestigen.  Qua duurzaamheid scoren ze zeker niet slecht, maar kan worden verbeterd. 

Aanvulling:

ik ontving uiteindelijk toch nog een antwoord terug van Royal van Kempen en Begeer, waarin zij bevestigden dat de anti aanbak laag van de pannen identiek zijn aan de anti aanbak lagen van de GREENPAN. Het materiaal is ook vergelijkbaar, aangezien het uit één zelfde fabriek afkomstig is…Dit is letterlijk toegezegd. Dus:…..Eigenlijk zijn er geen echte verschillen tussen de GREEN PANNEN en deze pannen……

De pannen dragen het officiële PFAS free keurmerk….

4 Reacties op “De pannen-spaar-actie van Albert Heyn…hoe gezond en duurzaam zijn de pannen van Royal van Kempen en Begeer?

  1. Kunt u mij dan vertellen welke koekenpan het beste is. Ik wil er graag een aanschaffen.

  2. Dankjewel voor het uitzoeken en delen van al deze informatie. Ik wilde zelf het gourmetstel gaan kopen is deze van dezelfde kwaliteit? Er bestaat voor zover ik kon vinden namelijk geen Greenpan gourmetset.

  3. Fijn om te lezen.
    Wat is precies het verschil tussen een koekenpan en een hapjespan?
    Alleen een extra deksel? Ik kan nl. de hoogte van de pan niet vinden.

  4. Ik zoek al een tijdje naar een review van de gourmetset die ook wordt aangeboden in deze actie. Zit daar dezelfde deugdelijke non-toxic coating op? Ik kan me niet voorstellen dat dit elektrische apparaat in dezelfde fabriek wordt gemaakt als de pannen, dus ik verwacht grote verschillen.
    Dus wie o wie heeft deze teppanyaki/gourmet installatie al geprobeerd en kan er iets zinnigs over zeggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *