Review Peynenburg ZERO

Na mijn blog over de suiker-koek van Peynenburg ( ontbijtkoek) kreeg ik veel vraagstelling over de nieuwe koeken, die Pennenburg onlangs lanceerde: ZERO.
De koeken zijn vrij van suikers, en zijn gezoet met xylitol. Ik ben er meteen in gedoken. Een review.

WAT IS XYLITOL?

Eerst even een korte uitleg van de gebruikte zoetstof. Xylitol is een suiker-alcohol ( polyol ) die erg veel wordt gebruikt ter vervanging voor suiker. We komen het vooral tegen in suikervrije kauwgum, en snoepgoed. Dit vooral omdat xylitol bij consumptie nauwelijks tot niet wordt omgezet in een zuur, wat het veel minder schadelijk maakt voor het gebit dan gewone suiker of andere zoetstoffen als sorbitol.
Xylitol is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in de vezels van veel soorten groente en fruit, bijvoorbeeld frambozen, aardbeien, bloemkool en berkenbomen. Aan deze laatste heeft xylitol zijn naam te danken. De Finse naam Xylitol betekent vrij vertaald berken-suiker. Tegenwoordig wordt xylitol gewonnen uit de resten van maïskolven. De zoetkracht is vergelijkbaar met die van gewone suiker, maar het levert 40% minder calorieën.
In Europa is xylitol toegelaten als voedingsadditief onder E nummer 967. Het wordt vanwege de tandvriendelijke eigenschappen ook aanbevolen door het FDA ( Food and Drug Administration) als middel tegen tandbederf.
Omdat xylitol langzamer in het bloed wordt opgenomen dan gewone suiker, wordt het tevens veel gebruikt om producten bestemd voor diabetici te zoeten.
Xylitol bestaat uit een behoorlijk groot molecuul dat erg veel water kan binden. Het wordt in de dunne darm onvolledig en traag geresorbeerd. Uit onderzoek blijkt dat een mens het gebruik van 200 gram xylitol per dag gedurende langere tijd probleemloos kan volhouden. Echter, bij langdurig gebruik kan de resorptie verhoogd oplopen. Meer dan een halve gram xylitol per kilo lichaamsgewicht per dag kan laxerend werken. Na gewenning kan dit effect enigszins afnemen of deels verdwijnen. In de dikke darm wordt het restant ( circa 2/3) door de darmflora afgebroken tot gassen ( koolstofdioxide, waterstoffen) . Dit geeft winderigheid en diaree. Er wordt geadviseerd, om kinderen onder de drie jaar geen xylitol te geven, ook moeten volwassenen de overgang van gewone suiker naar xylitol zeer bedachtzaam en langzaam maken.
Xylitol is een vijf-koolstofatomen-suiker wat betekent dat het anti-microbaal ( wat groei van bacteriën voorkomt) werkt.
Xylitol wordt industrieel gewonnen uit resten van maïskolven, dit is de meest goedkope winning als grondstof. Xylitol wordt ook “ biologisch” verkocht, deze xylitol wordt meestal gemaakt van berken en/of beukenhout wat afkomstig is uit Scandinavië. Deze winning wordt een stuk complexer gewonnen via het houtsuiker ( xylose) Fijn gesneden hout wordt vermengd met water, vervolgens wordt de houtmassa gezuiverd en gefilterd totdat andere stoffen volledig van de xylitol zijn gescheiden.
Vroeger werd xylitol alleen maar van berk gemaakt, dit was een zeer dure methode. De Chinezen wilden een product wat stukken goedkoper was, en kwamen op de xylitol gemaakt uit maïs.
Het xylitol wat industrieel ( en naar alle waarschijnlijkheid ook in dit product) wordt gebruikt is afkomstig van genetisch gemanipuleerde maïs. Wil je xylitol wat werkelijk wat goeds doet voor je gezondheid, en waar alle bovenstaande gezonde eigenschappen over gaan, kies dan de weg naar de bio/of gezondheidswinkel, waar je alleen biologische xylitol kunt kopen gemaakt uit berk. Deze xylitol is ook niet bewerkt, en bevat geen andere toevoegingen. Lees de verpakkingen goed en zorgvuldig, ook bij de biowinkel. Zorg ervoor dat je verzekerd bent van een biologische variant wat is gemaakt van berkenhout/schors. Xylitol heeft een zeer lage GI: 7.

Hou xylitol overigens ver bij je hond ( en) vandaan: het is zeer giftig voor onze viervoetige vrienden. Zelfs een kleine hoeveelheid kan al fataal zijn, pas daar dus goed voor op.

 

XYLITOL IN KOEK

Het is niet zo verwonderlijk te noemen, dat Peynenburg heeft gekozen voor xylitol als zoetstof in zijn nieuwe koeken. Ze lanceren dit als vreselijk uniek en bijzonder, maar er bestaan al jarenlang ( ontbijt) koeken gezoet met xylitol. Deze kunnen we vinden in het diabetici-schap. Ik werkte in mijn studie-periode in een brood/banketbakkeij, waar toen ( jaren tachtig/negentig) ook al werd gewerkt met xylitol om producten te maken bestemd voor diabetici. Uniek is het dus absoluut niet. Wat vinden we zoal in deze ZERO koek?

 

ROGGEBLOEM 39% Hetzelfde verhaal als in mijn vorige blog over de peynenburg koek. Er wordt hoog van de daken getoeterd dat er wordt gewerkt met zorgvuldig geselecteerde rogge, maar hoe zorgvuldig zij dat ook beweren te doen, wat er overblijft voor gebruik is BLOEM. Waar niets meer aan echte voedingswaarde overblijft, maar waar vooral de gluten worden gebruikt om het product vastigheid en elasticiteit te geven. Het klets-verhaal om de rogge in de koek als gezond en verantwoord te maken is pure misleiding. De roggebloem in de koeken hebben geen of nauwelijks nog enige voedingswaarde. Bovendien gaat het in deze koek maar om een luttele 39%, wat betekent dat de koek voor 61% bestaat uit andere additieven.

VOEDINGSVEZEL OLIGOFRUCTOSE Oligofructose wordt bijvoorbeeld erg veel gebruikt in vetarme en “ light” producten vanwege de vrij dikke structuur. Oligofructose is een voedingsvezel wat onverteerbaar is in de dunne darm, en komen intregaal terecht in de dikke darm waar ze een voedingsvezel-effect hebben . waardoor het weinig calorieën levert. Het stimuleert de bifida-bacteriën in de darmen en heeft als voordeel dat de bloedsuikerspiegel niet snel stijgt. Oligofructose wordt nogal eens in één adem genoemd met inuline. Echter bevatten beiden verschillende ketenlengtes wat maakt, dat ze over verschillende technologische eigenschappen beschikken. Inuline heeft vooral een vervangende en stabiliserende functie, oligofructose ( wat de naam al een beetje verklapt) heeft vergelijkende eigenschappen als suiker.

ZOETSTOF XYLITOL Zie hierboven,

WATER Bestaat deze koek voor een groot deel uit, dankzij de vele aanwezige vezels nodig om de massa een stevige structuur te geven.

STABILISATOR GLYCEROL Glycerol wordt doorgaans bereid door hydrolyse ( splitsing van een chemische verbinding onder opname van water) van plantaardig of dierlijk vet/olie. Het is een vloeistof met een hoge viscositeit. Het smaakt zoet. Glycerol wordt in de voedingsindustrie gebruikt als oplosmiddel of zoetmaker. Het heeft E nummer 422.
PLANTAARDIGE OLIEN ( PALM, RAAP) Een zelfde verhaal als eerder beschreven in mijn blog.
RIJSMIDDEL ( NATRIUMCARBONAAT, ZUURNATRIUMPYROFOSFAAT) Hetzelfde goedje als standaard in alle peynenburg koek wordt gebruikt, zie eerdere blog.

TARWEBLOEM Dit behoeft geen verdere commentaar.

SPECERIJEN Welke zijn niet bekend, waarschijnlijk een standaard industrieel veel gebruikt mengsel.

AROMA Aha….dus daar schuilt toch wat suiker! Aroma kan van alles zijn: van HCFS tot keiharde suiker. Een fabrikant is niet verplicht zijn aroma te vermelden, en heeft zo dus alle vrijheid om toe te voegen wat hij wenst. Aroma wordt meest gebruikt als alias-naam voor suikers, in welke vorm ook.

Als we kijken naar de voedingswaarde, zien we inderdaad dankzij de xylitol als zoeter een opmerkelijk groot verschil in suikers: per plakje van 30 gram krijg je maar 0,6 gram suikers binnen. Per 100 gram koek tik je 2 gram weg. In dat opzicht is het een hele verbetering. Het reduceert suikers enorm. Echter betekent dit niet dat we volop kunnen snoepen van deze koek. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, kan een overmatig gebruik van xylitol diaree en winderigheid/ rommelende darmen veroorzaken. Ook moet je wat voorzichtig zijn met kinderen onder drie jaar.

RESUMEREND:

Geen onaardig product. Ik vind het een hele verbetering. Nadeel vind ik de prijs: voor 275 gram betaal je gemiddeld 1,60 en voor 475 gram 2,29.
Ik vind dit product een mooie gulden middenweg. Wil je echt ontbijtkoek, dan is dit een prima keuze! Al zou ik het persoonlijk niet kopen, vanwege de vele bewerkte ingrediënten. Maar ieder het zijne 😉

 

IS HET LEKKER?

Dan rest de hamvraag nog: is het smakelijk? Ik vond persoonlijk de smaak wat vlak, en proefde vooral erg veel kruiden. Ik zal er niet warm voor lopen, om het zo te formuleren. Maar smaak is iets heel persoonlijks. Het is niet ” my cup of tea”. En al helemaal niet omdat er vrij veel meuk in is gestopt ( tarwebloem, roggebloem, aroma)

 

21 Reacties op “Review Peynenburg ZERO

  1. Dank weer voor je duidelijke revieuw. Ik heb niet altijd tijd om zelf dingen te maken, maar heb nu weer een alternatief om de kids zo af en toe iets anders dan fruit en rauwkost mee te geven.

  2. Dank je Monique voor je revieuw. Ik ben wat minder streng wat betreft het geheel meukvrij zijn van producten dus ik ben erg blij met deze koek. Lekker voor bij de thee met een laagje boter op die manier houd ik mijn dieet een stuk langer vol.

  3. Ik vind m zelfs zoeter dan de gebruikelijke, of zou dat komen omdat ik geen “gewone” suikers meer gebruik? Ik vond m’n eigengemaakte (mis)baksel ook prima alleen jammer dat ie zo klef was, iemand een oplossing ? Korst was gerezen alleen de rest niet ????

  4. werd gratis uitgedeeld bij de AH en omdat ik honger had, at ik er drie plakjes van. Dat is voor mij niet zo veel omdat ik veel sport, maar mijn darmen gingen die avond we erg tekeer. Geef mij maar suiker. Wat een luchtbellen!

  5. Ik eet 1 plakje per dag sinds 3 dagen. Mn darmen lijken wel explosief! Enorm gerommel, krampen, stinkende winden en plakkerige ontlasting! Ik vroeg me al af waardoor het kwam en had het vermoeden dat het door zero ontbijtkoek werd veroorzaakt. Enorm bedankt Monique! Ik doe er afstand van????

  6. Als je een darm-reactie hebt op xilitol kun je een paar dagen een beetje norit innemen. Als je bijvoorbeeld je tandenborstel in een beetje norit-poeder (uit een opengebroken norit-capsule) dept, kun je zo’n beetje dys doorslikken.. geen punt voor een weekje bijvoorbeeld.. dan wen je aan de xilitol, én mogelijk minder winderige ervaringen. Bij mij hielp het.
    Ik hoop dat dit iemand helpt.

    Goede blog overigens.

    Ron.

    (Twitter – @knightofrespect)

    • Naar aanleiding van het eten van 5 van deze ontbijtkoeken binnen een uur deze reactie.

      Mijn God wat een bende. Ik ben de halve dag al aan de schijterij. Als ik dit had geweten had ik dit nooit gegeten. Mijn darmen rommelen de hele tijd, ik schaam me dood. Mijn vriendin kan er niet van slapen en is bang dat ik in bed poep (onlangs heb ik in bed geplast).

      Pas op met dit product. Een keer wat diarree is prima, maar dit is letterlijk een schijtproduct

      • Tjeeezzsss! Ik ga helemaal STUK ba t lezen van deze reactie😅🤣🤣🤣🤣 ohohoh, het is dat het verrekt lastig moet zijn, maar wat een verhaal! Manohman🤣🤣🤣🤣
        Overigens: hier hetzelfde! Wat een bagger.

  7. Geen toegevoegde suikers, echter wel 55 gr koolhydraten per 100 gr.
    Dus uiteindelijk gewoon 55gr suiker per 100gr.
    Die 0 % is dus erg misleidend

  8. Dit is vreselijk spul. Ik heb heel erg last van darmgas. Er staat zoveel spanning op mijn buik door deze ontbijtkoek, het doet gewoon pijn. Na ‘s avonds aan een stuk door winderig te zijn geweest was de druk en pijn weer voorbij. Ik raad deze ontbijtkoek dan ook echt af! Liever maar iets met suiker de volgende keer.

  9. Ik heb ook een paar plakken van die zero ontbijtkoek gegeten. Eerst dacht ik dat het aan m’n granola lag, maar later ging ik nadenken over wat ik nog meer had gegeten. Dat was dus die zero ontbijtkoek

  10. Aha!!!! Dus daarom. Ik heb een hele fanfare in mijn darmen en laat steeds winden. Gaat gelijk de prullenbak in na twee plakjes.

  11. Nooit last van winderigheid, maar na het eten van 2 plakjes van deze ontbijtkoek is het na een paar uur complete onrust in mijn buik! Niet normaal.
    In de vuilnisbak ermee!

  12. Las wel dat ze natuurlijke xylitol gebruiken, dus met de volkoren variant lijkt t mij een goed product? (Als je geen last hebt van de winderigheid)
    Nu nog biologisch 🙂

  13. Anderhalve week terug heb ik 2 pakken Peijnenburg koek gekocht ( zero… en voorgesneden ) mijn dochtertje van 11 en ik hebben een paar plakken gegeten. Later een gewone warme maaltijd, s,avonds ligt mijn dochtertje op de bank te creperen van de buikpijn en ik zit op de bank ook met hevige buikpijn en ontzettende winderigheid. We zijn tot de conclusie gekomen dat het door de koek komt. Na drie dagen bij wijze van experiment 3 plakken koek gehad, en s,avonds 2 biertjes. Je mag raden wat er gebeurde die avond? juist ja enorme winderigheid. Vandaag was ik druk in de weer geweest buiten en had trek, er lagen nog een paar plakken Peijnenburg koek en zonder er bij na te denken had ik ze al op. Nu ik dit schrijf heb ik wederom last van winderigheid. Voor mijn part komt hier nooit geen Peijnenburg meer binnen de deuren en als ik zo op internet lees ben ik niet de enige die hierover klaagt. Mijn dochtertje is er ook klaar mee met Peijnenburg koek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *