Alpro vijf jaar later…nog steeds AL-MEUK in plaats van AL-PRO?

In 2015 was ik een van de eersten, die uitgebreid schreef over plantaardige melkvervangers. Dit was toen sterk in opkomst. De verstofte pakken werden afgestoft en op ooghoogte in de supermarkten gezet. Anno 2020 kunnen we een gangpad voorbij lopen aan plantaardige melkvervangers. Het ene merk struikelt over de andere, en bijna alle supermarkt-ketens zijn inmiddels aan hun eigen huismerk begonnen. Melkvervangers zijn booming business. Er zijn inmiddels dan ook ontzettend veel soorten en varianten. verkrijgbaar. De tijd dat een melkvervanger alleen op basis van soja verkrijgbaar was, is voorbij. We kunnen kiezen uit verschillende basissen, van noten tot granen, van zaden tot pitten.

Alhoewel de concurrentie zeer sterk is geworden, lijkt het merk ALPRO nog steeds marktleider te zijn in Nederland en België, waar dit bedrijf zijn oorsprong heeft liggen. Het merk begon in 1980, en heeft zich gespecialiseerd in producten van plantaardige alternatieven /  oorsprong. Anno 2020 bezit het bedrijf drie productie locaties: in België, in het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk. Het bedrijf maakt deel uit van het merk DANONE. ( sinds 2016 )

VEREDELD WATER

Melk / zuivelvervangers zijn meestal ongezond tot zelfs ZEER  ongezond. Dit komt door de vele hulpstoffen / toevoegingen die nodig zijn om iets geschikt te maken voor consumptie. Veel zuivelvervangers zitten barstensvol suiker, en olie. Om een zuivelvervanger volwaardig te maken, worden er tevens meestal synthetische vitaminen en mineralen aan toegevoegd. Wil je hier uitgebreider over lezen? KLIK HIER
Terug naar Alpro. In 2015 stelde ik hun producten aan de kaak, en ontdekte dat er heel veel suikers in schuil gaan. Daarnaast was het aandeel van een basis ( bijvoorbeeld rijst, of soja ) zo minimaal te noemen dat we meer konden spreken over een veredeld watertje. Vrijwel alle melkvervangers bestaan uit water, waaraan wat wordt toegevoegd. Zo bekeken betalen we ons behoorlijk scheel aan al deze hippe producten. We zijn nu 5 jaar verder. En ik was erg benieuwd, hoe Alpro zich heeft ontwikkeld om hun producten positief te verbeteren, wat mij vijf jaar geleden ook telefonisch was toegezegd. Ik ben opnieuw in een paar pakken Alpro melkvervangers gedoken. Is er wat veranderd?

MEER SOORTEN EN VARIANTEN

Om de vraag maar meteen te beantwoorden:…JA. Om te beginnen zijn er op de Nederlandse markt veel varianten bij gekomen. Niet alleen sojamelk en rijstemelk, maar ook noten melk, als amandelmelk , kokosmelk, cashewmelk, en hazelnootmelk. Havermelk ontbreekt ook niet in het assortiment van Alpro.  Daarnaast zijn we ook bijzondere melkvervangers bij gezet, zoals een barista-melk voor in de koffie, en melkvervangers met smaakjes.  Ook zien we biologische alternatieven, en “ light” alternatieven. Dit alles om aan de vraag op de  Nederlandse markt te voldoen. Van hooguit 3-4 soorten melkvervangers vijf jaar geleden, staat de teller nu op 27 soorten.

SAMENSTELLING

Qua samenstellingen zijn ze zo’n beetje gelijk gebleven. Als we naar de soja-melken kijken, ligt het aandeel aan soja tussen de 8-13 % . Dit is ongeveer 2% meer soja-aandeel dan vijf jaar geleden.  De rest bestaat uit water, suiker, fosfaten, carbonaten, zout en stabilisatoren. Per soort verschilt dit, want de varianten zonder toegevoegde suikers bevatten uiteraard geen toegevoegde suikers. Ook bevatten niet alle varianten toegevoegde synthetische vitaminen en mineralen.
Bij alle amandelmelk-varianten ligt het aandeel aan amandelen op 2,3%. Dat is ietsje meer dan de gestandaardiseerde varianten van de meeste concurrenten, die een procent percentage hebben van 2% amandelen. Linksom of rechtsom blijft dit natuurlijk niet veel, waardoor we kunnen spreken van een veredeld water, in plaats van een melk.

MEER SUIKERS

Alhoewel je logisch gedacht zou kunnen denken dat Alpro het suikergebruik juist reduceert, lijkt het afgelopen jaar alleen maar te zijn toegenomen. De smaakjes soorten bevatten erg veel suikers en geconcentreerde vruchtensappen, wat ook neerkomt op suiker.
Meest bezwaarlijk vind ik de zogenoemde “ groeimelk” variant , die is bedoeld voor kinderen vanaf 1-3 jaar. In deze melk zit ontzettend veel suiker, dat is onveranderd gebleven m.b.t vijf jaar geleden. De gehele samenstelling lijkt ook onveranderd. Wat zat er ook alweer in?
WATER: de basis
MALTODEXTRINE: dit witte poeder wordt gemaakt uit zetmeel, dit kan bijvoorbeeld uit zetmeel van aardappelen, rijst, tarwe en maïs worden gemaakt. Het zetmeel wordt gekookt , en worden er zuren en / of enzymen aan toegevoegd, wat ervoor zingt dat alles zeer snel wordt afgebroken. Als glucosestroop is het oplosbaar in water, en het heeft een zeer neutrale smaak, waardoor het geschikt is om o.a als zoetstof te gebruiken in heel veel producten. Het is tevens een zeer snelle bron van koolhydraten. Het levert 4 kcal per gram, en het heeft verder weinig tot geen essentiële voedingswaarden. Het wordt voornamelijk gebruikt als vulstof, conserveermiddel, verdikkingsmiddel en als zoetstof ter vervanging voor suiker. Alhoewel de stof officieel is goedgekeurd door de FDA ( Food and Drug Administration) en de EFSA kan het aangetoonde en onderbouwde bijwerkingen geven. Bij overmatig gebruik kan het een overgevoeligheid geven, gewichtstoename, een opgeblazen gevoel, winderigheid, huiduitslag en jeuk, astmatische aandoeningen, en zelfs ademhaling-moeilijkheden en allergische reacties geven.
Omdat maltodextrine uit enkelvoudige ( de snelle) koolhydraten bestaat, heeft het een glycemische index die zelfs stukken hoger ligt dan gewone sucrose.  Dit betekent, dat het zeer snel wordt opgenomen in het lichaam, wat enorme pieken in de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken. Dit is zeker gevaarlijk voor diabetes-patenten , maar ook voor de algehele gezondheid.
Maltodextrine kan ook erg vervelend zijn voor onze spijsvertering. Het is in staat de goede bacteriën in de darmen negatief te beïnvloeden , wat mogelijk risico’s op auto-immuunziekten, bacteriële infecties, en diabetes kan verhogen.
Deze groei-melk, en laat het duidelijk zijn, wat is bedoeld voor kleine kinderen, bestaat voor een zeer groot deel uit deze maltodextrine. In mijn optiek lijkt mij dit in elk geval niet zo gezond voor volwassenen, laat staan voor de kleintjes. Onbegrijpelijk, dat Alpro hiervoor kiest.
GEPELDE SOJABONEN ( 4.9 % ) Een stuk minder dan het aandeel aan soja in de andere soja-varianten.
RUWE RIETSUIKER: ik moet altijd lachen, als ik in “ verantwoorde” en biologische alternatieven ruwe rietsuiker  in de ingrediënten lijst aantref, in plaats van suiker. Ruwe rietsuiker klinkt super gezind, want het lijkt immers, dat dit onbewerkt is gebleven. Dit is een wassen neus. De energie  / voedingswaarden zijn exact gelijk aan die van sucrose. Het geeft ons dus alleen maar een fijn gevoel. Verder blijft het keiharde suiker.
FRUCTOSE: nog zo’n zeer ongezonde suikersoort met een gezond imago, omdat het om een zogenaamde fruitsuiker gaat. Suiker = suiker. Je lichaam herkent het dan ook gewoon als suiker.
ZONNEBLOEM OLIE: KLIK HIER om hier alles over te lezen
CALCIUM CARBONAAT: het koolzuurhoudend zout van calcium. Heeft een grijswit pigment, is door de EU goedgekeurd als een voeding-kleurstof.
MONOKALIUMFOSFAAT: een zout van fosfor-zuur. Goed oplosbaar in water.
AROMA’S: KLIK HIER voor meer informatie
SYNTHETISCHE VITAMINEN C, B2,B12 en D2 : toegevoegd om de melk voedzamer te maken
ZONNEBLOEMLECITHINE: emulgator
GELLAN GOM: polysacharide, wat wordt gewonnen uit zetmeel, door middel van fermentatie met een bacterie. Wordt veel toegepast als coating van tabletten en geneesmiddelen. In deze melk heeft het een stabiliserende functie.
IJZERPYRO-FOSFAAT: een anorganische chemische verbinding met bepaalde formules. Het gaat om een toegevoegde mineraal.
KALIUMJODIDE: eveneens een toegevoegd mineraal
Klein opmerkelijk detail: op de officiële website van Alpro kunnen we deze ingrediënten lijst nergens terugvinden, wel een voedingswaarden tabel. 🙄 Wat vreemd is, aangezien bij alle andere melkvervangers zowel de ingrediënten als voedingswaarden netjes staan vermeld. Slordig foutje op opzet?
Linksom of rechtsom, het is belachelijk te noemen, dat Alpro onze kleintjes zoveel suiker willen geven. En natuurlijk lijkt het fijn, als je kleine een intolerantie of allergie heeft voor koemelk ( lactose en caseïne) om dit met deze zoete melk te kunnen vervangen. Maar  het is allemaal synthetisch, en het bevat gruwelijk veel suiker.
Alpro adviseert zelf met 250 ml per portie ( een glas) en dat betekent dat je kleintje 7,5 gram suiker in één keer binnen krijgt. WAY TO MUCH, als je het mij vraagt. Volgens de laatste richtlijnen wordt geadviseerd een kind tussen de 1-4 jaar niet meer dan 5 suikerklontjes vrije suikers per dag te geven. Met een glas van deze groeimelk zit je al aan zo’n twee klontjes.
Maar….de vitaminen en mineralen zijn toch hard nodig, als je kindje geen zuivelproducten verdraagt? Jazeker zijn ze hard nodig, maar je kunt ze gemakkelijk uit talloze pure, verse en intacte producten halen. Verse groente en vers fruit, peulvruchten, noten, zaden, pitten….KLIK HIER om daar meer over te lezen. Je kind hoeft dit niet via mierzoete melk binnen te hengelen.

IS ALPRO NOG STEEDDS AL-MEUK?

Vijf jaar geleden noemde ik Alpro “ al-meuk” vanwege de vele onnodige toevoegingen. Is dit na vijf jaar te verbeteren? Nee, helaas niet. 🙄 Sterker, het lijkt alleen maar te zijn toegenomen aan meuk. De verpakkingen zijn uiteraard over de vijf verstreken jaren regelmatig in een nieuw jasje gestoken en de meest recente aanpassing heeft Alpro ook alweer gemaakt, namelijk met het nutri-score logo. Het is jammer, dat ze hun samenstellingen ook niet aanpassen op de gezonde trends.
Ze steken heel veel geld in de promotie. Op de pakken lezen we heel veel claims en kreten, die inspringen op de huidige voedsel-trends, maar de samenstellingen blijven mierzoet en vol met olie. Ze hebben de aandacht voor hun sojabonen ook verbreed, omdat daar veel vragen over waren. Op de pakken staat nu vermeld, dat de sojabonen vrij zijn van genetische manipulaties. Het zegt eigenlijk niet zoveel, als de inhoud meuk blijft.

10 Reacties op “Alpro vijf jaar later…nog steeds AL-MEUK in plaats van AL-PRO?

 1. Heel goed dat je dit duidelijk maakt. Allemaal zijn het nog slechtere alternatieven voor je gezondheid. (behalve als er sprake is van een allergie). Je schrijft bij fructose, fruitsuiker; suiker = suiker! Maar fructose heeft een andere structuurformule dan glucose, en moet door de lever eerst omgezet worden. Veel fructose is een aanslag op je lever en je gezondheid, daarom is het naar binnen “klokken” van grote hoeveelheden vruchtensap en smoothies erg ongezond. Beter kun je gewoon wat onbewerkt fruit eten.

 2. Goed bezig Monique. Onbewerkt, of in elk geval zo min mogelijk bewerkt voedsel zal altijd gezonder zijn. Met “natuurlijk” voedsel zijn mens, dier en plant samen geëvolueerd in miljoenen jaren. Beetje cynisch, maar door nu in een hele korte tijd (100 jaar ?) steeds meer onnatuurlijk te gaan eten en leven, vooral door gemakzucht v/d consument en aangestuurd door de commercie, zou de mens dit zomaar eens niet kunnen overleven. De evolutie kan het leven, dus ook de mens, nooit zo snel aanpassen.

  Dit terzijde, wat ik eigenlijk nog wilde toevoegen aan jouw verhaal over Alpro is een vraag: Wat zijn de gevolgen v/d enorme toename van sojateelt wereldwijd? (Denk aan de verwoesting van oerwoud en zijn bewoners in bv Brazilië). Vooral nu ook er steeds meer vega voedsel op de markt komt. Zijn we wel echt goed bezig door vlees af te schaffen. Mij lijkt het beter om toch ook vlees te blijven eten, maar niet meer dan nodig.
  Succes met al je onderzoeken. Ga zo door.

 3. Dank je voor dit verhelderende stukje. Ik ben geen groot gebruiker van dit soort namaak melkachtige drankjes. Melk drink ik al heel weinig. Er bestaan apparaten waarmee je dit soort melkachtige drankjes zelf kunt maken. Dan kun je er wat meer amandelen of hazelnoten in verwerken. Een lekker en gezond drankje dat je zelf kunt maken is Kefir…..je heb er wel een klontje bacteriën voor nodig, de scoby…. Thee fermenteren gaat al net zo gemakkelijk en en met wat experimenteren kun je er na de eerste fermentatie nog smaakvolle producten toevoegen om een bepaald smaakje te maken. Het is een stuk goedkoper en je kunt zelf bepalen welke producten je verantwoord vindt. Een waarschuwing; als je dit soort spullen zelf maakt is het vaak zaak om te wennen aan de smaak. We zijn nu eenmaal zo gewend aan die gefabriceerde spullen dat op het moment dat je het pure product zelf maakt je pas merkt dat je wat mist…….de zoetigheid. We zijn zo gewend aan dat alles zoet is dat dat de norm voor lekker is geworden. Het is een doodlopende weg voor de fabrikanten geworden waardoor het voor hen moeilijk is om die zoetigheid te verminderen want dat scheelt gegarandeerd in de omzet. Minder suiker is wennen maar eenmaal gewend wil je dat zoete spul niet meer. Een paar dagen terug kwam ik iets tegen dat ‘Erythritol’, heet…….maar daar weet ik nog niet het fijne van…Dank je voor je goede werk en al die energie die je er in steekt. Het helpt om wat bewuster met te worden….

 4. Ben zelf wel benieuwd wat jij zou doen als melk en ei vervanger? Ik moest me er erg toe zetten om onze kinderen dit te gaan geven. Maar zie, sinds wij apro gebruiken, wel een toename in groei bij onze kinderen. Wat ontbrak bij overige vervangers die ik heb geprobeerd.

  • Hai Deborah,
   Deze groei komt echt niet ( of niet alleen) van het geven van ALPRO melk. Het is een balans van diverse voedingsstoffen, om een ontwikkeling in werking te stellen. Waarom mijd je melk? Dat is de eerste vraag. Vraag twee is of er een ECHTE melkvervanger bestaat, zonder toegevoegde synthetische meuk als vitaminen en mineralen om het volwaardig te maken, het antwoord is NEE. Maar je kunt de belangrijke vitaminen en mineralen uit talloze andere voedingsmiddelen halen. Daar heb je echt geen veredelde synthetische suiker-watertjes voor nodig. Lees je eens goe in, op internet kun je hier heel erg veel info over terugvinden. Warme groet.

 5. Ik gebruik de ongezoete amandelmelk van zonnatura. Veel te duur natuurlijk, maar zonder meuk. Alleen water, amandelen 5% (van biologische oorsprong) en zeezout.
  Ik heb niet altijd zin om alles zelf te maken en dit leek me een aardig alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *