De pannen-spaar-actie van Albert Heyn…hoe gezond en duurzaam zijn de pannen van Royal van Kempen en Begeer?

Als een supermarkt-keten weer eens met een ludieke spaaractie op de proppen komt, stroomt mijn mailbox weer vol. Zeker huishoudelijke apparaten, als pannen en bewaardozen, zijn enorm populair. De vragen gaan van “ hoe gezond zijn deze pannen / bewaardozen” tot “ bevatten de pannen Teflon / schadelijke stoffen / weekmakers ?”  Logisch, in een tijd waar zoiets als Teflon lagen onder vuur liggen. Jaren geleden werd daar nooit zo op gekeken, een pan was een pan. Nu is dat wel anders en kijken vooral de supermarkt-ketens goed naar wat zij willen aanbieden, om zo geen vervelende kritieken in de media op te lopen. Toch geeft deze oplettendheid geen garanties. Vandaar er, terecht, onder de consumenten nog altijd veel onzekerheid heerst, of zo’n pan nu wel echt zo goed, gezond en gifvrij is. Ik probeer zo goed mogelijk te graven in zo’n pannenmerk, om na te lopen of de plannen geschikt zijn voor de meukvrije keuken.

Eind 2020 brengt supermarkt-keten AH een spaarzegel-actie op een pannenserie van het merk ROYAL VAN KEMPEN & BEGEER, een Nederlands bedrijf. We kunnen d.m.v een sticker-zegel ( lekker milieuvriendelijk, dat weer wel….🙄🙄..NOT! ) die we bij iedere € 10 euro die we besteden bij AH ontvangen. Een volle kaart ( 60 zegels) levert een korting op voor een pan uit de collectie. Er zijn koekenpannen, hapjespannen en een kookpan beschikbaar + nog wat bij artikelen als keukentools en pannenbeschermers.

WAT ZIJN HET PRECIES VOOR PANNEN?

Bijna de gehele pannen collectie die we bij de AH kunnen kopen, zijn gemaakt uit RVS, het zogenoemde TRI-PLY. Dit is een drie-laags constructie die bestaat uit een buitenlaag van 18/0 edelstaal, een binnenlaag van 18/10 edelstaal, waartussen een laag versmolten aluminium is aangebracht. Dit zorgt voor een snelle opwarming van de GEHELE pan, dus ook de zijkanten, waardoor het een vrij goede warmte beheersing krijgt, en het veel korter duurt eer de pan is opgewarmd. Dit loopt vloeiend over vanuit de bodem naar de zijkanten van de pan tot aan de rand. Tri-ply RVS of koper zorgt voor een zeer snelle opwarming van de pan en een goede warmte beheersing. Koperen varianten zijn voorzien van een beschermlaag . Voor het eerste gebruik moet je de pannen met kokend water afwassen. Het grootste voordeel van tri-ply pannen is, dat de pannen ook aan de zijkanten heet worden en dit zorgt voor een extreem goede warmte geleiding. Dit levert een gelijkmatiger verwarming op, de kans op aanbakken is sterk verkleind en de pannen zijn zeer energiezuinig. Nadeel: ze zijn ontzettend duur. Tri ply pannen worden overigens veel gebruikt in de keukens van professionele restaurants. Ook werken bekende koks graag met tri ply pannen. Ze zijn, net als gietijzer vrijwel onverwoestbaar, en daarom erg duurzaam, en geschikt voor intensief gebruik. De meeste kookpannen worden gemaakt van RVS vaak in combinatie met een laag aluminium in de bodem Dit zorgt voor een ultieme warmtegeleiding en maakt vrijwel iedere pan geschikt voor inductie. RVS is zuur-bestendig, is zo goed als onderhoud-vrij, Waar RVS helaas niet zo goed tegen kan is zout. Voeg zout dan ook alleen toe als water kookt. Zoutkorrels kunnen minuscule gaatjes “ vreten” in de bodem van pannen. Met eiwitrijke producten, zoals vis, heeft een roestvrijstalen pan wat meer moeite. Het kan zeker wel, maar gebruik genoeg bloem (bij vis), olie of boter, om te voorkomen dat het product aan de pan blijft vastplakken Laten we de lagen laag-voor-laag gaan uitwerken, te beginnen met de buitenste laag. Dit bestaat uit 18/0 magnetisch, ferritisch en hygiënisch edelstaal. Het is bestand tegen corrosie. Door het hoge koolstofgehalte is het staal harder. Het bestaat voor 18% uit chroom en bevat geen nikkel.
Dan de binnenlaag, die is gemaakt van 18/10 edelstaal. Dit staat beter bekend als chroom/nikkelstaal, de samenstelling van dit staal moet aan strenge eisen voldoen van de Europese Richtlijnen. De 18 staat voor 18% chroom, de 10 voor 10% nikkel. Deze verhouding is meest gunstig voor de duurzaamheid van het materiaal . De middelste laag bestaat uit versmolten aluminium. Dit is een vrij milieubelastend proces.
De binnenzijde van de RVS pannen uit de AH collectie bestaat uit een keramische anti-aanbaklaag. In de basis worden de meeste keramische lagen gemaakt van silicium ( Si02) Dit is materiaal wat in de natuur voorkomt, denk aan zand / kiezel / steen/ metaal / titanium. Dit zorgt voor een meest natuurlijk en 100% gifvrije lag, waar geen chemische stoffen in voorkomen. In geval van de pannen van Royal van Kempen & Begeer zijn deze keramische antiaanbaklagen gemaakt uit zand. Zij garanderen op hun website dat de laag 100% vrij is van o.a PFOA, lood, cadmium en PFAS. Vooral dat laatste ( PFAS ) wordt overal benadrukt. PFAS staat voor POLY-EN-PerFlourAlkyl stoffen. Dit zijn grote groepen niet-afbreekbare stoffen die vanwege de vele gunstige eigenschappen ( vet / vuil / stof afstotend ) in heel veel producten voorkomt, ook in pannen. Een aantal van deze stoffen staan op de lijst van potentieel zeer zorgwekkende stoffen ( ZZS ) en worden internationaal gereguleerd.

HOE GEZOND EN DUURZAAM ZIJN DE PANNEN?

Goed, als we alles op een rij zetten, kunnen we concluderen dat de pannen zeker geen slechte keuze zijn en absoluut degelijk zijn. Maar in hoeverre verschillen ze bijvoorbeeld met de bekende GREEN PAN? Deze vraag kunnen we ons zeker stellen, omdat Royal van Kempen en Begeer in 2018 is overgenomen door THE COOKWARE COMPANY, beter bekend van de BK pannen en….de GREEN PAN. Als we deze pannen naast elkaar gaan zetten, dan zien we dat het wezenlijke verschil waarschijnlijk zit in de TRI PLY lagen.  Maar de antiaanbaklagen lijken verder hetzelfde. Beide merken claimen PFAS vrij te werken, en daar de focus vooral op te leggen. Ook zijn beide antiaanbaklagen versterkt met diamant. De procedures lijken daarom vrijwel identiek. Wel garandeert GREEN PAN 100% gifvrij te zijn, deze claims kon ik bij de pannen van Royal Van Kampen en Begeer niet ontdekken. Ze komen een heel eind, met claims als “  100% vrij is van o.a PFOA, lood, cadmium en PFAS” maar ze garanderen geen 100% volledige vrijstelling van giftige stoffen / componenten. Toch vind ik persoonlijk dat de pannen aardig betrouwbaar zijn. Het zijn in ieder geval betere keuzes dan andere merken pannen, met name de wat goedkopere merken. De TRI PLY zorgt voor een betere duurzaamheid. Het spaart ook energie. In dat opzicht zijn het duurzame pannen, maar in productie niet geheel duurzaam.

HOE BEVALLEN ZE?

Ik heb, speciaal voor dit artikel, gespaard voor een 28 cm koekenpan, die mij met 60 plakkers € 19,95 kostte in plaats van € 69,95. Ik was enorm verrast over de kwaliteit, om daar meteen mee te beginnen., Het zijn absoluut DEGELIJKE pannen die niet in het rijtje “ goedkope meuk / discounter-meuk “ staat. De pan is verpakt in karton wat voor 95% is gerecycled. Het wordt tevens niet “ over” verpakt, de pan ligt in een beschermde kartonnen hoes in de doos. De pan is niet zwaar maar ook niet vederlicht. Het ligt er een beetje tussenin. De steel vind ik iets kort, maar niet vervelend kort.
Ik heb voor mijn eerste gebruik left-over-aardappeltjes gebakken in knoflook + ui en kruiden. Het klontje zuivere kokosolie smolt fantastisch en de hitte werd inderdaad fantastisch goed geleid in de gehele oppervlakte van de pan. De pan heeft een fijne hoge rand. De anti-aanplaklaag doet geweldig zijn werk. Ik kon mijn aardappeltjes gewoon laten garen op middelhoog vuur terwijl ik andere dingen kon doen, van aanbranden was geen sprake en ook werd alles gelijkmatig bruin, omdat de HELE pan loeiheet is. Alles was zeer snel goudbruin gebakken en we hebben er echt van gesmuld. Ik kan niets anders zeggen dat ik blij en zelfs enthousiast ben over mijn nieuwe koekenpan. Geen miskoop.

RESUMEREND:

Goede, degelijke pannen voor een zeer fijne prijs met de zegelactie. Ik vind ze betrouwbaar, maar zet nog wel vraagtekens bij de 100% garantie op vrijwaring van giftige stofjes. Dit bevestigt de fabrikant nergens en ook mijn vele mailtjes gaven geen enkel antwoord. Gezien de materialen die zijn gebruikt om deze koekenpan te maken, lijkt het mij wel vrij van giftige stofjes, maar nogmaals: ik kan dit niet bevestigen.  Qua duurzaamheid scoren ze zeker niet slecht, maar kan worden verbeterd. 

Aanvulling:

ik ontving uiteindelijk toch nog een antwoord terug van Royal van Kempen en Begeer, waarin zij bevestigden dat de anti aanbak laag van de pannen identiek zijn aan de anti aanbak lagen van de GREENPAN. Het materiaal is ook vergelijkbaar, aangezien het uit één zelfde fabriek afkomstig is…Dit is letterlijk toegezegd. Dus:…..Eigenlijk zijn er geen echte verschillen tussen de GREEN PANNEN en deze pannen……

De pannen dragen het officiële PFAS free keurmerk….

102 Reacties op “De pannen-spaar-actie van Albert Heyn…hoe gezond en duurzaam zijn de pannen van Royal van Kempen en Begeer?

 1. Kunt u mij dan vertellen welke koekenpan het beste is. Ik wil er graag een aanschaffen.

   • Ik bak er eieren in en wentelteefjes, niks problemen en pan is plat. Oh ja, ik heb ook inductie

  • Waardeloze pannen. Wij koken op gas en ze bakken van het begin af aan. Hoeveelheid olie en/of boter maakt niet uit. Na een paar maanden weggegooid en vervangen door ‘ echte’ pannen.
   Zonde van het geld, maar koken moet een plezierige bezigheid zijn en dat was het niet meer met deze pannen.

   • Ik heb er ook last van of je huis bedekt is met een walm laag als je er iets in gaat bakken of je in de mist staat bakt aan dus lijkt of de beschermlaag vervalt

    • Bij mij laat de anti aanbak coating los aan de zijkant van de pan, terwijl ik de pan niet heel vaak gebruik en de pan altijd met panbeschermer wegzet en zeker niet zonder vet op m’n inductie zet en langzaam opwarm. Niet echt beste keus van AH voor deze pannen.

     • pannen weggedaan. bakken aan. met olie en niet te heet. Helaas niet geschikt terwijl ze heel mooi lijken..

     • Bij mij idem dito, zag het vanmorgen, ik was heel enthousiast in eerste instantie, maar hier schrok ik van, dit niet verwacht van deze serie koekenpannen

   • Ik heb precies dezelfde ervaring. Koekenpannen branden aan en zijn heel moeilijk weer schoon te krijgen. Ik overweeg de nieuwe koekenpannen uit de huidige AH-actie aan te schaffen (Jan. 2024) maar lees net dat deze ‘green pan’ uit zelfde fabriek komt en dezelfde anti aanbaklaag heeft. Ga dat dus niet doen. Erg jammer want de pannen zien er allemaal mooi uit.

 2. Dankjewel voor het uitzoeken en delen van al deze informatie. Ik wilde zelf het gourmetstel gaan kopen is deze van dezelfde kwaliteit? Er bestaat voor zover ik kon vinden namelijk geen Greenpan gourmetset.

  • De koekenpan is bij mij meteen bol gaan staan op stand 7 van de inductie. Bij pannenkoeken bakken brand de pan op stand 8 aan en stand 7 is weer net onvoldoende warm, een deel van de pannenkoeken wordt niet bruin. Bij het bakken van aardappels met voldoende boter/olie is er in het midden een aardappelschijfje aangebakken wat resulteerde dat de laag in de pan niet meer glad is en op dat punt het eten steeds aanbakt. Ik ben zeer teleurgesteld en vind de pan zeer slecht. Inmiddels een nieuwe pan bij de Lidl voor 14,99 gekocht en had vandaag geweldige pannenkoeken.

   • Hier precies hetzelfde, bak al een tijdje op inductie met deze pannen (24 en 28 cm) en beide antiaanbaklagen hebben het nu al begeven en zijn letterlijk zelf aangebrand. Dit zonder de inductie boven standje vier te brengen. Zeer ontevreden

    • Goed om de kwaliteit van deze pannen te bespreken.
     Diverse pannen aangeschaft via de AH actie.
     Ik was zeer tevreden over de kwaliteit, het bakken en schoonmaken van de pannen. Alleen nu na een circa 8/9 maanden gebruik werkt de anti aanbaklaag niet meer zelfs een ei bakken plak aan de bodem?
     Het schoonmaken is met zorg gebeurd, geen harde materialen niet snijden in de pan of andere middelen die anti aanbaklaag heeft beschadigd. Onduidelijk wat de oorzaak is??

     • Wij ervaren exact hetzelfde. En we zijn ook zeer zorgvuldig in het gebruik en schoonmaken geweest. Alles bakt aan…. Heel frustrerend.

     • Ik heb juist ervaren dat met een staalwol pannenspons, de antiaanbaklaag weer helemaal schoon en als nieuws wordt. Wij hadden ook van de ruwe plekken, als de pan uitde afwasmachine kwam. Maar eigenlijk was de kan gewoon niet goed schoon!

 3. Fijn om te lezen.
  Wat is precies het verschil tussen een koekenpan en een hapjespan?
  Alleen een extra deksel? Ik kan nl. de hoogte van de pan niet vinden.

  • De hapjespan is inderdaad hoger dan de koekenpan. Ik heb ze allebei. Mooie pannen, maar helaas bij beide pannen is de bodem niet volledig vlak. Ze werken wel op inductie, maar het contact is niet optimaal dus minder efficiënt koken. Dit kan toevallig zijn, maar toch jammer dat dit door de kwaliteitscontrole is gekomen. Bij ons gaan ze waarschijnlijk terug naar de winkel

   • Een niet vlakke bodem is lastig en wil ik niet. Maar wat betreft inductie maakt het voor de efficiëntie nauwelijks iets uit omdat het niet afhankelijk van contact met de kookplaat maar van de wervelstroom door het magnetiseerbare deel van de pan. Bij elektrisch of keramisch is dit uiteraard wel een probleem

   • Bij ons hetzelfde probleem: de 28cm koekenpan is na een keer gebruik op inductie al bol.. Nooit last van gehad met bijv. Tefal pannen. Ik breng de hele set ook maar weer terug naar de AH.

    • Van de bol staan heb ik bij mijn grote hapjespan van deze set helemaal geen laat gehad en gebruik deze nu al enkele weken geregeld. Morgen de koekenpan & wok halen, hopen dat die ook mooi blijven en goed werken

     • Hoi;
      Ik ben de grillpan gaan halen. Na 1 maal gebruiken en schoonmaken kwam er een coating? Los van de pan. Dit zou een gietijzeren moeten zijn dus vraag mij af van waar die coating komt. Ik ga ook terug naar de winkel

 4. Ik zoek al een tijdje naar een review van de gourmetset die ook wordt aangeboden in deze actie. Zit daar dezelfde deugdelijke non-toxic coating op? Ik kan me niet voorstellen dat dit elektrische apparaat in dezelfde fabriek wordt gemaakt als de pannen, dus ik verwacht grote verschillen.
  Dus wie o wie heeft deze teppanyaki/gourmet installatie al geprobeerd en kan er iets zinnigs over zeggen?

  • we hebben de Kempen en Begeer Gourmetset gekocht met de AH-Actie, op zoek naar een gourmetset waar de bakplaat niet krom van trek en niet geheel verwarmt wordt hebben we deze set gekocht en gisteren voor eerste keer gebruikt, wat een verademing, plaat warmt overal prima en warmte wordt goed verdeeld, plaat is goed schoon te maken. Een ware verademing en zeker een aanrader met de AH-Aktie.

    • Hoi Els ze worden echt heel goed warm, ik heb mijn solis van 250 euro meteen verkocht !

     • De teflon laag begint binnen een maand af te brokkelen, ik wil ze nog wel gebruiken maar mijn vrouw niet. Jammer want ik vond ze best fijn en mooi, en we hebben een redelijke creuset hapjespan weggegooid voor deze rommel.

   • Ja erg jammer dat hij hier in 3 AH winkels niet meer verkrijgbaar is terwijl de actie nog 6 welen duurd

    • Je kan het gourmetstel reserveren op AH.nl. Deze zal ergens in juni dan weer beschikbaar zijn. Toevallig net zelf ook een reservering gedaan

   • Ik heb een koekenpan van 28 cm gekocht via deze spaaractie echter na deze 3 keer gebruikt te hebben laat de binnenkant los.
    Slechte kwaliteit, ben zeer ontevreden hierover.

    • Helemaal mee eens. Ik heb 2 pannen, 1 koekenpan van 28 cm en 1 hapjespan van 28 cm. De koekenpan bakte het eerst aan, die werd het meest gebruikt. Contact opgenomen met Royal van Kempen en na het beantwoorden van een aantal vragen zou ik een nieuwe pan toegestuurd krijgen. Dat was 2 maanden geleden, nog niets ontvangen. De hapjespan bracht inmiddels ook aan. Het leek mooi, maar het was niks.

    • Ook hier het zelfde met de binnenkant van de koekenpan. Wat heb je ondernomen? Ik heb vandaag mail met foto’s van de pan gestuurd. Ben benieuwd naar hun reactie.

  • Pannetjes zijn van bijzonder slechte kwaliteit. Na 1x gebruik al bij 2 pannetjes het plastic handvat los gescheurd.

   • De hier besproken Kempen & Begeer pannen (actie AH dec 2020) hebben een geklonken metalen greep. Zeker geen plastic.
    Zoals ook uit de test blijkt doen de pannen het zeer goed. Fijne pan , geen aanbak en makkelijk schoonmaken.

  • Hapjes pan 3 weken in gebruik trekt al gelijk krom en de aanbak laag werkt ook al niet meer. Kan niet tegen de inductie kracht. ( standje boost)Nog slechter dan een tefal. Had ik nu maar dat stomme bonnetje bewaard…

 5. Mooie recensie Monique!
  Je hebt duurzaamheid hoog in het vaandel staan maar daarom viel het me extra op dat je nog op gas kookt. Waarom dan geen inductie?

 6. Wij hebben intussen alle koekenpannen en de hapjespan van de actie. De anti-aanbaklaag van alle maten koekenpannen van deze actie is waardeloos. Je kunt er niet met goed fatsoen een ei in bakken, pannenkoeken blijven ook plakken aan de bodem. De (goedkope) albert heijn merk koekenpan die we drie jaar geleden kochten is nog beter. Ook verkleuren de pannen aan de buitenkant na ze een keer of drie gebruikt te hebben.

  • Echt totaal geen last van. Heb alle 3 de koekenpannen en hapjespan, grillpan en de gourmet. Maar tot nu erg tevreden over alles. Pannenkoeken in gebakken, eitjes, aardappeltjes en een 1 pans gerecht maar niks blijft plakken. Buitenkant is wel even wat meer wassen dan mijn andere pannen maar ze blijven wel mooi. Zet ze niet in de vaatwasser.

   • Hoe maak je de buitenkant van de koekenpan schoon? Wij koken op gas en hij is al helemaal bruin. Welk schoonmaakmiddel mag je gebruiken? Mag je een schuursponsje gebruiken voor dr buitenkant?

   • Bij onze hapjes pan precies het zelfde probleem, je kan niet eens normaal een stuk kip of ei bakken in deze pannen. Blijft plakken aan de bodem en schoonmaken kost dan ook weer wat moeite. Met een veel goedkope pan met antiaanbaklaag nooit problemen mee gehad.

    Stoven of gerechten waar veel vocht bij komt kijken gaat wel prima opzich.

    Vraag me af of deze pannen toch een speciale manier van gebruik hanteren.

   • Ik gebruik zonnebloemolie om mijn eitje te bakken en dan blijft het wel plakken. Wat gebruik jij?

  • Van aanbakken met de drie pannen heb ik totaal geen last.ik vind het hele fijne pannen en en ben er heel blij mee. Ik kook op gas

  • Zelfde probleem, bij alle koekenpannen alles blijft plakken. Voor niets mijn eigenlijk nog goede tefalpannen weggedaan!
   Gourmetstel was wel top.

  • Ik weet niet hoe je kookt natuurlijk, maar bij mij doen ze het fantastisch!! Nog geen problemen ondervonden.

 7. Twee koekenpannen gekocht bij Albert Hein met zegeltjes. Dus voir600 euro besteed.
  Bij beide pannen is de bodem krom na 1x bakken. Ik heb nu nieuwe gekregen.
  De nieuwe pan van 28cm was al krom in de verpakking. Jammer! Weer een nieuwe gekregen. Prima! maar medewerkster bij de service was not amused! Niet om wat ze zei maar de houding.
  De pannen zijn aan de buitenkant ook snel bruin.
  Ik zou ze niet adviseren! Kijk even verder!

 8. Ik heb de hapjespannen ik vind het een topproduct. Ook de koekenpan bevalt me heel goed.. kan er zeker een ei in bakken.

 9. Ik vind de pannen super goed beter dan de vorige pannen actie. Super gladde binnen kant alles bakt veel beter in deze pannen heb geen last dat de bodem bol trekt

 10. Beste Monique, Bedankt voor de goede uitleg.
  Ik ben gewend om te koken op inductie met pannen met handvaten die niet heet worden. Is dit niet het geval bij deze pannen?
  Alvast bedankt en vriendelijke groet,
  Isabel

 11. İk heb nu 4 van de pannen en gebruik ze net 2 weken. Maar ik heb echt spijt. Mijn 20 jarige Fissler pannen zien er niet zo uit aan de buitenkant.
  İk heb vandaag 3 pannen moeten schrobben en nog ging de bruibe aanslag er niet echt vanaf. İk heb wat vim gebruikt en later de hoop opgegeven. İk las dat ik rvs edelstaalreiniger moet gebruiken of ovenreiniger. 600€ p pan en dan nog €24,95 bijleggen en dan zulke lelijke pannen . İk heb de kleine koekenpan in deze 2 wk maar 4 x gebruikt tot vandaag niks aan de hand maar vandaag ineens donkerbruine aanslag die ik niet wegkrijg. İk ga terug morgen alleen heb geen doos of bon merr omdat ik ze zo vertrouwde geen erg in gehad , ik baal enorm.

 12. Twee koekenpannen en een hapjespan gekocht met AH zegels. Degelijke pannen. Helaas is ook bij ons de hapjespan krom. Klontje boter loopt gelijk naar de buitenkant. Middengedeelte blijft ‘droog’ en begint daardoor te roken. Pan gaat retour appie!

 13. De grillpan is een grote miskoop.
  Pan is zeer zwaar, lastig te verplaatsen en opbergen (moet onder de stapel).
  Afwassen is ook lastig, wegens de zwaarte en korte handvat wil de pan uit je handen glijden.

  Meest vervelende is dat de handvat zeer heet wordt, dit al na 10 minuten op medium vuur (gas). Dus verplaatsen en/of schudden kan niet zonder pannenlap.

  Erg teleurgesteld. Wilde het terugbrengen maar AH geeft niet de zegels terug.

  De hapjespan (28cm) zijn we wel erg blij mee.

 14. Ook de pannen 20 en 24cm gekocht + grillpan.
  Zeer tevreden. Zonder olie of boter makkelijk bakken. Even met vochtige doek door en terug proper. Buitenzijde verkleurd idd beetje, maar heb ik ook met andere pannen
  De grillpan heeft idd een metalen handvat dat warm wordt, maar verder wel van goede kwaliteit.
  Ik werk met inductie.

 15. Ik wil graag een advies .de pan van 20cm heb ik gebruikt voor ei en een stukje vlees ingebakken.ik heb een keramische kookplaat.nu is de buitenkant het lijkt wel verbrand nu mijn vraag hoe kan ik dat er af krijgen.ik heb van hg een fles rvs gekocht maar het lukt niet..de pan van 24 cm heb ik nog niet gebruikt ik woon alleen dus zo veel bak ik niet.als het niet lukt om dit schoon te krijgen wil ik ze retour brengen.om er mee te bakken is niets mis mee. Bij voorbaat mijn hartelijke dank

 16. Ik heb de wokpan nu een maand in gebruik. Best wel research gedaan voor aanschaf. Pan zir technisch goed en veilig in elkaar. Bakt erg fijn. En zeer gemakkelijk schoon te maken. Geen hele zware bodem, maar tot nu toe (nog) geen probleem op inductie. Daardoor wel licht in gebruik. Steel ook mooie lengte voor in wasbak. Over levensduur nog niks te zeggen uiteraard.

  • Update: na een jaar gaan de pannen aanvallen. En is schoonmaken met schuurspons onvermijdelijk. Ook al puntjes in laag ondanks alleeb gebruik hout/kunststof spatel. Ook de rvs buitenkant wordt heel vies na verloop van tijd. Kortom zo’n spaaractie is te mooi om waar te zijn. De naam royal van kampen is er gewoon op geplakt, de pannen komen gewoon uit een grote fabriek uit China!

 17. Ik merk dat de bovenrand van de koekenpan zwart blijft afgeven, ik ben er nu al zo’n 10 x met een keukenpapiertje overheen gegaan maar blijft een duidelijke zwarte rand afgeven. Ik heb hem overigens nog maar 1x gebruikt. Hebben jullie dat ook, en is dit op te lossen?

 18. Ha, ha, echt leuk! ik wilde verder gaan en kreeg zo’n ‘ananas kapseltje’ met de mededeling: niet weg gaan.
  Je hebt gelijk, ik lees jou onderzoek en ben blij dat jij dit hebt onderzocht. En dan geef ik geen reactie.
  Dus,…. dank voor jou geplaatste onderzoek. ik ga een pan aanschaffen.

 19. Vraagje wat ik nergens kan vinden. Wordt de steel.ook heet tijdens het bakken of alleen de pan?
  Dank voor de goede uitgebreide review

 20. De zegels kan je ook digitaal sparen, dus wel milieuvriendelijk 😉

  Wat in mn hoofd blijft zitten na het lezen, “een tussenlaag van versmolten alluminium”…
  Aluminium is het geen wat ik niet in mn pannen wil hebben, toch? Daarom kies ik tot nu toe voor plaatstalen pannen, ja klopt die zijn zwaar in gebruik.

  Maar betekent die aluminium tussenlaag, dat, zodra er een kras in de pan zit ik deze beter kan weggooien?

 21. Heb de koekenpan van 28cm, na een paar keer aardappeltjes en vlees ermee te hebben gebakken zie ik dat de antiaanbaklaag aan de zijkant al afbladert..
  Denk dat de pan het niet lang uithoudt, zeer jammer.

  Ik kook op gas en was het af met een zachte spons.

 22. Ik heb de kleine koekenpan, gekozen voor het formaat. Bevalt in het geheel niet. Ik kook op inductie en de pan heeft dunne bodem, dus als je weinig olie gebruikt verbrandt je ham of spek.

 23. Ik heb de 28 cm wokpan en de gietijzeren grillpan. Ik kook op gas. Heb de wokpan meerdere malen sinds eind december gebruikt en het is een prima pan. Alles naar wens. Makkelijk met een spons een warm water schoon te maken, geen verkleuring aan de buitenkant en hij past goed in de vaatwasser.

  De gietijzeren grillpan heb ik 2x gebruikt. Je moet hem eerst opwarmen (als een grill). Vlees en vis bakken dan erg goed. Ik heb tot nu toe gegrilde zalm en kippenbouten gedaan. Nadeel is schoonmaken zoals ik bij anderen heb gelezen. De eerste heb ik hem goed met staalwol en Dreft geschrobden, maar dat was onvoldoende. De tweede keer (en voortaan) ga ik met Dreft, wat natuurazijn en kokendheter overnacht laten staan. Daarna makkelijk af te schrobben met een schuurspons. Ik misschien een keer in de vaatwasser proberen.

  Kortom, ben tevreden.

 24. Interessant en leerzaam artikel, zo heb ik daar nooit eerder naar gekeken.

  Wat betreft deze pannen van de Albert Heijn actie uit 2020; in eerste instantie leek het wel wat. Nu bijna drie maanden later is bij twee pannen de anti aanbaklaag al los gekomen. En ook al zal het allemaal niet direct schadelijk zijn, (heus?) dan nog is dit kwalitatief ver onder de maat.

  We gebruiken overigens slechts kunststof spatels en geen agressieve schoonmaakwijze uiteraard.

  Als ik de medewerker van Albert Heijn mag geloven, ben ik niet de enige met deze klacht.

 25. Tot nu toe geen klachten, kook op gas, bakt helemaal niet aan en ruikt niet vies. Fijne pannen.

 26. Ik heb drie pannen waarvan er twee steeds aanbranden. Irritant. Wat doe ik fout? De wok doet het wel prima.

 27. Heb de hapjes pan de grote koekenpan en braadpan ,ik vindt ze super fijn! Bak er pannenkoeken in super niks blijft plakken .
  Lees dat men de pannen niet schoon krijgt,misschien bakt men op te hoog vuur,en dat is echt niet nodig bij deze pannen .
  Ik ben super blij met deze pannen en mijn vriendin ook …..

 28. Superfijne pannen, ik heb er 4. Nu heb ik ook de wokpan sinds eind januari maar daar bladdert nu aan de randen de grijze laag vanaf, ik heb met van Kempen&Begeer gecorrespondeerd maar omdat ik het bonnetje niet meer heb doen ze niets, bij AH willen ze niet het magazijn in duiken om nog zo’n pan te regelen maar zijn wel bereidt om mij het geld terug te geven. Zijn er mensen die deze klacht ook hebben?

  • Hi Renate,

   Exact deze klachten hebben wij ook. Ik dacht eerst, serieus hebben wij dat weer maar zie er heel veel mensen mee! Nog geen maand in gebruik

 29. Wat een prachtige pannen die superfijn bakken.

  Helaas ontdekte ik van de week bij 2 van de 5 pannen die wij hebben, dat de anti aanbak laag langs de rand los laat.

  Bij navragen binnen de familie die ook pannen hebben. Zit ook daar een pan tussen waar een stukje uit mist.

  Toch wel erg teleurgesteld.

  • Bij ons precies hetzelfde. Heb drie pannen, de hapjespan en twee koekenpannen. Bij alledrie laat de binnenrand/antiaanbaklaag los van de rand. Normaal gebruikt op gas en voorzichtig behandeld. Voor mij geen Royal meer.

 30. Eindelijk dacht ik goede kwaliteitspannen te hebben gekocht. De wokpan en de koekenpan bakten na 2/3 maanden al aan. Weggegooid geld.

 31. Wat een herkenning! En wat doet Royalvankempenenbegeer hier aan?
  Daar heeft AH de pannen besteld namelijk.
  Als je via de site van AH bij de pannen kijkt en daar een www adres van Royal aanklikt krijg je de melding dat het domein niet meer bestaat. Onbereikbaar voor klachten dus, terwijl er 20 jaar garantie wordt gegeven en 5 jaar op de anti-aanbaklaag.
  Mijn pannen laten aan de binnenranden los. Het is te vergelijken met de oude teflon-laag. Daarbij had je na verloop van tijd ook de hele binnenlaag opgegeten.. Deze pannen leken daar niet op. Dit keer stevig staal en geen teflon. Daarom was ik aanvankelijk blij met de pannen. Het heeft niet lang geduurd. Ook nu gaat stukje bij beetje de binnenlaag door het eten je maag in. Waar kan de klacht neergelegd worden? Ik kom er niet uit, omdat de website niet meer bestaat. Heel jammer van de pannen. Ik hoopte op beter, op de beloftes die in de folder stonden.

 32. Ik heb de braadpan van gietijzer nu 4 x gebruikt en de laag binnen in de pan gaat nu al helemaL los laten. Het is een pan van 89,95 mag je wel wat van verwachten. Met de A.H actie gekocht. Ik heb 39,95 betaald. De koekenpannen nog geen problemen mee.
  Weet niet wat te doen nu. Ga het A.H vragen.

 33. Heb met de spaaractie 3 pannen gekocht. De anti aanbaklaag gaat nu al loslaten aan de bovenkant van de pan. Ga ermee terug naar AH vragen of zij een oplossing hebben.

 34. beste meneer/mevrouw,
  hierbij benader ik u met hetnavolgende probleem, ik heb meegedaan aan de spaarzegelactie van de albert heijn , de zgn. royal van kempen en beger pannenset, met zegels aan te schaffen, ik had keihard gespaard een heel boekje vol, echter ik werd geveld door de vreselijke ziekte, inmiddels ben ik wel hersteld, ik was mijn administratie aan het opruimen en trof het zegelboekje aan , dat ik niet meer bij de albert heijn , meer inleveren kon , de actie was afgelopen , ze hadden de voorraad pannen teruggestuurd naae de fabrikant, daarom benader ik jullie nu met het verzoek mij tegemoet te komen , kunt u mij van dienst zij om tegen het gereduceerde tarief, of de hapjespan, 28 cm, of de gietijzeren braadpan, 39,99 e, of de gourmetstel te kunnen aanschaffen , met de zegelboek , die ik al gespaard had, ik heb ernstig hard gespaard, maar vanwege medische redenen niet bij tijds kunnen inleveren , daarom vraag u mij terwille te zijn , geen teleurstellingen aub!
  ik zou graag tegen gereduceerd tarief een van de artikeloen willen aanschaffen zou henb ik dan ook eens de vele boodschappen diwe je met de spaarzegelactie moest aanschaffen , voel je niet bedonderd!
  het zou jullie echt sieren als u mijn verzoek toestaat een van de pannenactie tegen gereduceerd tarief aan te schaffen!
  laat u mij weten hoe de procedure is, het beste kan ik betalen als u mij een nota of aCCEPTGIRO TOESTUURT!

  hartelijk dank voor de door u te ondernemen moeite!
  de groeten van meneer s.dewanchand

 35. Ik ben tevreden over de pannen, ik heb 3 koekenpannen, hapjespan en wok pan aangeschaft. Allen mijn vraag is nu bij de kleinste koekenpan is er op een of andere manier een stukje uit gegaan. Gebruik geen scherpe dingen en ik was ze met de hand.
  Het is netjes opgelost met Royal Kempen
  Maar mijn vraag is; het is geen teflon kan ik de pan dan nog gebruiken??

 36. Ik heb de drie koekenpannen en gebruik ze nu een paar maanden maar de anti-aanbaklaag is slecht en ik kan ze eigenlijk al weggooien. Deze spaaractie is geen aanrader.

 37. Ik heb in januari 2021 de pannen aangeschaft, alle compleet en naar 3 maanden is koekenpan 28cm stuk gegaan en daarna soeppan begint te roesten..
  Dus de binnen laag was kapot hoewel ik ze me de handen waste…
  Waardelose pannen maar HEEL DUUR!!!!!

 38. Mijn hapjespan brandde na de 2e keer ook aan en blijft dit nu doen, wát ik er ook in bak. De bodem stond meteen al bol, de olie of boter gaat meteen naar de zijkanten van de pan. Ben best teleurgesteld. Ik ga er deze week mee terug.

 39. Zelfde ervaring als velen hier, na paar weken is de anti aanbaklaag waardeloos en bakt alles aan. Nooit in de vaatwasser gedaan en beschermers gebruikt voor het opstapelen.

  Kan ze alleen maar afraden, want dit is stukken slechter dan bijv. een ikea anti-aanbak pan.

 40. Vreselijke pannen. Heb de wok, 28 en 24 cm koekenpannen gekocht via de actie en bij alle pannen bakt zelf een ei bakken met veel olie aan. Daarnaast begint de anti aanbaklaag aan de zijkanten van de pannen los te komen. Heb ze ingevet, met de hand gewassen, maar nog nooit zulke slechte pannen gehad.

 41. Zelfde ervaring als laatste; alle 3
  de pannen bakken aan..
  echt waardeloos! ik vroeg me af of ik ze in vakantietijd terug kan brengen met deze klacht..

 42. Vreselijk slechte pannen. Wij hebben ze bij AH gekocht, maar na korte tijd kun je er helemaal niet meer in bakken. Alles bakt aan! En voor de duidelijkheid: we gebruiken geen metaal in de pannen!

 43. Vraagje: ik schrik een beetje van alle slechte ervaringen met deze pannen. Wij gaan begin februari pas op inductie koken (ivm levering nieuwe keuken met inductiekookplaat) dus ik heb ze nog in de doos zitten. Heb een hapjespan van 24 cm gekocht maar ook een braadpan. Heeft iemand al ervaringen met de braadpan?

 44. Vorig jaar gespaard bij AH en de koekenpan en hapjespan gekocht. De eerste paar maanden geen probleem. Maar al heel snel gingen beide pannen aanbakken. En goed ook. Ook bij langzaam opwarmen. Olie, boter, maakt niet uit. Wij koken op inductie. De pannen maken soms ook een zoemend geluid. Staat ook op hun site. Ze zijn niet krom en er is niets te zien aan de laag in de pan. Ik gebruik alleen houten spatels en geen schuursponsjes. Ik vind het werkelijk belachelijk dat zoveel mensen dit ervaren. Het zijn hele dure pannen. Dit zou eigenlijk niet mogen gebeuren!

 45. Merkwaardig om dit allemaal te lezen, ik heb 5 van deze pannen en ze voldoen uitstekend, op zowel gas als inductie. Na allerlei koekenpannen geprobeerd te hebben bevallen deze het beste. Heel gek om al de slechte ervaringen te lezen, Hopelijk blijft het goed gaan bij mij.

 46. Ik ervaar hetzelfde met deze pannen. Erg jammer. 3 koekepannen, wokpan en braadpan, valt tegen. Vd kleine koekenpan laat de anti aanbak zelfs los aan de randen.

 47. Hallo, zelf ben ik tevreden met de pannen. Wel even een opmerking v.w.b. het bol trekken (en/of barstjes) van de pannen. NOOIT een hete pan meteen in koud water afspoelen! Nu ik alle reacties lees, is er onkunde over onderhoud van het materiaal.

 48. Hallo, hierboven voornamelijk alleen maar relatief slecht tot super slechte verhalen over de pannen. ook bij ons thuis anti aanbak kapot op gas. hoe kan het dat deze relatief dure pannen zo slecht in gebruik zijn na aantal weken/maanden ?? dat mag je toch niet verwachten van een merk dat zich Royal noemt toch ?
  maar wat mij meer interesseert welk merk dan wel ? die goede RVC TRI-PLY referenties heeft ?? weet iemand zo’n merk ?

 49. Van al deze negatieve reacties begrijp ik niets. Ik heb de hele serie van klein tot groot, verder gourmetstel en de braadpan. Ik kook op gas en was alles met de hand af. Zet gas op halve kracht, niet voluit. Heb er inmiddels al van alles in klaargemaakt, vlees, eieren, gebakken aardappeltjes, suddervlees in de braadpan. Alles lukt prima, nergens last van. Ik ben dus zeeeeer tevreden. Gourmetset slechts 1 keer gebruikt, de pannetjes daarvan niet, alleen de plaat. De steel vd pannetjes hebben een nare kunststofgeur, dus die gebruik ik om die reden niet. Ik ben overgevoelig voor (chemische) geuren. (MCS) Maar de bakplaat vond ik ideaal.

 50. Ik heb deze pannen (2x koekenpan en een hapjespan) nu zo’n twee jaar in huis.
  En om eerlijk te zijn ze bakken nog als nieuw echt heerlijk! Ze worden dagelijks gebruikt en ik kook op inductie. Ik heb zelfs spijt dat ik er tijdens de spaaractie niet meer gehaald heb. Ook zijn dit de eerste pannen die ik niet binnen een jaar moet vervangen.

 51. Wij hebben alle 4 de K&B koekenpannen aangeschaft met de actie 2 jaar geleden. Na enige weken ging bij alle pannen de bodem krom staan met als gevolg aanbakken in het midden. We koken op inductie en hebben de pannen altijd netjes laten afkoelen voor reiniging, nooit te snel opgewarmd en altijd olie of boter in de pan gehad bij opwarmen.
  Kempen en Beheer gaf toe dat kromtrekken niet hoorde en stelde voor een nieuwe set te sturen met de mededeling dat dit een eenmalige geste was.
  Met de tweede set hebben we dezelfde ervaring, kromtrekken van de bodem en aanbakken.

 52. De pan van dit merk, 24cm, het meest gebruikt, na inderdaad een maand of 8 a 9, steeds meer aanbakken en moeilijker schoon te maken. Op hun site staat dat je de set kunt stapelen en in de afwas machine doen. Beide niet doen! Stapelen kan wel maar die er dan een viltje of servetje tussen om krassen in de anti-aanbaklaag te voorkomen. Agressieve afwasmachine zeep is ook geen goed idee. was ze met de hand en dan nog hooguit milde zeep of een schepje soda, heet water en/of een even oplaten warmen op het fornuis voor een 10 minuten en half uur laten staan. Allen zachte borstel gebruiken. Voor ons is het te laat, de 90 euro koekenpan kan de vuilnis in. Bovendien zit er wel gewoon deels ‘pisbakkenstaal’ in verwerkt want de zijkanten van de pan trekt rustig de magneet aan waar ik mee teste. (RVS en aluminium zijn niet magnetisch namelijk).

 53. Nog even een vervolg op mijn vorige reactie. Ik ben net wat verder gaan testen. De gehele pan is magnetisch. Natuurlijk dat moet voor het gebruik op inductie, dat begrijp ik. Vandaar dat de pan zelf niet rvs of aluminium kan zijn maar moet er gewoon staal in verwerkt zijn. De pan en zeker de bodem is veel te dun, echt erg dun. Daardoor staat ook bij mij de bodem al bol, in het midden iets omhoog en de randen van de bodem lager dus stroomt de olie naar de zijkanten. Gekeken met een waterpas en micrometer. ook de anti-aanbaklaag is super flinterdun. Zo dun dat je met je nagel er al een kras in maakt en het metaal zichtbaar is. Als chef/professionele kok zeg ik dan ook dat deze pannen totaal ongeschikt zijn en dus de prijs/kwaliteit, super slecht is. In ons restaurant gebruiken we trouwens vooral Zweedse gietijzeren zware pannen die we zelf ‘behandelen’ tegen aanbakken en voor de sauzen (lage temp.) RVS pannen.(op gas dus). allen een dikke bodem van zeker 3 tot 4mm. Alleen thuis kunnen we wel eens van dit soort royal pannen hebben bij toeval op de keramische kookplaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *