Shampoo en conditioner-bars…..waar moet je goed op letten ?

Ik ga meteen ontzettend eerlijk zijn : ik ben geen shampoo bar / conditioner bar “ type “. Ik heb het heel vaak geprobeerd, en dan ben ik niet ontevreden, maar het hele “ bar “ gebeuren is gewoonweg niet mijn ding. Ik ben een “ vloeibaar “ type, eigenlijk zo’n beetje in alles. Zo maak ik zelf handzeep van vaste stukken zeep, gebruik ik alleen vloeibare wasmiddelen enzovoort. Dat “ bar “ gebeuren vind ik waarschijnlijk gewoonweg niet prettig. Het neemt echter niet weg, dat ik het hele idee achter al die bars geweldig vind, en ik baal er juist van, dat ik er maar niet warm voor kan lopen, maar goed, het is wat het is.

Want dat verzorging en cosmetica in bars echt goed zijn voor ons milieu, is talloze keren bewezen. Ik heb het zelf opgelost, door bars om te smelten in vloeibaar, zodat ik toch ook op mijn manier mijn steentje kan bijdragen. In dit artikel ga ik het hebben over de meest populairste bars ter wereld : de SHAMPOO EN CONDITIONER BARS.
Deze lijken echt voor de meesten -> gelukkig maar -> een geweldige oplossing te zijn. Naast dat het meest milieuvriendelijk is, zijn ze ook zeer zuinig in gebruik, wat je toch zeker weer geld oplevert. Nu is de ene bar de andere niet, daarover schreef ik in 2019 al een vrij verhelderend artikel over -> KLIK HIER. Ik ga in dit artikel niet meer vertellen wat shampoo bars zijn, dat kun je allemaal in DIT ARTIKEL teruglezen. Nee….in dit artikel ga ik vertellen over de PUNTEN waar je goed op moet letten, als je van plan bent over te stappen van gewone shampoo naar shampoo bars. Naast dat er uiteraard veel verschillen zijn in samenstellingen -> synthetisch of natuurijk -> zijn er namelijk een aantal factoren, waar je rekening mee moet houden. Ik ga ook de vrij unieke BON SENS shampoo bars uitlichten. Waarom ? Lees dat verderop maar….

 

DE PUNTEN VAN AANDACHT

Als je graag shampoo bars gebruikt, of wilt gaan gebruiken, is het om te beginnen ontzettend belangrijk, dat je GOED naar de ingrediënten kijkt. IN MIJN ARTIKEL kun je lezen, dat dit vaak kan gaan om behoorlijk vervelende en irriterende stoffen. Daarnaast zijn nog een paar punten van belang :
HOE DE VERHOUDINGEN ZIJN 
– OF DE BARS GEEN AGGRESSIEVE EN IRRITERENDE SURFACATANS BEVATTEN
– OF DE BARS DE JUISTE WERKING GEEFT VOOR JOUW HAARTYPE
De verhoudingen…..Om bij het begin te beginnen is het ontzettend belangrijk, dat onze haarschubben -> de buitenste lagen van onze haren -> plat liggen, om een meest optimale haar en hoofdhuid gezondheid te bewerkstelligen. Als jij, met bijvoorbeeld een shampoo bar met een té hoge pH-waarde je haren wast, worden door een teveel aan agressieve stoffen de schubben open gewreven, wat een wrijving geeft tussen de haarstrengen. Dit leidt vervolgens na verloop van tijd tot klitvorming, schade aan het haar en aan de hoofdhuid. Liggen je haarschubben “ open “ , dan verliest je haar ook uiteindelijk al zijn glans, waardoor het er dof en bijna levenloos uit gaat zien -> iets wat niemand wil . Omdat er echt ontzettend veel shampoo bars op de markt zijn, komt het té vaak voor, dat de pH-waarde niet goed in balans is, wat dus voor dit soort problemen kan zorgen. Zeker industriële bars maar ook bars die hobbymatig worden gemaakt kunnen mogelijk een veel te hoge pH-waarde hebben. De hoofdhuid-vriendelijke pH waarde ligt ongeveer op 4,5 / 5,5. Deze uitgebalanceerde balans houdt de haarschubben juist dicht, wat resulteert in een gladdere, meer glanzende haarbos wat zeer gezond oogt. Het is dus echt serieus een zeer waardevolle tip, om te zorgen dat de pH waarde goed in balans is.
Dan de surfacatanten, ook wel de oppervlakte actieve stoffen, stoffen die nodig zijn, om de oppervlaktespanning van een vloeistof te verlagen. Je kunt deze stoffen beschouwen als de werkkrachten in alle reinigingsmiddelen. Dat wetend, kun je je vast iets beter voorstellen, dat het echt van cruciaal belang is, dat de JUISTE worden gebruikt. Er zijn namelijk slechte en minder slechte en goede oppervlakte actieve stoffen, die zeker in shampoo / conditioner bars een zeer grote rol spelen. Niet alle oppervlakte actieve stoffen zijn gelijk, zo kunnen sommige hard en ontvettend werken -> SLS bijvoorbeeld -> terwijl andere juist milder en veel effectiever reinigen. Er zijn erg veel oppervlakte actieve stoffen, en er zijn er een paar die je ECHT moet zien proberen te mijden, al helemaal in shampoo / conditioner bars :
– SLS -> NATRIUM LAURYL SULFAAT
– ALS -> AMMONIUM LAURYL SULFAAT
– SLES -> NATRIUM LAURETH SULFAAT
Dit zijn echte “ wolven in schaapskleren “ …trap ook zeker niet in de mooie sprookjesverhalen rondom de iets mildere variant op SLS -> SLES -> want dat is net zo slecht.

DE SULFATEN IN DE SHAMPOO / CONDITIONERBARS VAN BON SENS

Je kunt je wellicht afvragen, waarom we sulfaten tegenkomen in shampoo bars, en dus ook in de shampoobars van BonSens.  We komen de sulfaten  SCI, ( Sodium Cocoyl Isethionate ) SCS ( sodium Coco sulfate ) en BTMS ( behentrimonomixm methosulfate. ) tegen in de bars. Zijn sulfaten niet slecht? En droogt het je haar niet uit ? En vooral: geeft dat geen irritaties op de hoofdhuid ????
Ik heb deze vragen voorgelegd aan de twee formulators van de shampoo bars : De Poolse Joanna en de Poolse Marlena, die speciaal voor dit project naar Nederland zijn gekomen. Beide dames hebben gestudeerd aan de Technology of Cosmetics at Lodz University of Technology in Polen. Ze deden hun  bachelor in Cosmetology at Medical University of Lodz en  Joanna deed daar Management and Production Engineering at Wroclaw University of Economics and Business bij. Opgroeiend studeerde Marlena een holistische kant van skincare aan de Medical University. Vanuit hun eigen standaarden en interesses in gezonde voeding en natuurlijke cosmetica hebben zij hun studiekeuzes hierop aangepast, zodat ze uiteindelijk zelf natuurlijke verzorging en cosmetica kunnen ontwikkelen. Via SUIT MATTERS ( ja, ook in DIT verhaal speelt SUIT matters weer een rol! ) kwamen de dames in contact met Rosa, beide dames waren op zoek naar mogelijkheden om hun expertise in ontwikkelen te verbreden, en ervaring op te doen buiten Polen. Rosa bood hen dit project aan, dus het ontwikkelen en produceren van shampoo en conditioner bars en gaf de dames hun kans om hun horizon te verbredeN. De  dames zijn een paar maanden in Nederland geweest,  en zijn druk bezig ( geweest) om deze shampoo en conditioner bars te ontwikkelen in de zeepmakerij van BON SENS.

Ik vroeg hen allereerst hoe het komt dat de shampoo bars zo goed schuimen. Dit is dankzij de sulfactanten zo optimaal. De methode is dezelfde als dat in vele andere zepen wordt toegepast, en ontwikkelen schuim, zodra de bars / zepen worden geactiveerd met water. Dit zorgt niet alleen voor schuim, maar ook voor de reiniging.
Het verschil tussen zepen en deze bars zit hem in de alkaline pH, die niet in de bars voorkomen, maar wel in zepen. Dit zorgt er o.a voor dat er geen azijn aan de bars hoeft toegevoegd, om goed uit te kunnen spoelen.
Okay, maar hoe zit het dan met het uitdrogende en irriterende effect ? Volgens de dames klopt dit, maar zijn de shampoo bars van BON SENS zodanig samengesteld dat de sulfaten onschadelijk worden gemaakt dankzij het toevoegen van veel terugvettende stoffen. Dit zorgt ervoor dat de mogelijke irriterende eigenschappen zo goed als nihil worden.
En dan over de sulfaten zelf. Laten we deze wat meer uitlichten:

SCS  ( SODIUM COCO SULFATE ) is het sodiumzout van de vettige alcohol-sulfaten uit kokosolie. Het gaat om een semi-synthetische, reinigende substantie uit plantaardige bronnen, specifiek genomen een “ anionic “ surfactant. In verzorgingsproducten, ook in vele natuurlijke, wordt dit toegepast voor een verzachtende en emulgerende werking. In haarverzorging wordt het meestal toegepast om het haar minder statisch te maken, te reinigen en te versterken.

SCI ( SODIUM COCOYL ISETHHIONATE ) behoort net als SCS tot de groep van anionische surfactanten. Het staat vooral bekend om zijn milieuvriendelijke eigenschappen, en we komen het dan ook vaker tegen in natuurlijke producten dan in conventionele. Het wordt gemaakt uit kokosolie en bevat vettige vetzuren en isethionische zuren. Het gaat om een zeer milde surfactant voor huid en haar, en geeft algemeen gezien weinig klachten. In contact met water vormt het zich tot een zeer aangenaam dik schuim. Het heeft een goed vermogen vuil te binden en daardoor werkt het reinigend in shampoo’s.

BTMS  ( BEHENTRIMONOMIXM METHOSULFATE ) is een extractie wat wordt gewonnen uit raapzaadolie. Het wordt toegepast in shampoo bars als emulgator. Vanwege de zeer verzachtende en milde eigenschappen wordt het vrij veel toegepast in verzorgingsproducten voor baby’s en producten voor de gevoelige huid.

Goed. 😐 We weten nu wat het inhoudelijk voorstelt, maar de hamvraag is en blijft of deze sulfaten nu wel of niet “ goed’ zijn. Linksom of rechtsom blijven het in elk geval SULFATEN. Maar er zijn degelijke verschillen. We lezen nu erg veel over sulfaten en hoe schadelijk deze zijn voor mens, dier en milieu. Ook ik zorg ervoor dat er bij mij geen sulfaten in huis binnen komen wandelen . Maar toch sta ik deze WEL toe. En dat heeft te maken met twee factoren:

– het gaat om de meest haalbare natuurlijke vormen 
– het gaat niet om industriële SLS en SLES

Om heel erg right-to-the-point te blijven, zijn sulfaten nodig om een shampoo te laten werken in reiniging. Het schuimende effect is meestal niet nodig, omdat het reinigende vermogen van sulfaten meer dan voldoende is.  Schuim associeren we echter nog altijd met schoon en reinigend, daarom worden sulfaten in conventionele alternatieven in vrij hoge hoeveelheden toegevoegd. Hoe beter een product schuimt, hoe fijner wij daar ons bij gaan voelen. Kijk ook maar eens naar de vele FOAMY” producten. Die zijn razend populair.
Zeker in shampoo bars zijn sulfaten nodig, omdat deze anders zijn samengesteld. Er bestaan shampoo bars ZONDER SULFATEN, maar dat heet dan geen SHAMPOO BAR maar HAARZEEP. En daar zit wel degelijk verschil in. Haarzeep reinigt harder, vaak minder goed en kan het haar verzwaren en slap maken, of zeer stroef doen aanvoelen. Als je echt geen sulfaten wenst, op welke manier ook, dan kun je voor haarzeep kiezen. BON SENS heeft één haarzeep in het assortiment voor deze mensen: de SOUVENIR DE MARRAKECH. Deze zeep kun je voor het gehele lichaam gebruiken.

DE JUISTE BAR VOOR HET JUISTE HAARTYPE

Waar je ook erg goed op moet letten, is om de JUISTE bars te kiezen die bij jouw haartype past. Om bij de shampoo en conditioner bars van BON SENS te blijven….Op dezelfde zelfde voet als de andere belangrijke punten zijn de shampoo + conditioner bars ook goed op de haartypen ontwikkeld. Er zijn in totaal VIER  shampoo bars en VIER conditioner-bars ontwikkeld Ik stel ze aan jullie voor :
– JARDIN DES HERBES shampoo en een conditioner bar, speciaal ontwikkeld voor vet haar:
Deze bars zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die vrij vettig haar hebben of neigen naar snel vettig wordend haar, door bijvoorbeeld overmatige talgproductie. De shampoo bar bevat aardig wat regulerende essentiele oliën als rozemarijn en lavendel om de de activiteit van talgklieren te reguleren. Daarnaast bevat het vrij unieke bestanddelen als komkommer olie, Castor olie en groene klei. De werking : een gereinigde hoofdhuid en haar, langdurige frisheid dankzij vermindering van vetten, het geeft hydratatie, volume en glans en het versterkt, en voedt het haar.
De conditioner bar bevat veel van dezelfde ingrediënten en eigenschappen, maar heeft extra werkzame eigenschappen om het haar na een wasbeurt beter te ontwarren en meer volume te geven.
– SOLEIL DU MATIN shampoo en een conditioner bar, speciaal ontwikkeld voor normaal haar:
Deze bars geven voornamelijk volume en verfrissing . Het bevat ingrediënten die elkaar aanvullen voor een veerkrachtig en glanzend haareffect. De actieve ingrediënten zijn o.a macadamia olie, Argan olie, zoete amandelolie, calendulablaadjes +extract, maïs /tarwe/ soja eiwitten, en etherische oliën van citroen, testree, lavendel en dennen. Ook de bijpassende conditioner bar bevat deze ingrediënten met dat beetje meer om het haar extra te hydrateren en te voeden. Het zorgt voor minder warrig haar en haar wat vrij blijft stromen met een enorme glans.
– BALLADE EN FORET shampoo en een conditioner bar, speciaal ontwikkeld voor droog haar:
Dit is een shampoo bar waar ik persoonlijk meest naar toe trek, aangezien het is samengesteld voor droog, pluizig haar. Ook in deze bar zien we veel vrij bijzondere actieve ingrediënten als kersenpit / granaatappel / druivenpit olie, zwarte bessen olie, ceder en bergamot. Ook in deze bars vinden we een klei, een rode klei en nog een best bijzonder te noemen ingrediënten : acerola bioferment. Dit goedje is in staat de haarschacht glad te maken en het haar een mooie subtiele glans te geven.
De conditioner sluit zich hierop aan, met veelal zelfde ingrediënten met dat beetje extra om het haar minder te laten pluizen.
FETE D’HIVER  LIMITED EDITION shampoo en een conditioner bar, voor alle haartypen :
Het meest praktische is uiteraard een universele shampoo + conditioner bar en daarom is er ook een set voor alle haartypen. Het bevat ingrediënten die elkaar aanvullen voor een verfrist, veerkrachtig en glanzend haar effect. Ook in deze bar vinden we behoorlijk veel bijzondere ingrediënten als zoete amandelolie, druivenpit olie, sinaasappel / kruidnagel en kaneel olie, en maïs / soja en tarwe eiwitten om het gebrek aan haarstructuur opbouwende bestanddelen te verhogen en de hoeveelheden vrije aminozuren , die op hun beurt weer zorgen voor meer glans.
In de bijpassende conditioner bar zien we ook weer veel van deze unieke ingrediënten terugkomen, maar ook essentieel oliën van kruidnagel , kaneel en sinaasappel. HHHMMM….dat zijn wel mijn meest favoriete geuren. Maar ook zien we een rozen-klei, en maïs / tarwe en soja eiwitten. Dit alles zorgt ervoor dat het haar grondig wordt gereinigd, gevoed, maar ook voor haar wat terugspringt vanaf de wortels. Het zorgt tevens voor mega veel glans.

GA ALTIJD VOOR HET BESTE…..

Als ik -> ja, lees goed…IK -> echt een shampoo en conditioner bar gebruik, dan is het specifiek en alleen die van BON SENS. En nee, voordat ik die kruiwagen aan vooroordelen weer over mij heen krijg, dit is geen gesponsord verhaaltje. En heeft ook verder NIETS te maken met het feit dat ik achter de schermen van BON SENS meewerk. Het heeft alles met mijn eigen pure oprechte mening te maken, en het feit, dat deze bars serieus tot nu toe DE ENIGE BARS zijn, waar A -> mijn haar en hoofdhuid daadwerkelijk blij van worden en B-> ik zo’n bar blijf gebruiken en niet na twee of drie keren er de brui al aan geef. Ik gebruik deze bars vooral als ik dagen / weken weg ga, dan zijn deze bars echt geweldig handig. Er zijn zeer handige bewaarblikjes verkrijgbaar, die ik je echt kan adviseren. Het houdt niet alleen je bars beter geconserveerd en hygiënisch schoon, het is ook mega handig om mee te nemen. Nogmaals -> een “ bars-type” zal ik nooit worden. Helaas is mijn liefde voor vloeibaar daar gewoonweg te groot voor, maar als ik dan bars gebruik….dan zijn het absoluut DEZE. Voor mijn haartype -> zeer dun, pluizig, snel droog -> gebruik ik de BALLADE EN FORET shampoo en een conditioner bar  die ook nog eens ge-weldig lekker ruikt. Nogmaals wil ik erop hameren, dat je goed kijkt naar jouw eigen haartype.
Er is nog een grote reden, waarom ik specifiek voor de shampoo en conditioner bars van BON SENS ga. Ik ben 10.000% verzekerd dat de bars in de juiste verhoudingen zijn ontwikkeld -> ga even terug naar de pH-waarde -> wat niet veel shampoo/ conditioner bars ( kunnen…) garanderen. Omdat ik bovenop het gehele ontwikkelingsproces heb gezeten en vanuit de zijlijn meekeek, en overigens ook zelf erg veel opstak, kan ik met de volle 100% de garantie te geven dat alle verhoudingen kloppen. Dat merk je overigens ook in de WERKING. Je zult meteen een significant verschil merken.

WAAR KAN IK DEZE SHAMPOO BARS / CONDITIONER BARS BESTELLEN ?

De shampoo en conditioner bars van BON SENS zijn uniek. Ze worden namelijk in een eigen zeepmakerij op de meest natuurlijkste manieren gemaakt. Het is dus niet massaal, en al helemaal geen fabriekswerk. Alles wordt met de hand gedaan -> van de bars maken tot de bars verpakken. Dit maakt de bars extra uniek.
KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan

5 Reacties op “Shampoo en conditioner-bars…..waar moet je goed op letten ?

  1. Welke shampoo raad je aan voor droog pluizig haar, maar dat op het hoofd wel weer snel vettig wordt? Ik worstel daar steeds mee. Ik gebruik nu al een hele tijd de bar van happy soaps. Alhoewel ik heel tevreden ben in de zuinigheid tov vloeibare flessen, vind ik mijn haar wel méér pluizig en nog steeds binnen 2 dagen op het hoofd snel vettig.

  2. Wat is de ph waarde van balade en foret? Komt er ook nog een zeep en conditioner speciaal voor gekleurd haar?

    • de pH -waarde ligt tussen de meest ideale 4,5-5,5. En of er een bar komt voor gekleurd haar, geen idee, mail je vraag naar de klantenservice van BON SENS!

  3. Duidelijk artikel. Helaas nog geen bar voor grijs haar, waarmee ook verdeling wordt tegen gegaan. Nu dus nog een ander merk bar in gebruik, zowel shampoo als conditioner. Hoor het graag als Bon Sense die ook heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *