…of je suikerworst lust…

Onlangs in de supermarkt pikte ik een gesprek op tussen twee jonge moeders, waarvan één in haar winkelwagen een jengelend kind had zitten/staan/dansen. Ze stonden bij het frisdrankenschap, bij de pakjes sap. 

“ ..Mamaaaah! Ik wil kabouter Plop! “ riep het ventje gevaarlijk wiebelend in de winkelwagen met een pakje worst in zijn handen, zwaaiend voor zijn moeder’s gezichtsveld. 

“ …Even wachten! “ zei de moeder terwijl ze zich snel weer keerde tot de andere dame naast haar. “ ..ik weet het nu ook echt niet hoor….volgens het nieuws van de week, zijn die pakjes sap nog erger dan cola! “ De andere moeder zuchtte instemmend. 

“ Ja, erg hé? Ik heb altijd deze van Wicky, maar daar zit geen suiker in, staat erop, kijk maar….Zero”

“..Ja, maar daar zitten weer van die enge zoetstoffen in” antwoordde de moeder terug terwijl haar zoontje nu aan haar jas begon te trekken.

“ …Mamaaaaaah! Ik wil kabouter Plop! “ Het joch splitste het pakje worst ( waarschijnlijk kabouter Plop worst) bijna bij zijn moeder in de maagstreek. De moeder gaf toe en trok de verpakking open, en rolde twee plakjes worst op en gaf het haar zoon, die meteen ging zitten en weer stil werd. 

“ ..Ik ben zo blij, dat hij geen zoetekauw is! Hij is dol op worst en kiest dit liever dan een biscuitje. Ben ik erg blij mee hoor. “ De andere moeder knikte instemmend. “ Mijn Lisa ook, die eet veel van die Maya de Bij worst en eet veel kipfilet” 

Dit gesprek klinkt vast bekend voor velen. En het is te begrijpen, dat zoiets hartigs als worst niet wordt gelinkt aan zoet en suiker. Maar klopt dit nu wel?

VERSUIKERDE WERELD

Dit gesprek wat ik opving, triggerde mij om dit blog te gaan schrijven. Alhoewel ik eerder al schreef over deze zogenoemde “ onbewuste suikers” in onze voeding ( lees dit artikel) is het een zeer vaag vlak. Zeker hartige levensmiddelen, zoals vlees, vleeswaren, zoutjes en tafelzuren zijn zeer misleidend, als het op suikers aankomt. We verwachten niet, dat we hier suiker in tegenkomen. Maar dankzij de versuikerde wereld is ons voedsel afgelopen jaren zoeter dan zoet geworden, en daar horen ook hartige zaken bij. Omdat consumenten zich nauwelijks bewust zijn, maken fabrikanten hier slim gebruik van. Suiker is één van de goedkoopste grondstoffen met vele nuttige functies om producten houdbaar te houden. Daarnaast geeft het alles smaak. Je ziet dit bijvoorbeeld erg goed bij vleesvervangers. Daarin worden ook ontzettend veel suikers gebruikt om de van nature smaakloze soja-vervangers smaak en structuur te geven. Omdat ons voedsel steeds zoeter is geworden zijn we ongemerkt gewend geraakt aan zoete smaken. Ook hartige zaken als worst. Terwijl we zijn blijven denken, dat we geen suikers aantreffen in vlees/vleeswaren. Ik nam de proef op de som, door een rondje in de supermarkt te lopen met mijn camera, en de vleeswaren, zowel vers gesneden als voorverpakt, te controleren op suiker. Zelfs ik verbaasde mij over wat ik aantrof. Ik trof bijna geen vleeswaren aan waarin geen suiker zat. Welgeteld in één pakje vleeswaar trof ik geen suiker. Een overzicht:

IMG_8759        IMG_8760

In deze gerookte kipfilet trof ik maar liefst twee soorten suiker aan, plus lactose, wat gewoon een melksuiker is. Kip en vooral kipfilet is een razend populaire worst-soort. Het wordt veel gegeten omdat de worst bekend staat als “ mager”. In vergelijking met andere worstsoorten klopt dit. Maar het bevat ook aardig wat suiker, in de vorm van glucosestroop en dextrose. Deze twee suikersoorten worden veel gebruikt in vlees/vleeswaren. Per pakje worst van 150 gram slik je 1,5 gram suiker mee. Onnodige suiker, wel te verstaan. 

IMG_8764

Kalkoenfilet staat meest bekend als mager. Dit klopt, het bevat vaak minder dan 2% vet. Maar ook hier wordt dit gecompenseerd met suiker. Per 100 gram eet je een gram suiker mee, ook hier gaat het om onnodig toegevoegde suikers. De suikers in deze kalkoenfilet komen uit dextrose ( druivensuiker)

IMG_8766

Ook “ vers gesneden” vleeswaren zijn geen haartje beter. Sommige varianten bevatten wel ietsje minder suikers, maar dit wordt gecompenseerd met een pot zout. Maar we komen ook in vers gesneden vleeswaren dextrose en glucosestroop tegen, of zelfs gewoon suiker.

IMG_8768

Filet american, ook zo’n mega populaire belegging voor op onze boterham of toastje. Er zijn tegenwoordig talloze varianten verkrijgbaar, met en zonder saus, of gekruid. Wat we vaak tegenkomen zijn varianten die bestaan uit gemiddeld 65% rundvlees. Dit betekent dat de rest is opgevuld met meuk, waaronder veel suikers. We komen naast dextrose en glucosestroop ook vaak gewoon suiker tegen. Zeker in de sausjes zien we erg veel suiker. Per broodbelegging geeft dit al snel één gram onnodige suiker. En dan heb ik het niet eens over de ladingen E nummers die erin rondzwemmen. 

IMG_8770

Wat we ook vaak tegenkomen in vlees/vleeswaren is maltodextrine. In deze ossenworst ( vers gesneden) vinden we naast dextrose ook maltodextrine. Goed voor een suikerklontje per 100 gram. Totaal niet nodig, maar ondertussen krijgen we ongemerkt op deze manier suikers binnen. 

IMG_8761

Ham is de onbetwiste nummer één in vleeswaren. We eten het vaak en veel, omdat het naast lekker ook goedkoop is en relatief mager. Achterham is zo’n magere soort die erg veel wordt gegeten. Per pakje van 200 gram eet je twee gram suiker mee. Suiker in ham? Jazeker: suiker zit ook in ham. (hesp voor de Belgische lezers 😉 )

IMG_8775

Een kennis van mij is er dol op: droge worsten. Nu niet bepaald een product, waarin je suiker verwacht, maar inderdaad, je raadt het al: ook hier vinden we volop suikers. In deze droge worst zit 2,5 gram suiker. Best veel voor een worst. 

IMG_8773

EN BIOLOGISCH?

Velen denken nog altijd bij het woord “ biologisch” dat er ook minder suikers aanwezig zijn. Dit klopt niet, sterker nog, vaak bevatten biologische producten méér suikers dan niet-biologisch. Ook in biologische worst-soorten treffen we suikers aan. In deze kippenleverworst vinden we gewoon “ suiker” van biologische afkomst. Dit zegt echter totaal niets. Het is gewoon keihard suiker. Onnodige suiker. 

VLEES MET MEUK

Over het algemeen worden vleeswaren gemaakt van 90% vlees. Dit betekent dus dat de overige 10% bestaat uit meuk, zoals onnatuurlijke/synthetische E nummers en hulpstoffen, en suiker. Sommige fabrikanten maken het erg bont door maar 50% vlees te gebruiken en de rest op te vullen met meuk. 

We kunnen tegenwoordig ook vleeswaren kopen die zijn bedoeld voor kinderen. Dit was jaren geleden al zo, maar inmiddels zijn de pakjes worst met een afbeelding van een tekenfilmheld, of stripfiguur of bekende figuren als kabouter Plop en K3 niet meer bij te benen. Lees meer over deze worst soorten, door hier te klikken. 

WAT IS DE BESTE KEUZE?

De beste keuzes vind je bij de scharrelslager, en vraag daar absoluut gerust naar wat er in de worst zit. Er zijn nog enkele echte ambachtelijke verse slagers te vinden in Nederland, waar de worst echt nog zelf wordt gemaakt. Ook hierin kunnen suikers zitten, vraag er altijd naar. Het is lastig, maar er zijn nog wat enkele worst-soorten vindbaar die geen suikers bevatten. Lees dus ook hier altijd de verpakkingen op ingrediënten en voedingswaarden. 

Wees je bewust van de suikers in je voeding! Ook in voeding, waarin je het niet verwacht.

40 Reacties op “…of je suikerworst lust…

  1. Alleen paardenrookvlees is suikervrij…..van verschillende supermarkten……andere vleeswaren zonder suiker heb ik nog niet kunnen vinden……triest vind ik t

  2. Gisteren bij Colruyt (België) heb ik de vraag gesteld aan de slager van dienst: waarom draaien jullie suiker (“dextroze”) in jullie kalfsburgers ? Zijn antwoord: voor de kleur. Zonder de suiker is het vlees na een halfuur volledig grijs en onverkoopbaar.
    Juist of niet ? En hebben ze daar dan geen andere manier voor ?

    • Dit is helaas een verkoop-kletspraatje. Het klopt wel wat hij zegt, maar daarvoor zijn talloze andere processen te bedenken dan het toevoegen van suiker. Je kunt het vergelijken met een appel. Als je deze opensnijdt wordt het vrijwel direct bruin. Als je er wat kaneelpoeder of citroensap overheen druppelt, voorkom je verkleuring. Kaneel als zowel citroensap wordt hiervoor ook erg veel gebruikt in vlees/vleeswaren. Soms ingepakt in een additief. Maar suiker is dus absoluut NIET nodig. Warme groet!

      • Bedankt voor de uitleg !

        Overigens heb ik al vaker gemerkt dat er bij de Italiaanse vleeswaren behoorlijk wat exemplaren tussen zitten zonder suiker. De Belgische Gandaham bevat ook geen suiker. En bij chorizzo heb ik ook al merken gevonden zonder suiker. Maar daar is het vet missschien van bedenkelijke kwaliteit, vrees ik.

  3. Hoi Monique,
    Ik verbaas me hier idd ook telkens weer over tijdens boodschappen doen en vind het ook erg frusterend.
    In je artikel schrijf je dat je in 1 pakje vleeswaar geen toegevoegd suiker hebt gevonden. Ik ben erg benieuwd wat dat dan was.

    Groet,
    Lorraine

    • Dit betrof een pakje rosbeef, maar kwam daar ookj veel smaakversterkers in tegen….;( Het blijft dus een kwestie van verpakkingen lezen. Warme groet!

  4. als ik dit lees, zit ik me echt weer op te naaien, over al die rotzooi in het eten. Ik sta er echt elke keer weer van te kijken waar het allemaal in zit. Nou eten wij geen vleeswaren, maar toch weer een eyeopener om nog beter op te letten in de supermarkt. Denk je goed bezig te zijn, ontdek je weer wat nieuws.

  5. Dat is dus mijn frustratie ik durf zelfs bij de slager niets te halen omdat ik niet weet wat erin zit, ik wil die suikers niet omdat het mijn eetbuien triggert en dan blijf ik nooit op gewicht, er is een belegsoort die ik haal bij de supermarkt zonder toevoegingen paardenrookvlees, sorry paardenliefhebbers maar ik wil af en toe iets hartigs op brood, ja ik eet ook gewoon brood, ik wil alleen geen toegevoegde onnodige suikers in mijn voeding. Ook niet in biologisch en ook niet in mijn brood. Pfff wat kan er eigenlijk wel ????

  6. Je zegt dat er welgeteld één vleeswaren variant is zonder suikers. Ik ben benieuwd welke dit dan is? Wellicht zal ik deze vaker aanschaffen.

    Bedankt!

    • Dit betrof een pakje rosbeef. In vrijwel alle soorten trof ik geen suikers aan, maar helaas wel veel smaakversterkers. Het blijft dus een kwestie van verpakkingen lezen …Warme groet!

  7. Maar in welk pakje vleeswaren zat nu juist GEEN suiker? Ik heb het nog steeds niet kunnen vinden?!

    • Dat was dus onwijs moeilijk vindbaar! In rosbeef vond ik vrijwel geen sukers, maar in sommigen wel weer aardig wat smaakversterkers. Maar het is echt goed verpakkingen lezen, vrees ik ….Warme groet!

  8. Wat dat betreft is onze hele voedingsindustrie enorm verziekt en wat ik nog erger vindt, dat er totaal niets aan wordt gedaan, vanuit de regering en voedsel warenkennis.

    • Waarom zouden ze er iets aan doen. Het brengt nou eenmaal veel geld in het laatje. En daar houden ze van in Den Haag. En of jij er nou ziek van wordt, interesseert ze echt niet hoor. Dan neem je toch gewoon een chemisch pilletje? Den Haag ook weer blij, want daar verdienen ze ook aan!
      Als we nou eens met zijn allen geen artikelen meer kopen waar suiker in zit. Bv een week lang. Ga naar de boer etc. Kijken wat voor een effect dat heeft.

      • Nou, dat dacht ik vanochtend ook toen ik naar mijn werk reed. Waarom gaan we geen campagne maken met een slogan…… en gewoon een week lang geen artikelen kopen met suiker. Hoe zouden we dit nu voor elkaar kunnen krijgen…. ik zie zoveel mensen op FB en om mij heen die zich langzamerhand ergeren aan al die toevoegingen. Overigens ook evenzoveel personen, die zich afvragen waar ik me zo druk om maak…..” het is toch allemaal getest en wettelijk toegestaan….. Valt toch wel wat mee met die suikers”. Een week lang niet meer in de supermarkten komen….. en eisen dat ze het suikerpercentage e.a. zooi naar beneden brengen in onze ‘voeding’ = lees veelal vulling. Groet, Annet

  9. Oei, da’s heftig om te lezen. Nu hou ik erg van hartig, maar het wordt nu wel een puzzel. Is er iemand die alternatieven weet? Ik heb in een natuurvoedingswinkel ook wel broodspread gezien, maar waarschijnlijk zit daar soja in en dat mag ik niet omdat dit magnesiumopname tegenwerkt (ik moet magnesium gebruiken ivm schildklier en bijnierproblemen)
    konden we maar leven van water en lucht *Ü*
    groet

    • Kan wel goed leven van water en vlees, vis, gevogelte. Maar dan vers, geen “vleeswaren”. Een vuistregel: koop geen producten die meer dan één ingrediënt bevatten en het liefst niet in plastic verpakt. Zogenaamd carnivoor. Deze manier van eten geneest een tig van chronische aandoeningen, bvb insuline resistentie/T2DM, chronische sysytemische ontstekingen in je lichaam en veel meer.

  10. Gekookt of gebakken ei.paardenrookvlees.fruit op brood natuurlijke suikers.zelf een molen kopen voor vleesbereiding zoals file of tartaartje op brood .De mens moet tegenwoordig creatief zijn een haring is ook lekker

  11. Je praat steeds over 1% suiker per product, dus dat valt allemaal wel mee.
    er staat niet op dat pakje dat je het hele pakje op je brood moet doen.
    er staat precies op wat het bevat dus bepaal je zelf wat je eet.
    een laag hazelnootpasta bevat maar liefst 57%!!! suiker.

    Dus doe mij maar een plakje (of twee) kipfilet 🙂

    • Klopt, helemaal mee eens Jan. Maar het gaat hier om realiteitszin en bewustwording. In de praktijk eten erg veel consumenten worst op brood en naast hun andere dagelijkse voeding ( we eten immers niet alleen plakjes worst op een dag) en zijn zich niet bewust van suikers in hun worst. En helaas worden de pakjes worst vaak per ons/twee ons geconsumeerd ( er gaan minimaal drie plakjes worst op een boterham bijvoorbeeld) Als iedereen zou reageren met ” ach, die 1gram per 100 gram, dat is niks! ” worden al die grammetjes suiker bij elkaar opgeteld een aardige kilozak suiker. Het is vooral de bewustwording. En kun je, zoals jij inderdaad schrijft, ook beter bepalen wat je wel en niet kiest en deze suiker hoeveelheden prima inplannen in de rest van je voeding. Ik zie ook, dat je aan body building doet. Dit heeft uiteraard ook hele andere standpunten. Als je fanatiek een sport beoefent vraagt je lichaam ook om meer/ of andere dingen. Ook betreft je voorbeeld van de chocoladepasta: mensen zijn zich BEWUST van de vele suikers in deze pot pasta. Dit is dan ook bewust suiker eten. Bij worst doe je dit niet. Warme groet!

      • Nou een schelletje brood bestaat ook voor bijna 50% uit suiker. Je kan beter je brood weg laten en je beleg met groenten eten. Dan eet je pas minder suiker.

  12. Toevallig zag ik vandaag in een supermarkt een kleuter die zeurde om “kaas” in kinderverpakking, maar mams zei heel duidelijk “dat doen we niet, gewone kaas is véél lekkerder”
    En nog belangrijker, ze hield voet bij stuk.

  13. Ik vind het wel wat tendentieus. Koolhydraten en daarmee ook suiker is in de basis de energieleverancier van het leven en wordt in het lichaam afgebroken tot monosaachariden, met name glucose en fructose. Het lichaam ziet daarbij geen onderscheid tussen de herkomst van de suiker. Zonder suiker leef je niet lang meer. Discussie over de wezenlijke aspecten van suiker is daarom niet relevant. Dat in veel vleeswaren wat suiker zit heeft soms te maken met de kleur, maar wordt ook toegepast als drager voor de specerijen zodat van partij tot partij dezelfde smaakimpressie kan worden gegarandeerd. We praten dan over minder dan 1% omdat naar boven moet worden afgerond. Ruim belegd op een snee brood komt dat dan neer op maximaal op 0,15 gram. Om te stellen dat worst vol zit met suikers is dus klinkklare onzin en riekt naar onverantwoordelijke stemmingmakerij. De boterham onder je plakje worst levert je in het lichamelijke chemische verteringproces veel meer suikers op, tot de helft van het gewicht (een snee brood is ca. 30 gram en wordt omgezet in 15 gram glucose, dezelfde suiker die in worst zit) In kaas zit meer (3 tot 5%) en in jam en hagelslag al helemaal. Wel tot 55%.
    De opmerking dat we “verzoeten” klopt niet. Het verbruik van suiker (zowel in huishoudens als in de industrie) daalt al jaren. Dat we dikker zijn dan vroeger heeft mee te maken met een bovenmatig gebrek aan natuurlijke beweging.

    • Ik wil toch even ingaan op je reactie. Betreft je verhaal over de suiker die soms nodig is in vleeswaren, dit klopt. Het is de meest industriële manier om vleeswaren zo snel mogelijk geproduceerd te krijgen. Dit zegt echter niet dat suiker in vlees/vleeswaren NODIG is, want er zijn talloze amndere manieren om dit proces te vervaardigen. Ik wil ook ingaan op je mening betreft dat het ” door gebrek aan beweging” komt, dat we dikker zijn geworden. Natuurlijk, en dit punt snij ik overigens ook vaak aan in mijn artikelen, heeft het een invloed. Maar ons voedsel is afgelopen jaren sterk verhoogd in suikers. Dit is ook voor een groot deel te danken aan de zout reducering enkele jaren geleden, dit werd min of meer verplicht gesteld, alleen houden fabrikanten zich er nog niet aan. Wel is het aantal suikers in ons voedsel schrikbarend gegroeid, en daarnaast ook: de hoeveelheden en doseringen. Mijn artikel is bedoeld, om mensen BEWUST te maken van de suikers in vlees/vleeswaren, want erg veel mensen linken hierin geen suikers. En aangezien we erg veel vleeswaren consumeren, niet in geringe mate en ook niet enkel op een dag, kan deze stiekeme suikers onbewust hoog oplopen. Mijn opmerking over de versuikerde wereld klopt wel degelijk: doe eens een rondje door je supermarkt en bekijk willekeurig een aantal producten. Misschien wordt het je dan duidelijker dat we wel degelijk in een versuikerde wereld leven. Warme groet

      • Graag wil ik me hier ook nog even tegen aan bemoeien, wat laat misschien….
        Na onderzoek in mijn ritten koelkast zie ik dat er zowel in de cervelaat, de kipfilet als de ham glucosestroop zit, variërend van 0,2 (in de cervelaat) tot 0,5 (in de ham) procent. Ik ben het met jaap eens dat het verwaarloosbare hoeveelheden zijn, die in combinatie met de eiwitten en vetten in de vleeswaren praktisch geen invloed op het bloedsuiker zullen hebben.

        Buiten dat vind ik alleen onwaarheden in jaap zijn verhaal. Om te beginnen de zin ‘zonder suiker leef je niet lang meer’. Dat zou wat zijn zeg. Gelukkig kan het mogelijk lichaam ook prima functioneren op vetzuren, een proces wat we ketose noemen, en wat zelfs allerlei heilzame bij effecten heeft, zoals de afgelopen veertig jaar ontelbare keren is aangetoond.
        Het is juist suiker wat onze levensduur verkort en talloze welvaartsziekten veroorzaakt.
        Dan de opmerking dat we suiker zijn dan vroeger door een gebrek aan beweging. Er is herhaaldelijk aangetoond dat beweging, hoewel gezond, slechts een klein effect heeft op het lichaamsgewicht. Van meer bewegen krijg je meer honger en ga je meer eten. Dit staat dus los van het massale overgewicht waar we aan lijden.

        Dan nog de opmerking dat het gebruik van suiker al jaren daalt… En dat zonder bronvermelding. Het gebruik van suiker stijgt al sinds begin vorige eeuw.

        Een kritische reactie is soms heel zinvol maar deze reactie is helaas erg ongefundeerd.

        Monique, leuk artikel, t was mij tot nu nog nooit opgevallen dat er suiker in alle vleeswaren zit!

    • Gebrek aan bewegen is niet zozeer het probleem, wel de hoeveelheid eten die we tot ons nemen.

  14. Las laatst bij de hema toevallig wat er in de achterham zit…
    Werd er niet vrolijk van. Wat doet vis in ham?
    Ook de kant en klaar kruiden en specerijen mengsels zit suiker in.
    Waarom? Ik heb gegoogeld en meng mijn shoarma, gyros en cajun mixen nu zelf. En nog goedkoper ook!

  15. Achterham: Bevat 67% procent varkensvlees.
    Het is toch niet te geloven?! Wat ze ‘achterham’ durven te noemen bevat dus 33% water (véél water!) en andere rommel.
    En ‘schouderham, nah ja, dat is volledig aan elkaar gelijmde oneetbare troep, als je het ziet heb je al gegeten en gedronken.
    M’n opa, die in de vorige eeuw slager was, zou zich in z’n graf omdraaien.
    Die mopperde in de zeventiger jaren al dat alle vleeswaar van de supermarkt rommel was.
    En het is sinds die tijd alleen maar véél erger geworden!

  16. Hoi Monique,

    Bijzonder dat er suikers worden toegevoegd aan vleeswaren. Ik probeer redelijk bewust te eten. Ik eet eigenlijk bijna alleen maar vleeswaren op mijn brood om de simpele reden dat ik dat gewoon het lekkerste vind. Nu vraag ik mij af hoe ‘erg’ het is om een miniscuul beetje suiker binnen te krijgen via deze manier.
    Het maakt me eigenlijk nog nieuwsgieriger welke keuzes jij dan maak om qua beleg te eten..

    • ik ben vegetarisch dus qua vlees komt er bij mij sowieso niets in 😉 Ik eet ook enkel homemade brood, en daarop smeer ik homemade belleg zpals diverse groentespreads, pindakaas en hummus! Kijk bij recepten voor de recepten!

  17. Goed stuk monique, de gegrilde rosbief is alleen maar gegrilde rosbief volgens het etiket bij de Coop en echt lekker.

    • klopt! Rosbief ( of roosbeef) bevat vrijwel nooit suikers, mits verakt, daar kunnen soms nog suikers aan worden toegevoegd ;

  18. Is het zelf braden van n kipfiletje, varkenslapje en rosbief een optie? Mooi naar eigen inzicht gekruid en in plakjes porties invriezen . Heb je gelijk een hele voorraad. En zelf paté maken is ook niet veel werk.
    Met groet van n vegetariër.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *