Zelf je douchegel maken!

Nu dat ik de smaak te pakken heb gekregen, ben ik volop op avontuur gegaan met het ontwikkelen van verzorgingsproducten. Tot nu toe bevalt dit mij supergoed. Alles wat ik heb gemaakt tot nu toe, daar is mijn verwende, gevoelige en nogal droge huid erg blij mee. En smaakt het naar meer. Voor onder de douche ( ik heb geen bad) gebruik ik eigenlijk van alles. Wel uiteraard zo meukvrij mogelijk, en vooral dierproefvrij. Dat blijft voor mij toch wel een klein beetje het meest belangrijke. Ik laat hierop al jaren mijn keuzes vallen. Ik gebruik al jaren geen goedkopere of andere bekende merken waarvan vrijwel altijd zeker is dat deze zijn getest op dieren. Ik vind het een gruwelijk idee als ik een crème op mijn lijf smeer waarvoor een dier heeft moeten lijden, dat trek ik gewoonweg niet. Dat weegt bij mij stukken zwaarder dan de ingrediënten, al klinkt dit gek uit mijn meukvrije mond. Ik koop vrij vaak bij LUSH . Maar dat vind ik ook vreselijk duur. Ik ben daarom lekker eens op avontuur gegaan om zelf vloeibare zeep/douchegel te maken. En nu dat ik weet dat dit een eenvoudig kunstje blijkt, is dit een blijvertje! Scheelt mij opnieuw weer veel pingels! 

SAM_1731

Je maakt het per liter. Dit geeft je zeker drie volle flessen. Tel uit je winst! Je bent al klaar met vier á vijf ingrediënten. Dit kun je lekker zelf bepalen. Net zoals je ook de “ smaakjes” kunt bepalen. Ik heb voor dit basisrecept de geur lavendel gebruikt, maar ook hierin kun je eindeloos variëren en mixen. Je hebt voor het recept wel een voorwerk-tijd van 24 uur nodig. De zeep moet 24 rusten. Maar verder is het allemaal kinderlijk eenvoudig en zeer snel gemaakt! Ook hier adviseer ik je met klem, om schone materialen te gebruiken die je niet voor andere doeleinden gebruikt. Dit komt de hygiëne niet ten goede. Kies voor goede ingrediënten. Koop zoveel mogelijk biologisch in. Dit kost in regel wat meer, maar als je bijvoorbeeld een gewoon stukje zeep gebruikt in dit specifieke recept, dan breng je water-naar-de-zee, omdat daarin ook erg veel meuk zit. Kies dus voor een natuurlijk stukje zeep, die je in biowinkels koopt. Hetzelfde verhaal met andere ingrediënten. Je kunt bijvoorbeeld erg goedkope glycerine kopen ( nog geen 2 euro per flesje) maar dit gaat meestal om een mengsel. Pure glycerine kost altijd iets meer. 

WAT HEB JE NODIG?

 • 25 gram biologische, natuurlijke zeep ( ik heb lavendelzeep gekozen voor dit basistecept, maar je kunt bv ook olijfzeep kiezen)
 • pure etherische olie ( lavendel in dit geval, maar kan dus ook andere )
 • een eetlepel joboba olie ( Tisserand erg goed merk!!!!!)
 • een eetlepel druivenpit olie ( ook van Tisserand, ik ben er erg enthousiast over)
 • een theelepel glycerine
 • een liter water

SAM_1735

Zo maak je het:

Snij het stukje zeep in stukjes. Je kunt het ook raspen, maar in stukjes hakken met een scherp mes gaat sneller.

SAM_1719

Doe het water met de zeep in een pan en zet op middelgoog vuur. Roer steeds even door, tot alle zeep volledig is weg gesmolten. Laat de massa in de pan 24 uur staan op een koele plaats. De massa zal dan licht terug gaan stollen.

SAM_1733

Roer de volgende dag de massa kort weer even door en laat vijf-acht druppels etherische olie erin oplossen. Voeg daarna één voor één de andere ingrediënten erdoor Klaar is je vloeibare zeep! De massa blijft aardig vloeibaar, maar schuimt nog lekker. Ik adviseer je om de zeep te bewaren in steriel schoongemaakte glazen flessen. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit optimaal blijft. Bewaar je voorraad bijvoorbeeld in een koele kelder, en niet langer dan een maand. Zo hou je de beste kwaliteit!

SAM_1732

Je kunt eindeloos variëren met de geuren. Je kunt diverse etherische oliën mengen en toevoegen of andere geuren toepassen. Je kunt de zeep gebruiken als:

 • handzeep
 • douche en badgel
 • voor een voetbad
 • voor een hand badje

Maak eens een heerlijke voetscrub met deze vloeibare zeep in de hoofdrol! Maak een voetenbad en voeg een aantal scheutjes vloeibare zeep en een eetlepel keltisch zeezout toe, even roeren en hup…relaxt met de pootjes in het badje zitten voor 10-15 minuten! Scrub met je handen of washand over de voeten en zolen.. Smeer ze daarna lekker in met bijvoorbeeld deze heerlijke créme! 

Ik wens je erg veel plezier en ik ben erg benieuwd naar jullie resultaten! Laat ze hieronder achter!

 

 

 

21 Reacties op “Zelf je douchegel maken!

 1. Het ziet er inderdaad heel eenvoudig uit.
  Wat ik me afvraag. Welk voordeel zie je met gewoon een brok zeep gebruiken?
  Groetjes

  • de vloeibare zeep werkt uiteraard prettiger, minder geknoei, hygiënischer en dankzij de toegevoegde oliën beter voor de huid 😉 Succes!

 2. Hoi Monique,

  Waarom moet je de zeep hakken en daarna smelten? Je kunt hem toch ook grof hakken of in zijn geheel smelten?

 3. Beste Monique, wanneer ik je recept volg dan wordt de douchegel heel zacht, maar slijmerig. Heb jij dat ook? Als dat niet het geval is zou je me dan misschien eem tip willen geven over hoe ik het minder slijmerig kan maken? Alvast super bedankt!!

  • Ik heb dat ook, net snot, ik krijg mijn haar dan ook met moeite ingezeept en het glibbert van mijn lijf. Wat het ik reveal of te wel in gebruikt?

 4. Goed gelukt!
  Maar wel erg waterig.
  Als iemand nog een tip heeft om t meer crème te krijgen?

 5. Ik heb ook dat het heel vloeibaar blijft, terwijl het wasmiddel wat ik eerder maakte wel meer stroperig was, mocht iemand nog tips hebben…

 6. Wat mij tegenhoud om net zeep te wassen is de stoefheid. ( Tja vroeghe wist je niet beter, maar we ijn verwend. Is dit minder met dit recept.
  Ik heb wel zelf wasmiddel en handzeep gemaakt. Mijn handen worden er iets ruw van. Nu moezt ik baking soda gebruiken.miss moet ik dat er eens uit laten. Was wel een recept van het net.
  Van de week vond ik een fles wasmiddel en dacht tja die moet toch op. Wat een verschrikkelijke stank de parfum als je al een paar maanden met zelf gemaakte wasmiddel was. Ik doe wel de witte was met poeder.
  Slijmerig heb ik ook , maar io blijf schudden voor gebruik. En voor de dieren en plastic berg neem ik dat graag op de koop toe.

 7. is de maximum houdbaarheid echt maar 1 maand? Ik krijg nooit een liter opgebruikt in een maand, waarschijnlijk omdat we maar met 2 zijn en niet maniakaal 2 keer per dag douchen. Daarbij logeert de dochter ook vaak bij haar vriend waar ze dan ook doucht. Het zou dan ook zonde zijn als ik de helft weer moet weggooien.

  • Is het een idee om gedemineraliseerd water te gebruiken? Dan blijft het langer houdbaar. Overigens lees ik wat tegengestelde berichten over dit water. Naturel heroes verkoopt het als ingredient voor verzorgingsproducten, terwijl Rio (schoonmaakproducten) aangeeft dat het niet met de huid in contact mag komen.

 8. Ik lees verschillende recepten. Jij gebruikt 25 gram zeep terwijl ik ook 100 gram lees . Is 25 echt genoeg ?

 9. Beste Monique,

  Waarom een vast stuk zeep kopen als je de vloeibare zeep ook helemaal zelf kunt maken? Nog leuk ook.
  Genoeg recepten op internet te vinden.

  Groetjes,
  Bianca

 10. Beste Monique,

  Dank je wel voor het recept. Het is goed gelukt en mijn over het algemeen kritische huisgenoten maken er ook gebruik van (tot nog toe).

  Paar opmerkingen op de andere vragen. Ik heb het eerste mengsel in de koelkast bewaard. Daarna met de handmixer er flink op los gegaan en de rest van de ingredienten toegevoegd. Dat werkt prima.

  Tot slot, ik heb negen druppels lavendel olie gebruikt, maar volgende keer doe ik er 12.

  Succes!

  Groet, Matthijs

 11. ik heb enorm veel lavendel staan en wil dit gebruiken ipv de olie,ik denk de lavendel bloemen heel fijn te hakken en dit te mengen met de zeep ?

  • Hoi
   Dat zou ik dan niet doen, want ik had dat in een voetenscrub en dat wordt echt ranzig. Gewoon lavendelolie via Young Living. Top #kwaliteit krijg je geen spijt van! Groetjes!

 12. Ik heb douche gel gemaakt maar ik vind het nis. Het schuimt voor geen meter. en dat vind ik niet prettig. In je recept staat dat het schuimt maar niet dus. Hoe los ik dit op.

 13. Hoi Monique ik zou graag badschuim maken met echte Dennen geur is daar een recept voor? Groetjes IdaLens

 14. Hallo monique
  Wat een leuk en makkelijk recept. Mijn douchegel is veel steviger geworden dan ik had verwacht. Moest hem echt met de garde mixen. Helaas schuimt hij helemaal niet. Toevallig nog een tip om iets toe te voegen voor meer schuim? Groetjes Daniëlle

 15. Hoi Monique, ik ben zelf bezig met het maken van douche gel, alleen zou ik deze graag wat meer laten schuimen aangezien dat nu nauwelijks gebeurd. Heb jij daar tips voor, of weet jij welk product daar voor zorgt? Groetjes Tom

  • Dag Tom, natuurlijke douchegels schuimen ook niet veel. Dat schuimen doet ook helemaal niet zoveel qua wassen / reiniging. Dus is het ook niet nodig.

 16. Hoe krijg ik de douchegel wat dikker? Als ik de in water opgeloste zeep lang laat staan blijft het heel waterig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *