review Moringa bladeren

Zoals jullie weten, loop ik niet zo warm voor de term “ superfood”. Ik vind het niet bijzonder, omdat ik al jaren aan de superfoods zit. Ik beschouw verse ( liefst biologische) groente en fruit, peulvruchten en kruiden en specerijen al jarenlang als superfoods. Ik vind al die hippe nieuwe producten, liefst zo ver mogelijk uit de wereld weg gehaald ( staat wel zo interessant) niet bijzonder. En vooral commercieel. Lees verder

Winkelpersoneel deel twee

Mijn blog “ winkel personeel” deed erg veel stof opwaaien. Er waren ontzettend veel verschillende reacties, van positief tot negatief, van aanvallend tot ronduit beledigend. Er waren zelfs mensen die naar aanleiding van mijn blog zelf in de pen kropen om hierop door te gaan, met zo hun eigen visie.
Normaal reageer ik niet of nauwelijks op reacties. Dit, omdat iedereen zijn mening mag hebben en ik deze respecteer. Hoe venijnig deze ook soms zijn. Ik hou het respect voor ieder’s emotie hoog in het vaandel.
Toch vond ik, gezien de vele misverstanden gelezen in erg veel reacties, dat ik hier even op terug moest komen. Bij deze. Lees verder

Winkel personeel…

Gisteren gebeurde het weer. Bij de AH dit keer. Bij de kassa, een cassiere in totale verwarring zien als zij bij mijn twee koolrabi’s aan is gekomen.
“ …Weet u wat dit is?” Ja, dit wordt aan MIJ, de klant, gevraagd. Het meisje weet werkelijk niet wat zij in haar hand houdt.
Dit incident staat helaas niet op zichzelf, het overkomt me regelmatig. Waarschijnlijk komt dit, omdat ik gezond en puur eet. En mijn producten ook als zodanig inkoop, waar de mogelijkheden toegelaten zijn.
Niet alleen in supermarkten, maar ook in biowinkels, gezondheidswinkels en zelfs gespecialiseerde natuurvoedingswinkels. Lees verder

Geachte Meneer MacDonalds

Mag ik wat van uw kostbare tijd vragen?
Want er moet mij toch iets van mijn hart. Afgelopen tijd hoor en zie ik erg veel reclame voorbij komen voor uw wereldwijde restaurant keten die iedereen wel kent,of herkent aan de gele letter M. Dit is niets nieuws, want ook U moet uw hamburgers verkopen. Maar U lijkt een nieuwe markt te zijn aangeboord: het ontbijt. Op de radio hoor ik opeens zeer relaxte mensen praten, die zo relaxt zijn omdat zij hun ontbijtje halen bij één van uw vele restaurants die uiterlijk al om 8.00 geopend zijn.

Dat zal vast heel relaxt zijn. Om zelf in de vroege morgen met een slaperig hoofd geen ontbijt te hoeven klaarmaken. Nee, het kan volgens U een stuk gemakkelijker. Gewoon even in de auto stappen en naar één van uw vele restaurants rijden. En hoe relaxt: je hoeft er niet eens je auto voor uit want bijna ieder restaurant is inmiddels in het bezit van een “ drive-thru”.
Wij consumenten kunnen kiezen uit een grote menukaart met ontbijtjes. Wat dachten we bijvoorbeeld van een McMuffin met bacon en eieren? Of een scrambled egg met bacon en een verrukkelijk kaiserbroodje erbij? Of voor de zoetekauw onder ons de pancakes met stroop en ach, waarom ook niet, een lik Nutella chocopasta erop.
Aan de mensen die het allemaal wat gezonder willen heeft U uiteraard ook gedacht. We blijven immers nuchtere Hollanders die niet graag afwijken van hun “ bammetjes” met kaas. Of met jam. Of vooruit, chocopasta.
Op de ontbijtkaart heeft U dus ook zaken als een croissantje met jam en vooruit, waarom ook niet, Nutella chocopasta staan, en een simpel kaiserbroodje met kaas. Of met ham/ en kaas. Maar we kunnen het ook nog gezonder krijgen. Vers fruit, of yoghurt met krokante muesli.
Nu vraag ik mij toch serieus af, of we zoveel gezonder en relaxter worden van al Uw ontbijtjes. Vers fruit, zonder toeters en bellen, daar heeft denk ik niemand echt wat op aan te merken. Maar…een McMuffin voor ontbijt? Met maar liefst 15 gram vet, waarvan bijna 8 gram verzadigd? En ook nog eens bijna 3 gram suiker? En oef: 1,4 gram zout? Daar krijgen we flinke dorst van. Oh, maar wacht eens, uw restaurants hebben daar ook een groot assortiment in. Van cola tot fluffies, van milkshakes tot sappen . Dus dorst hoeven wij niet te lijden. Goed bedacht van U, om uw producten met aardig wat industrieel zout te laden.
Maar goed, even verder op die ontbijtjes van U. Scrambled eggs met een vers afgebakken kaiserbroodje. Nu hou ik zo mijn twijfels bij het woord “ vers” als iets uit een vriezer wordt opgepiept in de oven. Maar dat zijn mijn twijfels. Vindt u 408 kcal, 18 gram vet waarvan 5 gram verzadigd, bijna twee gram suiker en 1,6 gram zout niet wat veel voor een ontbijtje?
En dan uw zoete ontbijtjes. Drie pancakes met stroop ( of vooruit: Nutella) en je kunt relaxt de hele morgen vooruit. Dit betekent wel 350 kcal, 6,3 gram vet waarvan 2 gram verzadigd, en maar liefst 17 gram suiker. Dat geeft best een paar stuiterbal-momenten in de morgen.
Uw gezondere alternatieven zijn wat U betreft gezond en verantwoord. Een simpel kaiserbroodje met “ Hollandse kaas “ en, doe eens gek, een schijf tomaat. Goed voor bijna 300 kcal, 10 gram vet waarvan 5,4 gram verzadigd, 1,6 gram suiker en weer een half zoutvaatje. Want de fluffies moeten ook verkopen.
Zo’n heerlijk croissantje, weer “ vers” afgebakken, is gemaakt met echte roomboter. We kunnen kiezen uit een kuipje jam, of, doe eens gek, Nutella chocopasta. Het croissantje alleen kost ons al 300 kcal, 15 gram vet waarvan 10 verzadigd, 2,5 gram suiker en 0,84 gram zout. En dan moeten we de jam/chocopasta er ook nog op smeren. Of boter, dat kan ook.
En dan biedt U ook een gezond bakje yoghurt aan, met in het dekseltje wat krokante muesli. Relaxt. Een bakje muesli/yoghurt kost ons 151 kcal, 4,3 gram vet waarvan 2,3 verzadigd, 8 gram suiker en hey…geen zout! Daar krijgen we geen dorst van dus.

Beste meneer Easterbrock, even tussen ons: vind U nu werkelijk dat deze ontbijtjes bijdragen aan een gezondere wereld? Iets waar U toch ook vrij veel aandacht aan lijkt te besteden, als ik de vele reclame campagnes in tijdschriften er eens op nalees. Daarin zie ik dat U consumenten uitnodigt om een kijkje te nemen in de fabrieken waar al deze ellende wordt geproduceerd. En uiteraard zijn al deze zogenaamde consumenten dol-enthousiast. Erg fijn hoor, dat we op ieder product een mooi uitgedokterd voedingswaardesysteem vinden. Speciaal voor ons. Maar leest U deze zelf? Leest U zelf wat U consumenten naar binnen laat schuiven? En weet U, wat ik nogal opmerkelijk vind? Dat ik op uw website kan lezen over zout, dat we er “ slechts een kleine hoeveelheid van nodig” hebben. Hoe koppelt U dat precies naar uw eigen producten?

Ik wil echt niet zeuren hoor. Ik ben heus niet zo’n verbitterde oude citroen, en snap ook wel, dat U alleen de wereld niet kunt redden van de suiker-ondergang. Maar toch: U bekleedt een zeer groot aandeel in de wereld. U zou ook kunnen overwegen om echt gezonde ontbijtjes aan te bieden. Waar we echt wat aan zouden hebben. Wat dacht U bijvoorbeeld van een heerlijk havermout ontbijtje? Boekweit pannenkoeken? Of een bakje zaden, noten, en pitten, met een beetje biologisch/dynamische yoghurt en vers gesneden fruit? Het zijn zomaar wat ideetjes. Die mij beter lijken te vallen dan een moddervette croissant of een McMuffin.
En natuurlijk: ook uw bankrekening moet gespekt blijven. Hamburgers makes the world go round tenslotte. Maar wat het ook kogelrond maakt zijn wij, consumenten. En dat kost ons erg veel. Namelijk onze goede gezondheid.
Dus beste meneer Easterbrock: Kan het allemaal wat gezonder? Zonder Nutella?
Vriendelijke groet, de consument.

diksap…gezond?

“ …Ik geef mijn kroost gezonde drank, ik gebruik namelijk diksap! “
Deze kreet hoor en lees ik ontzettend vaak om mij heen. Veel mensen zijn overtuigd van het feit dat diksap vele malen gezonder is dan gewone sapjes, frisdrankjes en limonade. Is dit wel zo? Lees verder