All over bodycréme ( alle huidtypen, in het bijzonder droge en gevoelige huid)

Ik heb een gevoelige huid, wat neigt naar droog. Zodra het kouder gaat worden trek ik mijn vette crémes alweer uit de kast. Smeren, smeren,en nog eens smeren is de enige oplossing om geen droge schilfers op mijn scheenbenen te ontwikkelen. Het zit in de familie, want ook mijn moeder en broers hebben last van gevoelige en droge huidjes. Ik ben altijd op zoek naar meukvrije crémes. Ik ben dol op crémes voor de huid, lotions en bodybutters. Helaas kun je die niet erg vaak 100% meukvrij ( dat betekent ook dierproief en diervrij) vinden. LUSH heeft nog wel eens een lekkere créme, maar daar betaal je ook behoorlijk wat voor. Nu ik mij ook ben gaan bezighouden met meukvrije uiterlijke verzorging ( het zelf maken in het bijzonder) ben ik uiteraard gaan experimenteren om zelf crémes te maken. Dit is mijn eerste echte all over bodycréme geworden! Wat zit erin?

SAM_1502

GLYGERINE

Glycerine werd reeds in 1779 ontdekt. Deze kleur- en geurloze siroopachtige substantie wordt verkregen uit vetten en olieën. Plantaardige glycerine wordt voornamelijk gewonnen uit kokosnoot.
Vanwege de zoete smaak wordt glycerine vaak gebruikt om de smaak van voedingsmiddelen te verzachten. De vochtinbrengende eigenschappen maken glycerine geschikt voor de vervaardiging van huidverzorgingsproducten en zeep.
Plantaardige glycerine is een belangrijk ingrediënt van veel gezondheids- en cosmeticarecepten . Het wordt gebruikt als ingrediënt voor zelfgemaakte aftershave en eyeliner, crémes maar ook voor limonade Glygerine wordt bijvoorbeeld ook in de stevia druppels gebruikt. .Glycerine heeft gezonde eigenschappen. De bevochtigende eigenschappen houden bijvoorbeeld de wanden van de urinewegen glad en soepel wat een gunstig effect heeft op het uitscheiden van afvalstoffen. Plantaardige glycerine wordt bijna altijd gemaakt uit kokosnoot. Je kunt glygerine kopen in gezondheidswinkels en via internet. Het is niet goedkoop: 200 ml voor gemiddeld 14 euro.

BIJENWAS

Bijenwas is een vettige stof die door sommige soorten bijen wordt geproduceerd en waaruit zij de wanden maken van de cellen die zich in het nest in de raten bevinden en waarin honing en stuifmeel worden opgeslagen en jong bijenbroed wordt opgekweekt. Bijenwas bestaat voor ongeveer 60% uit myricine dat op haar beurt uit ongeveer 30% myricylpalmitaat bestaat. Verder komen in bijenwas cerotinezuur, melissinezuur en vergelijkbare zuren (12 %), alkanen (ongeveer 14 %), alcoholen (ongeveer 1 %) en andere stoffen, zoals bijensoortspecifieke aromastoffen (6 %) voor. Zuivere bijenwas wordt al eeuwen door de mensen als een waardevol product beschouwd en door hen voor verschillende toepassingen gebruikt. Tegenwoordig wordt bijenwas in zuivere vorm en/of gemengd met andere (synthetische) stoffen o.a. toegepast in de industriële, religieuze, artistieke, medische, en farmaceutische sectoren. Bijenwas wordt ook vaak gebruikt om snoepjes, dropjes e.d. te glanzen. Jaarlijks importeert West-Europa duizenden tonnen bijenwas uit vrijwel alle continenten van de wereld. Biologische bijenwas kun je voornamelijk vinden via internet en sommige biologische supermarkten. Het is net als glucerine niet goedkoop: per zak van 500 gram 18 euro. Voordeel is wel, dat je er ontzettend lang mee doet omdat je nooit erg veel nodig hebt.

KAMILLE OLIE

Deze olie wordt ook vaak gebruikt als massage olie of een olie wat de huid kalmeert. Zeker voor de gevoelige, en snel geïrriteerde huid is kamille weldadig. Kamille olie kun je kopen via internet ( Het blauwe huis) en in sommige biowinkels en gezondheidswinkels. Een flesje ligt tussen de 6-8 euro.

MIRRE ESSENTËIELE OLIE

Mirre (myrrhe) is een gomhars, net als olibanum. Het wordt gewonnen uit verschillende soorten van het plantengeslacht Commiphora, zoals C. momol, C. myrrha en C. abbyssina. … De opbrengst aan etherische olie is voor mirre ongeveer zes tot acht procent. Om de Mirre olie te produceren moet de schors  van de mirreboom los worden  gesneden van de boomstam. De boom gaat tranen in de vorm van hars vervolgens wordt de hars van de boom gesneden. Middels stoomdestillatie wordt de hars verwerkt tot essentiële olie. Er is 16 kilo hars nodig om 1 liter essentiële olie te produceren. Mirre olie heeft een rokerige, zoete of soms bittere geur. Het woord Mirre komt van het Arabische woord “Murr” wat bitter betekent. De olie heeft een geel, oranje kleur en is stroperig. Deze olie wordt vaak gebruikt als basis voor parfum. Mirre bevordert een gezonde huid. Het kalmeert een schrale of gebarsten huid. Het wordt vaak toegevoegd aan huidverzorgingsproducten omdat het helpt bij hydratatie en in parfums wordt het verwerkt voor de geur. Oude Egyptenaren gebruikten Mirre om huidveroudering te voorkomen en het onderhouden van de gezonde huid.Een klein flesje olie kost gemiddeld rond de 5 euro.

ALOË VERA SAP

De Aloë Vera-plant is een niet-giftige, sappige plant die water opslaat in de vlezige bladeren, waardoor deze saphoudende plant in staat is om te overleven in gebieden waar weinig regen voorkomt. De Aloë Vera  biedt vele gezondheids- en voedingsvoordelen, van acnebehandeling tot huidverzorging. Aloë Vera wordt veel gekweekt als sierplant maar hij is ook populair als medicinale plant vanwege de verschillende manieren waarop de plant toegepast kan worden. Meer lezen over aloë vera? Klik hier.  Let goed op: er zijn ontzettend veel soorten sap op de markt waaraan veel is toegevoegd. Zorg ervoor dat je 100% biologische, zuivere aloë vera sap gebruikt. Deze kun je kopen via internet en in de biowinkel.

ZUIVERE KOKOSOLIE

Over kokosolie heb ik al erg veel geschreven. Tik ” kokosolie” in op de zoekbalk en je vind alle artikelen. Het is belangrijk, voor een echt goede bodycréme, dat je zuivere kokosolie gebruikt. Bijvoorbeeld ROYAL GREEN ( klik HIER om te bestellen )

SAM_1505

Hoe maak je het?

Ik gebruik aparte materialen om mijn uiterlijke verzorging te maken. Ik heb een apart pannetje, een zeefje, trechtertje en diverse schaaltjes. Dit is beter voor de hygiëne. Schaf ze nieuw aan. Gebruik liever geen reeds gebruikte materialen, dit zal de puurheid en kwaliteit aantasten. Voor deze al over-bodycréme heb je nodig:

 • anderhalve eetlepel bijenwas
 • 30 ml aloë vera sap
 • twee druppels mirre olie
 • vier flinke grote eetlepels kokosolie
 • 10 ml kamille olie
 • een eetlepel glygerine

Zo maak je het:

Zet een pannetje met water op het vuur en zet hierin een vuurvast schaaltje wat aan de rand blijft hangen. Doe de bijenwas in het schaaltje en laat au bain marie smelten. Als alles goed is opgelost , voeg je één voor één de andere ingrediënten erdoor en blijf roeren. De bijenwas zal direct reageren en stollen, maar dat verdwijnt weer zodra je blijft roeren. Alles smelt vanzelf weer in elkaar op, blijf wel voortdurend even goed doorroeren.

SAM_1506

Als alles goed is gesmolten, de pan van het vuur halen. Zet een trechtertje in een schoon steriel glazen potje en schenk de hete massa in het potje. PAS OP, HET IS ERG HEET! Laat goed afkoelen. De créme zal terugstollen. En dan is het klaar voor gebruik! SAM_1504

Je kunt het beste de créme 24 uur laten uitharden. Weldadige créme voor de gevoelige en droge huid. Je kunt het ook als gezichtscréme gebruiken.

4 Reacties op “All over bodycréme ( alle huidtypen, in het bijzonder droge en gevoelige huid)

 1. Ik wil graag dat jij het voor mij maakt!
  Wanneer ga je het verkopen Moniek?

  • haha, nou misschien dat ik het ooit in productie ga brengen 😉

 2. Super cool! Ik bedacht net vorige week hoe fijn een meukvrije crème zou zijn, maar kon er geen vinden in de winkels. Je wilt niet weten hoeveel etiketten ik heb gelezen. :s Dit is de perfecte oplossing! Dank je wel Monique!

 3. Hoi Monique, Ik ben zo blij met je! Volgens mij hebben we een gelijke, gevoelige huid maar kan ik dankzij jouw grondige onderzoek weer shinen en me ook nog eens opmaken met de fantastische mascara en lippenstift. Nu dus ook jouw tip voor bodycreme, wil je alsjeblieft overwegen hem ‘in de markt’ te zetten? Of heb je een tip voor een goede nummer 2? ik hoop van je te horen en nogmaals: heel erg bedankt!
  Desiree

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *