Alles over….bijenpollen!

Laat ik eerlijk wezen: ik ben niet zo ontvankelijk voor het woord SUPERFOOD. Dit woord geeft mij vaak een beetje jeuk. Ik zie voeding niet in hokjes, ik zie ieder gezond voedingsmiddel als superfood. Voor mij is een simpele stronk broccoli net zo “ superfoodisch” als een schaaltje gojibessen. Ik zie het woord SUPERFOOD vooral als marketing.  En bekijk een voedingsmiddel liever inhoudelijker dan volgens een naamgeving. Laten we eerlijk zijn, tegenwoordig heet alles superfood. Alle voedingsmiddelen die de stempel SUPERFOOD dragen, bekijk ik vaak wat met kritische blik. In bepaalde seizoenen ontvang ik veel vragen over kwalen, die gerelateerd zijn aan een seizoen. Zoals hooikoorts in de lente en zomermaanden, of weerstand verhogende voedingsmiddelen in de herfst en wintermaanden. Daarbij zitten altijd wel vragen over bijenpollen. Omdat de vraag dit jaar opnieuw vrij groot was, ben ik mij gaan verdiepen in bijenpollen. Een verhelderend artikel.

WAT ZIJN BIJENPOLLEN?

Bijenpollen, ook wel Beepollen genoemd, worden al jaren geschaard onder de SUPERFOOD. Bijenpollen worden gemaakt uit stuifmeel dat het mannelijk deel van de bloem vormt. Werkbijen verzamelen het stuifmeel en voegen er enzymen en nectar aan toe. Het woord “ pollen” is Engels voor stuifmeel. Bijenpollen zijn donkergele korreltjes en worden ook wel het bijenbrood genoemd. De werkbijen zijn vrouwelijk, het stuifmeel is mannelijk. De mannelijke zaden die in de lucht zweven moeten de planten bevruchten. Hierdoor komen mannetjes en vrouwtjes samen in de bijenpollen. Voor één theelepeltje bijenpollen moet een werkbij een maand lang circa acht uur per dag werken . In een eetlepel bijenpollen zitten maar liefst circa 2,5 miljard korrels.stuifmeel. Het lijkt erop, dat dit goedje niet in laboratoriums zijn te synthetiseren. Als nagemaakt stuifmeel aan bijen wordt gegeven, gaan deze direct dood. Als je in de zomer eens aandachtig naar de bijen gaat kijken, dan kun je de bijenpollen aan de buitenkant van hun pootjes zien zitten. De pollen worden vrijwel altijd verzameld door een speciaal gereedschap aan de ingang van de korf te plaatsen. Zo worden de pollen als ware van de achterpootjes van de bijen gezeefd.

ZEER GEZOND

Bijenpollen bevatten een zeer grote variëteit aam vitaminen en mineralen, enzymen ( meer dan 30 !) en aminozuren, co-enzymes, lecithine,sporenelementen en hormonen. Het blinkt uit in B-vitamines en antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen celschade. Alhoewel de samenstelling per soort varieert, bestaan bijenpollen voor zo’n 55% uit koolhydraten, 35% uit eiwitten, 3% vitaminen en mineralen, 2% vetzuren en 5% uit andere voedingsstoffen, waaronder een klein beetje zwavel. Dit laatste is goed voor de huid. Verder zit er een biodiversiteit aan bacteriën in die zeer gunstig zijn voor de darmen. Je zou bijenpollen kunnen beschouwen als een natuurlijk probiotica. Een heel compleet voedingsmiddel.
 IMG_2227

MEDICINALE WERKING

Met name in de wereld van natuurtherapeuten en artsen worden bijenpollen al jaren ingezet bij onder meer huidklachten en hooikoorts. Daarnaast wordt geacht dat bijenpollen de weerstand enorm kunnen verhogen en versterken, werkt het tegen reumatische aandoeningen, en blijkt uit diverse onderzoeken dat de pollen een vergrote prostaat tegen kunnen gaan. Verder werken ze medicinaal tegen osteoporose , werken ze als antioxidant, werken ze ontstekingsremmend en kunnen ze het verouderingsproces vertragen.

HOOIKOORTS

Meest bekend staan bijenpollen om hun mogelijk verlichtende werking bij hooikoorts-klachten. Tussen Februari en September zweven de pollen in de lucht waardoor sommige mensen een allergische reactie kunnen krijgen. Meest gehoorde klachten zijn een verstopte neus, tranende en jeukende ogen, niesen en hoesten. Zeker met mooi zomers weer kunnen de klachten verergeren. Bijenpollen kunnen helpen, omdat het lichaam een kleine dosis van de allergenen binnen krijgt wat het immuunsysteem tot rust brengt. Daardoor kan het lichaam antistoffen vormen en kalmerend werken bij hooikoorts.
 IMG_2228

VOORZICHTIGHEID GEBODEN, NIET GESCHIKT VOOR IEDEREEN!

Voordat je meteen naar de winkel wilt rennen om bijenpollen in te kopen, lees eerst het volgende even aandachtig. Zoals je hebt kunnen lezen, zijn bijenpollen dus een gezonde en mooie aanvulling aan je voeding. Het is echter geen VERVANGING. Blijf daarom wel zo gezond mogelijk ( voldoende, gevarieerd, regelmatig) eten en drinken. Neem bijenpollen ook niet doorlopend. Preventief gebruiken wordt afgeraden. Er zitten erg veel aminozuren in bijenpollen. Als we teveel aminozuren eten, kunnen we een allergie ontwikkelen. In bijenpollen zitten ook bacteriën. Ze worden daarom afgeraden voor zwangere vrouwen, en/of vrouwen die borstvoeding geven.
Gebruik je medicijnen, wees dan ook voorzichtig. Pollen kunnen namelijk bloedverdunnend werken. Slik je medicijnen, overleg dan altijd vooraf met je behandelend iets.

WAAR KOOP IK ZE?  HOE GEBRUIK IK ZE?

Bijenpollen zijn verkrijgbaar in potten. De korrels zijn vacuüm afgesloten, en dien na openen zo snel mogelijk te worden geconsumeerd. Let goed op WAAR je het koopt. Er zijn veel vage merken op de markt die bijenpollen van een zeer slechte kwaliteit verkopen. Merken als Royal Green, Puur Fit en Mattisson zijn zeer goede, betrouwbare merken. Deze fabrikanten staat 100% garant voor hun producten en de kwaliteit ervan. Beide fabrikanten leveren tevens 100% gecertificeerd biologische bijenpollen. Het beste kun je ze bij een streekimker kopen. Als je kwalitatief goede bijenpollen gekocht hebt, bestaat het uit zachte en geurige korreltjes die niet gepasteuriseerd zijn, of op één of andere manier verhit om het langer houdbaar te maken. Verhitting vernietigd een groot deel van de helende kwaliteiten van bijenpollen. De korrels kunnen heel erg variëren in kleur en smaak. Dit is natuurlijk afhankelijk van welke bloem of bloemen het stuifmeel afkomstig is. Soms heeft het stuifmeel een licht zoetige en nootachtige smaak, soms is de smaak heel erg bitter. Probeer maar eens bijenpollen van verschillende herkomst te proeven. Je zult verbaast staan over de rijkdom en de verschillen in smaak. Feitelijk gezien kunnen bijenpollen niet synthetisch worden nagemaakt, maar slechtere kwaliteit is net zo schadelijk. Verzeker jezelf van een betrouwbaar merk.  Bijvoorbeeld puur & Fit , KLIK HIER  
IMG_2226
Je kunt de pollen overal door verwerken. Door smoothies, salades, drank, en koude gerechten. Verhit ze niet. Dit vernietigt alle enzymen, net zoals je rauwe honing zou vernietigen als je een lepel door je thee roert.
Je kunt de korrels zo eten, of vermengen met ieder gewenst voedsel. De korrels in pure vorm eten, dus niet vermengd is het beste. Gebruik het verstandig:
Voor volwassenen: 1-2 theelepels per dag
Voor kinderen: een halve theelepel per dag.
Dit is richtlijnig, je kunt je dosis aanpassen op je behoeften, maar overdrijf niet Kauw op de korreltjes en slik ze door. Maak er ook eens een heerlijke drank mee:
IMG_2230
Doe 200 ml havermelk, amandelmelk of andere plantaardige melk samen met een theelepel bijenpollen in de blender en vermaal. Drink de drank liefst koud op.

Meer lezen over de bijen? KLIK HIER 

 

12 Reacties op “Alles over….bijenpollen!

  1. Er zit veel landbouwgif in honing, wat bij onontkoombaar is tegenwoordig. Dan zit het waarschijnlijk ook jammer genoeg in de pollen.

  2. Hallo, zijn bijenpollen van 4 jaar oud nog bruikbaar? Al die tijd in t donker bewaard, afgesloten in glazen potje. Ze zien en ruiken nog hetzelfde. Alvast bedankt voor t antwoord. Groetjes van Maria

  3. Dag Monique, er is iets wat ik mis in jouw mooie overzicht over bijenpollen, het is niet algemeen bekend, maar bijenpollen kunnen een anafylactische shock veroorzaken. In Oostbloklanden en in Duitsland is dat algemeen bekend, hier in Nederland is het zelfs bij artsen vrij onbekend. Het staat zelfs niet (vrijwel nooit) op het produkt als je het koopt, terwijl dit wettelijk wel verplicht is. De anafylactische shock is mij overkomen, en het was kantje boord. In het ziekenhuis hebben ze ter plekke een nieuwe test gemaakt om mij op bijenpollen te testen. Ik denk dat dit wel een waardevolle toevoeging is aan jouw info.

  4. Beste,
    Mijn zoon neemt sinds februari bijenpollen.nu is mijn vraag mag hij het corona vaccin hebben .
    Mvg
    Bezorgde mama

    • beste bezorgde mama…
      mijns inziens past een vaccin niet bij gezond leven..
      ga door met je bijenpollen en laat je niet verleiden door al die onnatuurlijke middelen

  5. Wat ik mij afvraag is,dit is waarschijnlijk allemaal weer heel goed voor de mens maar hoe goed is het voor de bijen?Het gaat al slecht met de bijen. Wanneer we ook nog de pollen van hun voetjes af gaan oogsten waar ze,zoals er staat best lang voor moeten werken, hoe goed is dat voor de bijen ?Die moeten harder werken om aan de pollen te komen.
    Aangezien jij je hebt verdiept in dit onderwerp hoop ik dat jij hier een serieus antwoord op hebt want ik kan het niet vinden.
    Met vriendelijke groet,
    Nancy

    • Dag Nancy,

      Voor zover ik weet als hobby imker gaat het zelf zeer goed met de bijen die u bedoelt.
      Namelijk de honing bij.
      Dit omdat wij met veel zorg bijen houden en ze indien nodig kunnen behandelen tegen exotische ziekten.
      De oogst van pollen wordt enkel gedaan bij zeer sterke kolonies die genoeg voorraad hebben opgeslagen, bij een overvloedig aanbod in de natuur (bij sterke vloei) en dan nog voor maximum 48u welke de bijen kunnen overbruggen met huh voorraad.

      Echter gaat het wel zeer slecht met de ongeveer 330 soorten solitaire bijen en 20 soorten hommels net zoals zowat alle insecten.

      Deels door de monocultuur gewassen in onze landbouw als het gebruik van pesticiden en vooral het verdwijnen van de diverse natuur.

      Hopelijk heb ik u bezorgdheid ivm de oogst van pollen kunnen wegnemen en kunnen vervangen door een naar mijn inziens belangrijkere bezorgdheid van het verlies van onze biodiversiteit:s

      Mvg. Joren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *