Aloe Vera gezichtscréme, dat maak JIJ ook zelf!

Het heeft heel wat mislukkingen gekost, maar het is me dan eindelijk gelukt om een serieus waanzinnig goede gezichtscrème te maken. En oh, wat ben ik daar BLIJ mee, want ik heb eindelijk een crème in handen waar mijn huid ook blij mee is, en het gaat mij bakken vol geld schelen. Ik heb nogal een verwend huidje. Het neemt geen genoegen met goedkope crèmes en ook de duurdere categorie wordt vaak geweigerd. Ik heb dan ook jarenlang een ware strijd met met vinden van een goede gezichtscrème die:

A: betaalbaar is

B: goed werkt

C: en ook BLIJFT werken

D: natuurlijk is

E: dierproefvrij is

Ik heb zelfs de meest duizelingwekkende dure crèmes geprobeerd, van La prairie tot La mer. Clinic, Clarins, name it en ik heb het geprobeerd. Niet dat ik dit kon betalen, maar lang leve de proefmonsters 😉 Soms ging ik overstag en kocht ik een potje van bijna tachtig euro. Nu denk ik “ what the hell was i thinking?” Maar het toont hoe desperado ik toen ook al op zoek was naar een crème waar ik geen uitslag, rode vlekken en trekkerige huid van kreeg. Grappig detail was, dat ik van de de meest duurste cremmetjes  uitslag kreeg, en van de crème van de Aldi nauwelijks tot niets. Maar ook die goedkopere gaven uiteindelijk erg veel huidproblematiek Zo ben ik al jaren aan het modderen. Steeds werkt een crème goed, en dat kan soms zelfs jaren goed gaan. Tot een zeker punt waarop mijn huid zijn verwende kant weer laat zien en een nieuwe crème eist. Ik ben gezegend met een gladde huid. Vroeger ook nooit last gehad van acné en andere ellendigheden, terwijl mijn broers op wandelende kraters leken, die zaten vol. Ook nu, op mijn 47 ste ( bijna 48) mag ik niet klagen. Geen echte rimpels, geen gekkigheden, maar ja, wel die vreselijke overgevoeligheid en droogheid op bepaalde zones.

SAM_1663

Jaren terug was ik ook wel goed bezig met meukvrije verzorging maar liet dit vooral zwaar wegen op dierproefvrij. Dit was voor mij vooral belangrijk. Daarom kocht ik jaren geleden alleen maar in bij de Bodyshop. Eerlijk gezegd kon de rest mij niet zo heel erg schelen, zolang er maar geen arme diertjes hebben moeten lijden omdat ik een cremmetje op mijn smoeltje wil smeren. Maar gaandeweg kantelde dit. Vooral toen ik begon te lezen wat er nu allemaal inzat. Pas toen werden óók de ingrediënten belangrijk voor mij. En begon toen de zoektocht naar DE CREME der cremmetjes. Wat ik wel had geleerd, was dat mijn huid vreselijk heftig reageert op alcohol. Ik heb het over de alcohol in de crème, ter duidelijkheid 😉 Dus zwoer ik crèmes met alcohol jaren geleden al af, maar er blijft dan niet super-veel over, geloof mij. Ook de zogenaamde natuurlijke verzorgingslijnen bevatten soms gewoon alcohol. Toen ik er pas goed op begon te letten, ontdekte ik ook, dat de meest duurste crèmes, net als veel voeding, uit water ( aqua) bestaat. En dat daaraan wat wordt toegevoegd. Dat is dus ook net als in de voedselindustrie best een goudmijntje. En net als alles betreft voeding goed zelf is na te maken, kan dit ook met uiterlijke verzorging. Een wereld, waar ik pas in ben gewandeld en waar ik vol verwondering en blijdschap in door blijf wandelen, want tot nu toe heb ik alleen maar geweldige resultaten geboekt waar mijn huid ook blij mee is! 

SAM_1659

GOEDKOPER 

Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar voor mij is het ook behoorlijk belangrijk, dat iets BETAALBAAR blijft. Ik heb niet veel te besteden en moet mijn uitgaven zorgvuldig plannen. Ik heb uitgerekend dat je op lange termijn maar liefst vijf tot zes keer zoveel GOEKOPER uit bent dan al die verzorging-fruttels inkopen. Loop je eigen koopgedrag voor de lol op gebied van verzorging eens na. Cremmetje hier, shampootje daar, lippenbalsem hier, tandpasta daar, deodorant hier, bodylotion/bodycreme daar, badschuimpje hier, douchegel daar……tel dat eens voor de grap bij elkaar op en je slaat steil achterover. Heel veel ingrediënten ( zelfs biologisch ingekocht!) zijn supergoedkoop om in te kopen, en daarmee kun je maandenlang aan de slag., Er zijn uiteraard duurdere aanschaffen nodig, zoals bijenwas, en sommige oliën en essentiële oliën. Maar daar doe je echt een eeuwigheid mee. Omgerekend ben je daarom stukken goedkoper uit. Koop vandaag de dag eens een potje natuurlijke gezichtscrème. Je tikt zo bijna 20 euro weg voor een mini potje. Ik doe daar hooguit een maandje mee. Als je alles zelf maakt heeft dat niet alleen veel voordeel op je portemonnee maar ook op je algehele gezondheid en de gezondheid van je huid. Je houdt de complete regie over wat je gebruikt. Er komen geen synthetische en chemische ingrediënten aan te pas, wat een verademing betekent voor je huid, maar ook voor mens, dier en milieu. En……het is ook nog eens ZO ONTZETTEND LEUK OM TE MAKEN! Het geeft mij in elk geval erg veel plezier en tevredenheid, want hoe trots ben je, als je een crème hebt ontwikkeld die ook nog eens echt helpt? 

SAM_1658

Dit recept geeft een grote pot crème of twee kleine potjes crème. Ik heb het verdeeld in twee potjes omdat ik zo’n grote pot niet in één keer snel opsmeer. Ik heb de tweede pot daarom in de koelkast gezet, klaar voor gebruik als de eerste pot de bodem bereikt. Je hebt vreselijk weinig nodig om uit te smeren, omdat de creme rijk is aan oliën. Wil je meer info over de ingrediënten, ga dan even naar andere recepten op de website waarin ik alle ingrediënten uitvoerig bespreek. Omdat ik nu erg veel crème heb, gebruik ik het ook voor de rest van mijn lichaam, want het verleent zich daar ook perfect voor! Een tip: is het een warme dag? Smeer dan een beetje creme direct uit de koelkast op je huid! Heerlijk verkoelend. Je kunt de crème prima buiten de koelkast op kamertemperatuur bewaren. Als de buitentemperatuur echter boven de 25 graden uit piekt, adviseer ik je om de crème in de koelkastdeur in de koelkast te bewaren. Daar kun je ook je voorraden bewaren. Gebruik een spateltje, en niet je vingers om crème uit de pot te halen. Omdat er niets aan is toegevoegd is het gevoeliger voor bacteriën. Dit kan resulteren dat je crème ranzig wordt. 

SAM_1660

WAT HEB JE NODIG?

 • 175 ml water
 • 30 ml aloë vera gel
 • een theelepel glycerine
 • 50 ml amandelolie
 • 75 gram kokosolie op kamertemperatuur
 • 20 gram bijenwas
 • acht druppels vitamine E olie
 • Extra nodig:

een grote schone glazen pot of twee kleine ( steriel schoonmaken)

 • een vuurvast schaaltje
 • een lepel
 • een spateltje
 • een blender
 • ( Zorg ervoor dat je materialen gebruikt die je niet voor andere doeleinden gebruikt. Dit is niet hygiënisch en kan de kwaliteit van de crème veranderen/verslechteren) 

ZO MAAK JE HET:

Zet een pannetje met water op het vuur en zet de schaal erin. Voeg de bijenwas en kokosolie in de schaal en laat dit geheel in elkaar oplossen ( af en toe even doorroeren)

Voeg daarna de amandelolie toe en roer kort door. 

Meng de rest van de ingrediënten door elkaar. 

Schenk de hete massa in de blender, en laat dit enkele seconden op hoge snelheid draaien. Voeg vervolgens steeds beetje bij beetje het mengsel toe terwijl de machine blijft draaien. Lukt dit niet ( sommige blenders missen deze functie) laat de blender dan steeds even op hoge snelheid draaien en voeg steeds wat van het mengsel toe. Blijf dit herhalen tot je vanzelf een zeer romige mooie crème hebt. Schep de crème in de potjes. Volg verder de adviezen op die ik hierboven uitgebreid heb beschreven om zoveel mogelijk van je crème te kunnen genieten! 

SAM_1662

91 Reacties op “Aloe Vera gezichtscréme, dat maak JIJ ook zelf!

 1. Bedankt voor het recept! Waar koop jij je aloë Vera gel? Er is zo veel waaronder denk ik ook veel nep.

  • ik heb een paar samples gekregen van leverancier. Je kunt echte zuivere gel ook kopen in de meeste biowinkels. Het is belangrijk, dat je 99% of 100% gel te pakken hebt. Het beste is uiteraard uit de plant zelf, maar dat is moeilijk verkrijgbaar ( bladeren) Warme groet en succes!

   • Ik heb de plant en al vele stekjes die ouder zijn dan 3 jaar.
    Ik wil deze best delen

   • hallo. ik heb heel veel aloevera gel planten en ook stekken.(mocht iemand wat nodig zijn,ik woon in Epe) ik ga toch ook maar eens proberen deze creme te maken. En heb zelfs pure bijenwas van de imker.

   • dag! ik hoop dat je me kunt helpen .
    als je verse aloe vera wil gebruiken, hoe ga je dan te werk? ik heb mijne ingevroren .
    en het in jou creme gedaan . 1:1 . toch wordt t korrelig .
    weet jij hoe dit op te lossen?
    alvast dank
    hester

   • hallo Monique en anderen, ik heb op 7 december een vraag gesteld. mijn eerste (korrelige) potje creme is op en ik wil nieuwe maken. mijn vraag blijft: hoe zou t kunnen komen dat de creme zo korrelig is? niet hard genoeg gemixed?
    alvast dank

    • Dit komt doordat bijenwas (is geen emulgator) niet bind met water. Uiteindelijk ga je crème “schiften” en binnen 2 weken beginnen te bederven. Bij gebruik van water in een crème moet je een conserveermiddel gebruiken.

   • Vaak zit daar dan toch weer alcohol in (heb zelf de 99%).
    Ook wel eens verse aloe toegepast?
    Groetjes Kris

  • Ik heb hem gehaald bij Holland&Barrett. Hij is van het merk aloe pura. Het kost wat, maar dan heb je ook iets.

  • dank voor het recept ik heb een aloevera plant gekregen en vraag me af f ik i.p.v. water ook meer vers sap kan gebruiken. Hannie

  • Koop de plant zelf,dan is t natuurlijk en een leuke plant en gaat lang mee( wel op de goeie manier verzorgen😊😊Dubbel veel plezier😉

  • Voor de steek van bijen dan toch? De was wordt “gespoeld” en gereinigd. Daar zit niks meer van een bij aan of in.

 2. Ik heb de vitamine E druppels niet (kreeg ze bij de tuinen en Ekoplaza niet gevonden en weet niet waar ik dan heen moet..)
  Waar kan ik die scoren? Alleen online?
  En hoe zou het recept uitpakken zonder die vitamine E druppels?

  • Dag Jana!
   Je kunt de vitamine E druppels kopen van het merk SOLGAR. Deze kun je vinden in de meeste gezondheidswinkels als bv de vitaminstore. Ik voeg de druppels toe voor meer voeding aan je huid. Je kunt ze uiteraard weglaten. Warme groet en succes!

   • De vitamine E zorgt ervoor dat de crème beter houdbaar is. Ik zou het niet weg laten.

 3. Top Monique, en ik heb een aloë vers plant. Hoe pers ik dat uit de bladen of ….?

 4. Zojuist alles besteld dus ik kan volgende week aan de slag 🙂 Heel erg bedankt om dit recept te delen.
  Misschien een tip voor de geïnteresseerden: bij Holland & Barrett is deze week nog een actie op enkele van de ingrediënten dat je de 2de voor 1 € krijgt, en dat is echt wel de moeite!

 5. Volgende week heb ik alles in huis , maar kan het ook anders met de blender.
  Speciaal nog een blender kopen gaat me te ver.
  m.vr.gr. Toos

  • met de staafmixer. Maar ook die wordt dan behoorlijk ranzig. Je kunt ook voor de allergoedkoopste belender gaan. Die heb je al voor 10 euro bij o.a de Action. Of heel erg stevig en lang roeren, dat is ook een optie…Succes!

 6. Hallo Monique, wat fijn dat je dit deelt! Ik heb echter een vraag over de bijenwas, kan je dit vervangen door iets dat niet van dierlijke oorsprong is? Dan heb je een echt diervriendelijk crème en maak je veganisten ook blij. Dat zou wel super zijn.

  • Dag Esther!
   Dat zou je kunnen vervangen door een brokje cacaoboter! Succes en warme groet!

    • ha Monique, ik heb het proberen te maken, de eerste keer is het mooi gelukt, maar de 2 keer was het heel waterig, heb ik me vergist? de 175 ml water moet er toch ook in?

     • Wel, dat van t water vraag ik me ook af.
      Is dat voor de au bain marie of voor bij de glycerine?
      Heb je hierop ondertussen al n antwoordje?

     • Dat heb ik nu ook, maar ik weet het aan dat ik alles bij het warme goedje gad gestopt i.p.v. eerst de koude ingrediënten in de blender en daarna het warme spul er langzamerhand bijgieten. Kan het daar aan liggen? Ik overweeg het nu in ieder geval nog een keer door de. Leander te doen in de hoop dat het alsnog beter mixt / door elkaar gasten het echt crème wordt.

     • Bij mij ook,
      Het was wel compakt, maar later was het beetje water los In het potje …
      Vrag me ook wel of het zo vele water moet ????

 7. Dag Monique, wat een knappe website heb jij ! Super dat je dit alles met ons wil delen.
  Een vraag betreffende de aloe vera creme zelf te maken, ik ben allergisch aan noten olie ( kokosnoot, amandel, argan … ook bijenwas … ) Kan ik als vervanger rijst of sesam olie gebruiken ? Waarschijnlijk try & error ? Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Bedankt voor je lieve compiment! Ja hoor, je kunt ook deze oliën gebruiken! Succes!

 8. Geweldig recept! Ga hem gebruiken voor psoriasis huid. Kan ik er ook wat meer Aloa Vera in verwerken denk je? De consistentie is echt goed! Kan helaas geen foto bijvoegen maar dank hiervoor!

  • meer aloe is niet nodig. Als je pure aloe gebruikt is tevel ook niet goed Succes!

 9. Hoi!

  Super bedankt voor je recept!

  Ik zou ook graag willen weten hoe lang deze creme houdbaar is, buiten & in de koelkast. Mss is hij ook in te vriezen?

  Met de hoeveelheid creme die dit recept oplevert doe ik normaliter een jaar…

 10. Ik heb gemerkt dat ik een klein foutje heb gemaakt maar de volgende keer gaat het vast goed???? Maar hoe krijg jij je blender schoon? Zoooo das een werk

  • jaaah ooh, dat is een klus…ik heb daarom een aparte blender. Maar het is wel idd een rotklus!

 11. Hele fijne crème, maar de volgende keer maak ik de helft minder en misschien zelfs nog minder want het is erg veel…. Hopelijk blijft het lang goed.

 12. Hoi,

  Hoe lang kan je het goed houden? Ik heb geen blender maar ga het met de handmixer proberen.

 13. Ik krijg het vocht niet opgelost ? De juiste hoeveelheden gebruikt, met de kloppers gemixt ?????wat doe ik verkeerd? Grtjs

 14. Eergisteren gemaakt en de buurvrouw ook verblijd met een minipotje om uit te proberen. Het is heerlijke creme , het smeert goed en het ruikt heerlijk en voelt ook heerlijk op de huid aan. Ik ben er erg blij mee. De creme bewaar ik standaard in de koelkast want het is nu warm, maar het blijft ook prima smeerbaar. Ik haal met een lepeltje er steeds wat uit, om de creme schoon te houden. Dank je wel voor het delen hiervan!

 15. Hallo, mijn vraag is kan ik de glycerine en bijenwas ook achterwege later, en i.p.v
  Daarvan sheabutter gebruiken.
  Moet je de water gekookt of gedistilleerd gebruiken.

  • water kan gewoon of gedistilleerd, wat je wenst. Ik zou de glycerine en byenwas erin laten…Succes!

   • He monique, ik maak me al een hel poos jou crème recept. Maar bij mij komt het water steeds los. Ik vind het zelf niet zo erg. Maar om een potje kado te doen wil ik wel dat de crème zich niet schijt.
    Ik wil nu tegomul gebruiken. Ken je dat en werkt het?
    Groetjes marjo

   • Beste Monique. Het water lost niet op als ik alles mix met de blender. Ik krijg een hele vettige crème. Ik heb de glycerine vervangen door ricinusolie (moet het echt glycerine zijn)? hoe los ik dit op dat mijn water opgenomen wordt?

 16. Hoi! Ik volg het recept maar het blijft een Boterige massa in een waterachtige bodem als ik de blender stil zet….

 17. Beste Monique,

  Bedankt voor het delen van je receptuur. Heerlijke crème.

  Mvg Aline

 18. Kun je ipv amandelolie ook hennepzaadolie gebruiken? En is de glycerine altijd nodig?
  Groetjes Jacqueline

 19. hoi monique ,weet jij ook hoe je vit c verwerkt,in een gezichtscreme, lijkt mij door de waterfase ,maar die moet je tot 7o gr verwarmen ,en ik weet niet of vit c dit aan kan ? doei thanks

 20. Deze creme gaat snel scheiden. Bijenwas bind water en olie niet samen, hiervoor heb je een emulgator nodig (emulgator zorgt ervoor dat water en olie met elkaar mengen; er vormt zich een “emulsie”)
  Ik zou ook conserveermiddel erbij doen tegen bederf (groei van schimmels, gisten en bacteriën). Belangrijk aspect om rekening mee te houden als je zelf cosmetica maakt die water bevat en natuurlijk ook voor de houdbaarheid van je cosmetica

 21. Ik heb net deze crème proberen te maken.
  Het resultaat is een vrij vette crème geworden omdat het water niet helemaal opgenomen werd in de vloeistof… Misschien wel ’s avonds als nachtcrème te gebruiken en voor het lichaam, handen en voeten, maar voor ’s morgens vind ik hem dan veel te vet.

  • Ik lees net nog eens na en besef dat ik de volgorde heb verwisseld, ik had het mengsel in de blender en heb daar de het mengeling van bijenwas, kokosolie en amandelolie bijgevoegd, dit zou uiteraard wel eens de reden kunnen zijn dat het niet goed is opgenomen allemaal…
   Ik ga het alleszins nog een keer proberen, maar dan wel goed.

 22. Beste Monique, heel erg bedankt voor het delen van je recept! Ik hoop de crème dit weekend te kunnen maken. Denk je dat het aan te raden is om er gedroogde lavendel doorheen te doen? Het zou fijn zijn als er ook een lekker geurtje aan zat 😉 Ik heb nog eetbare, gedroogde lavendeltopjes in huis en overweeg dit erin te doen. Hoop op je advies!

 23. Gelukt! Met mn ekoplaza verse aloevera blad gel, andere ingrediënten via Helios besteld…verwarmd, gemixt, geklopt en yes…prachtige zalf geworden…mijn lichen planus-psoriasis huid zal hier blij mee zijn..
  Monique..bedankt!

 24. Leuk recept. Ga het eerdaags eens proberen. Ik moet namelijk echt eens iets doen met dat oerwoud van aloe vera planten in mijn huis. De Aloe Vera … een prachtige en ongelooflijk sterke plant. (De moeder van het oerwoud heeft zeker een maand zonder water in de volle zon gestaan NADAT ze al helemaal bruin verschrompeld was en dood leek. Ik wou em weggooien maar mijn broer zei geef d’r maar wat water … en daar kwam ze weer!) Groeit fink door en als ie eenmaal goed staat krijg je stekjes naar hartelust. Kan alleen niet tegen nachtvorst … Gel kun je zo direct uit de bladeren oogsten. Zeer betaalbaar dus ;-).

 25. Vandaag de zalf gemaakt, en een mooie zalf geworden. Ga het gebruiken als dagelijkse verzorgingscreme. Bekend is dat kokos verjongend werkt, Aloe vera helend. Totaal niet korrelig zoals ik gelezen heb in de beoordelingen…. goede basisproducten en een goede blender gebruiken denk ik. Bedankt voor het recept. Ik kocht de produkten bij Holland en Barett… 2de aan 1€… wat de zalf nog goedkoper maakte. Bedankt!

 26. Moet de 175ml water in de creme, of is dat het water wat in het pannetje moet om je bijenwS en kokoslie te au bain marie te smelten?

 27. Ik had aloe vera vers tjel van ge maakt met staafmixer. En is nu ros.hoe kan dat

 28. hoi monique ik ga deze zeker proberen! ik heb nu een andere creme gemaakt op dezelfde manier maar iets andere ingrdienten. prima creme maar op gegeven moment komt er toch laagje water in te staan is de creme dan niet goed meer?
  groetjes jean

  • Ja dat zeker waar. Hoewel bijenwas inderdaad een zeer klein beetje emulgerende stoffen bevat is dat zo weinig dat je bijenwas in de praktijk niet goed als emulgator kan gebruiken.

 29. Dag Monique

  Ik zou dit graag proberen maar twijfel nu ook of het water een ingrediënt is óf dit dienst moet doen om eau bain Marie te doen smelten

  Dank

 30. Hartelijk dank ! De zalf lijkt gelukt.
  Toch twijfel ik hoe het juist zit met het water.
  Moest dit ook heet zijn ?
  Ik voegde dit op het einde toe … aan de hete massa.
  Zoals olie bij mayonaise die je zelf maakt.
  Ik deed dit met de handmixer.
  Ziet er mooi uit en wit…
  De nazorg was moeilijker.
  Maar ik klaag niet. Hartelijk dank voor het delen van uw recept.

  Jane

 31. Ik heb ook een creme gemaakt met aloe vera vitamine E creme kokosolie en Rozenmarijn maar mijn creme is een beetje roze geworden ook heb ik voor in me haar de alle vera gemixt met kokosolie en hierbij kreeg ik ook een rode/donker roze laag de aloevera gel werd donker roze bij mij na herhalen door de blender, weet u misschien waardoor dit kan komen en of dit slecht is

 32. is het normaal dat als je de aloe vera gel blend en dat het dan achteraf donker roze word?

 33. Bedankt voor het recept! Ik heb het geprobeerd, het is deels gelukt. Het goed blenden lukte niet ik had het te snel bij elkaar toegevoegd. Maar de helft wat wel in crème is getransformeerd voelt echt heerlijk. Gisteren avond had ik het op m’n gereinigde gezicht gedaan en nu voelt m’n huid zo zacht!

 34. Hi allemaal, ik heb vanmiddag de creme gemaakt en het is gelukt! Ik moest ook even 3x lezen waar het water bij moest: dit is gewoon onderdeel van de ingedrienten en wordt toegevoegd bij de ingrediënten die je samen mengt maar niet verwarmt. Je hebt dus een deel verwarmd au bain marie en een koud deel met water. Het koude deel voeg je heel langzaam in kleine porties toe aan het warme deel in de blender. Zojuist op mijn gezicht gesmeerd, ben benieuwd naar het effect op mijn oh zo gevoelige huid. Ik zal het laten weten na een paar dagen.

 35. Bijenwas wordt wel eens gepromoot als emulgator. Hoewel bijenwas inderdaad een zeer klein beetje emulgerende stoffen bevat is dat zo weinig dat je bijenwas in de praktijk niet goed als emulgator kan gebruiken. Een betere optie is een emulgator gebruiken zoals E-wax NF. Tegomuls of Emulsan. Microbieel bederf (groei van schimmels, gisten en bacteriën) is een belangrijk aspect om rekening mee te houden als uw zelfgemaakte cosmetica (kraan)water bevat. Het komt namelijk voor in alle producten die water bevatten. Het heeft grote invloed op de houdbaarheid van uw product. Een geschikt conserveermiddel zoals Rokonsal kan microbieel bederf voorkomen. Zonder conserveermiddel is cosmetica op waterbasis maximaal ongeveer één week houdbaar.

 36. Bijenwas wordt wel eens gepromoot als emulgator. Hoewel bijenwas inderdaad een zeer klein beetje emulgerende stoffen bevat is dat zo weinig dat je bijenwas in de praktijk niet goed als emulgator kan gebruiken. Een betere optie is E-Wax NF, Tegomuls of Emulsan.
  Microbieel bederf (groei van schimmels, gisten en bacteriën) is een belangrijk aspect om rekening mee te houden als uw zelfgemaakte cosmetica (kraan)water bevat. Het komt namelijk voor in alle producten die water bevatten. Het heeft grote invloed op de houdbaarheid van uw product. Een geschikt conserveermiddel zoals bijv.Rokonsal kan microbieel bederf voorkomen. Zonder conserveermiddel is cosmetica op waterbasis maximaal ongeveer één week houdbaar.

 37. Hoi Monique 175 ml water vraagje wat voor water? Moet het verhit/ gekookt worden voordat je het toevoegt ?

 38. Ik wil je niet aanvallen, maar dit recept kan gewoon niet kloppen en moet na 1 week schimmel bevatten. Je verhaal kan gewoon niet kloppen. Elk product dat water bevat heeft een conserveringsmiddel nodig en ik kan dus ook niet begrijpen dat je dit verhaal niet teruggetrokken hebt. Ik maak al jaren zelf cremes op natuurlijke basis en met een natuurlijk conserveringsmiddel. Het laatste niet eenvoudig te vinden en moeilijk verkrijgbaar. Ik heb in het begin ook geexperimenteerd en constateerde na 1 week schimmels op de creme, zelfs als deze in de koelkast stond. Je kan en mag dit echt niet aan mensen aanbevelen en hebt duidelijk geen huiswerk gedaan. Het heeft mij honderden uren studie gekost voordat ik een verantwoorde creme kon maken. Als je creme niet schimmelt, moet 1 van je ingredienten een conserveringsmiddel bevatten (waarschijnlijk de aloe gel), maar bedenk wel dat het bestanddeel conserveringsmiddel aanzienlijk verdund is met de overige bestanddelen. De creme moet dus in ieder geval na 3 weken gaan schimmelen. Verder sla je volledig de plank mis met alle hygiene maatregelen, welke temperatuur het vetbestanddeel moet hebben en welke temperatuur het water moet hebben (na minstens 20 minuten gekookt/gesteriliseerd te zijn). Verder heb je zelfs voor een droge huid niet meer dan 20 – 30% vet nodig, ontbreken er allerlei vitamines, en zijn niet alle olien geschikt voor elke huid, geen duidelijk merk m.b.t. de Aloe Vera gel (veel malafide producten), is kokosolie beter te vervangen door een drogende olie zoals Jojoba olie (trekt sneller in en zeer geschikt voor de Acne huid) en slaat de 8 druppels hoeveelheid vitamine E olie nergens op (veel te weinig op deze hoeveelheid). En dan spreek ik niet eens over het verschil tussen synthetische vitamine E en natuurlijke vitamine E. Sorry Monique, dit is 1 van de redenen waarom ik mij niet abonneer op je email en ben al meerdere artikeltjes tegengekomen, waarbij ik veel vraagtekens zet en naar mijn mening zeer onduidelijk zijn. Het lijkt vaak op zeer snel vergaarde informatie op Google, zonder praktijkervaring en grondige research die vaak nodig is, zoals het aanbevelen van allerlei huismiddeltjes.

 39. Vandaag je crème gemaakt, want mijn huid is zo onrustig. Merk dat die van mij niet echt als een crème is geworden, maar meer als een soort kaars. Kan iemand mij vertellen wat ik verkeerd zou gedaan kunnen hebben?

 40. Super recept. Alleen een kleine tip. In dit product is een conserveer middel nodig omdat het water bevat ( aloe vera ). Ondanks dit een gel is is het toch water. Alleen bij producten waarbij je alleen olie en/of butters gebruikt is het niet nodig. Het is niet verplicht maar dan is je product maximaal 2 weken houdbaar hierna kunne er bacterie in groeien en die wil je zeker niet op je huid smeren. Misschien handig om erbij te vermelden.

 41. Hoi! Het mengsel gaat constant in de schift… het water scheid zich af van de vetten, wat ik ook probeer… het blijft niet bij elkaar. In het begin van het mengen ging het goed, maar bij de laatste 75 ml vocht toevoegen aan het vetmengsel wilde het niet meer.. het leek wel verzadigd… heb je een tip?

 42. hoihoi ziet er goed uit,maar kan ik ook jojoba olie gebruiken ipv amandel olie? Daar kan ik niet zo goed tegen nlk…thanks vast!

 43. Alles gekocht (toch best duur) precies zo bereid.
  Ik krijg een ‘zachte kokos olie’ geen creme.

  • Ik heb 175 ml water er uit gelaten.
   Belangrijk is eerst het brouwsel af te laten koelen en dan pas te mixen,dan komt er een creme te voorschijn.
   Ik heb ook nog wat extra aloe vera er in gedaan.

 44. Helaas niet zo’n goed recept. Ik heb het helemaal gevolgd en dan met een garde in plaats van een staafmixer. Leek mij niet zo duurzaam om een speciale mixer voor een gezichtscrème te maken aan te schaffen. Ik heb het één keer kunnen gebruiken, maar het was eigenlijk losse kokosolie die ik op m’n gezicht smeerde. Het mengt niet en ik zie ook nergens een reactie op mensen die aangeven dat het niet mengt. Ook was het heel snel bedorven, ik weet niet precies waarom. Zonde van de ingrediënten die ik ervoor gekocht heb. Op deze manier is het niet goedkoper.

 45. Kan het ook alleen met bijenwas / shea boter? Ik heb arganolie, bijenwas, shea boter en aloe. Is de glycerine nodig om het beter te mengen? Het mengsel wat ik zelf probeerde (dus nog voor ik dit recept) zag is helemaal korrelig geworden. Ben van plan om steeds een beetje te maken en het dan max week in koelkast te bewaren dus dan hoeft de vit E ook niet toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *