De grote vis en algenolie test

Niets is zo spraakmakend en tegelijkertijd verwarrend als visolie. We horen er vooral erg veel goeds over en dat we, als we weinig tot geen vis eten, dit maar beter kunnen bijslikken. Ook ik voelde mij vaak vastlopen in de wereld van visolie. Ik ben van het ene potje naar de ander gewandeld, en merkte dat daarin grote verschillen zitten. Al lijkt het op grote schaal niet echt dat er verschillen zijn, toch zijn er ook hier krenten uit de pap te vissen. 

Omdat ik zelf benieuwd was, besloot ik vorig jaar om eens in de wereld van visolie te duiken. Ik heb een aantal merken uitgeprobeerd. En deze ieder telkens gemiddeld anderhalve/á twee maanden getest. In mijn beleving kun je dan een eerlijk oordeel geven over de werking en mogelijke bijwerkingen ., Ik ben langer dan een jaar bezig geweest aan dit artikel, hopende dat mijn uitkomsten jou ook een beetje verder kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes! 

WAT IS VISOLIE PRECIES?

Visolie is een voedingssupplement. De werkzame bestanddelen in visolie zijn de essentiële vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren maken deel uit van de bekende Omega-3 vetzurengroep, deze zijn meervoudig onverzadigd.  We gaan even wat dieper in op EPA en DHA.

EPA ( EICOSAPENTAEENZUUR) EN DHA (DOCOSAHEXAEENZUUR) 

EPA is een afkorting van eicosapentaeenzuur. Het betreft een zeer hoogwaardig meervoudig onverzadigd vetzuur uit de omega-3 familie. De scheikundige notatie van EPA is C20:5 n-3. Dit betekent dat EPA 20 koolstofatomen (C) heeft en 5 dubbele koolstofbindingen. N-3 staat voor omega-3. Het EPA-molecuul heeft, net als andere vetzuurmoleculen, twee uiteinden. Het uiteinde met de zuurstofatomen wordt de carboxylgroep genoemd (de ‘zure kant’). De andere kant is het methyleinde, waar het laatste koolstofatoom uit de keten drie waterstofatomen aan zich gebonden heeft. Dit wordt ook wel de omega-kant genoemd.De omega-3 vetzuren familie heeft haar naam gekregen omdat gerekend vanaf de omega-kant van het vetzuurmolecuul het derde koolstofatoom een dubbele binding heeft. Bij omega-6 vetzuurmoleculen is dit het zesde koolstofatoom. De sterke kromming van EPA en de andere omega-3 vetzuren is bepalend voor de chemische eigenschappen. EPA is vloeibaar bij kamertemperaturen, dit in tegenstelling tot de verzadigde vetzuren.

WAT DOET EPA IN ONS LICHAAM?

Strikt genomen is EPA geen essentieel vetzuur. Het menselijk lichaam heeft wel EPA nodig om goed te kunnen functioneren maar is in staat het zelf te produceren. Het lichaam kan, via een aantal tussenstappen, EPA maken uit het wel essentiële Alfa-linoleenzuur( ALA) mMaar deze omzetting verloopt, door hinderlijke stoffen in de voeding (o.a. transvetzuren) of door ziektes of genetische gebreken vaak moeizaam of helemaal niet. EPA is hierdoor een zogenoemd. voorwaardelijk essentieel vetzuur en moet via de voeding worden verkregen EPA is, samen met de andere voorwaardelijk essentiële vetzuren gamma-linoleenzuur, Arachhidonzuur ( AA) en  docosahexaeenzuur ( DHA)) een voorloper van speciale hormoonachtige stoffen die eicosanoïden worden genoemd, ook wel bekend als prostaglandinen. Eicosanoïden zijn belangrijke stofwisselings-regulatoren. 

EPA EN DHA IN VOEDING

EPA is, net als,DHA  relatief lastig via de voeding te verkrijgen. Op een paar uitzonderingen na zitten EPA en DHA alleen in vis en dan vooral in zogenaamde vette vissoorten als haring, makreel, sardine, wilde zalm en ansjovis. Ook in hondshaai, mul, zwaardvis, steur (of kaviaarvis), sprot, wilde forel en sommige tonijn (bluefin en albacore) zijn EPA en DHA in ruime mate aanwezig. De hoeveelheden in deze soorten lopen uiteen van 300 tot 1000 mg per 100 gr. vis. 

DHA is een afkorting van docosahexaeenzuur. Net als EPA is dit een hoogwaardig meervoudig onverzadigd vetzuur uit de omega-3 familie. De scheikundige notatie van DHA is C22:6 n-3. Dit betekent dat DHA 22 koolstofatomen (C) heeft en 6 dubbele koolstofbindingen. N-3 staat voor omega-3. 

WAAROM MOET IK BIJSLIKKEN?

Onder meest ideale ( lees NATUURLIJKE) omstandigheden kan de mens voldoende omega-3 vetzuren uit voeding halen. Bronnen als walnoten, lijnzaad, groene bladgroenten, wild vlees, bevatten het plantaardige Omega-3 vetzuur ALA ( Alfa-linoleenzuur). In theorie is ons lichaam in staat om ALA om te zetten in EPA en DHA. Door tal van factoren door huidige eetgewoonten verloopt deze omzetting zeer moeizaam tot helemaal niet. Tijdens de oertijd was volgens onderzoek een omega 3 en 6 verhouding van 1:1 niet iets ongewoonlijks. Als we naar de huidige cijfers kijken, staat dit nu op 1:40. We krijgen dus maar liefst 40 x zoveel meer omega 6 binnen t.o.v omega 3 dan onze voorouders. In ons huidig voedsel treffen we enorm veel omega 6 aan. Dit zit vooral in bewerkte voedingsmiddelen, waar we iedere dag volop van consumeren. Van industriële vleeswaren tot genetisch gemanipuleerde granen, van pinda’s tot kweekvis, allen zijn ze rijk aan omega 6. Door deze overconsumptie aan omega 6 zijn onze enzymen zodanig overbelast waardoor er geen ruimte meer is om plantaardige omega 3 ( ALA) vetzuren te activeren. Als we veel minder omega 6 binnen zouden krijgen, zou deze activatie beter kunnen verlopen. Helaas lijkt dit bijna onmogelijk, omdat we omega 6 bijna overal tegenkomen in producten. Als we zeker 2 tot 3 x per week vette vissoorten als haring, makreel, wilde zalm, sardines en ansjovis op ons menu zetten, kunnen we voldoende van de dierlijke omega 3 vetzuren ( EPA en DHA) binnenkrijgen. We weten inmiddels, dat vis een zeer schaars onderdeel is geworden van ons Westerse deel en bovendien is regelmatige consumptie van voldoende porties vis niet aan te raden vanwege de vervuiling van zeeën en oceanen. Daarnaast is vis tegenwoordig duur betaald en een luxe product geworden wat niet voor iedereen financieel haalbaar is. Daarnaast kiezen steeds meer mensen ervoor veganistisch of geheel vegetarisch te leven. En willen uiteraard dan geen vis consumeren. 

Visolie capsules kunnen een goede aanvulling zijn, en zeker afgelopen jaren is dit in de media sterk naar buiten gekomen. Visolie werd in zeer korte tijd razend populair. Inmiddels is de markt oververzadigd, en is het een ware kwelling geworden voor de consument om een juiste visolie te kiezen. Visolie capsules bevatten voornamelijk docosahexaeenzuur (DHA), het omega-3-vetzuur dat voorkomt in vette vis. Als je niet genoeg vette vis eet, kan DHA door het lichaam worden geproduceerd uit alfa-linoleenzuur (ALA). ALA komt bijvoorbeeld veel voor in lijnzaadolie. Helaas krijgen de meeste mensen ook te weinig ALA binnen. Visolie capsules zijn – zowel bij een ALA-tekort als bij een DHA-tekort – geen overbodige luxe… Zelfs al bevat een visolie capsule geen ALA. Het is ook verstandig bij te slikken voor de hersenen ( letterlijk en figuurlijk) Ongeveer 8 procent van de hersenen bestaat uit omega-3-vetzuren, en dan met name uit DHA. Omega-3-vetzuren worden ingezet voor het onderdrukken van agressie en voor de voorkoming en behandeling van klinische depressiviteit, manische depressiviteit, schizofrenie, ADHD, dementie en de ziekte van Alzheimer. De omega-3-vetzuren in visolie capsules zorgen ervoor dat de hersenen optimaal kunnen functioneren. Meest bekend is de gunstige werking van visolie op onze hart en bloedvatenDe inname van voldoende omega-3-vetzuren zorgt voor een verhoogd (gunstig) HDL-cholesterol en een verlaagd (ongunstig) LDL-cholesterol. Bovendien hebben meerdere wetenschappelijke studies geconcludeerd dat visolie capsules (met EPA en DHA) de kans op een hartinfarct en plotselinge hartdood verkleinen. Er zijn echter ook studies die deze resultaten in twijfel trekken. Ook in de wereld van visolie is de wetenschap het vaak niet met elkaar eens. Visolie kan tot slot ook een zeer gunstige werking hebben op de hormoonhuishouding.  EPA heeft een groot aandeel in het dienen van een aantal stofjes die van invloed zijn op verschillende hormonen en enzymen. 

IMG_0646

IS VIS TEGENWOORDIG ERG SLECHT EN ONGEZOND?

Heel veel mensen slikken visolie capsules omdat zij van mening zijn, dat kweekvis minder verontreinigd is, of dat het dier en milieuvriendelijker is. Kweek is nodig, omdat de vraag naar vis nog steeds groeit en er te weinig vis in het wild zwemt. We zijn de afgelopen jaren al steeds meer kweekvis gaan eten. Ongeveer de helft van de vis die we in Nederland eten, is gekweekt, aldus de Nederlandse Vereniging van Viskwekers Maar kweekvisserij heeft zo zijn eigen problemen. Neem zalm, de vissoort waaraan Nederlanders volgens het Visbureau het meeste geld uitgeven. Die is lang niet altijd duurzaam. De zalm is een carnivoor, hij eet vis om te groeien, ook als hij in een kwekerij leeft. Bovendien brengt kweekzalm ziektes en parasieten over op zalm die nog in het wild rondzwemt, en krijgt kweekzalm vaak antibiotica toegediend – die kunnen in het oppervlaktewater terechtkomen. Zalm uit Schotland en Scandinavië wordt meestal in betere omstandigheden gekweekt dan zalm uit bijvoorbeeld Chili. Het antibioticagebruik wordt strenger gecontroleerd, de vissen krijgen deels plantaardige voeding. Die zalm is duurder, maar ook duurzamer.Maar dat is dus alleen nog maar zalm. Er zijn veel meer vissoorten die worden gekweekt. Dat maakt het lastig om te zeggen: koop kweekvis uit Schotland. Je zult per soort een afweging moeten maken. Maar hoe doe je dat dan? Helpen bijvoorbeeld al die keurmerken ons echt verder? Keurmerken zouden moeten helpen om goede van foute vis te onderscheiden. Maar welk keurmerk dan? Alleen al in Nederland zijn er zo’n zestien viskeurmerken. En wat zeggen die labels op de verpakking eigenlijk over duurzaamheid? Er is weliswaar een certificaat voor dolfijnvriendelijk gevangen tonijn, maar dat zegt nog niets over de wijze van tonijnvangst en of deze vis uit een gezond visbestand komt. Soms is dolfijn helemaal geen bijvangst in gebieden waar ‘dolfijnvriendelijke’ tonijn wordt gevangen. Vaak gaan al die labels om pure marketing.  Van alle keurmerken zijn er twee waar je volgens deskundigenin elk geval op af kunt gaan. Het keurmerk van de Marine Stewardship Council (MSC, wild gevangen vis) en Aquaculture Stewardship Council (ASC, voor kweekvis). ASC en MSC zijn onafhankelijke internationale non-profitorganisaties voor duurzaam gevangen of gekweekte vis, waarop ook de Viswijzer en het Voedingscentrum zich baseren.Bij het MSC-keurmerk, voor wilde vis dus, wordt gekeken naar de gezondheid van het visbestand, de vangstmethode, impact op het ecosysteem en of de visstand goed beheerd wordt.

IMG_0648

Vis met het ASC-keurmerk komt uit kwekerijen die vervuiling van water beperken door minder antibiotica en duurzaam visvoer te gebruiken en er wordt gekeken naar de arbeidsomstandigheden van het personeel. Het voordeel van de supermarkt; je kunt makkelijk herkennen welke vis gecertificeerd is. Het keurmerkje staat gewoon op de verpakking. Bij de visboer is de situatie minder overzichtelijk. Vissen liggen er vaak op ijs, zonder verpakking. En er wordt ook daadwerkelijk minder vis met een ASC/MSC-keurmerk verkocht. In 2016 waren er 227 certificaten voor MSC-vis in Nederland uitgegeven, maar die zijn vooral van supermarkten en leveranciers. Slechts vijftien daarvan zijn van viswinkels. MSC- of ASC-vis mag alleen als zodanig verkocht worden als het bedrijf is gecertificeerd. Dat betekent dat de winkel of kraam gecertificeerde vis apart van de andere vissen moet opslaan en uitstallen. Visboeren hebben veel meer (wisselende) leveranciers, dan is het lastig het overzicht te houden. Ook moeten retailers die MSC-vis verkopen een bedrag betalen aan MSC. Voor een kleine visboer komt dat volgens het MSC neer op 230 euro per jaar. Maar als winkeliers MSC-zalm niet als zodanig verkopen, hoeven ze niets te betalen aan het keurmerk en geen extra moeite te doen. In de praktijk zijn er wel viswinkels die duurzame vis verkopen.  De gecertificeerde vis gaat dan zonder keurmerk over de toonbank. Je kunt er dus naar vragen, maar ook maar aannemen wat er wordt gezegd….Koop je kweekvis, let dan goed op het land van afkomst. Europese kweekvis is in principe in betere omstandigheden gekweekt dan vis van ver weg. Wild gevangen vis is een lastiger verhaal. Daarbij is het niet alleen belangrijk waar de vis vandaan komt, maar ook om te weten op welke manier hij gevangen is. Of er bijvangsten zijn, of de bodem beschadigd kan raken tijdens het vissen. Een voorbeeld: schol uit de Noordzee is bijvoorbeeld een duurzame keuze, maar niet als het met een boomkor is gevangen, waarbij sleepnetten over de zeebodem worden getrokken en de bodem aantasten. Zorg ervoor, dat je je wilde vis koopt bij een hoog aangeschreven visboer. 

PLANTAARDIGE OMEGA 3

Wat ik erg vaak voorbij zie komen in mijn facebookgroep zijn posten van mensen die geen vis of algenolie slikken en dat maar onzin vinden. Want zij eten gewoon veel lijnzaad, hennepzaad en chiazaden. Het klopt, dat deze zaden ook omega 3 bevatten, maar ze bevatten alleen de vorm ALA. Dat is uiteraard knettergezond, maar het is niet hetzelfde als EPA en DHA. In ons lichaam moet ALA namelijk eerst nog worden omgezet naar DHA, deze omzetting is bij erg veel mensen minimaal. Om een beetje kans te maken om deze omzetting te optimaliseren, zou je een glas lijnzaadolie per dag op moeten drinken, en of dat nu zo lekker is en goed valt op de maag….Anders geformuleerd is lijnzaad, chiazaad en hennepzaad of welke andere vorm van plantaardige omega 3 geen goed alternatief voor vis. 

WELKE VISOLIE??????????????

Ik denk dat ik vast niet de enige ben, die zich deze vraag stelt. Ik stelde mij deze vraag jaren geleden , tijdens mijn studiejaren. In de lesstof werd uiteraard een hoofdstuk uitbesteed aan omega 3-6-9. Ik besloot echter om algen ( spirulina) tabletten te gaan slikken en dat heb ik een poosje gedaan, totdat ik daarnaast ook toch maar uit onzekerheid levertraan capsules ben gaan slikken. Dit waren SOLGAR levertraan capsules. Voordat ik overstapte op algen visolie heb ik deze Solgar jarenlang trouw geslikt. Inmiddels is er een complete wildgroei van visolie capsules. Je kunt al een potje visolie kopen bij Kruidvat of Trekpleister of zelfs bij discounters als Action voor nog geen 3/4 euro. Je kunt je alleen al om de prijs afvragen wat je werkelijk koopt. Wat van het grootste belang is, is de doseringen van al deze capsules. Deze verschillen in concentraties en doseringen zijn soms enorm groot. Wat betekenen die concentraties en doseringen precies? 

Concentratie van de hoeveelheid omega 3 vetzuren. Hiermee bedoelt men de hoeveelheid omega 3 vetzuren die een capsule bevat, de concentratie DHA en EPA. Een capsule van 1000 mg visolie kan slechts de helft of minder DHA en EPA bevatten en daarnaast bijvoorbeeld plantaardige olie of omega 6. Het is niet omdat een capsule 1000 mg weegt dat ze ook 1000 mg omega 3 vetzuren bevat. De hoeveelheid DHA en EPA per capsule is dus van belang.

Dosering van de omega 3 vetzuren. Deze dosering is afhankelijk van de concentratie EPA en DHA. Hoe hoger de concentratie EPA of DHA, hoe minder capsules per dag je nodig heeft om je dagelijkse hoeveelheid te consumeren. Bij sommige merken moet je dagelijks vier, zes tot zelfs tien capsules innemen om aan je noodzakelijke dagelijkse dosis EPA of DHA te komen. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Ter referentie: je hebt ongeveer 2-3 gram ALA en 450 mg EPA/DHA per dag nodig, dat is ongeveer twee x per week vette vis eten en af en toe een eetlepel plantaardige omega- 3 ( bijvoorbeeld lijnzaadolie)

Veel visolie capsules zijn van zeer slechte kwaliteit. Met name de goedkopere varianten waar ik eerder over sprak zijn van zeer beroerde kwaliteit. Maak thuis maar eens zo’n visolie capsule open…Vaak ruikt het walgelijk, ziet het er ranzig uit, en heeft het een stroperige , plakkerige structuur. Allen indicaties dat de boel sterk is geoxideerd. Deze goedkopere capsules boeren vaak een vieze vissmaak op. In deze test heb ik één goedkopere variant geprobeerd. Ik moest na vijf dagen staken, omdat mijn lijf begon te protesteren. Ik wilde mijzelf hieraan niet langer blootstellen en heb de test niet afgemaakt. Verderop meer hierover. 

ALGEN VISOLIE

Ik ben vegetariër maar geniet wel ( biologisch/dynamische0 zuivel en ik eet in principe ook duurzame vis. Het probleem is, dat ik eigenlijk nooit vis eet. Het is mij wat te duur, omdat ik voor echt duurzame, verse wilde vis ga. Als dit 1 x per jaar is, is dit nog veel. Ik ben daarom een poos geleden overgestapt van de Solgar levertraan capsules naar algen visolie. Wat is dit precies? Geactiveerde EPA en DHA zit ook “ knip en klaar” in algen ( en ook in wilde vis) Vissen maken de lange keten omega-3 vetzuren nauwelijks zelf aan. Ze halen dit uit algen. Op deze manier komt omega-3 uiteindelijk ook in je visolie terecht. Algen zijn extreem rijk aan EPA en DHA. Algen oliën zijn vrij van visolie. Ze worden ook zeer vaak geheel plantaardig gemaakt, om zo ook de steeds groter groeiende groep veganisten tegemoet te komen. Zo worden de capsules bijvoorbeeld vaak van zeewierextract gemaakt in plaats van gelatine en glycerine. Dit is tevens een stuk milieuvriendelijker. Als je je bedenkt, dat 1 op de 4 vissen worden gevangen om omega-3 visolie van te maken, weet je dat het kiezen van algen olie een juiste is. En kun je de vissen met rust laten. Als je kiest voor een busje of pakje algen olie in plaats van visolie, red je gemiddeld tussen de 30-35 vissen!!!! In deze test heb ik twee varianten algen olie meegenomen. 

DE VISOLIE TEST

Ik ben vorig jaar begonnen met het testen van vier hoog aangeschreven visolie capsules, en twee algen olie varianten. Iedere variant heb ik tenminste zes weken geslikt. De algen olie capsules heb ik ieder 15 dagen geslikt. Er zit ook een vloeibare variant bij ( EQ pure artic oil) De fles bevat 300 ml wat bij de geadviseerde hoeveelheid de eerste maand neerkwam op 17 dagen.  Sommige capsules waren eerder op dan de andere, maar het kwam ongeveer uit op zo’n vijf á zes weken ( een capsule per dag) 

Ik heb gekeken naar:

– grootte, kleur, omhulsel

– smaak, en of er vieze oprispen aanwezig waren

– toevoegingen zoals vitamine D en “ smaakjes”

– of ik mij lichamelijk en geestelijk beter of juist minder goed voelde

– doseringen

Ik slik al heel lang inmiddels algenolie. Waarom dan vier soorten visolie testen? Omdat visolie nog steeds ontzettend veel wordt geslikt. En ik in deze test veel mensen wil helpen bij hun uiteindelijke keuze, maar dit wel wilde onderbouwen. Ik heb ook een goedkope variant in deze test meegenomen, maar deze niet lang gebruikt, omdat ik er misselijk van werd en lichte diaree kreeg. Ik heb deze visolie vijf dagen geslikt. 

SAM_1028

SOLGAR 

Met deze levertraan capsules ben ik bekend. Ik heb deze jarenlang geslikt. Deze levertraanolie bevat vitamine A, D, en omega 3 vetzuren. Het zijn behoorlijk grote softgels. Zeker in het begin had ik best moeite die dingen weg te slikken. Een pot bevat 60 softgels, en kost gemiddeld 18,50.  Er wordt geadviseerd één softgel per dag tijdens een maaltijd in te nemen.  Een softgel bevat het volgende:

Visleverolie

462 mg

Bevat:

   Vitamine A (uit visleverolie en retinyl palmitaat)

(1250 IE) (47 % RI) 375 µg

   Vitamine D (uit visleverolie en cholecalciferol)

(135 IE) (68 % RI) 3.4 µg

Softgel capsule (runder gelatine, glycerine)

Ik vind de softgels erg groot, maar na een paar keer slikken is dit eigenlijk geen probleem. De kleur en het omhulsel is mooi, helder van kleur. Als je per ongeluk de softgel kapot bijt, heb je nadien kans op vieze “ vis-boertjes” wat ik persoonlijk echt smerig vind. Dit heb ik ook altijd als groot nadeel ervaren bij deze capsules. Ondanks de runder-gelatine ben ik deze softgels vrij lang blijven slikken omdat ik merkbaar resultaat zag. Mijn nagels werden bijvoorbeeld minder broos, en ik had minder last van een droge huid. Ik nam het omhulsel ( gemaakt van runder-gelatine) er maar op de koop toe.  Solgar claimt absolute niet-vervuilde vislever. Een softgel bevat 81 mg omega-3.Geen flinke dosering dus. Ik heb deze softgels altijd als redelijk goed ervaren. Het bleef mij wel een beetje “ kwellen” dat ik runden-gelatine at en ook de vieze oprispingen kon ik nooit waarderen. Maar verder had ik wel merkbaar resultaat. Ik zou deze softgels een acht geven. Nadeel: ze zijn vrij prijzig en je betaalt volgens mij vooral voor het merk. Slogan is goed verkrijgbaar in gezondheidswinkels, o.a bij VitaminStore.  En via internet. 

SAM_0102

EQ-OLOGY PURE ARTIC OIL

Deze vloeibare fles omega-3 kreeg ik toegestuurd voor mijn test. Het gaat volgens de fabrikant om een pure omega-3 olie van 100% Arctische kwaliteit. Dit wil zeggen dat de visolie afkomstig is van Arctische wilde vis. ( kabeljauw)  Dit wordt vermengd met koud geperste olijfolie en vitamine D3. Opmerkelijk: er is een “ fris citroen-smaakje” aan toegevoegd. Het bevat verder geen toegevoegde visolie, geen synthetische meuk, en het claimt MSC en CoC gecertificeerd te zijn. Deze certificeringen heb ik overigens niet gezien, en zijn op internet ook niet vindbaar.  In deze vloeibare visolie vinden we het volgende:

Visolie (EPA en DHA), koudgeperste olijfolie, vitamine E (anti-oxidant), Flavour (citroen), vitamine D3.

 

Per 7,5 ml

Per 12 ml

Energie

60,75 kcal

97,21 kcal

Vetten

 

 

Verzadigd

1 381 mg

2 210 mg

enkelvoudig onverzadigde

3 549 mg

5 678 mg

  waarvan Omega-9

1 040 mg

1 664 mg

meervoudig onverzadigde

1 295 mg 

2 072 mg

  waarvan Omega-3 

1 144 mg  

1 832 mg

  waarvan EPA

397 mg 

635 mg

  waarvan DHA

567 mg 

907 mg

Polyphenolen

0,6 mg 

1 mg

Vitamine D3 

 6,25 mcg (125 %*)  

10 mcg (200 %*)

Wat meteen opvalt is de “ flavour”. Tja, citroen, maar waaruit is dit vervaardigd? Is het een aroma? Puur citroensap? Dat blijft raadselachtig. Aannemelijk lijkt mij, dat het om een een of ander natuurlijk aroma gaat aangezien ze claimen niet met synthetische meuk te werken. Maar als consument moet je je dit maar afvragen. Aanbevolen dagelijkse dosis is 0,15 ml per 1 kg lichaamsgewicht. Volwassenen  >50 kg: 7,5 ml (ongeveer 1,5 theelepel) per dag. Volwassene > 80 kg: 12 ml (ca 1 eetlepel) per dag. Ze raden een dubbele dosis aan in  de eerste maand. Dat heb ik gedaan. Je kunt afzonderlijk een maatbekertje ( 15 ml) bestellen voor 3,50….tja….ik zeg maar niets.Ik vind dit wat vreemd, zeker gezien de prijs, dat er niet gewoon een maatbekertje standaard wordt bijgeleverd.  De fles bevat 300 ml en kost 40 euro. Ik heb iedere dag een volle cup-lepel genomen van ongeveer 22 ml. De geur is ….een beetje raar. Het ruikt zeer sterk naar citroen, maar dan wat “ weeïg”. De smaak is redelijk, ik vond het wel erg “ olie-achtig” en het liet steeds een vettige “ waas” achter in mijn mond. Geen vissmaak en ook geen vieze nasmaak achteraf in je mond. Wel had ik af en toe een oprisping. Een combinatie van visolie en citroen. Niet erg aangenaam. De kleur is helder. Mooi. Na 17 dagen was mijn flesje leeg. Uiteraard door de dubbele dosering, maar dan nog vind ik dit behoorlijk rap voor een flesje waar je 40 euro voor moet neerleggen.De consulente waarvan ik dit kreeg thuisgestuurd, gaf een advies voor 10 ml per dag, dan doe je uiteraard langer met een fles. Wat ik fijn vond aan de vloeibare visolie was dat je geen capsules hoeft weg te slikken en je ook geen omhulsel binnen krijgt. Ik moest wel de eerste dagen mezelf herinneren aan mijn portie visolie, omdat je de visolie gekoeld moet bewaren. Mijn dagelijkse pilletjes leg ik iedere dag klaar en dan kun je de visolie nog wel eens vergeten. Ik merkte geen specifieke veranderingen. Ik voelde mij niet opmerkelijk fitter, beter, mijn haren en nagels en huid waren gewoon in dezelfde conditie als toen ik begon. Ik vind het geen slecht spul. Maar opnieuw kopen zou ik niet doen omdat ik de prijs belachelijk hoog vind en ik toch liever capsules slik, maar dat is uiteraard persoonlijk. De olie is enkel verkrijgbaar via internet. En wordt veel onder “ consulenten” verkocht en verspreid. Er wordt je ook eerst gevraagd om deel te nemen aan een bloedtest. Dit om het resultaat voor en na te beoordelen. Dit vond ik wat te ver gaan, en heb dit dus niet gedaan. Maar het is wel fijn, dat dit wordt aangeboden. Je kunt meer info vinden via www.ecology.com Ik geef deze vloeibare olie een zeven. Ik vind het een vrij goede olie, maar ook een beetje té commercieel. Op de website kun je hele lappen tekst lezen over hoe goed alles is en dat komt bij mij een beetje te commercieel gericht over. 

Aanvulling:

Ik werd dezelfde ochtend nadat mijn artikel werd gepubliceerd, al direct benaderd door de consulente die mij de fles had toegestuurd. Zij was het op heel veel fronten oneens met mijn opsomming en wilde dat ik dit ging aanpassen. Dit heb ik geweigerd. Daarna is zij op social media gaan ” stalken” en heeft zij ook andere consulenten ingeschakeld om daaraan deel te nemen. Ik was uiteindelijk na vele waarschuwingen genoodzaakt haar te blokkeren en te verwijderen uit mijn netwerk.  Ik ben geschrokken van zoveel felheid. Ik was op de hoogte, dat het om een MLM organisatie ging, maar zolang er eerlijke producten worden verkocht kan daar niets mis mee zijn. Ik vond deze actie ronduit schandalig. Ik werd gedwongen om mijn stukje aan te passen, wat ik nooit doe. Ik blijf achter mijn woorden en ervaringen staan. Die zijn namelijk van mezelf. En niet van EQ-logy, of een zeer dwingende en stalkende consulente. Jammer, deze actie.

15153066_1208724785855382_798506652_o

NUTRIFII OMEGA Q

Ook deze capsules kreeg ik opgestuurd via een consulente. Nutrifii werkt zo’n beetje hetzelfde als EQ-ology. Het is nauwelijks verkrijgbaar via winkels, maar voornamelijk via internet. Deze variant omega-3 verschilt van vele andere, omdat er co-enzymen ( Q10, CoQ-10) aan is toegevoegd. CoQ-10 is essentieel bestanddeel voor het optimaal functioneren van het lichaam. Elke lichaamscel heeft CoQ-10 nodig voor het produceren van energie. CoQ-10 helpt ook met het onderhouden van een gezond cholesterolgehalte, ondersteunt het hart en speelt een belangrijke rol voor het behoud van een goed mentaal functioneren, doordat het hersencellen beschermt. Omdat CoQ-10 niveaus afnemen naarmate je ouder wordt, is het belangrijk om dit via voeding aan te vullen.  Het merk ARIX’s is van Amerikaanse afkomst. Ze werken voornamelijk met sardines, en claimen gifvrij te werken. Ook hier wordt er gesmeten met certificeringen maar deze zijn nergens vindbaar. Dus tja…gewoon “ imaginairy aanwezig?”  De capsules zijn geformuleerd met koudgeperste olijfolie. Een potje bevat 56 capsules en kost maar liefst 67,50. Wauw. Sky high. Ik kwam ook andere kortingsprijzen tegen, maar deze zijn wellicht tijdelijk. Het loont de moeite, om te surfen naar de goedkoopste.  Ik heb de capsules geheel op gebruikt. Dus 56 dagen. De kleur is in tegenstelling tot vrijwel alle andere algen en visoliecapsules blauw/zwart van kleur. Ik had geen last van oprispingen, gekke bij of nasmaakjes. De capsule is echter behoorlijk groot, en soms best lastig om weg te slikken. Ik at het daarom vaak mee tijdens mijn maaltijden. Wat ik kon merken, was dat ik wat meer energie kreeg. Maar ik zat in een stressvolle periode, wat daarmee in verband kan worden gebracht. Het heeft mij goede aanvullende energie gegeven. Ik vind deze visolie dan ook niet slecht, en het krijgt van mij een acht. Ik vind de prijs echter bizar hoog. Ik persoonlijk zou dit niet voor visolie uitgeven, zeker niet omdat je het dagelijks moet slikken. De samenstelling en dosering:

Schermafbeelding 2017-04-30 om 04.02.19

Nutrifii is vooral verkrijgbaar via internet. 

SAM_1026

ARCTIC BLUE OMEGA 3 BIOLOGISCHE ZALMOLIE CAPSULES

Uiteraard kunnen we ook kiezen voor biologische visolie. Echter zijn er ook hier veel kanttekeningen. Ik vond veel soorten die wel claimden biologisch te zijn, maar verder geen keurmerken droegen. Een verhaaltje op een verpakking plaatsen over pure en diervriendelijke vangst en geen oxidatie terwijl er geen keurmerken aanwezig zijn mag schijnbaar. Ik kwam het veel tegen. Arctic Blue claimt de enige fabrikant te wezen, die zalmolie biologisch gecertificeerd verkoopt. Dit certificaat garandeert dat de zalm vangsten onder zeer strenge eisen gebeurt. Een voorbeeld van deze eisen is waar de biologische zalm wordt gekweekt. Dit gebeurt in geval van Arctic Blue in Noorwegen, de Fjorden, waar de meest koudste wateren op aarde schijnen te zijn. Omgeven door gletsjers, bergen en wouden zwemt de kweekzalm in dit koude water. Er wordt zeer streng toegezien op mens, dier en milieuvriendelijkheid. De biologische wilde zalm is vrij van verontreiniging en oxidaties. Er zijn op de verpakkingen inderdaad netjes keurmerken aanwezig. Ik kreeg van Arctic Blue ( gevestigd in Utrecht) enkele verpakkingen, waaronder ook algenolie. Daar kom ik later op terug. Ik besloot voor deze test voor de biologische wilde zalm visolie te gaan. Wat zijn de ingrediënten?

Biologische wilde zalmolie, vis-gelatine, glycerol, antioxidanten ( rozemarijn extract) vitamine E ( tocopherol, niet bekend of het uit synthetische zonnebloemolie komt of natuurlijke)  Per twee capsules bevat het 140 mg omega-3 waarvan 35 mg EPA en 40 gram DHA. Alles dus van biologische oorsprong. Ik heb twee weken lang twee capsules per dag geslikt, daarna afbouwend naar 1 x per dag. De capsules zijn klein, wat zeer prettig wegslikken is. Ze ruiken niet en hebben geen nasmaak en ook ( hoera!) geen vervelende oprispingen. Ik vond ze vooral prettig vanwege de kleine capsule. Het bevat wel vrij weinig EPA en DHA, wil je ze standaard slikken, dan zijn 2 capsules per dag wel noodzakelijk.  De omega 3 vetzuren in de zalmolie is iets lager dan in andere visolie, het is vooral geschikt voor mensen die regelmatig vette vis eten en dit wat willen aanvullen. Ik geef ze een dikke negen! Meer informatie www.Artic-blue.com

9346778791966

POGING: KRUIDVAT OMEGA 3 VISOLIE

Omdat ik ook graag een goedkopere variant in deze test wilde meenemen, koos ik die van het Kruidvat. Dit potje kost 9.99 ( waarom niet gewoon 10 euro?) en er zitten 120 capsules in. Het betreft 1000 mg visolie. 18% daarvan is EPA ( 360 mg) en 12% DHA ( 24 mg). Wat zit erin ? 

Visolie ( onduidelijk welke vis) rundergelatine, glycerol, water. Er wordt geadviseerd twee capsules per dag te slikken. Dat heb ik in totaal vijf dagen weten vol te houden. Al meteen op de eerste dag kreeg ik last van diaree. Ik heb toch wat dagen door geslikt om zeker te zijn, dat het aan deze capsules lag, en helaas bleek dit te kloppen, aangezien ik de dag na het staken alweer een sterk verbeterde stoelgang kreeg. Ik heb een capsule geopend. Het had een redelijke kleur, maar oei oei, wat een stank en ranzigheid! Ik heb deze test niet afgemaakt en kan dan ook geen verder oordeel geven, maar voor mij knip en klaar: dit is regelrechte meuk. Het krijgt van mij niet eens een één. Mijn vermoeden is dat het gaat om een bewerkte “ visolie” die tevens een zeer slechte absorptie hebben. En…om welke visolie gaat het? 10 euro voor 120 capsules is natuurlijk vergeleken met de andere varianten uit deze test een koopje, maar ik zou mij er in elk geval geen tweede keer aan wagen. 

testa-omega3-algenolie-packshot-nl

TESTA OMEGA 3 ALGENOLIE

Ik kreeg deze via de healthbox van Juglen Zwaan. Ik slik alweer een hele poos algenolie ( onbekend merk, Flinndal ) , en daarom was ik bijzonder nieuwsgierig naar deze capsules. In het doosje zaten 15 capsules en daarom heb ik de test 15 dagen gedaan. Testa omega 3 wordt gemaakt van schizochytrium sp algenolie, maar liefst 834mg, waarvan 450 mg omega 3. Waarvan pure EPA 125 mg en pure DHA 250 mg. Er wordt een capsule per dag geadviseerd. Er worden geen gentische gemodificeerde ingrediënten gebruikt, ook geen conserveringsmiddelen, kleur/geur/smaakstoffen en geen zoetstoffen.

shop1

Het omhulsel wordt gemaakt van zeewierextract en is daarom 100% veganistisch. Het is visvrij en daarom ook vrij van vieze nasmaakjes of oprispingen. Als je een doosje omega 3 algenolie koopt in plaats van visolie, red je daarmee ongeveer 38 vissen!  Een normaal doosje ( ik kreeg waarschijnlijk een proefmonster van 15 capsules) bevat 60 capsules en kost gemiddeld rond de 26/27 euro. Ik vind dit een zeer schappelijke prijs voor 60 dagen. Je kunt de capsules voornamelijk via internet kopen. Meer informatie: www.leefbewust.com Wat zit erin?

Schizochytrium sp. algenolie, glycerol, gemodificeerd maiszetmeel, carrageen, hoog oliezuur zonnebloemolie,  tocopherol, rozemarijn extract, antioxidant (tocopherolen, ascorbylpalmitaat), zuurteregelaar (natriumcarbonaat).

Ik vind de capsules fijn, een goede maat. De kleur is mooi helder. Ik merkte na 10 dagen, dat mijn huid minder droog werd. Ik vond het jammer dat ze na 15 dagen op waren 😉 Dit is voor mij een absolute topper. Ik vind er niets vervelend aan, de samenstelling is geweldig, het gebruik ( geen oprispingen, of nasmaak) en het idee dat je geen vis eet maar toch je omegaatjes binnen krijgt! Deze krijgen van mij twee dikke tienen en is vanaf nu ook mijn vaste merk! 

IMG_0655

ARCTIC BLUE VEGETARISCHE ALGENOLIE

Van Arctic Blue kreeg ik ook deze algenolie capsules toegestuurd. Zij claimen de eerste te zijn geweest, die in Nederland Vegan zijn gecertificeerd. Dit houdt o.a in dat de algenolie vrij is van ( verontreinigde) wilde vis, 100% plantaardig is, en ook hier zien we net als bij Testa, dat de capsules zijn gemaakt van zeewier. Het wordt gemaakt van gekweekte algen. Per capsule bevat het 450 mg algenolie, waarvan 200 mg ( de ADH)  DHA. Testa ligt hierin een stuk hoger. De capsules zijn net zo prettig klein als de biologische wilde zalm visolie, heeft een prachtige rode kleur en zijn geurloos. Opvallend is ook de verpakking. Daarmee is ook rekening gehouden met het milieu. Prettige bijkomstigheid. Een zakje bevat 45 capsules en kost gemiddeld tussen de 11/15 euro. Ik zag op internet heel veel verschillende prijzen, dus het loont de moeite even goed door te spitten naar de laagste prijs. Wat zit erin?

Algenolie, capsuleomhulsel (water, gemodificeerd maiszetmeel, glycerine, carrageen, sorbitol, caramel, beta-caroteen), zonnebloemolie, antioxidant (tocoferolrijk extract, ascorbylpalmitaat), natuurlijk aroma, zonnebloem lecithine. Alles is vrij van genetische manipulatie, Een groot minpunt vind ik de toevoegingen sorbitol en karamel. Ook het natuurlijke aroma vind ik niet echt thuishoren in mijn algenolie capsules. Deze ingrediënten maken deze capsules voor mij al een misser. Zonde, want de rest is perfect. Het is vooral een gemiste kans omdat Testa bijvoorbeeld laat zien dat je ook vegan algenolie zonder al deze overbodige zoetmakers kunt maken. Ik heb deze capsules 15 dagen geslikt, 1 capsule per dag. Ik ervoer geen oprispingen, rare na of bijsmaakjes, maar ook geen echte lichamelijke verbeteringen. Ik geef deze algenolie een mager zesje. Meer informatie: www.artic-blue.com   

Aanvulling:

Na het publiceren van mijn artikel, kreeg ik een mail van Ludo van de Wiel, de leverancier / founder van Arctic Blue. Hij mailde mij, dat mijn artikel iets te vroeg kwam. Over twee maanden ( in Juli dan? ) zijn de zoetstoffen ( sorbitol en karamel) uit de capsules verdwenen. Zeer fijn nieuws! Ik zal opnieuw deze nieuwe samenstelling gaan testen, zodra ik ze heb ontvangen.

EINDOORDEEL

Het was mij het jaartje wel. Ik kan eerlijk gezegd geen visolie capsule meer zien, maar aan de andere kant vond ik het zeer waardevol. Ik heb erg veel geleerd over de ” visolie-industrie” want daarvan mag je gerust spreken. Ik heb dankzij deze test mijn algenolie eindelijk gevonden: de TESTA. Deze bevielen mij meer dan uitstekend, ik ben er zelfs enthousiast over. Ik kwam er ook achter, dat sommige fabrikanten erg veel toeters en bellen uit de kast trekken, maar het product zelf uiteindelijk zoveel geld niet waard is. Ik vond dit het geval bij de Nutrifii. Het waren verder prima capsules, maar echt veel lichamelijke verbeteringen ervoer ik niet. Bijna 70 euro voor 56 capsules vind ik heel erg duur betaald, en je betaalt in mijn beleving dan ook vooral voor het merk.

Voor mij geen visolie meer, maar algenolie. Deze keus had ik overigens al veel eerder gemaakt. Na een jaartje visolie testen sta ik alleen maar meer achter mijn keuze. Voor mij persoonlijk ziet het rijtje van de hierboven geteste soorten er zo uit:

 1. TESTA algencapsules
 2. Arctic Blue biologische wilde zalmolie
 3. EQ-logocy pure artic oil
 4. Solgar cod liver
 5. Nutrifii omega Q
 6. Arctic blue algenolie
 7. Niet noemenswaardig, maar toch: Kruidvat visolie

Ik hoop, dat dit artikel jou een beetje verder heeft kunnen helpen om een juiste keuze te kunnen maken! Laat gerust je reactie hieronder achter!

——————————————————————————————————————————————————————————-

 

AANVULLING JULI 2019

We zijn inmiddels drie jaar verder, sinds ik deze test deed. Er zijn ontzettend veel reacties op gekomen, en nog steeds druppelen er ( bijna dagelijks! ) vragen binnen over welke vis en / of algenolie ( merk) nu het beste is om te slikken.  Als je mijn artikel / test goed hebt gelezen, weet je, dat dit niet zo zwart wit en eenvoudig is, het is niet zo, dat je aan cherry-picking kunt doen en bijvoorbeeld een willekeurig potje vis of algen-olie kunt gaan gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om je behoeften te kennen. Veel mensen slikken lukraak maar wat bij omdat ze bang zijn iets tekort te komen, of slikken vrolijk mee op alle hypes. Zonder al teveel kennis over WAT ze nu eigenlijk slikken. Ben je nog zoekende, dan adviseer ik je zeker om al het bovenstaande op je gemak aandachtig te gaan lezen. Omdat ik erg veel vragen krijg gesteld, heb ik besloten deze in een aanvulling te gaan bespreken.

ik eet één keer per week een klein stukje vis. Meestal iets van kabeljauw of tonijn. Heb ik dan nog extra visolie nodig?

Allereerst is het een erg goede keuze, om voor verse vis te kiezen in laats van vis-olie. Zeker de vette vissoorten bevatten nog veel méér belangrijke voedingsstoffen dan alleen de bekende omega’s. Wereldwijd wordt geadviseerd, om tenminste 2 x per week 150 gram vette vis op het menu te zetten. Denk hierbij aan zalm, sardines, haring en ansjovis. Minder vette vissoorten als tonijn en kabeljauw bevatten minder vetten, en dus ook minder voedingswaarden. Het is daarom wel verstandiger om voor vette vissoorten te kiezen met een vetgehalte van liefst 10 gram. Hieronder een overzicht:

 

Magere soorten ( 0-2 gram vet)

Inktvis

Kabeljauw

Coquilles

Koolvis-soorten

Wijting

Tong

Zeeduivel

Oesters

Mosselen

Tilapia

Schelvis

Medium vette soorten ( 2-10 gram vet )

Schol en Poon

Tarbot

Garnalen

Tonijn

Mul en Forel

Zeewolf en Zeebaars

Heilbot

Pangasius

Ansovis en Sardines

Zwaardvis

Roodbaars

 

Vette soorten ( 10 gram vet)

Haring

Makreel

Zalm

Paling

Sprot

 

Alhoewel ons is ingepeperd zo min mogelijk vet te gebruiken, geldt dit voor vis juist andersom. Hoe vetter, hoe gezonder. Eet je dus vis, kies dan voor meest vette vissoorten. Het is natuurlijk geen vrijbrief om ongelimiteerd vette vis te eten, niets is immers nog gezond als we gaan over-eten. Maar twee keer per week een stukje verse biologische vette vis ( gemiddeld 100-150 gram) is perfect voor de gezonde voordelen. Eet je magere vissoorten? Dan is het mogelijk, dat je op langere termijn wat tekorten op kunt lopen. Maar nogmaals wil ik benadrukken dit middels een bloedonderzoek vast te laten stellen en niet zomaar op de bonnefooi bij gaat slikken. Dit heeft te maken met verhoudingen tussen EPA, DHA en ALA. Er zijn heel veel testen beschikbaar op internet. Ik prefereer de huisarts.

Maar….vis is tegenwoordig toch zwaar bevuild? 

Dit klopt. Vis is behoorlijk bevuild met o.a kwik. Kwik komt overal ter wereld voor, zoals in water, aarde en gesteente. Het grote ” kwik-probleem” is het gevolg van hert kwik wat in de atmosfeer vrijkomt door verbranding van fossiele brandstoffen industrieverbranding, mijn-afval en andere verbrandingen. Dit anorganische kwik slaat en daalt neer op land en in de oceanen. Deze vorm is nog vrij onschadelijk. Maar eenmaal terechtgekomen in de zeeën wordt het kwik op zijn weg naar de bodem omgezet door bacteriën in METHYILKWIK. Dit is een bioaccumulatieve toxische verbinding. Eenmaal op de bodem vervolgt dit zijn weg , via phytoplankton, zoöplankton, en tal van kleine vissen door tal van voedselketens die elkaar weer opeten. Dit kan eindigen in de grootste vissen, zoals zwaardvissen en roofvissen als haaien. Deze kunnen in hun vlees concentraties kwik opgehoopt hebben die tien miljoen keer hoger ligt dan hun leefomgeving.

De boosdoener in dit verhaal is de methylkwik. Wij, als mens, zijn de de laatste eters in het voedselketen. Vrijwel ALLE methylkwik die een mens binnenkrijgt is afkomstig van vis. Van methylkwik is bewezen dat het schadelijke effecten heeft op de hersen- en zenuwstelselontwikkeling van foetussen, babies en kinderen. Wat we kunnen doen is A: ons meer gaan inzetten op alternatieve energiebronnen en B: vis consumeren met een zo laag mogelijk gehouden kwik-gehalte. Er zijn tegenwoordig vele ” viswijzers” vindbaar op internet, die vertellen in welke vissoorten de meeste en de minste kwikgehalten huizen. Klik hier om naar zo’n viswijzer te gaan. Ook dit artikel uit het NRC geeft veel duidelijkheid over welke vis soorten het beste zijn om te eten.

 

Is iedere algenolie hetzelfde? 

Nee. Net als visolie bestaan er ook volledige ( EPA + DHA) supplementen en onvolledige, zoals alleen EPA of alleen DHA. Zo zijn er algen en vis-oliën die alleen DHA bevatten. Als we het strikt nemen, is DHA géén essentieel vetzuur. We hebben het wel nodig om goed te kunnen functioneren, en ons lichaam is in principe in staat om het zelf te produceren. Het kan, via een aantal tussenstappen. DHA maken uit het essentiële Alfa-linoleenzuur. Helaas verlopen deze omzettingen door hinderlijke stoffen uit ons voedsel ( denk bijvoorbeeld aan transvet-zuren ) , door ziekte, of genetische gebreken zeer moeizaam of helemaal niet. Daarom wordt DHA gezien als een zogenaamd “ voorwaardelijk essentiële vetzuur” en moet het via voeding worden verkregen.

Omdat DHA  ( net als EPA) behoorlijk lastig via onze voeding is binnen te harken zijn er specifieke supplementen die enkel DHA bevatten. Het is daarom ook meest verstandig om voor vette vissoorten te kiezen, omdat deze erg rijk zijn aan zowel EPA als DHA. Zo bevatten sommige soorten verse tonijn ( bluefin en albacore ) mul, zwaardvis en sprot grote hoeveelheden EPA en DHA. Dit ligt gemiddeld op zo’n 300-1000 mg per 100 gram vis. Daarnaast bevat verse biologische vis ook nog meer belangrijke voedingsstoffen.
Ik lees de laatste tijd veel over lyprinol. Wat is dat precies? 
Lyprinol is een viskeuze olie met een vrij uniek complex van tenminste vijf typen vetten. In studies wordt het ook wel aangeduid als PCSO-524. Het is een gestabiliseerd lipiden-extract , ook wel groenlip-mossel. Deze bevat een zeer breed spectrum aan vetachtige bestanddelen, die de basis vormt van lyprinol. Je hebt vast al eens eerder van groenlip-mossel gehoord. Het is goed verkrijgbaar in poedervorm. Door het speciale extractieproces bevat lyprinol veel hogere concentraties dan een poeder. De delicate vetten kunnen makkelijk bederven in poedervorm, en daarmee hun activiteit verliezen. Lyprinol wordt via een speciale methode ontwikkeld om de vetfractie te stabiliseren en is hiermee een vrij uniek gestandaardiseerd preparaat  met een constante hoge kwaliteit.
Het complex bestaat meestal uit vijf vrij unieke vetten:
– sterol esters
– tryglyceriden
– vrije vetzuren
– sterolen
– polaire lipiden
De meeste lyprinol wordt gemaakt van de Nieuw-Zeelandse groenlip mossel. Lyprinol is erg onbekend. Toch wordt het boven visolie gezet. Je kunt HIER alles over de voordelen boven visolie lezen.  De Groenlipmossel bevat meerdere soorten Omega 3-vetzuren: naast EPA en DHA, óók ALA, SDA, ETE, DTA, DPA en het zeldzame ETA. Sommige van deze vetzuren zijn converteerbaar tot andere Omega 3-vetzuren. 
Ik ben zelf nu ongeveer anderhalve maand bezig om deze lyprinol te testen en tot dusver bevallen ze erg goed. Ze zijn met name te adviseren bij ontstekingen, en ontstekingsziekten / aandoeningen. 
 
Ik ben veganist. Welke kan ik het beste kiezen? 
 
 
Als je veganistisch leeft, dan is vis uiteraard uit-den-boze, ook visolie is een no-go. Als alternatief zijn er ALGEN OLIE supplementen op de markt, daar heb je in mijn visolie-test ook al veel over kunnen lezen. Belangrijk is, om te kiezen voor het volle spectrum, dus de EPA + DHA. Er zijn ook , dankzij de opkomst van het veganisme, speciale plantaardige supplementen die verschillende essentiële vetten in juiste verhoudingen bevatten. Echt goede supplementen bestaan uit koudgeperste plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, olijfolie, pompoenpit-olie en tarwekiem olie.
Een zeer goede veganistische olie is de TRIAS OMEGA van VAN DER PIGGE. KLIK HIER om daar alles over te lezen. Verder ben ik nog altijd fan van de plantaardige Alpenolie van TESTA. ( zie visolie-test hierboven ) 

En dan nog dit:

Ik ontvang heel veel vragen over welk merk nu goed of slecht is. Ik krijg foto’s opgestuurd, maar daar kan ik uiteraard erg weinig mee. Ook hangt het af van veel factoren, zoals behoeften en eet en leefpatroon. Algemeen gezien kun je op wat punten letten:

 • Zorg ervoor dat het merk betrouwbaar is. Er is ontzettend veel meuk verkrijgbaar, ook in algen-olie. Zorg voor een hoog aangeschreven merk. Dit zijn sowieso merken die door de consument makkelijk zijn te benaderen, en hun 100% garantie garanderen.
 • Slik naar behoefte. Daarvoor is het meest handig om een bloedtest te ondergaan om te ontdekken of je inderdaad wat tekort komt. Afhankelijk van deze uitslagen kun je gerichter zieken naar een passend supplement. 
 • Kies voor 100% natuurlijk. Dit betekent zonder onnodige toevoegingen. 
 • Laat je goed informeren. Koop je je supplementen bij een GOEDE leverancier / winkel, dan is deze bevoegd jou alle nodige informatie te verstrekken. 
 • Teveel is nooit goed. Let daarom goed op de juiste verhoudingen in ALA, EPA en DHA

 

 

 

95 Reacties op “De grote vis en algenolie test

  • Ja hoor. Het is een natuurlijk product en wordt gewonnen uit bepaalde soorten zeewier afkomstig uit Europa, Amerika en Azië. Carrageen wordt toegepast in zeer veel voedingsmiddelen als verdikkingsmiddel en stabilisator. Carrageen moet als ingrediënt gedeclareerd worden met E-nummer 407 of 407a. De carrageen die Testa gebruikt is 100 natuurlijk. Warme groet!

    • Die E nummer boekjes zijn heel erg overtrokken. Laat je niet bang of gek maken.

     • Ik ben niet bang of gek maar heb het idee wel steeds te reageren op carrageen. Ik ben een paar dagen gestopt met de Testa capsules. Na wat onderzoek lees ik dat ik zeker niet de enige ben. Ik had de Healthbox speciaal besteld omdat ik wilde overstappen op algenolie, maar vind het jammer dat een stof waar zoveel discussie over is, in steeds meer gezonde voedingsmiddelen wordt gestopt. Ik hoop dat fabrikanten daar een andere oplossing voor gaan zoeken.

     • ik zeg niet dat je bang of gek bent. Maar ik denk persoonlijk wel, dat je je een beetje hebt laten beïnvloeden door alle indianen verhalen die ook op internet rond dwalen. En daarbij komt, dat ieder mens anders reageert op voeding. Het kan zeer zeker zijn dat jij overgevoelig reageert. Het is heel goed, dat je naar je lichaam luistert! Warme groet!

     • Ik reageer ook op carrageen . Met zo weinig mensen zijn we dus niet. Ik drink bijvb enkel zelfgemaakte kokosmelk (ook nog eens goedkoper), omdat in de gekochte kartons kokosmelk ook nog eens carrageen zit en ik dus daar wel degelijk op reageer. Maar ik heb ook HIT , dus reageer vlug op dergelijke stoffen .) Verder vraag ik me af wat er bijvb mis is met karamel-zoetstof ?
      Ik neem ook de algenolie van artic-blue en daar heb ik dan weer geen problemen mee. Ik ben wel geen vegetariër of veganist, maar probeer toch met het ecologische aspect rekening te houden. Vandaar ik nauwelijks vis eet (overbevissing, vervuiling zoals u zegt, zware metalen, ‘plastieken soep’ (microplastiek in je vis enz..) .
      Als je zoals ik, twee keer wel per week wild eet (ik woon aan de bron in de belgische ardennen), heb je dan nog niet genoeg omega 3 binnen denk je ? Dat is echt wel afkomstig van de jacht hier ..
      Bedankt voor het uitgebreide artikel en de bevestiging voor mij dat het echt wel met algenolie ook kan ipv visolie ! (had ik al gelezen bij de groene vrouw )

     • Juist omdat veel mensen een reactie hebben op een bepaalde stof (E-nummer) komen ze in die boekjes of app terecht. Dat is geen bangmakerij, maar gebaseerd op ervaringen. Ik maak er graag gebruik van omdat ik troep waar mijn lichaam niet vrolijk van wordt wil vermijden.

   • Jammer dat je de Morepa platinum niet getest hebt. Staat aangeschreven als topmerk maar ik ben ook nieuwsgierig naar jou visie

  • hoi Monique, een geweldig onderzoek heb je gedaan. Bedankt

   Nu een vraag : ik heb laatst gelezen over krill olie. Hoe denk jij daarover?

   • Hai!
    Daar ga ik afzonderlijk een artikel over schrijven! Binnenkort dus!

   • Krill olie is enorm slecht voor het milieu. Omdat krill het voedsel is voor veel zeedieren zoals de walvis. Die hebben het door de opwarming van de aarde al moeilijk zowiezo door tekorten aan krill.

    • Wauw Lizzy,
     Cool dat je aan de ardennen woont! Wat voor werk doe je? En hoe maak je zelfgemaakte kokosmelk?

     Groetjes

  • Goed dat je het vraagt! Volgens het boekje weet wat er in je eten zit is het een gevaarlijk E-nummer. Namelijk E 407!

  • Wat een uitgebreide test! Petje af hoor! Ik heb de algenolie besteld. Ben benieuwd! 🙂

 1. Ik zie dat er in jouw favoriete keuze wel gemodificeerd maiszetmeel aanwezig is. Dat is zetmeel waarvan de eigenschappen veranderd zijn door een chemische behandeling, zodat het beter te verwerken is of beter smaakt. Hoe kijk je daar tegenaan Monique?

  • Het betreft verhit maïsmeel. Dit heeft geen chemische behandelingen ondergaan. Het is dus geen ” hinderlijk” ingrediënt.

 2. Ik gebruik al jaren de omega3 van Beyuna… Erg goed product! Overigens ben ik ook over de andere supplementen van dit merk te spreken.

 3. Fijn deze post,! Dank je wel voor de info.
  Lees je stukken altijd met veel interesse.

 4. Mijn arts vertelde mij dat Greenpeace flink wat onderzoek heeft gedaan naar verontreiniging en oxidatie en er maar 2 (indertijd) schone visolie capsules uit kwamen: Eskimo van Metagenics en Minami. Misschien waard om nog eens naar te kijken? Ik vind het feit dat je oxidatie niet kunt zien (wellicht iets kunt ruiken) een groot probleem. Dat de goedkope vaak geoxideerd zijn is wel duidelijk!

 5. Dank je wel voor dit artikel! Ik gebruik zelf al een tijdje de Testa algencapsules, vooral om niet bij te dragen aan al dat vissenleed , fijn om te lezen dat deze ook als beste uit de test komt. De capsules bevallen mij ook prima!

  • Kun je de capsules ook kauwen? Ik heb nl moeite met capsules slikken, maar wil ook graag de algencapsules proberen. Ik moet levertraan gaan slikken en vis eten, maar dat ik, als vegetariër zijnde, niet over mijn hart verkrijgen!

   • nee, je kunt de capsules niet kauwen, wel open maken en ” leegdrinken”. Succes!

 6. Ook ik lees je revieuws altijd met grote interesse.
  Mijn ouders van beiden ver in de 70 kwamen van de week bij mij aan met het verhaal dat ze al jaren twee capsules “algenpillen” (Glucosamine) slikten.
  Ze hadden er baat bij.
  Ik slik niks,……nooit gedaan ook.
  Maar ben wel nieuwsgierig.Want ik voel mij de laatste tijd erg stram, heb een droge huid en dun haar en broze nagels.(Laat ik het maar niet over mijn verstrooidheid hebben????)
  Mijn vraag: zou ik een van jouw aanbevolen bovenstaande supplementen ook kunnen nemen om deze “klachten” te kunnen behandelen?
  Want ik heb geen zin om èn èn te slikken als het qua werkinng elkaar overlapt.
  Dank!

 7. Ik gebruik al jaren Eskimo van Metagenics (hier ook al genoemd door Annemarie zie ik). Dit op aanraden van een natuurarts. Jammer dat die inderdaad niet is meegenomen in de test. (Dat is natuurlijk altijd het probleem van zo’n test; er moet een selectie worden gemaakt.) Maar als je daar info over hebt: heel graag.

 8. Dank voor alle info. Je hebt er echt wat aan. ik gebruik de testa capsules tot tevredenheid.

 9. Geweldig Monique, wat een fijn research heb je verricht! Respect hoor, en hartelijk bedankt. Voor een leek is het erg moeilijk door de bomen het bos te zien aangaande voedingssupplementen. Toevallig ben ik net aan de tweede verpakking van Testa begonnen. Op advies van de medewerker van Gezond en Wel hier in Emmen. Leuk hoor!

 10. Zeer interessante en uitgebreide recentie en m.n. die over EQ logic vond ik ronduit vermakelijk..MLM dan kun je zoiets verwachten..en ik weet niet zo haar naam..maar zij had mij ook eens benaderd via fb om haar produkt te proberen..
  Heb het maar bij de Noorse Lovitran gelaten..Geen capsules gewoon die heerlijke “vieze“ vissmaak . Ben nl fervent viseter..een zeehond zou jaloers op me kunnen zijn..en een vis die niet hoog in de voedselketen staat is niet erg ongezond om te eten..
  Goede visolie hoeft in mijn beleving niet duur te zijn en dat is die Noorse Lovitran zeker niet! €7,99 per fles van 365 ml

 11. ik ben zeer geïnteresseerd in visolie en levertraan. Maar het ware kan ik nog niet achterhalen. persoonlijk hou ik het nog bij de levertraan uit de fles van green pasture. En de visolie van WHC, deze is zeer hoog gedoseerd en geen runder-gelatine. De een zegt dat al de visolie verhit moet zijn, anders blijft het niet goed, dus geraffineerd. De ander zegt dit van levertraan. De 1 zegt levertraan kun je niet fermenteren, de ander zegt dit is de enige ouderwetse verantwoorde manier. Het beste is dus inderdaad goed kijken naar wat zit erin en persoonlijk uitproberen. Hoe reageert je lichaam en welke verbetering zie je en dat heb ik bij beide als zeer positief ervaren. Ik zie uit naar de krilolie artikel!

 12. Je noemt dat je eerder de flindall nam. Heb je die meegenomen in je onderzoek? Ik neem dat en ben benieuwd

 13. Ik ga altijd voor de gefermenteerde levertraan. Ik ga ervan uit dat dit een goede is. Wordt geadviseerd door het GAPS dieet. Geen capsules, die zijn veel te duur.
  Gewoon een lepel. Is heel vies, maar niet aromatisch. Dwz dat als je je neus dicht doet de vieze smaak niet proeft. Ik neem altijd meteen een hap eten daarna en weg is de smaak.

 14. jammer dat er geen bekende merken zoals pharma nord bonusan vita plantina visolie capsules getest zijn deze zijn redelijk goed verkrijgbaar

 15. Hi Monique,
  Bedankt voor het artikel. Ik gebruik al een tijdje naar alle tevredenheid Omega 3 Algenolie Opti3Omega.

  Vriendelijke groet,
  Ross

 16. Hoi Monique,

  Ik gebruik al geruime tijd naar alle tevredenheid de visvrije Omega 3 à la Rineke (Rineke Dijkinga) Als leek denk ik dat ze veel op jouw nummer 1 capsules lijken. Die van Rineke zijn echter wat goedkoper dan de genoemde prijs van de Testa.

 17. Dank je wel voor je blog! Ik zag door de bomen het bos niet meer. Inmiddels heb ik de omegaatjes besteld bij Testa.

 18. Er is in Engeland een onderzoek geweest naar visolie met hoogggedoseerd DHA (500mg) voor kinderen met ADHD in vergelijking met ritalin. Hierin werd met t merk eye q van Springfield gewerkt. Heb je een mening over dit product? Ook werd platinum van Minami genoemd.
  Wat vind je van die hoge doseringen bij hersen aandoeningen?
  Dank je!

  • deze producten ken ik niet. Ik zal er eens naar kijken. Warme groet!!

 19. Beste Monique,

  Wat ben ik blij met jouw artikel. Via via was me aangeraden om EQ pure arctic oil te gaan gebruiken om de verhouding omega-6 /omega-3 meer in balans te krijgen.
  Aangezien ik de olie best prijzig vind, ben ik online naar alternatieven gaan zoeken.
  Uiteindelijk kwam ik uit bij de vegan algenolie van Arctic Blue en de omega 3 algenolie van Testa. Dankzij jouw onderzoek weet ik nu welke te kiezen. Testa dus!
  Dank je wel.

 20. Goedemorgen Monique,

  Ten eerste; wat een fijn artikel van je! Hoewel ik met name geïnteresseerd was in de plantaardige variant van omega 3 ,
  wekte je schrijfstijl ook interesse voor de varianten met vis. 😉

  Ik blijf als vegetariër echter bij de plantaardige variant en heb daar ook een vraag over.

  Ik ben op het moment zwanger en wil dat het mijn kindje aan niets ontbreekt. Ik wil dan ook o.a gaan starten met algenolie, maar omdat algen bekend staan om hun zuiverende werking, ben ik bang dat de afvalstoffen die hierbij vrijkomen mijn kindje zullen treffen. Om deze reden wordt er op veel websites dan ook afgeraden om spirulina of chlorella te slikken,welke van algen zijn gemaakt. Ik lees tot nu toe nergens dat plantaardige omega 3 capsules op basis van algen wordt afgeraden bij zwangerschap. Bevat het dan misschien een lagere dosering algen of een andere soort alg? Ben benieuwd of jij me hierover wat meer kunt vertellen. Alvast bedankt!

  Groet,

  Lise

 21. Klopt het dat de samenstelling is veranderd? ik zie namelijk niet meer die caramel ???
  Ik ben namelijk ook opzoek naar goede algenolie mbt kwaliteit en prijs

 22. Dank je wel Monique voor je stuk, zo waar!

  Ik gebruik altijd de visvrije Omega 3 van Rineke Dijkinga 60 capsules voor € 19,95 bij wereldvanzeewier.nl

  Zeewier is natuurlijk ook een goede bron

 23. Dag Monique,

  Bedankt voor deze test. Maar wat denk je van Krillolie? Er wordt gezegd dat het beter opneembaar is vanwege de fosfolipiden – vorm en dat je er bij een lagere concentratie DHA en EPA al goede effecten hebt. Verder zou de extra astaxantine een goede anti-oxidant zijn en goed door de bloed-hersenbarrière gaan.

 24. Hallo Monique,
  Wij gebruiken al een tijd AOV 702. Dit is een vloeibare variant met eterische sinaasappelolie. 702 Visolie Forte Vloeibaar bevat per dagdosering (ca. 5 ml) 955 mg EPA en 680 mg DHA.
  Ken je deze en heb je hier een mening over?

  Groet, Maureen

 25. Hallo Monique, heb je de krillolie inmiddels al getest? Ben zeer benieuwd….

  • helaas ben ik daar niet aan toe gekomen afgelopen tijd….ik hoop dat het mij binnenkort gaat lukken….Ik zal er een afzonderlijk project van gaan maken. Warme groet!

 26. Hallo Monique, wat een geweldig onderzoek en artikel. Bedankt! Mijn vraag: er zit zonnebloemolie in jouw favoriete algen olie capsules. Ik heb net in het boek Antikanker van David Servan-Schreiber gelezen dat de omega-6:omega-3 verhouding in zonnebloem en de olie daarvan zich verhoudt als 60:1 is. Naar mijn gevoel ondermijnt dat dus veel van de goede Omega-3 van die algen olie capsules. Heb je daar een mening over?

 27. Monique, ik wilde al vragen of krillolie hetzelfde is als Algenolie, .aar begrijp nu dat dat niet het geval is. Jammer, anders had ik al meer geweten. Ik wil ook graag meer weten over krillolie.

 28. Hallo Monique, je geeft aan dat de hoeveelheid DHA en EPA per capsule van belang is, maar dan is de EQ het hoogst van allemaal en als je dat omrekent is de rest veel duurder.

 29. Hoi Monique,
  Vanavond ben ik begonnen met de algenolie capsules van Testa.
  Ik had dezelfde prangende vraag als jij: welke visolie supplementen moet ik nemen? Mijn cardioloog adviseerde me nl. om deze te gebruiken.
  En nu heb ik ze dankzij jouw bevindingen gevonden!
  Heel veel dank hiervoor! Ik zou je wel bloemen willen geven, zo blij ben ik hiermee!
  Warme groet, Maria

 30. Hoi Monique,

  Ik snap het stukje over dosering niet helemaal, geloof. Je schrijft dat de gezondheidsraad 200mg Omega-3 per dag adviseert. Even verderop staat dat we 450mg EPA/DHA per dag nodig hebben. Hoe “prop” ik die 450mg in de benodigde 200mg?

  Verder heb ik nog naar de dosering van Eqology gekeken. Als je 10ml van dat spul slikt, zou je volgens de productgegevens op hun site 1390mg Omega-3, waarvan 490mg EPA binnenkrijgen. Dat lijkt me toch wel erg veel. En als ze daarnaast dan nog eens een dubbele dosis in de eerste maand voorschrijven, zou het me niet verbazen als je vinnen en kieuwen zou gaan krijgen 😉 Is dit niet zwaar overdreven/geld-uit-de-zak-klopperij?

 31. Wat een geweldige en uitgebreide test! Ik zocht al een tijdje naar vegan omega 3 olie met EPA. Ik ga die van TESTA meteen bestellen!

 32. Ik vind het allemaal zo ontzettend duur…..ik moet ook andere dingen slikken en allemaal goede kwaliteit,dan vind ik nog een tientje per maand erbij voor algenolie zo veel. Als ik naar de inhoud kijk zou dat best goedkoper kunnen,maar goed. Is er een reden waarom je de flindall algenolie niet meer neemt of bespreekt,ik ben er benieuwd naar omdat het relatief de goedkopere variant is.

 33. Monique, help mij even. Je schrijft in het stukje over Testa omega 3 dat er geen genetisch gemodificeerde ingredienten in zitten. Iets verderop staat de ingredienten met gemodificeerd maiszetmeel?

 34. Na een halve dag lezen van allerlei halve informatie over omega 3 op allerlei sites, vind ik hier alles bij elkaar. Fantastisch!

  En over krill:

  “Hoewel de genoemde streefgetallen voor de vangsten misschien in de buurt komen van slechts 1-2 procent van de geschatte totale biomassa aan krill is toch zorg gerezen. Wie aan krill komt, komt immers aan het hele ecosysteem van het zuidpoolgebied. Krill staat aan de basis daarvan. Grootschalige visserij zou lokaal tot problemen kunnen leiden, bijvoorbeeld als een voor een zeer groot gebied vastgestelde TAC in een heel klein gebied wordt opgevist, wat mogelijk is door de enorm hoge dichtheid waarin krill voor kan komen. Verder bestaat de angst dat de benodigde grote netten ongewenste bijvangsten van zeezoogdieren met zich mee zullen brengen.”

  (visserijnieuws.nl)

  En als je 35 vissen redt met een potje algenolie, hoeveel krillies zou je dan wel niet kunnen sparen!!!

 35. Proficiat,bij toeval Door mijn eigen zoeken kom ik je,monique tegen,en geholpen,met de keuzes, voor mij gaat ook worden de testa. En flindall is bij mij goed bekend.Dus wordt ook de al genocide, tot heden had ik de fles visolie vanouds bekend,had niet veel moeite deze te slikken, Een slok op 1 lepel en weg,en niet nadenken,maar ga over op de algenolie,. Het is een heel werk het uit te zoeken,maar Door kennis,opgebouwd,maakt sneller inzicht. Bedankt. Maar wat is er mis met het boekje ,wat zit er in uw voeding,? Steengode voor mijn weten,achterin staat ook alle en meuk van en in welke verpakkingen zit, maar hoe dan ook, altijd de vinger aan de pols houden zogezegd,blijven controleren,en dat is wel mijn ervaring,dat het zo kan veranderen.

 36. Ik ben op zoek naar een algenolie capsule voor mijn kinderen.
  Aangezien die van Arctic Blue kleine capsules zijn, gaat hiernaar mijn voorkeur.
  Deze capsules hebben echter alleen maar DHA en geen EPA. Is het niet belangrijk dat ze beide omega 3 vetten bevatten?

  • zeker wel. Een volledig supplement is nodig als er tekorten zijn. Zie mijn tweede artikel van deze test ( deel twee)

 37. Eqology is inderdaad een naar bedrijf. MLM is legaal, maar stinkt aan alle kanten. Nieuwe klanten betekent een commissie en punten. Genoeg klanten en je krijgt een toffe titel als President – met een maandelijkse financiële beloning. Producten krijg je gratis. Het bedrijf is zo ontransparant. De business partners misbruiken het vertrouwen van de mensen om hun heen (familie, vrienden, cliënten uit hun fysiotherapie- of coachingspraktijk). Niet alleen voor het afnemen van een abonnement, maar ook om voor honderden euro’s zelf een business pakket te kopen en met deze fantastische beloningssysteem een eigen inkomen op te bouwen. Hun directeur is ook afkomstig van het net zo “stinkende” Herbalife.

  En dit alles is super jammer, want ze “verkopen” een prachtig mooi product.

 38. Hai Monique

  Bedankt voor je uitgebreide onderzoek. En goed dat je niet laat intimideren door die fabrikanten.

 39. Hallo Monique,
  Je schrijft : Zalm uit Schotland en Scandinavië wordt meestal in betere omstandigheden gekweekt dan zalm uit bijvoorbeeld Chili.
  Maar op het internet is ook het volgende te vinden : Gekweekte Noorse zalm is het meest giftige voedsel ter wereld
  Kijk op : https://www.50plusser.nl/?page=magazine&p=artikelen&article_id=10145#.XFb_9FxKhPZ
  Het beste is om wilde Alaska zalm te eten.
  Die zal ook niet 100% vrij van verontreiniging zijn, maar nog altijd beter dan welke gekweekte zalm ook.

 40. Beste Monique .
  Ik vroeg me af hoe je over de zonnebloemolie denkt in het algensupplement? Wist je dat zonnebloemolie een hoog gehalte aan omega6 vetzuren heeft? Op selfnutrition data.com zie je deze verhouding staan.
  Total Omega-3 fatty acids 419 mg
  Total Omega-6 fatty acids. 7860 mg .
  Alle voordelen van het omega3 supplement vallen op die manier weg nietwaar?
  Ik ben bebieuwd naar jou gedachten hierbij?
  Vriendelijke groet astrid

  • als je voor het juiste merk kiest die ook voor de beste olie kiest, dan lijkt het mij niet pro;lematisch. Lees meer over zonnebloemolie in mijn artikel over deze olie, die je terugvindt op de site. Warme groet!

 41. Wat fijn dat je wat licht hebt gebracht in deze jungle van visolie!????

 42. In de VS is het al een tijdje mogelijk om culinaire algen olie te kopen
  Wanneer zal dat in Nederland mogelijk zijn?
  Op die manier kan het gewoon door het voedsel worden verwerkt, handiger
  Dat geldt overigens ook voor Macadamia-olie, die ben ik ook nog niet tegen gekomen

 43. Ik ben op zoek naar een nieuwe portie visoliecapsules. Dus alles aandachtig gelezen. Helaas vallen de algen af vanwege het maiszetmeel. Als diabeet moet je dat mijden als de pest.
  Ik beraad me nog op welke visolie.

 44. Bedankt Monique voor je uitgebreid onderzoek. Ik ben een tijdje geleden toevallig (en na wat research) ook gestart met Testa. Het is nog te vroeg voor een conslusie maar ik ben wel tevreden.

 45. Beste Monique,

  Is het verantwoord Testa algen olie capsules aan mijn hond te geven ipv visolie?

  Mvgr

  Maddy

  • dit zou je het beste aan de fabrikant kunnen vragen

   • Waar is de testa omega goed voor?
    Komt op nr 1 is de visolie die op 3 geëindigd is beter?
    Ik wil graag weten waar het allemaal goed voor is.
    Ik hoop dat je me verder kunt helpen.
    Bvd

    Mvg Ans

 46. Wat een goed en nuttig artikel zeg! Ik ben echt blij dat ik dit gevonden heb. Ben al een paar jaar “lid” van Eqology en herken wat je zegt. Ik ga zeker de Testa uitproberen. Wat zou jij voor kinderen adviseren aan omega 3 suppletie?

 47. Super artikel, duidelijk, to the point en onbevooroordeeld. Ik heb de Testa wel eens besteld, terug gestopt maar aan t twijfelen om n abonnementje te nemen wat ik bij deze ga doen! Bedankt!

 48. Ik ben naar een VEGAN-beurs geweest en daar heb ik een testpakje van 15 algencapsules meegekregen om uit te proberen. Van het merk TESTA. Het was prima! Zeker aan te raden voor iedereen.

 49. Ik heb laatst -bij gebrek aan Testa- snel even een ander merk gekocht in een gezondheidswinkel. En wel van het merk It’s Pure.
  Nou, dan vergaat je de lol wel hoor. Je bent daarna zeker een aantal uur algenolie aan het ‘eten’.
  Ik “vergeet” nu steeds te slikken, alleen daarom al. Bah!

 50. Hoi Monique zoveel jaar later nog even een reactie op je uitgebreide onderzoek.
  Het was mooi en duidelijk om te lezen dankjewel
  Ik wilde weten of iemand ervaring heeft met de EQ

 51. Hoi Monique, wat vindt je van deze merk 😉

  MINAMI VEGANDHA 60 VEGETARISCHE SOFTGELS.
  Ingredienten:
  DHA-concentraat uit algenolie (van Schizochytrium sp.), bevochtigingsmiddelen: glycerine en carrageen, gemodificeerd maïszetmeel, natuurlijk sinaasappelaroma, astaxanthineconcentraat (uit Haematococcus pluvialis), antiklontermiddel: siliciumdioxide, antioxidant: mix van rozemarijn- en tocoferolrijk extract (Miradoxan), zuurteregelaar: natriumcarbonaat.

  • Marga en anderen, ik raad af om supplementen te nemen waarin het nanomateriaal siliciumdioxide zit. Ons lichaam zit al vol met nanotechnologie door alles wat uit de chemtrails op ons neervalt. We zullen er steeds meer last van krijgen .m.n door 5G-frequenties. Dus nog meer nano vermijden.

 52. Dag Monique
  Bedankt voor het artikel
  Ik ben net overgestapt van Ocean Heroes naar Testa
  Heroes beviel ook goed maar er zat in 1 capsule 250mg DHA En maar 5 mg Epa
  Wel was de aanbeveling twee capsule per dag.
  Dus kreeg wel meer DHA binnen dan nu bij Testa maar veel minder Epa.

  En dan nu mijn vraag,.
  Is mijn keuze om te kiezen voor testa met meer Epa beter?
  Ik vraag mij namelijk af wat de beste verhoudingen zijn
  Meer Epa of is DHA het belangrijkste in de samenstelling in de capsule?
  Of wat is de beste verhouding van Epa en DHA in algen capsule?
  Hoeveel DHA en Epa ?
  Ik hoor graag van je en ik hoop dat je mijn vraag kunt beantwoorden.
  Warme groet Ans.

 53. Hoi Monique,

  Dank je voor het testen.
  Ik gebruik zelf Vegetology Opti3 Omega-3 EPA & DHA 60 V-Caps, gewonnen uit algen, 100% vega. Bevalt prima. Vaak voordelig te koop als je 3 potjes tegelijk koopt.

  Vriendelijke groet,
  Tycho

 54. even een vraag lees veel over microplastic vervuiling in de zee ook die we denken schoon te zijn dus ook vis vooral de grote vissen waar de meeste vervuiling n zit in het vet dus
  en ook micro plastic vervuiling wat moet je nu uit een onderzoek blijkt dat dit een groot probleem is wereld wijddenk dat veel vis olie vervuilt is met plastic

 55. Hallo Monique,
  Ben jij bekend met Vitakruid?
  Zelf enorm fan. Benieuwd wat jij van hun en hun producten vind.

  Inge

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *