Gefermenteerde Alpro producten… hoe zit dat?
Mijn blogs/reviews over Alpro producten deed eerder al veel stof opwaaien. Velen waren zich niet bewust van de soms grote hoeveelheden suikers in vrijwel alle producten van dit merk. Inmiddels heeft Alpro een aantal nieuwe producten op de markt gebracht, met nieuwe claims als 30% minder suiker en puur en mild. Ik kreeg een aantal vragen betreft een bepaalde vermelding op de verpakkingen van de nieuwe plantaardige yoghurts en de nieuwe “ pure/Enjoy” drinkyoghurt. Op de verpakkingen van de plantaardige yoghurt staat af te lezen dat het gaat om een gefermenteerd sojaproduct. Hoe zit dat nu?
WAT IS FERMENTATIE?
Om dingen wat meer te verduidelijken, is het raadzaam om eerst mijn artikel te lezen over fermenteren. Deze kun je lezen door hier te klikken.
Zoals je hebt kunnen lezen, gebeurt fermentatie in verschillende vormen. Het fermentatieproces die Alpro gebruikt gebeurt met yoghurt-culturen. Deze zetten de suikers in de sojabonen om in melkzuur. Hierdoor ontstaat een yoghurt variatie. Specifiek gebruikt Alpro de yoghurt culturen/ fermenten S.thermophilus en L.bulgaricus.
Dit zijn beiden melkzuurbateriën. Bij bereiding van gefermenteerde melkproducten als yoghurt, ondergaat de melk een verandering als gevolg van groei van melkzuurbacteriën. Hierdoor verkrijgt een product een kenmerkende smaak en structuur. Daarbij: microbiologisch valt grofweg in een tweedeling te maken naar de bacterie-soorten waarmee de producten zijn bereid.
Dit betreft enerzijds producten die zijn bereid met zogenoemde mesofiele melkzuurbacteriën die optimaal groeien bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celcius. Daaronder bevinden zich citraat-vergistende soorten. De vergisting van citaat, een natuurlijk component van melk, leidt tot vorming van koolstofdioxide en de karakteristieke aromastof ( diacetyl, herkenbaar aan de typische geur, te ruiken bij bijvoorbeeld karnemelk en boter) Karnemelk en boter zijn met dergelijke bacteriën bereid. Anderzijds worden thermofiele melkzuurbacteriën gebruikt waarvan de optimale groei optreedt bij temperaturen tussen 30 en 45 graden Celcius. Met name de soorten Lactobacillus delbrückii subsp, bulgaricus en streptococcus worden hiervoor gebruikt, Yoghurt hoort bijvoorbeeld in deze categorie.
ALPRO EN HUN SOJABONEN
Alpro gebruikt sojabonen die NIET zijn gefermenteerd. Wel worden er zowel sojabonen als rijst als amandelen gebruikt in de producten van Alpro die niet genetisch zijn gemanipuleerd. Zij benadrukken dit op hun website en claimen een specifiek controlesysteem te hebben ontwikkeld met Cert-ID, een organisatie die wereldwijd gespecialiseerd is in controle van genetisch gemanipuleerde gewassen en ook certificaten aflevert.
Ook in de nieuwe producten “ pureEnjoy” en de plantaardige yoghurt wordt gewerkt met NIET gefermenteerde sojabonen, maar worden de producten middels toegevoegde melkzuurbacteriën gefermenteerd. Anders gezegd worden de niet gefermenteerde sojabonen in hun suikers omgezet naar melkzuren. De gebruikte sojabonen ZELF zijn niet gefermenteerd. Het verklaart ook direct de claim “ 30% minder suiker” op de verpakkingen van de nieuwe drinks. Niet-gefermenteerde aromatische drinks bevatten hun suikergehaltes nog steeds.
Zeer klein en onduidelijk af te lezen op de verpakking: gefermenteerd sojaproduct. Op de website wordt deze zin aangevuld met ” op basis van soja”.
ONDUIDELIJKHEID
Ik heb meerdere malen contact opgenomen met de klantenservice van Alpro. Daar werd ik op verschillende manieren geholpen, om het zo te formuleren. Het eerste telefoontje was ronduit teleurstellend en de service was zeer laag onder de gordel. Mijn vragen werden door deze persoon niet echt serieus genomen en ik werd gevraagd op de website maar even wat rond te kijken. En mocht ik er niet uit komen, dan moest ik maar even een vragenformulier op de website invullen. Ik belde tegen sluitingstijd, waarschijnlijk was deze man er klaar mee voor de dag en wilde graag naar huis. Hij verbrak zelfs zeer onbeschoft de verbinding terwijl ik nog in een vraagstelling zat. De man was overigens op de hoogte van mijn naam, en zelfs waarvoor ik deze antwoorden nodig had ( voor dit artikel goed aan te kunnen vullen)
Ik belde opnieuw en kreeg een andere medewerker aan de lijn, die wel meer bereid was naar mij te luisteren, maar ook niet goed raad wist met mijn vragen. Ook hij verwees mij door naar “ de meest gestelde vragen” op de website van Alpro. Die ik overigens vele malen eerder had geraadpleegd. Daar vind je niet veel meer over fermentatie dan dat de twee reeds genoemde producten in dit artikel “ gefermenteerde sojaproducten” betreft, net zoals je dit op de bekers van de plantaardige yoghurt af kunt lezen. Wat ik ook vreemd vind, is dat dit helemaal niet is terug te vinden op de literpakken drinks.
Dit opperde ik ook in mijn derde telefoontje. De man bevestigde aanvankelijk dat dit wel het geval was, maar na mijn aanname ( ik heb heel het pak van top tot teen nagespeurd) en na zelf na te kijken moest hij ook bekennen dat hij niets kon vinden. Op mijn vragen kon ook deze medewerker geen antwoorden vinden. Ik zou dit keer worden teruggemaild door hun eigen voedingsdeskundige. Daar wacht ik nog op, komt deze alsnog, zal ik het antwoord in dit artikel later aanvullen.
Op mijn vraag of Alpro met gefermenteerde sojabonen werkt, kreeg ik van alle drie de medewerkers een zelfde antwoord: nee, dat is niet het geval. Aangezien alle medewerkers die ik heb gesproken allen geen bevestiging konden geven of de sojabonen in deze twee yoghurt-varianten gefermenteerd zijn, kunnen we ervan uit gaan, dat dezelfde sojabonen worden gebruikt voor deze productie als de andere producties. Dit verklaart mogelijk ook dat Alpro niet al te opvallend wil smijten met de term “ gefermenteerd sojaproduct”. En wordt er gesproken van “ een gefermenteerd sojaproduct op basis van soja”.
Als “ het grote verschil” tussen sojadranken en de nieuwe pure/Enjoy wordt zowel op de website als bij klantenservice gegeven dat deze variant is gefermenteerd, en in de koelkast moet worden bewaard. De andere varianten worden UTH behandeld om alles buiten de koelkast en langer houdbaar te maken. Deze nieuwe variatie wordt gefermenteerd met melkzuurbacteriën. Het enige wezenlijke verschil zit daar dan ook verscholen. De drinks zijn niet gemaakt met gefermenteerde sojabonen of met minder suiker, zoals wordt gesuggereerd. De drinkyoghurt bevat het volgende:
– water, vruchtensappen uit geconcentreerd sap 5%: ( 3% framboos, 2% granaatappel) gepelde sojabonen ( 4,6%) suiker, tricalumcitraat, zuurteregelaars: natriumnitraat, citroenzuur, stabilisator: pectine, rode bietensap uit geconcentreerd sap, natuurlijk aroma, zeezout, zwarte-wortelconcentraat, zwarte bessensap uit geconcentreerd sap, antioxidanten: tocoferolrijke extracten, vetzuuresters van ascorbinezuur, vitaminen: riboflavine B12,B 2 en D2, yoghurt culturen/- fermenten : S-thermophilus, L.bulgaricus)
Zoals je kunt zien wordt ook hier gewoon suiker gebruikt, en geeft 100 ml drank 4 gram suiker. De claim 30% minder suiker is gerealiseerd dankzij de fermentatie van suikers omgezet naar melkzuur. Door gewone geraffineerde suiker toe te voegen wordt opnieuw de zoete smaak verkregen, met daarbij wat hulp van de geconcentreerde sappen en de “ natuurlijke aroma”.
Deze drinkyoghurt moet de tegenhanger voorstellen op alle drinkyoghurt gemaakt met yoghurt en zoetstoffen, zoals de bekende Optimel drinks. In dat daglicht gesteld heeft deze variatie inderdaad enkele voordelen. Zo bevat het geen kunstmatige zoetstoffen, en wordt er geen koemelk ( lactose ) gebruikt wat het voor mensen met een koemelk allergie/intolerantie een prima vervanger maakt. Qua suikers ontlopen de varianten elkaar echter nauwelijks. Alpro heeft daarin, vanwege de toegevoegde suikers, een voorsprong op Optimel, deze heeft een gemiddelde suikerwaarde van 3 tot 3,7 gram per 100 ml. Alpro gebruikt vrij veel ingrediënten, waar Optimel minimale ingrediënten gebruikt.
Resumerend:
De twee in dit artikel besproken producten van Alpro zijn gefermenteerd op BASIS van soja die NIET is gefermenteerd. Middels een gangbaar proces worden suikers omgezet in melkzuren dankzij toegevoegde melkzuurbacteriën. Het bevat niet specifiek minder suikers: de claim 30% minder suiker voldoet aan de wettelijk vastgestelde normen, maar het product bevat per 100 ml 4 gram suiker, per glas van gemiddeld 250 ml 10 gram suiker, twee en half suikerklontje. Deze suikers zijn grotendeels afkomstig uit toegevoegde suiker.
Gefermenteerde sojadrank is vrij moeilijk verkrijgbaar. Dit omdat het productieproces vrij prijzig is. In de biowinkel vind je een aantal varianten, die wel wat duurder zijn dan de reguliere sojadranken. Je kunt ook zelf biologische sojabonen fermenteren, maar dit is nogal een werkje. Het merk PROVAMEL heeft sojarinks in hun assortiment gemaakt met biologische sojabonen, maar is niet duidelijk of dit met gefermenteerde sojabonen zijn gemaakt. Ik heb navraag gedaan bij de klantenservice en volgens deze klantenservice zijn de sojabonen gefermenteerd. Dit klinkt aannemelijk, gezien de vrij hoge prijzen van de provamel-producten. Maar zeker weten…?
Meer lezen?
Hallo ik gebruik nu elke dag soja melk in de havermout maar dat is geen gefermenteerde sojamelk…waar kan ik dat kopen en is er een merk waar ik op kan letten bij de aanschaf?
Monique goed stukje, lees dit ook maar even.. Provamel van dezelfde fabrikant met een dubieuze agenda.
http://www.nieuweband.nl/nieuws/item/284/afscheid-nemen-van-provamel-en-kiezen-voor-isola-bio/
Provamel sojamelk gefermenteerd ? Moet die sojamelk dan niet een licht zure smaak hebben ? Dat heeft ‘ie niet hoor. Hoe zit het met de Provamel Sojayoghurt ? Kan me voorstellen dat dat dan wel van gefermenteerde sojabonen zou zijn gemaakt, want Alphro is niet bio, maar Provamel wel en daar zit normaliter toch echt wel verschil in.
Hallo Monique,
Inmiddels is het 2017, is er al het een en ander veranderd vwb de Alpro producten. Ik met een koemelkallergie en een antipathie tegen alles wat romig smaakt en of ruikt, ben overgestapt op elke ochtend een kom alpro soya Nature en doe daar zelf havermout en noten bij. Deze soya bevat (ook toegevoegde suikers helaas) per 100g, 2,1g suikers. Is dit nog acceptabel binnen het meukvrij eten? Is er een beter alternatief? Ik verneem graag van je. Gr Carolien
Provamel en Alpro zijn twee merken die je absoluut het beste kan vermijden.
Het is gewoon troep met goedkope gevaarlijke ingrediënten zoals suiker en weet ik veel wat nog meer. Je bent gek als je dit je lichaam aandoet. Het gaat hier om een hoop geld. Deze bedrijven teren op de domheid van de mens. Kijk goed uit wat je in je lichaam stopt dan is de kans gehalveerd dat ze je in het ziekenhuis open moeten snijden voor allerlei kwalen veroorzaakt door dit soort zogenaamde gezonde bedrijven die met toegevoegde chemische suiker werken. het zou verboden moeten worden. Maar de ziekenhuizen varen er wel bij dus die zullen zeggen dat het wel meevalt.
Welke merken wel?
Inderdaad, graag een goed alternatief of welke merken wel
Beste Monique,
Hoe weet je ofdat een product echt gemaakt is van gefermenteerde sojabonen? Bijv Albert Heijn ongezoet, sojayoguth, hierop staa vermeld dat het een gefermenteerd sojaproduct is.
Welke melk soyayogurth is echt gemaakt van gefermenteerde sojabonen?
Merk bedoeld ik
Bijna alle sojaproducten zijn niet gefermenteerd. Als dit wel is gebeurd staat dit op de verpakking af te lezen. Warme groet.
Altijd gedacht dat provomel wel goed was, maar het klopt dus ook niet helemaal, op de Alpro staat het ook en is dus niet zo. Ik zou ook wel graag een merknaam willen weten. Ik kan het ook nergens vinden op internet. Welk merk gebruik jij dan Monique?
Groeten sandra
Ik maak mijn melkvervangers zelf. Daar kan geen merk tegenop 😉
Hallo Monique, ik gebruik meestal geitenmelk bij mijn havermout , is dat goed . Ik heb wel altijd geweten dat de Alpro niet te vertrouwen zijn. Mijn vriendin gebruikt alpro On high in proteïne is dat goed. Geeft mij een feedback hierover ..
https://moniquevandervloed.nl/geitenmelk-supermarkt-net-zo-goed-en-gezond-als-biowinkel/
Ik eet nu regelmatig de gefermenteerde sojayoghurt van AH eigen merk. Deze: https://www.ah.nl/producten/product/wi378706/ah-plantaardige-variatie-op-yoghurt-ongez
Er staat op de verpakking ‘gefermenteerd’, hoe weet ik of dit dan wel gefermenteerde soja bonen zijn ?
Ik vermijd soja het liefst en als ik het al eet, dan in de vorm van tempeh omdat dit gefermenteerd is. Ik wil deze yoghurt dus ook enkel blijven gebruiken als het gefermenteerde sojabonen zijn…
Ha Monique, ik ben hier ook nog benieuwd naar!
Ik eet sinds kort de gefermenteerde soja van Activia. Weet je of die soja ook echt gefermenteerd is, of dat het net zo misleidend is zoals bij alpro het geval?
er is geen soya die niet genetisch is gemanupuleerd is over heel de werled dit komt door de monsanto groep
Zit er melkzuur in plantaardige melk? Hoe wordt plantaardige yoghurt gemaakt dan?