Havermoutpap….hip of echt voedzaam?

Vroeger, als kind, kregen wij thuis iedere morgen een bord havermout pap. Ik vond het heerlijk. Uiteraard kregen we een heel klein beetje suiker erbij, dat maakte de pap zo lekker zoet. ūüėĀ Ik ben dus zo‚Äôn kind wat van de generatie afstamt die is opgegroeid met ‚Äú BRINTA‚ÄĚ. Nog steeds kunnen we deze pakken Brinta kopen in de supermarkt, al zijn de samenstellingen over de jaren wel veranderd. Door de enorme explosieve come-back van havermout, is havermoutpap weer he-le-maal back-to-business en zijn de vele soorten niet aan te slepen. We eten weer havermoutpap als stevige en volwaardige start van de dag, en eten het graag tussendoor om onze honger-klap te stillen. All is good zou je kunnen denken, want we weten inmiddels allemaal wel hoe voedzaam en gezond havermout is. Maar het ligt in deze tegenwoordige tijd stukken genuanceerder, omdat er aan heel veel producten enorm veel meuk wordt toegevoegd. Ook vele productie-processen spelen een grote rol in de uiteindelijke voedingswaarden. Het is daarom best handig om een beetje kennis op te doen, om zo de juiste keuzes te kunnen maken, als ook jij weer wilt gaan voor havermoutpap.

WAT IS HAVERMOUTPAP?

In de jaren zestig was de dag beginnen met havermoutpap of rijstepap de gewoonste zaak. Er waren nog geen overvolle supermarkten die bomvol lagen met zogenaamde ontbijtproducten. Geen muesli‚Äôs, geen cruesli‚Äôs, en al helemaal geen hippe granola‚Äôs. Het enige wat we konden kopen was BRINTA. Dit was al luxe. Meestal werd er voor rijst gekozen, of losse haver, omdat dit veel goedkoper was. Aanvankelijk werd Brinta gemaakt uit gebroken tarwe waar een klein beetje zout aan werd toegevoegd. Later werd dit tarwemeel. Tegenwoordig wordt de originele Brinta gemaakt van voor gegaarde volkoren tarwevlokken, die afkomstig zijn uit genetische manipulatie, en zout. Er zijn tevens verschillende varianten Brinta verkrijgbaar zoals havermoutpap, multi-granen pap en verschillende varianten met ‚Äú smaakjes‚ÄĚ als fruitsmaken en noten. Ook is er een drink-ontbijt van Brinta verkrijgbaar.
Brinta werkt via genetische manipulaties, wat inhoudt, dat de gebruikte granen genetisch zijn gemanipuleerd ( GMO ) en daardoor veel van hun oorspronkelijke voedingswaarden kunnen missen. Het is sterk afhankelijk van het productieproces. Ook doen de vele toevoegingen niet veel goeds voor de uiteindelijke voedingswaarden. Brinta werkt tevens NIET biologisch. Zolang deze gegevens niet op de verpakkingen zijn af te lezen, kun je uitgaan van GMO en niet-biologische komaf.
Wat is havermoutpap precies? Het is eigenlijk niets meer of minder dan het wellen van graan ( in dit geval haver of havermout )  in een vloeistof. Hierdoor wordt de massa verdikt / papperig , en beter verteerbaar voor de mens. Het meest gebruikte graansoort om pap van te maken is haver ( mout) . Dit komt, omdat havermout vrijwel direct een vloeistof afgeeft die werkt als verdikker en binder om een pap te verkrijgen. Havermout is mede om deze eigenschap ook erg geschikt om een plantaardige melk-achtige drank van te maken, het geeft een romige substantie aan water.
Havermoutpap is heel erg gezond. Tenminste:‚Ķ.als je de juiste varianten kiest. Je snapt vast, dat hoe meer toevoegingen er zijn gedaan, dit de uiteindelijke voedingswaarden niet ten goede komt, integendeel. Je kunt dan ook het beste kiezen voor 100% havermout. Deze zakken kun je al voor ‚ā¨ 50 eurocent per 500 gram kopen ( wel ook GMO ) en dus is het meteen ook de meest goedkoopste variant. Wil je graag GMO vrij, dan kun je voor 100% biologische ( volkoren ) havermout kiezen, die is in regel maar een fractie duurder. Door deze havermout met wat melk of plantaardige melkvervangers op te warmen in een pannetje, verkrijg je de meest gezondste formule aan havermoutpap en kost het bovendien niet veel. Dit maakt het toegankelijker voor mensen met een smallere beurs.
Wil je toch graag iets kant-en-klaar, zoals de Brinta, dan kun je kijken naar wat eraan is toegevoegd ( aan de havermout ) In de meeste gevallen, ook in de huismerken ‚Äú Brinta‚ÄĚ, vinden we naast de havermout bijvoorbeeld ook veel toegevoegd zout. Ook moet je onthouden, dat deze producten zijn voorbewerkt, wat de voedingswaarden mogelijk sterk doet dalen. Sommige merken voegen bijvoorbeeld tarwe/ tarwezemelen toe, of andere synthetische vezels, ¬†om de voedingswaarden weer op peil te brengen na het bewerkingsproces. Ze kunnen het product zo dan ‚Äú rijk aan vezels‚ÄĚ claimen. Terwijl de consument denkt dat de vezels uit de havermout afkomstig zijn, kunnen de bronnen van vezels dus uit geheel andere toegevoegde bronnen afkomstig zijn. Onthoud tevens, dat deze kant en klaar producten veel duurder zijn dan een zak havermout.
Kant en klaar havermout ( pap) is meestal voor gegaard. Hierdoor is de pap sneller klaar en verwarmd dan gewone havermoet. Daarin zit dan ook het wezenlijke verschil tussen een kant en klare pap en havermout.
Wees je ook bewust van wat je ZELF aan je pap toevoegt. Havermoutpap kan zo ook een stuk ongezonder worden. Denk aan zelf suiker, natuurlijke ‚Äú meuk‚ÄĚ suiker, honing, agave, stukjes pure chocolade, ¬†ahorn, dadels enzovoort toevoegen, of bewerkte zuivel / plantaardige zuivelproducten toevoegen. Allemaal kei-lekker, zoals ze dit in Brabant zouden zeggen ūüėĀ, maar absoluut ongezond te noemen. Wil je je pap graag wat op smaak brengen? Gebruik dan vers zacht fruit ( deze bevatten minder natuurlijke vruchtensuikers ) ceylon kaneelpoeder,verse rasp uit een vanillepeul, of zuivere stevia / erythritol. Je kunt je pap ook gewoon met water maken, je hebt daar niet specifiek zuivel of plantaardige alternatieven op zuivel voor nodig. Wel is dit gunstiger voor de eiwit-inname.

DE BESTE KANT EN KLAAR KEUZE

Goed.
We weten nu wat havermoutpap is, dat het knetter-gezond is om iedere morgen je dag op te starten met een bord of kom pap, en dat het meest goedkoop juist enorm voedzaam is. Toch willen veel mensen graag ‚Äú handig, snel, zo min mogelijk gedoe‚ÄĚ en wordt er graag gekozen voor alle ‚Äú Brinta-kant-en-klaar-varianten‚ÄĚ die we overal wel kunnen kopen. Alhoewel ik blijf zeggen, dat een simpele zak biologische volkoren havermoet n√©t zo handig en snel is, ben ik eens gaan zoeken naar de meest gezondste kant en klaar alternatieven. Ik kwam terecht bij MEESTERS VAN DE HALM, een oer-Hollands bedrijf waar ik een groot fan van ben. Ik was dus best blij verrast dat zij een serie aan kant-en-klaar havermout-pappen in jun assortiment hebben. Ik kon ze nog niet en was daarom extra nieuwsgierig. De producten van¬†het merk¬†DE HALM. ( meesters van De Halm) gebruik ik al een poosje, want deze zijn best bijzonder te noemen. Er worst gewerkt met ontzettend veel respect voor mens, dier en milieu. DE HALM is het¬†enige bedrijf in Nederland, die alles ZELF produceert, dus de touwtjes in handen¬†houden van oogst tot verpakking. Zij vinden het enorm belangrijk, om het milieu zo min mogelijk te belasten, en halen waar mogelijk hun grondstoffen uit Nederland.. De rest-producten ( om het even grof te formuleren, het afval) wordt¬†doorgebruikt¬†in biologische veeteelt en het opwekken van groene stroom. Over de verpakkingen is ook goed nagedacht, deze zijn biologisch afbreekbaar en bevatten niet veel toeters en bellen. Want: echt goed heeft geen poespas nodig, dit verkoopt zichzelf. DE HALM is daarom een uniek bedrijf, die ik graag ondersteun. De producten zijn 100% biologisch, wat¬†zorgt voor meer biodiversiteit en een mooier landschap.¬†
 
Ik vond drie verschillende soorten havermoutpap. 
 
Рeen soort met kurkuma en appel ( klik hier om te bestellen ) 
Рeen soort met kaneel en blauwe bes ( klik hier om te bestellen ) 
Рeen soort met kokos en framboos ( klik hier om te bestellen ) 
 
Het gaat om verrijkte pap.¬†Dit betekent dat de papsoorten niet alleen uit havermout¬†bestaat, maar ook uit bijvoorbeeld noten, zaden en pitten. Verder zijn er specerijen gebruikt als ceylon kaneel, en gevriesdroogd fruit. Er worden geen verdere toevoegingen gedaan als suikers en zout, de pap heeft enkel smaak van de natuurlijke¬†ingredi√ęnten. Het hoofdbestanddeel is havermout. Daaraan zijn¬†haverhemelen toegevoegd en de verschillende natuurlijke smaakmakers per soort als kurkuma en gevriesdroogde appel, of gevriesdroogde blauwe bessen met kaneel. Meer wordt er dus niet aan¬†toegevoegd. En dit zien we dan ook terug in de gemiddelde voedingswaarden. Het suikergehalte is opmerkelijk lager dan de vele andere verrijkte pap-soorten. Ook liggen de zout-gehaltes erg laag. Dit maakt, dat het een ontzettend gezonde en vooral voedzame pap is voor iedere dag. Het is erg rijk aan vezels, eiwitten en gezonde verzadigde vetzuren. Omdat de balans in deze pap ( qua voedingsstoffen ) zo enorm goed is, geeft deze pap je op de vroege morgen geen bloedsuikerspiegel schommelingen en kun je er even tegen. Omdat deze pap van nature al zo lekker smaakt, hoef je niets extra‚Äôs toe te voegen. Omdat het eiwit-gehalte ook erg goed is vertegenwoordigd in deze pap-soorten, kun je de pap ook met water aanmaken/ verwarmen.¬†
De pappen zijn uiteraard 100% biologisch en daardoor ook 100% GMO vrij. 

HOE SMAKEN ZE?

Ik kocht de kokos-framboos smaak en de blauwe bes met kaneel-smaak.De kurkuma- appel heb ik even gelaten, omdat mij deze niet al te smakelijk leek, maar daar kreeg ik bij thuiskomst spijt van.ūüėÜ Ik neem hem de volgende keer wel mee. ¬†In mijn¬†biowinkel waren ze¬†toevallig in een week-aanbieding en betaalde ik per zak van 500 gram ‚ā¨ 3,19, de normale verkoopprijs ligt op ‚ā¨ 4.09., maar bij Puur & Fit koop je ze voor ‚ā¨ 3.99. ¬†Pittig, zeker als je het aflegt tegen de zak havermout van ‚ā¨ 50 eurocent, maar dat is uiteraard niet te vergelijken. Ook qua¬†voedingswaarden leveren de pappen van DE HALM meer op dan gewone havermout. Ik heb 250 ml van mijn eigen gemaakte cashewmelk gebruikt op 40 gram pap. Ik heb dit in een gietijzeren pannetje opgewarmd, tot het lekker ging indikken.¬†
 
Mijn eerste test was die met blauwe bessen en kaneel. Ik ben eigenlijk al meteen enthousiast. De geur, de kleur en hhmmm…de smaak! Fantastisch! Ik heb werkelijk gesmuld. Je ruikt en proeft zeer duidelijk de ceylon kaneel. Normaal geef ik mijn havermoutpap een druppeltje stevia, maar dit hoefde niet in deze pap. Het is ECHT heel erg lekker zoet van smaak. Dit is een absolute blijver. 
 
En dan de framboos met kokos, ook twee van mijn favoriete smaken. En ja hoor, ook hier weer fantastische smaak, kleur en geur. Vooral de kleur vind ik echt heel geinig, je pap kleurt echt rood. Wauw. Ik ben echt blij verrast. Het zijn werkelijk gezonde en LEKKERE kant en klaar pap-soorten zonder meuk. Dit laat hopelijk veel andere fabrikanten zien, dat het wel KAN. 
Inmiddels heb ik ook maar de kurkuma / appel variant gekocht…..Want mijn nieuwsgierigheid was inmiddels best gegroeid. En hoe bevat mij deze variant? Nou. NET zo goed als de twee andere smaken. Het is wel een vrij bijzondere smaak, maar daarom juist zo verrassend lekker! Ook een echte aanrader!
 

EINDOORDEEL:

Super pappen! ūüėÄ Hier wordt je op zeker erg vrolijk mee wakker, en kom je graag je bed voor uit. Het is wat mij betreft de beste¬†klant en klaar pap die ik kon vinden. Alles klopt, van de productie tot de¬†ingredi√ęnten en voedingswaarden. Het enige minpunt is dat het flink-aan-de-prijs is.¬†
Tot slot wil ik benadrukken, dat je echt goed de¬†ingredi√ęnten moet lezen op iedere verpakking. Dit kan je enorm veel geld schelen, omdat er gigantisch veel wordt verdiend aan havermout. Afhankelijk van je eigen voorkeur of je nu wel biologisch / GMO vrij of niet prefereert, kun je het zo duur maken als je wilt. Maar onthoud dat je dan voornamelijk voor MARKETING betaalt. Ik zal hieronder een simpel voorbeeld geven:
 
 
Hier zie je links de voedingswaarden van een pak AH volkoren havermout , 500 gram voor ‚ā¨ 50 eurocent, rechts de voedingswaarden van een pak Brinta havermout, 450 gram voor ‚ā¨ 1,40. De Brinta bestaat uit¬†‚Äú goed gekeurde‚ÄĚ havervlokken, de AH variant bestaat uit¬†‚Äú niet goed-gekeurde¬†‚Äú havervlokken. Wat dat¬†inhoudt, LEES JE HIER. Beiden zijn ze genetisch gemanipuleerd, niet biologisch en de Brinta havermout is zelfs NIET VOLKOREN. De AH variant wel. En dat zie je terug in de voedingswaarden, de AH is rijker aan eiwitten en vezels. Anders gezegd ben je met de zak van AH √©n zo‚Äôn ‚ā¨ 90 eurocent goedkoper uit, heb je 50 gram m√©√©r inhoud en eet je voedzamer dan de hippe luxe Brinta. Waar betaal je voor? Juist, voor een flink staaltje gebakken lucht. Let daarom echt goed op WAT je koopt, kijk goed naar de¬†ingredi√ęnten en vergelijk¬†voedingswaarden.¬†
 

Meer lezen over dit onderwerp?

Het grote haver/ havermout dossier

overnight oats , een gezonde gedachte! 

laat jij nog geld uit je zak kloppen?

hoe havermout het goudmijntje is van de voedselindustrie 

goedkope havermout versus dure….

Maak in 5 minuten havermelk, spotgoedkoop! 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *