Baby/ peuterkoekjes, maak ze zelf!

Ik heb erg veel artikelen geschreven over kindermarketing. Klik hier voor een overzicht. Ik ben er, zacht uitgedrukt, zeer op tegen. Ik heb het meerdere malen aan de stok gekregen met diverse leveranciers die baby en peuter-meuk op de markt zetten. Er worden in deze producten vaak erg veel onnodige suikers gebruikt. Daarnaast kunnen we ons afvragen of een baby van 6-8 maanden al aan de chocopasta moet. Baby marketing is afgelopen jaren flink uitgegroeid van enkel potjes bijvoeding en pap, naar koekjes, reepjes, pyama-papjes, cakejes, en zelfs snoepjes. Totale onzinproducten, want een baby heeft voor zijn/haar ontwikkeling deze rare producten helemaal niet nodig.

SAM_2193-1200x800

Het maakt kers-verse ouders wel knap onzeker. Mist mijn baby dan niets? Misgun ik mijn kindje lekkers? En, als het op het etiket staat, dan is het toch wel veilig en goed? Baby chocopasta is er toch niet voor piet-snot?

14711251_1299334220098705_2551388949626531447_o-720x800

Nou, eigenlijk wel. Want jouw kindje heeft deze meuk totaal niet nodig, hoe rooskleurig fabrikanten hun potjes,zakjes,pakken ook beschilderen met alle vakmanschap. Vroeger hadden we deze producten ook niet, en ik ben toch al bijna 50 jaar oud geworden. Ik kreeg vroeger havermout en rijstepap. En vers gepureerd fruit, later stukjes. Ik ben niets tekort gekomen. En heb ook niets gemist. Geen chocopasta of broodbeleg voor baby’s. Geen baby koekjes of snoepjes. Volgestouwd met suiker.

IMG_9178

Overbodig en bomvol suiker

Naast dat het onnodig is zitten vrijwel alle producten vol met suikers. Dit is soms echt erg veel. Twee kleine mini koekjes kunnen al snel gemiddeld zo’n 7 gram vrije suikers opleveren. Vrije suikers zijn suikers die worden toegevoegd. Bovenstaande koekjes bevatten bijvoorbeeld al zes toegevoegde vrije suikers. De koekjes bestaan uit suiker met tarwebloem. Op de verpakking lezen we allemaal zeer mooie claims, zoals bron van vezels, en 100 kcal per zakje. Alsof je kindje daar al mee bezig is. Die ” bron van vezels” valt in realiteit wel mee. Per zakje krijgt je kind 1,7 gram binnen. Er moeten heel wat koekjes gegeten worden willen we een beetje in de buurt komen van de ADH.  Het ergste is natuurlijk de vele suikers. Je kindje kan al vroeg aan ” zoet-in-overvloed” wennen waardoor het een zoete voorkeur ontwikkelt en zijn/haar verdere leven teveel suikers binnen zal krijgen. Niet alleen dat, maar ook de innerlijke schade kan behoorlijk zijn. Denk aan vroeg ontwikkelen van diabetes, en tandbederf. Geen rooskleurige beelden voor je kleintjes.

SAM_3024

Toch graag een koekje geven?

Natuurlijk wil jij, dat jouw kindje niets tekort komt. En ook af en toe verwend mag worden. Je hebt daarvoor alleen al die kant en klare meuk uit de winkels niet nodig. Je kunt zelf ook de meest lekkerste dingen voor je kindje maken die weinig tijd en geld kosten. Want vergis je ook niet in de prijzen wat voor al die meuk wordt gevraagd. In alle opzichten is het beter om zelf je lekkernijtjes te maken. Je houdt zelf de complete regie over wat je kindje binnen krijgt en niet de fabrikant. Daarnaast ontloop je extreem veel suiker en andere meuk. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden.

SAM_3027

Deze zachte rijstekoekjes maak je met twee ingrediënten. Juist ja, twee ingrediënten. En geen 20. Alles wat je nodig hebt is banaan, en biologische rijstmeel. Als je wenst, kun je hieraan nog wat ceylon kaneelpoeder aan toevoegen of twee druppels stevia  Maar dat is in principe niet nodig.

Nodig:

  • 250 gram biologische rijstmeel + warm water
  • een grote banaan, fijn geprakt + halve banaan in plakjes gesneden

 

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer het meel door de bananenpuree en voeg beetjes water toe tot de massa smeuïg maar nog wel opschepbaar blijft. Schep bergjes op de bakplaat en druk in elk koekje een plakje banaan. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen. Deze koekjes kun je geven vanaf de 8 ste maand.

SAM_8368-1200x800

Choco pasta?

Zoals eerder geschreven kunnen we ons afvragen of een baby al aan de choco-pasta moet, of aan andere hippe boterhamspreads. Natuurlijk is het antwoord NEE. Voor de ontwikkeling en groei hebben baby’s geen suikerhoudende dingen nodig. Toch graag choco-pasta willen aanbieden? Maak het dan zelf! Dat kost je niet alleen weinig moeite, maar ook weinig geld, en je omzeilt meteen een heleboel suiker!

Maal in de keukenmachine 100 gram zonnebloempitten, twee eetlepels cacaopoeder, 50 gram hazelnoten, een flinke eetlepel kokosolie, naar behoefte enkele druppels stevia ( ik heb de naturel gebruikt) en 25 ml water tot een fijne massa. Wil je de massa wat smeuïger? Voeg er dan al draaiende kleine beetjes olijfolie aan toe.

 

SAM_8357-1200x800

spreads….je kunt hert zelf zo bont maken als je wenst, zolang JIJ de regie in handen hebt en niet een fabrikant die het vol propt met suiker! Deze spread maak je bv in nog geen 3 minuten!

Maal in de keukenmachine 50 gram zonnebloempitten, 50 gram boekweitvlokken, een kleine banaan, wat ceylon kaneelpoeder ( snufje, maar hoeft niet) tot een gladde spread.

SAM_8360-768x1152

Nou vooruit, nog eentje met worteltjes!

Maal in de keukenmachine 400 gram schoongemaakte wortelen, een kleine banaan en een snufje ceylon kaneelpoeder tot een gladde massa. Wil je alles wat meer romiger? Voeg er dan een heel klein beetje extra water aan toe en laat draaien tot de gewenste dikte is bereikt. 

Kortom: laat je fantasie lekker gaan en MAAK ALLES ZELF. Echt waar: het is echt niet tijdrovender dan naar de winkel gaan om al die dure meuk in te kopen…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *