ALPRO NOT MILK…..sssshhhh…is het echt wat?

Afgelopen jaren heb ik vrij veel over het merk ALPRO geschreven. Onderaan kun je éen van de linkjes terugvinden. Algemeen genomen ben ik geen fan van dit merk, in mijn artikelen vertel ik waarom. Nu ben ik sowieso geen fan van alle zogenaamde melkvervangers, daarover kun je IN DIT ARTIKEL alles lezen.

Mijn mailbox liep echter onlangs nogal vol met vragen over de nieuwste telg in de stal van ALPRO:…” not-milk” gekoelde plantaardige halfvolle of volle “ melk “. Het gaat om literpakken, die we in het koelschap van de supermarkten kunnen vinden. Het lijkt zeer sterk op “ gewone “ dagverse melkpakken. De prijs is pittig: €2 euro per liter. Of ik er niet eens naar kon kijken, werd mij voornamelijk gevraagd. Ik moest eerlijk zeggen dat het mijn nieuwsgierigheid wel wekte, want het zag er best interssant uit allemaal. Ik besloot dus om een liter ‘ half volle melk” te kopen, en deze eens te gaan testen en reviewen. Is het dan werkelijk iets waar we wat aan kunnen hebben?

ALPRO NOT MILK

Het gaat om een plantaardige drank, wat niet op basis van soja is gemaakt zoals we dat wel van ALPRO gewend zijn, maar met haver. Naast soja is haver één van de meest “ nuttige en zinvolle” vervangers voor koemelk, als we naar de voedingswaarden kijken. Haver komt dan op de tweede plek.
De samenstelling is inhoudelijk niet veel anders dan bijvoorbeeld de nu-ook-erg-populaire plantaardige barista dranken. We zien ook hier een toevoeging van zonnebloem olie, wat een drank een romige smaak en textuur geeft, wat erg in de buurt komt van gewone koemelk en koffiemelk. Qua haverbasis is het bedroevend weinig, maar 8,7 % wat eigenlijk niet veel voorstelt. Ik vrees dan ook, dat ook hier voornamelijk met aroma’s is gestoeid om de smaak dichtbij die van gewone melk te laten komen. Hoe krijg je een halfvolle en een volle variant? Vrij simpel. In de volle variant wordt meer zonnebloem olie toegevoegd. Dit zie je ook terug in de voedingswaarde in vetten / verzadigde vetten.
Als we dus resumerend inhoudelijk naar de ingrediënten kijken is het niet erg spectaculair of bijzonder. Wel is er een formulering bedacht wat qua smaak meest dichtbij gewone koemelk komt, zeker in gekoelde vorm. Door de drank een melk-achtig uiterlijk te geven ( bijna gelijkende verpakkingen, in het koelschap aanbieden ) krijg je al snel de associatie met gewone melk waardoor in beleving wij de drank ook “ anders” drinken dat een ongekoeld pak havermelk. Onthoud dat de kracht van de verbeelding ook ENORM GROOT is.
Wat ik een positieve verandering vind, is de verpakking. Daar is wat meer aandacht aan besteed. De pakken waarin deze NOT MILK zijn verpakt zijn gemaakt van 98% plantaardige materialen, inclusief de dop. Dat vind ik sowieso al een applaus waard. Ook gebruikt Alpro lokaal geteelde haver uit Europa. Wat overigens niet wil zeggen dat dit vrij is van GMO.

DE SMAAK?

Waar ik meest nieuwsgierig naar was, was de smaak. Vriendlief is een ras-echte melkdrinker, hij is ermee opgegroeid, hij start en eindigt zijn dag met melk. Ik besloot dus ook aa hem deze melk te laten proeven. Laat ik beginnen met mijn eigen smaakbeleving. Ik kan niet anders zeggen dat ik het echt heel erg knap vind, hoe zeer de smaak / textuur bij die van gewone koemelk komt. Het is echt romig en lekker van smaak. Daar kan ik echt niets verkeerd aan vinden. Ook vriendlief vond deze “ melk” echt serieus “ goed gelukt “ ( zijn woorden 😁 ) Hij wilde zelfs nog een glas, en dat zegt echt heel veel, omdat hij melkvervangers gruwelijk goor vind ( ook zijn woorden 😁 ) Ik heb dit pak ook leeg gedronken, omdat ik het serieus echt ontzettend lekker vind.

WAT VIND IK ERVAN?

Wat vind ik ervan…tja, het is helaas nog wel steeds wat het is :….veredeld water met veel smaakversterkers. Maar het is zeker NIET het slechtste wat ik ooit in mijn handen had, sterker, ik vind de voedingswaarden van de half volle variant best OKAY. Nee, het is ook hier geen eiwitbron , en ja, ook hier zijn de vitaminen en mineralen synthetisch toegevoegd, maar ik heb erger gezien. Het bevat tenminste nog wel IETS aan eiwitten. En dankzij de viscositeit ( cichoreivezel in dit geval ) krijgt de drank ook wat vezels. Maar we moeten ZEKER NIET verwachten dat deze drank gemaakt is van haver. Want het is en blijft in basis een pak veredeld water. En de volle variant vind ik aan de hoge kant qua vetten. Als ik dan persee een plantaardige melkvervanger zou MOETEN kiezen, dan zou ik deze Alpro NOT MILK HALFVOL kiezen. De smaak is top, de verpakking milieuvriendelijk en de voedingswaarden “ ok” Niet top, maar OK.
Uiteraard blijft het ook hier een behoorlijk knutselwerkje van smaakversterkers en hulpstoffen die je makkelijk kunt omzeilen als je zelf je melkvervangers maakt. Het scheelt je ook een hoop geld.
ALPRO NOT MILK, verkrijgbaar in verschillende supermarkten in het koelschap, €1.99 per liter, verkrijgbaar in vol en halfvol.
MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP?
( meer Alpro lezen? Tik op de zoekbalk ALPRO in )

7 Reacties op “ALPRO NOT MILK…..sssshhhh…is het echt wat?

 1. Leuk dat je deze eens bespreekt , ik ben blij dat ok is . Ik had kortingsbon en heb er reeds gekocht en vond de smaak ook verrassend lekker .

 2. … en dat krijgt dan ‘nutri-score’ A. Het is bedroevend slecht gesteld met informatievoorziening voor consumenten in Nederland…

 3. Ik heb deze melk ook al eens gekocht maar er zijn er anderen die ik lekkerder vind.
  Daarnaast moet ik toch nog even zeggen dat je moet stoppen met mensen bang maken over gmo’s. Er wordt in heel de wereld nergens GMO haver verbouwd. NERGENS! Het bestaat niet. Het enige gewas dat voor GMO teelt in Europa is toegelaten is mais die tegen insecten bestand is. Deze mais wordt uitsluitend gebruikt om dieren te voederen.

  Ik heb hier nog al eens een reactie over geplaatst. Die werd uiteindelijk verwijderd. Dit soort zaken helpt niet voor de credibiliteit van je hele blog. Welke zaken zijn nog onwaar?

  • En in dierenvoeding komt het uiteindelijk ook bij mensen op hun bord .en in de grond

 4. Graag zou ik willen weten, of dit een prima produkt is voor suiker-patienten!
  Gewone melk wordt toch omgezet in suikers!
  Wat doet deze melk van Alpro met je?

  • Gewone koemelk bevat lactose, een melksuiker, wat veel mensen niet goed kunnen verteren. Plantaardige melk bevat dit niet en is dus geschikt voor mensen die op suiker moeten letten.

 5. Ik ben echt fan geworden en drink zelfs geen gewone melk meer. Wat ik ook merk: ik heb normaal een zeer moeilijke spijsvertering, maar van dit product kan ik zonder problemen elke dag naar het toilet gaan. Wat een opluchting. Gewicht verlies ik er niet door, omdat het aantal calorieën toch wel hoog ligt, maar mijn buik lijkt alvast veel platter hierdoor. Top!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *