Hoe maak je zelf chocolade?

Chocolade….Sommigen loopt het water al in de mond bij het woord alleen. Like me 😉 Chocolade heeft iets magisch voor mij. Al sinds dat ik het mij kan herinneren ben ik er dol op. Mijn voorkeur gaat uit naar puur, maar witte chocolade ( wat eigenlijk geen chocolade is) vind ik ook onweerstaanbaar. Ik hoef niet uit te leggen, dat het nu niet bepaald een gezonde versnapering is. Bijna wekelijks horen we wel weer een berichtje in de media, waaruit blijkt dat chocolade erg gezond is voor dit/dat, zus en zo. Dit klopt, want in chocolade vinden we bepaalde stofjes die goed zijn voor lichaam en geest. Maar wat er niet bij wordt verteld is dat het om stofjes IN chocolade gaat. Chocolade zelf blijft gewoonweg een massa van suiker, vet en cacao, met in het ergste geval veel toevoegingen. Ondanks al die gezonde stofjes blijft chocolade erg rijk aan suiker en vetten.  Lees verder

Honing, stropen, siropen…hoe gezond zijn ze?

Als we door de supermarkt wandelen, komen we tegenwoordig producten tegen, die we voorheen enkel in biowinkels en/of speciaalzaken konden kopen. Sinds dat “ superfoods” een ware hype zijn geworden, en we ook graag suikers willen mijden, zijn we massaal los gegaan op de zogenaamde natuurlijke suikervervangers. Ik heb over natuurlijke suikervervangers diverse artikelen geschreven. Je kunt deze artikelen teruglezen door op de linkjes onder dit artikel te klikken.  Lees verder

Knorr wereldgerechten…wat eten we nu ECHT?

Als er iets is wat bij mij meteen braakneigingen uitlokt, dan is het wel instant meuk. Ik vind het smerig, ronduit smerig. Het ruikt vreselijk sterk dankzij smaak/geur en kleurversterkers, en het heeft in mijn beleving totaal NIETS met echt voedsel te maken. Dat dit enkel mijn eigen mening betreft, is duidelijk te zien aan de populariteit van deze poeders. Vooral de “ cup-a-soup” en de zogenaamde wereldgerechten hebben gretig aftrek. Ze worden beschouwd als super-handig, en erg lekker. Dat laatste kan kloppen, omdat alles lekker wordt met suiker, en een zand emmertje vol smaakversterkers. De hamvraag: zijn al deze instant producten gezond? Of juist niet?  Lees verder

De tompouce: Hema versus Meukvrij met Monique!

Nog altijd HET gebakje van Nederland: de tom pouce! Een heerlijk gebakje gemaakt van bladerdeeg, banketbakkersroom en een topping van glazuurfondant en slagroom. Klepperzoet, dat wel. 😉 Het is zeer geliefd bij jong en oud, en iedereen herinnert zich wel hun eerste tompouce. Over de jaren heen is het uiterlijk van de echte originele roze tompouce onveranderd gebleven. Helaas niet van binnen. Door de snellere technieken om een voedingsmiddel zo snel mogelijk maakbaar te maken, in grotere hoeveelheden tegelijk en langer houdbaar ( langere verkooptijd) is de tompouce van binnen enorm veranderd qua samenstelling. Dat is niet alleen jammer, maar ook triest. Er gaat op deze manier een echt ambachtelijke lekkernij verloren.  Lees verder

…of je suikerworst lust…

Onlangs in de supermarkt pikte ik een gesprek op tussen twee jonge moeders, waarvan één in haar winkelwagen een jengelend kind had zitten/staan/dansen. Ze stonden bij het frisdrankenschap, bij de pakjes sap. 

“ ..Mamaaaah! Ik wil kabouter Plop! “ riep het ventje gevaarlijk wiebelend in de winkelwagen met een pakje worst in zijn handen, zwaaiend voor zijn moeder’s gezichtsveld. 

“ …Even wachten! “ zei de moeder terwijl ze zich snel weer keerde tot de andere dame naast haar. “ ..ik weet het nu ook echt niet hoor….volgens het nieuws van de week, zijn die pakjes sap nog erger dan cola! “ De andere moeder zuchtte instemmend. 

“ Ja, erg hé? Ik heb altijd deze van Wicky, maar daar zit geen suiker in, staat erop, kijk maar….Zero”

“..Ja, maar daar zitten weer van die enge zoetstoffen in” antwoordde de moeder terug terwijl haar zoontje nu aan haar jas begon te trekken.

“ …Mamaaaaaah! Ik wil kabouter Plop! “ Het joch splitste het pakje worst ( waarschijnlijk kabouter Plop worst) bijna bij zijn moeder in de maagstreek. De moeder gaf toe en trok de verpakking open, en rolde twee plakjes worst op en gaf het haar zoon, die meteen ging zitten en weer stil werd. 

“ ..Ik ben zo blij, dat hij geen zoetekauw is! Hij is dol op worst en kiest dit liever dan een biscuitje. Ben ik erg blij mee hoor. “ De andere moeder knikte instemmend. “ Mijn Lisa ook, die eet veel van die Maya de Bij worst en eet veel kipfilet” 

Dit gesprek klinkt vast bekend voor velen. En het is te begrijpen, dat zoiets hartigs als worst niet wordt gelinkt aan zoet en suiker. Maar klopt dit nu wel? Lees verder