Wat zit er in een frikandel??????

In mijn jeugdjaren at ik nog wel eens een frikadel. Of twee 😉 Mijn moeder bakte deze altijd in de friteuse. Het was een keer per maand bij ons patatdag. En daarbij werden ook frikadellen en kroketten gereserveerd.. Wij ( ik en mijn broers) vonden dat altijd een feest. Even geen spruitjes of bloemkool, maar een feestmaal ! Mijn moeder sneed zelf de patatten, de frikadellen en kroketten haalde ze in de supermarkt. Zo rond mijn zestiende begon ik het eten van vlees tegen te staan. En toen ik hoorde dat frikadellen gemaakt worden van slachtafval, heb ik nooit meer een frikadel gegeten. Nu maak ik ze gewoon lekker zelf 😉 Vegetarisch.  Lees verder

Zelf heerlijke kokosmelk maken!

Zelf kokosmelk maken kun je op erg veel manieren. In een eerder artikel heb ik een recept vrij gegeven hoe je dit bijvoorbeeld met kokosrasp maakt.  Er wordt ook erg veel gewerkt met blikken kokosmelk. Het nadeel van melk maken van kant en klare kokosmelk, is dat het vrij veel verzadigd vet bevat. Ik bedacht daarom een melk, wat erg weinig verzadigd vet bevat, maar wel enorm veel vezels! En bovendien zeer arm blijft aan suikers. Een ideale drank voor snikhete zomers bijvoorbeeld, of ter vervanging van koemelk, het bevat ook vrij veel eiwitten. Toch adviseer ik met alle melkvervangende recepten goed op de waarden te letten. Zorg er in elk geval voor dat je niets tekort komt.

SAM_1076

Je kunt ook melk maken van kokosmeel. Dit is een heel erg goedkope manier, want zelfs goede biologische kokosmeel hoeft niet veel te kosten en je hebt per liter melk maken erg weinig nodig. Het is maar net hoeveel kokossmaak jij je melk wilt geven. Mara als je een liter melk wilt maken, is 20-25 gram kokosmeel meer dan voldoende! Je kunt het aanzoeten met zuivere stevia druppels, en dan liefst de kokossmaak. Deze zuivere druppels kun je bestellen via www.greensweet-stevia.nl Zij werken met pure, biologische extracten in plaats van natuurlijke aroma’s. Dit versterkt de kokossmaak en geeft een licht zoete smaak aan de melk. Uiteraard hoeft dit niet, het is maar wat je lekker vind.

SAM_9757

Ik raad je aan om een hoge snelheidsblender te gebruiken.  Je kunt uiteraard ook een gewone blender gebruiken.

Dit heb je nodig:

( voor een liter melk)

Extra nodig:

  • een hydrofiele schone doek ( of kaasdoek)
  • een grote kom

SAM_1075

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten voor de melk in de blender en laat dit 5 minuten op hoge snelheid draaien. Drapeer het doek over de kom, en schenk de melk erop. Knijp voorzichtig de melk eruit. Giet de melk over in een schone glazen fles en bewaar in de koelkast,

SAM_1073

Een liter melk bevat gemiddeld:

  • 85 kcal
  • 5 gram verzadigde vetzuren
  • 5 gram suiker
  • 12 gram voedingsvezels
  • 5 gram eiwitten

Daar kun je nog eens lekker melk van drinken!!!!! Zet de melk lekker koud. Dan is hij op zijn lekkerst! Zeker in de zomermaanden een heerlijk exotisch verkoelend drankje! Kinderen smullen ervan!

 

Energie drankjes…hoe naïef zijn we eigenlijk?

Jaren geleden zag ik dit bovenstaande fragment op televisie bij het programma “ de rekenkamer”. Alhoewel ik al veel over deze energiedrankjes heb geschreven, triggerde het mij om opnieuw eens zo’n drankje uit te lichten. Want hoe naïef en onnadenkend en “ een beetje dom” ( om het in Maxima taal te formuleren) volk zijn we eigenlijk? Als het zo klaar als een klontje suiker is dat die drankjes uit water en suiker bestaan?  Lees verder

De grote vis en algenolie test

Niets is zo spraakmakend en tegelijkertijd verwarrend als visolie. We horen er vooral erg veel goeds over en dat we, als we weinig tot geen vis eten, dit maar beter kunnen bijslikken. Ook ik voelde mij vaak vastlopen in de wereld van visolie. Ik ben van het ene potje naar de ander gewandeld, en merkte dat daarin grote verschillen zitten. Al lijkt het op grote schaal niet echt dat er verschillen zijn, toch zijn er ook hier krenten uit de pap te vissen.  Lees verder

Hoe eet ik meer groente?

Ik krijg erg vreemde blikken toegeworpen, als ik vertel dat ik soms wel twee kilo verse groente per dag eet. Gemiddeld ligt mijn groente-inname op zo’n 1500 gram per dag, afhankelijk van welke soorten groente ik kies. Ik eet ongeveer 4/5 verschillende soorten. Iedere dag zit daar wel zoete aardappel bij en pompoen. Ik gooi ook nooit wat weg. Ik eet alles met huid en haar op, enkel als iets niet eetbaar is ( takjes, kontjes, uiteinden) gaat dat weg, maar dat komt zelden voor omdat vrijwel alle groenten in zijn geheel eetbaar zijn. Voor mij is het iedere dag een feestje. Ik vind het ontzettend lekker. Veel mensen vragen mij direct waar ik dat allemaal laat, of hoe ik dat dan doe. Dit kun je hier lezen.  Lees verder