Wat is berkensap? Met test!

Berkensap. 

Je zult er vast ooit van hebben gehoord, gelezen of zelfs al eens van hebben geproefd. Het is in Amerika een behoorlijke hype, en de verwachtingen dat berkensap “ the next best thing” in Europa zou gaan worden lagen hoog, maar blijven vooralsnog uit. In Amerika is berkensap de opvolger van kokoswater. In Europa is kokoswater op dit moment van schrijven ( Juni 2017) nog altijd een erg populair drankje. Het wordt gezien als een gezond, hydrateren drankje. Berkensap lijkt veel méér gezonde eigenschappen in huis te hebben. Wat is berkensap nu precies? En waar is het goed voor? Ik hoop met dit artikel duidelijkheid te geven en ook test ik een 100% pure variant van het merk Mattisson ( www.mattisson.nl ) Zij stuurden mij flessen pure berkensap op. Is het wat?

SAM_1744

WAT IS BERKENSAP?

Berkensap is, zoals de naam doet vermoeden, het sap, wat kan worden getapt uit berkenbomen. Berkenbomen wortelen dicht onder de oppervlakte en de wortels reiken meters ver. Dit doen ze omdat ze erg veel water nodig hebben. In het voorjaar, als de buitentemperatuur rond de 8/9 graden reikt, komt de sapstroom op gang en gaan er honderden liters vocht door de boom. 

In Maart ( voorjaar) is het de uitgewezen tijd, om het heilzame sap te gaan oogsten. Na het voorjaar, als de blaadjes zijn gevormd, is de sapstroom te klein om af te kunnen tappen. Het tappen gebeurt dan ook altijd in Maart. In Noord Amerika, delen van Canada, New England en Amerika worden jaarlijks tonnen berkensiroop gemaakt. Maar onze Hollandse zilverberk is ook prima. Berkenwater is een herstellende en reinigende drank met een positief nutritieprofiel. Het doet meer dan kokoswater. Volgens diverse studies versterkt het ons immuunsysteem,, bestrijdt  het vermoeidheid, artritis en gewrichtspijn. Het geeft een goede energie, dus kan ook als sportdrank gebruikt worden. Tevens voorkomt het migraine. Vanwege de ontsmettende werking wordt het als traditioneel geneesmiddel in Rusland gebruikt tegen jeuk, parasieten en bij brandwonden.. Op Medical Daily kunnen we lezen dat berkenwater garant staat voor een goede mondhygiëne en het voorkomen van gaatjes. Dit wordt toegeschreven dankzij de aanwezigheid van xylitol.. Van xylitol is bekend dat het gaatjes voorkomt, omdat sommige gebit-aantastende bacteriën de stof niet als voedselbron kunnen gebruiken.

b7cf9defad7e62a8b3d84be3b62fb5e5 aa03f2ef53b901d829bbfdbb3637affc

De oudere generatie onder ons kent berkenwater o.a als haarwater. Vroeger werd het verkocht als haarwater om roos en haaruitval tegen te gaan. Vandaag de dag worden er nog steeds haarverzorgingsproducten verkocht met berkenwater als basis. Bovenstaande reclame stamt uit 1955. Ik herinner mij ook nog goed, dat mijn opa deze flesjes gebruikte 😉 Het geeft aan, dat er al erg vroeg is ontdekt wat berkenwater kan doen. 

Berkenwater smaakt héél licht zoet, en is een klein beetje siroopachtig. Het water bevat xylitol, aminozuren, proteïne, vitaminen en mineralen.  Wat betreft de lever en de nieren: ook hier heeft berkensap een gunstig effect op. Het water neutraliseert giftige afvalstoffen en elimineert gifstoffen die alleen de lever kan verwerken, zoals alcohol, verzadigd vet, pesticiden en meer. Berkensap bevat veel stoffen die de lever helpen. En niet alleen de lever: berkensap helpt de nieren bij het filteren en elimineren van urinezuur, zout, fosfaat, medicatie, ammonia.

En dan de huid: het sap zou de huidtextuur en huidproblemen zoals eczeem en acne verminderen. Het water vernieuwt de huidcellen niet alleen, maar beschermt ze ook van oxidatieve stress inclusief UV straling, vervuiling en ontstekingscondities. En dat is toch waar velen naar op zoek zijn in een huidproduct. Niet alle voordelen van berkensap zijn onderzocht, maar misschien is het de moeite waard om te proberen, alleen al voor de verfrissende zoete smaak. 

SAM_1742

HOE ZIT DAT MET DE XYLITOL?

Je zult vast de reclamespot van Peynenburg zero ontbijtkoek langs hebben zien komen. Daarin wordt met een grote plof een stuk berkenboom neergezet om te formuleren dat zij daar hun zoetstof uithalen. Xylitol dus. Om te begrijpen hoe dit nu precies in elkaar steekt, moet je het volgende even aandachtig lezen.  Xylitol is een suiker-alcohol ( polyol ) die erg veel wordt gebruikt ter vervanging voor suiker. We komen het vooral tegen in suikervrije kauwgum, en snoepgoed. Dit vooral omdat xylitol bij consumptie nauwelijks tot niet wordt omgezet in een zuur, wat het veel minder schadelijk maakt voor het gebit dan gewone suiker of andere zoetstoffen als sorbitol.

Xylitol is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in de vezels van veel soorten groente en fruit, bijvoorbeeld frambozen, aardbeien, bloemkool en berkenbomen. Aan deze laatste heeft xylitol zijn naam te danken. De Finse naam Xylitol betekent vrij vertaald berken-suiker. Tegenwoordig wordt xylitol gewonnen uit de resten van maïskolven. De zoetkracht is vergelijkbaar met die van gewone suiker, maar het levert 40% minder calorieën.

In Europa is xylitol toegelaten als voedingsadditief onder E nummer 967. Het wordt vanwege de tandvriendelijke eigenschappen ook aanbevolen door het FDA ( Food and Drug Administration) als middel tegen tandbederf.

Omdat xylitol langzamer in het bloed wordt opgenomen dan gewone suiker, wordt het tevens veel gebruikt om producten bestemd voor diabetici te zoeten.

Xylitol bestaat uit een behoorlijk groot molecuul dat erg veel water kan binden. Het wordt in de dunne darm onvolledig en traag geresorbeerd. Uit onderzoek blijkt dat een mens het gebruik van 200 gram xylitol per dag gedurende langere tijd probleemloos kan volhouden. Echter, bij langdurig gebruik kan de resorptie verhoogd oplopen. Meer dan een halve gram xylitol per kilo lichaamsgewicht per dag kan laxerend werken. Na gewenning kan dit effect enigszins afnemen of deels verdwijnen. In de dikke darm wordt het restant ( circa 2/3) door de darmflora afgebroken tot gassen ( koolstofdioxide, waterstoffen) . Dit geeft winderigheid en diaree. Er wordt geadviseerd, om kinderen onder de drie jaar geen xylitol te geven, ook moeten volwassenen de overgang van gewone suiker naar xylitol zeer bedachtzaam en langzaam maken.

Xylitol is een vijf-koolstofatomen-suiker wat betekent dat het anti-microbaal ( wat groei van bacteriën voorkomt) werkt.

Xylitol wordt industrieel gewonnen uit resten van maïskolven, dit is de meest goedkope winning als grondstof. Xylitol wordt ook “ biologisch” verkocht, deze xylitol wordt meestal gemaakt van berken en/of beukenhout wat afkomstig is uit Scandinavië. Deze winning wordt een stuk complexer gewonnen via het houtsuiker ( xylose) Fijn gesneden hout wordt vermengd met water, vervolgens wordt de houtmassa gezuiverd en gefilterd totdat andere stoffen volledig van de xylitol zijn gescheiden.

Vroeger werd xylitol alleen maar van berk gemaakt, dit was een zeer dure methode. De Chinezen wilden een product wat stukken goedkoper was, en kwamen op de xylitol gemaakt uit maïs.

Het xylitol wat industrieel ( en naar alle waarschijnlijkheid ook in dit product) wordt gebruikt is afkomstig van genetisch gemanipuleerde maïs. Wil je xylitol wat werkelijk wat goeds doet voor je gezondheid, en waar alle bovenstaande gezonde eigenschappen over gaan, kies dan de weg naar de bio/of gezondheidswinkel, waar je alleen biologische xylitol kunt kopen gemaakt uit berk. Deze xylitol is ook niet bewerkt, en bevat geen andere toevoegingen. Lees de verpakkingen goed en zorgvuldig, ook bij de biowinkel. Zorg ervoor dat je verzekerd bent van een biologische variant wat is gemaakt van berkenhout/schors. Xylitol heeft een zeer lage GI: 7 Hou xylitol overigens ver bij je hond ( en) vandaan: het is zeer giftig voor onze viervoetige vrienden. Zelfs een kleine hoeveelheid kan al fataal zijn, pas daar dus goed voor op. Resumerend, het xylitol wat we in producten aantreffen is anders van samenstelling dan de xylitol in puur getapt berkensap. Dit betreft het pure sap, en niet het xylose ( houtsuiker) van de berk. 

SAM_1743

HOEVEEL BERKENSAP MAG JE PER DAG DRINKEN?

Ik kwam op internet erg veel voorschriften tegen. Het één zegt per dag een glas berkensap te drinken, een ander een halve liter, en weer een ander zegt dat drie eetlepels voldoende zijn. Dat laatste lijkt mij een beetje weinig om werkelijk de gezonde effecten te ervaren. Er zijn geen echte ADH richtlijnen bekend. Er zijn ook geen bijwerkingen bekend, wel dat er een arts moet worden geraadpleegd bij zwangerschap en borstvoeding.  Ik hou het dan ook op 100 ml per dag voor mijn test. Dit is ook meest aanbevolen.  Wat ik ook erg veel tegenkwam waren artikelen waarin berkensap als kuur werd gebruikt om de lever en nieren te reinigen. Er werd een halve liter per dag gedronken en verder zeer matig gegeten en gedronken. Ik blijf bij mijn test gewoon lekker eten, want daar kan ik niet van buiten 😉 Ik heb zeven dagen lang 100 ml berkensap per dag gedronken. Wat deed het?

SAM_1745

DE TEST

Ik kreeg een aantal flessen thuisgestuurd van www.mattisson.nl. Zij importeren 100% puur en vers berkensap, in een prachtige lange glazen fles . De flessen kun je weer mooi hergebruiken omdat het label er zo is af te trekken 😉 Het sap is 100% biologisch, puur en zuiver, en niet verhit of bewerkt. Daardoor is het na opening hooguit 3-5 dagen in de koelkast houdbaar en kan er wat bezinksel op de bodem vallen. Even goed schudden dus voor gebruik. Ik heb zeven dagen lang 100 ml berkensap gedronken. Ik deed dit tijdens mijn sporten. Het drankje hydraten inderdaad verbazingwekkend goed. Zelfs 100 ml is voldoende om een effect te krijgen. Ik had minder moeite dan gewoonlijk om mijn sport-sessie af te maken na het drinken van mijn glas berkensap. Dat vond ik werkelijk opzienbarend. Iedere dag heb ik eigenlijk meer dan de 100 ml gedronken. Ik heb een klein glas gebruikt maar kwam nooit verder dan dag vier eer de eerste fles op raakte . In een fles zit 500 ml. De eerste dag heb ik alleen 100 ml afgetapt, maar eerlijk gezegd hou ik niet van precies afmeten en afwegen. Ik wordt niet voor niets de vrouwelijke Jamie Oliver genoemd 😉 Ik hou van lekker losjes, geen gedoe met maatbekertjes. Dus het was iedere dag eigenlijk meer dan 100 ml. 

De smaak: die vond ik saai, plat, niet bijzonder. Ik had een zoete smaak verwacht maar er zit hooguit een licht zoete nasmaak aan. Het smaakt eigenlijk negens naar, ogf nou ja, naar water en een heel klein licht zoet tintje. Ik vond dit juist ontzettend fijn, tijdens het sporten drink ik liever geen zoete dranken. Wat zijn de voedingswaarden per 100 ml?

Schermafbeelding 2017-06-23 om 03.41.50

Ik merkte vooral de goede hydrotering tijdens het sporten. Verder heb ik geen opmerkelijke effecten geconstateerd. Maar ik vond de hydrotering al opmerkelijk genoeg. Ik gebruik ook wel eens kokoswater tijdens het sporten, maar dat hydraten minder goed en minder snel dan berkensap. Ik ben er enthousiast over. 

NADELEN?

Het enige, maar meteen best grote nadeel is de prijs. Dat vind ik echt schrikbarend hoog: 12,95 voor 500 ml. Ik vind het het wel waard, dat absoluut, maar voor “ miep-met-de-gewone-beurs” niet te betalen. Hopelijk waait berkensap snel over uit Amerika zodat het hier wellicht goedkoper kan worden aangeboden. Als ik een volle beurs zou bezitten, had ik zeker een voorraadje van deze pure berkensap ingeslagen, maar voorlopig zit dat er voor mij niet in. Het is een ijzersterk goed product. Vooral sporters kunnen hier echt erg veel plezier van hebben. Maar tja……die prijs. Je doet vijf dagen met een fles…..Dan gebruik je gemiddeld zes flessen per maand, en dat is….rond de 75 euro. PHFEW. Maar kun je het veroorloven, dan zou ik ze drie dubbel dik aanraden. Ik ben er erg enthousiast over. Het verbeterde mijn sportprestaties aanzienlijk en zeer snel na inname. 

MATTISSON 100% puur, rauw en biologisch berkensap kun je bestellen via deze bestellink.

SAM_1746

Zelf je douchegel maken!

Nu dat ik de smaak te pakken heb gekregen, ben ik volop op avontuur gegaan met het ontwikkelen van verzorgingsproducten. Tot nu toe bevalt dit mij supergoed. Alles wat ik heb gemaakt tot nu toe, daar is mijn verwende, gevoelige en nogal droge huid erg blij mee. En smaakt het naar meer. Voor onder de douche ( ik heb geen bad) gebruik ik eigenlijk van alles. Wel uiteraard zo meukvrij mogelijk, en vooral dierproefvrij. Dat blijft voor mij toch wel een klein beetje het meest belangrijke. Ik laat hierop al jaren mijn keuzes vallen. Ik gebruik al jaren geen goedkopere of andere bekende merken waarvan vrijwel altijd zeker is dat deze zijn getest op dieren. Ik vind het een gruwelijk idee als ik een crème op mijn lijf smeer waarvoor een dier heeft moeten lijden, dat trek ik gewoonweg niet. Dat weegt bij mij stukken zwaarder dan de ingrediënten, al klinkt dit gek uit mijn meukvrije mond. Ik koop vrij vaak bij LUSH . Maar dat vind ik ook vreselijk duur. Ik ben daarom lekker eens op avontuur gegaan om zelf vloeibare zeep/douchegel te maken. En nu dat ik weet dat dit een eenvoudig kunstje blijkt, is dit een blijvertje! Scheelt mij opnieuw weer veel pingels! 

SAM_1731

Je maakt het per liter. Dit geeft je zeker drie volle flessen. Tel uit je winst! Je bent al klaar met vier á vijf ingrediënten. Dit kun je lekker zelf bepalen. Net zoals je ook de “ smaakjes” kunt bepalen. Ik heb voor dit basisrecept de geur lavendel gebruikt, maar ook hierin kun je eindeloos variëren en mixen. Je hebt voor het recept wel een voorwerk-tijd van 24 uur nodig. De zeep moet 24 rusten. Maar verder is het allemaal kinderlijk eenvoudig en zeer snel gemaakt! Ook hier adviseer ik je met klem, om schone materialen te gebruiken die je niet voor andere doeleinden gebruikt. Dit komt de hygiëne niet ten goede. Kies voor goede ingrediënten. Koop zoveel mogelijk biologisch in. Dit kost in regel wat meer, maar als je bijvoorbeeld een gewoon stukje zeep gebruikt in dit specifieke recept, dan breng je water-naar-de-zee, omdat daarin ook erg veel meuk zit. Kies dus voor een natuurlijk stukje zeep, die je in biowinkels koopt. Hetzelfde verhaal met andere ingrediënten. Je kunt bijvoorbeeld erg goedkope glycerine kopen ( nog geen 2 euro per flesje) maar dit gaat meestal om een mengsel. Pure glycerine kost altijd iets meer. 

WAT HEB JE NODIG?

  • 25 gram biologische, natuurlijke zeep ( ik heb lavendelzeep gekozen voor dit basistecept, maar je kunt bv ook olijfzeep kiezen)
  • pure etherische olie ( lavendel in dit geval, maar kan dus ook andere )
  • een eetlepel joboba olie ( Tisserand erg goed merk!!!!!)
  • een eetlepel druivenpit olie ( ook van Tisserand, ik ben er erg enthousiast over)
  • een theelepel glycerine
  • een liter water

SAM_1735

Zo maak je het:

Snij het stukje zeep in stukjes. Je kunt het ook raspen, maar in stukjes hakken met een scherp mes gaat sneller.

SAM_1719

Doe het water met de zeep in een pan en zet op middelgoog vuur. Roer steeds even door, tot alle zeep volledig is weg gesmolten. Laat de massa in de pan 24 uur staan op een koele plaats. De massa zal dan licht terug gaan stollen.

SAM_1733

Roer de volgende dag de massa kort weer even door en laat vijf-acht druppels etherische olie erin oplossen. Voeg daarna één voor één de andere ingrediënten erdoor Klaar is je vloeibare zeep! De massa blijft aardig vloeibaar, maar schuimt nog lekker. Ik adviseer je om de zeep te bewaren in steriel schoongemaakte glazen flessen. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit optimaal blijft. Bewaar je voorraad bijvoorbeeld in een koele kelder, en niet langer dan een maand. Zo hou je de beste kwaliteit!

SAM_1732

Je kunt eindeloos variëren met de geuren. Je kunt diverse etherische oliën mengen en toevoegen of andere geuren toepassen. Je kunt de zeep gebruiken als:

  • handzeep
  • douche en badgel
  • voor een voetbad
  • voor een hand badje

Maak eens een heerlijke voetscrub met deze vloeibare zeep in de hoofdrol! Maak een voetenbad en voeg een aantal scheutjes vloeibare zeep en een eetlepel keltisch zeezout toe, even roeren en hup…relaxt met de pootjes in het badje zitten voor 10-15 minuten! Scrub met je handen of washand over de voeten en zolen.. Smeer ze daarna lekker in met bijvoorbeeld deze heerlijke créme! 

Ik wens je erg veel plezier en ik ben erg benieuwd naar jullie resultaten! Laat ze hieronder achter!

 

 

 

Let me tell you bout…..the bees!

Ik woon in een bosrijke en groene omgeving. Ik heb iedere zomer dan ook veel ongewenst bezoek van talloze insecten. De enige die ik wel verwelkom op mijn balkonnetje vol met planten, zijn bijen. We staan er helemaal niet bij stil, maar deze insecten zijn van levensbelang voor ons. Klinkt best drastisch, en dat is het ook. Ze zijn van levensbelang voor ons ecosysteem, en daardoor automatisch voor ons. We kennen bijen van honing. En daar stopt onze algemene kennis zo’n beetje. We weten dat bijen zorgen voor honing, en dat zij dit halen uit bloemen. Maar een bij omvat veel meer dan dat. Zo zorgt het voor bestuiving. Als je eens een bij in jouw tuin of balkon ziet, kijk er dan eens aandachtig naar. Als een bij een bloem heeft bezocht, zie je vaak aan zijn achterlijfje klontjes stuifmeel zitten. Dit zorgt o.a voor bestuiving. Zeer nuttige beestjes dus, die bijen, en daarom vind ik het de hoogste tijd worden om eens volop aandacht te gaan besteden aan deze prachtige beestjes. Wat voor soorten bijen zijn er bijvoorbeeld? Wat is nu precies bestuiving? En wat kunnen wij doen om de bij te redden van uitsterven? In ieder geval niet doodmeppen of wegslaan.  Lees verder

Aluminium folie…hoe zit het daar nu eigenlijk mee?

Je zult je vast wel eens hebben afgevraagd, tijdens het gebruik van jouw rolletje aluminium folie, hoe dat eigenlijk zit met schadelijkheid voor de gezondheid. In iedere keukenlade vinden we wel een rol aluminium folie. Er wordt ontzettend veel in verpakt, er wordt erg veel mee gekookt, gebakken en gegrild. Enkele jaren geleden was er een  verontrustend bericht in de media gekomen, dat dagelijks gebruik van “ alu-folie” zoals aluminiumfolie in de volksmond wordt genoemd, mogelijk ernstige ziekten als Alzheimer en Parkinson kon veroorzaken. Zeker rondom het BBQ-seizoen stromen bij mij de vragen weer binnen. Hoogste tijd voor een verhelderend artikel. Want hoe zit het nu precies? Is aluminium folie echt zo ongezond als vaak wordt beweerd? 

SAM_1633

WAT IS ALUMINIUM FOLIE?

Even kort een portie ingewikkelde kost:

Aluminium folie, ook wel “ alu-folie” of “ alu” genoemd in volkstaal, is een verpakkingsmateriaal geschikt voor dagelijks gebruik. Door het zeer hoge verhittingspunt kun je er ook mee bakken en koken. Het wordt gemaakt uit aluminium. Aluminium is één van de meest voorkomende elementen in de aardkorst, en wordt ook ontzettend veel industriëel gebruikt. Het wordt zelfs als geneesmiddel gebruikt. Aluminium (atoomnummer 13, symbool Al) is ondergebracht in hoofdgroep III van het periodiek systeem samen met boor, gallium, indium en thallium (atoomnummers resp. 5, 31, 49 en 81). Het atoomgewicht van aluminium is 27,0. Het element aluminium is een metaal met een dichtheid van 2,7 g/cm3 . Dit komt overeen met eenderde van de dichtheid van ijzer. Aluminium heeft een zéér hoog smeltpunt van 660,4 °C. Aluminium heeft de eigenschappen van zowel een metaal als van een metalloïde. Het komt voor in anorganische maar ook in organische verbindingen. In anorganische verbindingen heeft aluminium een driewaardig positieve valentie (Al3+). Zuiver aluminiumoxide (Al2O3) is onoplosbaar in water. Er bestaan echter in water oplosbare complexen van aluminiumoxide (Al2O3⋅nH2O) die zowel protonen (H+ ) als hydroxide-ionen (OH- ) kunnen binden. Aluminiumhydroxide heeft een amfoteer karakter, het gedraagt zich als base als het opgelost wordt in alkalisch milieu. De oplosbaarheid neemt echter toe met zowel dalende als stijgende pH. Aluminiumsulfaat (Al2(SO4)3) en aluminiumchloride (AlCl3) lossen in water op en vormen hierbij als gevolg van hydrolyse een zure oplossing. Aluminiumfosfaat (AlPO4) heeft een uiterst lage oplosbaarheid in water. 

Lange tijd is aangenomen, dat aluminium een biologische, inactieve, niet-giftige stof betreft. Daar staan inmiddels vele kanttekeningen bij, dankzij het signaleren van giftige effecten van aluminium, o.a op het zenuwstelsel bij mensen. Ook lijkt het meer schade te berokkenen aan het milieu dan werd gedacht. Door de verzuring van het milieu kan het gebonden aluminium als oplosbaar aluminiumzout vrij in de bodem en in oppervlaktewater terechtkomen. Dit heeft een ecotoxicologisch effect. 

Aluminium wordt enorm veel gebruikt als verpakkingsmateriaal. Het wordt bijvoorbeeld ook verwerkt in huishoudelijke apparaten. Ook wordt aluminium toegepast in de auto- en vliegtuigindustrie. Vroeger werden met name aluminiumsulfaten toegepast als waterzuiveringsmiddelen. In Nederland gebeurt dit tegenwoordig niet meer, in Engeland en de meeste andere Europese landen echter nog steeds. Aluminiumverbindingen worden als voedseladditieven gebruikt. Bovendien vindt een aantal aluminiumverbindingen een toepassing als geneesmiddel; aluminiumoxidehydraat is een bestanddeel van antacida (zuurbindende middelen), aanbevolen voor de behandeling van maagzweren en gastritis (maagontsteking), en van fosfaatbinders gebruikt voor de regulatie van de fysiologische fosfaatspiegel bij nierpatiënten. 

HOE ONGEZOND IS HET?

Als je bovenstaande kost niet al te vermoeiend en ingewikkeld vond, heb je kunnen lezen, dat we eigenlijk ALTIJD EN OVERAL worden blootgesteld aan aluminium-verbindingen. Aluminium bevindt zich in feite overal om jou heen. In vast en vloeibaar voedsel, in water, in lucht. In lucht? Ja, ook in de lucht die we inademen. Door inhalatie van aluminiumoxide-bevattende stoffen en via de orale wegen, kan relatief veel aluminium in ons lichaam terechtkomen. Dit is gemeten op zo’n 2-6 mg per dag bij kinderen, en zo’n 6-14 mg per dag bij volwassenen. Voordat je in paniek raakt, deze aluminiumconcentraties in ons bloed en weefsels zijn zo ontzettend laag, dat het niet noemenswaardig is te noemen. Deze discrepantie wordt toegeschreven aan het feit dat de aluminiumverbindingen na inhalatie/orale toediening niet of nauwelijks wordt geabsorbeerd, dus niet in het bloed wordt opgenomen. Mochten we WAT binnenkrijgen dan wordt dit ( bij gezonde mensen) gewoon netjes via de urine weer naar buiten gewerkt. In dit daglicht gezet is het vrij onschuldig. 

SAM_1634

NIET GEHEEL ONGEVAARLIJK

Toch zijn daar die kanttekeningen. Want onder bijzondere/extreme omstandigheden blijkt aluminium te kunnen leiden tot vergiftigingsverschijnselen. Mensen die in de aluminium-verwerkende industrie werkzaam zijn lopen grote risico. Bekend is de zogenoemde “ Shavers’s disease” ook wel “ bauxietlong” genoemd. Dit is een vorm van longfibrose. Werknemers die in bauxietmijnen werkzaam zijn lopen veel risico. Zij zijn verplicht om in beschermende pakken te werken. Langdurige blootstelling en inhalaties kunnen vergiftigingsverschijnselen opleveren en schade aan de gezondheid berokkenen. 

Ook nierpatiënten die langdurig gedialyseerd worden kunnen neurologische verschijnselen vertonen. De zogenoemde “ dialyse-encephalopathie” wordt gekenmerkt door dementie, spraak en loopstoornissen, heftige spiercontracties, toevallen, en trillen. Dit wordt in direct verband gebracht met de aluminiumbevattende geneesmiddelen die oraal worden toegediend aan nierpatiënten om de verhoging van het fosfaatgehalte in het lichaam te voorkomen. 

HOE ZIT DAT MET ALZHEIMER, DEMENTIE EN PARKINSON?

Bij een aantal andere, neurologische aandoeningen zoals de dementie van Alzheimer, maar ook bij een bepaalde vorm van amyotro- fische laterale sclerose (ziekte van het zenuwstelsel die leidt tot spieratrofie) en Parkinsondementie wordt eveneens een rol voor aluminium gesuggereerd. De afwijkingen die optreden bij nierdialysepatiënten zijn op een aantal punten anders dan de verschijnselen die worden waargenomen bij Alzheimer-patiënten. Bij patiënten met de dementie van Alzheimer wordt in de zenuwcellen waarin zich gedegenereerde neurofibrillen (eiwitvezels in het cytoplasma) bevinden – een belangrijk kenmerk bij deze ziekte – een verhoging van aluminium gezien. Bovendien wordt in de kern van de seniele plaques – een ander essentieel kenmerk – een ophoping van aluminium aangetroffen. Het is niet duidelijk of deze verhoging van het aluminiumgehalte een oorzaak dan wel een gevolg is van het ziekteproces. Of, en in welke mate aluminium van belang is bij de modulatie van het proces van neurologische beschadiging, leidend tot de dementie van Alzheimer, is nog steeds een heet hangijzer van wetenschappelijke discussies. Tot nu toe kan worden geconcludeerd, dat er geen enkel bewijs bestaat dat aluminium op zichzelf staande een oorzaak kan zijn van dementie en/of Alzheimer. 

Resumerend: aluminium blijkt onder kunstmatige condities waarbij er sprake is van zeer hoge blootstelling ( de industrie, bauxietmijnen, dialyse-gerelateerde afwijkingen) wel degelijk giftige effecten te kunnen veroorzaken bij de mens. MAAR…de rol die aluminium speelt in menig andere ziekten is vooralsnog onduidelijk. 

IMG_0797

KOKEN, BAKKEN EN BEWAREN IN ALUMINIUM

Zoals je hebt kunnen lezen, zit aluminium in heel veel gebruiksvoorwerpen om ons heen, en dus ook in de keuken. Kookgerei, verpakkingsmaterialen, en onze bekende rol aluminiumfolie, ze bevatten allen aluminium. Door deze blootstellingen kunnen mogelijk kleine hoeveelheden in ons eten terechtkomen. Het is namelijk oplosbaar als het in aanraking komt met ZOUT OF ZUUR. Als je dus een schijfje citroen zou verpakken in alu-folie, kan dit oplossen en in en op de citroen terechtkomen, die jij vervolgens opeet.  Als je een plakje worst op je boterham es lekker zout met keltisch zeezout of een kruid waaraan zout is toegevoegd en je pakt het in alu-folie om mee te nemen naar je werk of naar school, dan kunnen kleinere hoeveelheden in je eten terechtkomen. 

IMG_0798

Je kunt daarom het beste aluminium potten, pannen, schalen enz mijden, en kiezen voor bijvoorbeeld steen of staal of gietijzer. Hetzelfde geldt voor verpakken. Gebruik papieren zakken, een BPA vrije lunchtrommel, glazen flessen en glazen, enzovoort.

Gebruik je aluminium folie, let dan erg goed op, dat je geen ZOUTE OF ZURE producten gebruikt. Dit geldt ook voor natuurlijke zure en zoute producten zoals tomatenpuree, rabarber enzovoortOp internet zijn erg veel verontrustende artikelen vindbaar. Daarin wordt veel gesuggereerd dat aluminiumfolie ontzettend giftig is en we er de meest onheilspellende aandoeningen en rare enge ziekten van kunnen krijgen. Gelukkig is het allemaal niet zo vreselijk heftig. Deze indianen verhalen zijn vooral gebaseerd op het gebruik van aluminiumfolie in combinatie met zuren en zouten. En dan nog stijgen de waarden niet uit boven de voorgeschreven 1mg per kilogram lichaamsgewicht, die het WHO voorschrijft. Een studie uit 2010 van een drietal instituten uit Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten concudeerden bijvoorbeeld dat aluminiumfolie niet geschikt is voor gebruik bij verwarming van voedsel, maar dat dit wel geldt voor combinaties met organische zuren en zouten. Een andere studie uit 2006 aan de universiteit van Ondokuz Mayis toonde aan dat de waarden van verschillende vleesproducten bereid in aluminiumfolie stegen, maar ook deze waarden waren lager dan de voorgeschreven 1 mg per kilogram lichaamsgewicht. 

Anders gezegd: aluminium folie is niet geheel heilig te verklaren. En het is daarom ook niet aan te raden om het dagelijks veelvuldig te gebruiken. Echter is het ook geen vergif. En tot zekere hoogte veilig te gebruiken. Gebruik het liever niet in combinatie met ZUREN EN ZOUTEN. Er is niets bekend over mogelijke gevaren van het bewaren van koud voedsel in aluminium folie, maar ook hier wordt gewezen op te letten met zout en zuur. 

OP DE BBQ

Aluminium folie wordt erg veel gebruikt op de BBQ. Bovengenoemde onderzoeken wezen ook uit, dat aluminium van de folie kan “ lekken” en oplost in het voedsel zowel in vloeibare als dampende fase. Ook hier ligt het cruciale punt vooral bij de PH waarden van de samenstellingen van het voedsel. BBQ vlees wordt vrijwel altijd gemarineerd/ gekruid /gepekeld. Daar schuilt het grootste probleem: het contact met zouten. als je nu es één keer per jaar of per zoveel maanden eens de BBQ aansteekt geeft dit geen problemen. Dat kan het wel worden als je dagelijks de BBQ aansteekt en gezouten vlees bakt in folie. 

Wil je liever helemaal geen risico lopen? Dan kun je vuurvaste ovenschalen gebruiken bijvoorbeeld gietijzer. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel potten, pannen en braadsledes verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor de BBQ. Dit is altijd een betere optie. Een andere optie: de schillen van ( liefst bak) bananen. Je kunt hierin ook je vlees en spiezen verpakken. 

Alles over geitenmelk/zuivel

Ik hou ervan. Geitenzuivel. En dan met name kwark en kaas. Net als met bietjes is het een kwestie van “ je houdt ervan of niet”. De uitgesproken smaak moet je bekoren of niet. Mijn moeder gruwelt bijvoorbeeld van geitenkaas. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Zeker afgelopen jaren heeft geitenzuivel een bijzondere opmars gemaakt. Dit komt door de koemelk-boycot en de gezonde golven. Wat is geitenzuivel nu precies en….is het echt gezonder dan koemelk? 

Lees verder