AH brood zonder kunstmatige broodverbetermiddelen…
Onlangs in het nieuws: grootgrutter AH komt als eerste supermarkt in Nederland waar het dagverse brood en de broden dat in de winkels zelf worden afgebakken geen kunstmatige broodverbeteraars meer bevatten. Dat is uiteraard goed nieuws. AH heeft besloten om in te springen op de huidige gezondheidstrends. Consumenten zijn zich afgelopen jaren meer gaan afvragen wat er in hun voedsel zit. De soms vrij lange “ waslijsten” aan ingrediënten op de broodverpakkingen zijn voor velen een reden om geen brood meer te kopen, of zelfs nog maar te eten. Door met een nieuwe marketing te komen, hoopt AH dat we weer meer brood gaan inkopen/eten, en dan liefst hun broden.
Volgens de informatie die AH nu verstrekt, worden al hun broden nu op een meer oorspronkelijke wijze gebakken. Ze gebruiken enkel “ natuurlijke” ingrediënten en laten het deeg 18 uur rijzen, waardoor alle verse broden vrij blijven van kunstmatige E nummers.
Wordt het brood echter zoveel gezonder?
WAT ZIJN BROODVERBETERMIDDELEN?
Broodverbetermiddelen zijn samengestelde grondstoffen die voor de bereiding van brood aan het deeg worden toegevoegd. Dit zorgt voor een langere versheid, luchtigheid en malsheid. Broodverbetermiddelen worden tevens gebruikt om bewerkingsprocessen te versnellen.
Broodverbetermiddelen kunnen bestaan uit een combinatie van ingrediënten van zowel natuurlijke als synthetische oorsprong. Denk aan suikers, vetten, melkproducten, gluten, emulgatoren, sojameel, enzymen, ei-bestanddelen, en/of meelverbetermiddelen.
Sommige van deze grondstoffen dragen een E nummer, zoals emulgatoren en meelverbetermiddelen.
Eigenlijk zijn broodverbetermiddelen overbodig in brood. Ze worden vooral toegevoegd om een brood aantrekkelijker, langer vers en houdbaar te houden, maar vooral om productieprocessen te versnellen. Geef je het deeg simpelweg meer ( rijs) tijd, bereik je hetzelfde effect. Helaas leven we in een maatschappij waar tijd geld kost en waarin alles liever gisteren nog af moet dan vandaag. Dit gaat ten koste van de volksgezondheid, broodverbetermiddelen zijn hier een goed voorbeeld van. Onnodige kunstmatige additieven toevoegen terwijl het in feite onnodig is.
Veel ambachtelijke bakkers kiezen nog voor de “ gezonde weg” en gebruiken geen broodverbetermiddelen in hun broden. Zij laten het deeg ongeveer 10-20 uur rijzen. Industrieel brood ( dus al het brood uit supermarkten) bevatten altijd broodverbetermiddelen, sommigen zelfs in extreme hoeveelheden. Goedkopere broden ( voor 69 cent per heel bijvoorbeeld) wordt zo snel geproduceerd dat ze zonder al deze broodverbetermiddelen totaal uiteen zouden vallen.
GEZONDER?
Het is natuurlijk een erg nobel streven om de kunstmatige broodverbeteraars uit het brood te halen. En hoe dan ook scheelt dit aanzienlijk. Daar kun je geen enkel bezwaar tegen hebben. Maar helaas zien we ook hier, wat vrijwel al-tijd gebeurt, als er “ iets slecht” wordt weggelaten in producten: het wordt opgevuld met andere zaken, die vaak nog ongezonder zijn dan het aangenomen “ slechtte ingrediënt” in een product. In dit geval wordt extra suikers ingezet om het brood beter te conserveren. De broden, zowel dagvers als afgebakken in de winkel, bevatten per 100 gram gemiddeld tussen de 0,9 gram en zelfs 2 gram suiker. Deze suiker wordt vaak verpakt in “ gerstemoutextract” waar gewoon dextrose in is verwerkt. Ook komt het woord “ dextrose” vaak voor in ingrediënten lijsten op broodverpakkingen. AH maakt naast suikers ook gebruik van extra gluten. In combinatie met suikers, levert dit ook een vorm van broodverbeteraar op.
Je kunt je dus afvragen wat beter is. Het extra gluten en suikers in de broden of de kunstmatige broodverbeteraars: een water-naar-de-zee-dragen verhaal, als je het mij vraagt.
Als we een kijkje nemen in het broodassortiment van AH ( bron: AH.nl ) zien we dat er wordt aangegeven dat al het verse brood geen kunstmatige broodverbetermiddelen bevatten.
Als het op meest gezond brood aankomt in supermarkten, kunnen we het beste kiezen voor zeer simpel volkorenbrood. Volkorenbrood moet wettelijk gezien aan bepaalde richtlijnen voldoen. Zo gewoon gebleven volkorenbrood bevat hierdoor de meeste voedingswaarde en zo weinig mogelijk additieven.
We kunnen tegenwoordig “ vers” afgebakken brood kopen in de supermarkt. Dit komt dagelijks bevroren of gekoeld binnen, en worden meestal bewaard in de vriezer. Dagelijks worden deze broden in ovens afgebakken om warm en “ vers” aan te bieden.
De broden worden voorgebakken en meestal ingevroren. In deze broden zitten vaak wat minder additieven dan het brood wat uit de fabriek dagelijks vers wordt afgeleverd. Maar ze zijn wel voorgebakken. Opnieuw opbakken geeft een krokante korst. En uiteraard: een heerlijke geur van vers gebakken brood in de winkel, wat mensen doet aanzetten tot meer aankopen. De ovens worden vaak open gezet na het bakken om de geuren goed te verspreiden.
“ Vers” afgebakken of dagvers gebakken in de fabriek: alle broden bevatten aardig wat suikers en behoorlijk wat gluten.
Toch vind ik, dat AH zijn best doet. Het zijn kleine baby-stapjes terug naar de basis, maar als ze helemaal niet gezet zouden worden, zou er helemaal nooit verandering plaats gaan vinden in ons voedsel. Daarvoor verdient AH een grote pluim. AH bekleedt een zeer groot aandeel in ons dagelijks voedsel, als één van de allergrootste grootgrutter in Europa. En heeft daardoor een grote invloed op wat wij dagelijks in ons lichaam stoppen. Geen verantwoordelijkheid, die ligt geheel bij onszelf, maar door producten te verbeteren kunnen consumenten ook bewuste betere keuzes maken. Ik hoop, dat vele andere grootgrutters het voorbeeld gaan volgen.
Heeft de ah ook brood waar geen dextrose etc in zit behalve allisonbrood.? Een brood met pitten oid.9
Was net niet Zaanse Snijder waar geen suiker in zit?
Tja, albert heijn HAD suikervrij volkoren zaanse snijder en sesam, maar nu de broodverbeteraars er uit zijn (?) is er ineens dextrose aan de ingredientenlijst toegevoegd helaas….
Wat een leuke site en heldere uitleg van ingrediënten. Interessant! Ik kom in bijna ieder stukje tekst van je het woord “meuk” tegen, een hoop rotzooi dus :-).
Brood verbeter middelen kunnen ook gemaakt worden uit menselijk haar en eendenveren namelijk de keratine die ze eruit halen word tot poeder verwerkt en door het brood gedaan.
Tja dan ineens zijn de verbeteraars geen kunstmatige toevoeging meer maar natuurlijk.
Oeps lekker broodje met haren uit China (zie item Keuringsdienst van ware) eetsmakkelijk.
Nee ik maak het brood dan toch maar liever zelf, lekker, eenvoudig, en je weet wat je eet.
Ik hoop dat alle bakkers dat gaan doen.
Dat fabrieksbrood met verbeteraar is gewoon vies als je de zak open doet en eraan ruimt
Stinkt het gewoon.
Op vakantie in frankrijk
Daar hebben ze heerlijk brood
Maar je moet het vers halen en dezelfde dag opeten.
Volgende dag is het oud
Maar dat vind ik geen probleem
Daar wordt niet gerommeld met het brood en dat proef je.
Net als t vlees en kip veel beter
Geen plof kip stevig vlees.
Wat AH hier doet heeft helemaal niks te maken met gezondheid of principes, het draait maar om 1 ding en dat is winst maken. Om diezelfde reden is de rotzooi in ons brood gestopt en om diezelfde reden wordt het er nu weer uitgehaald.
Dat laatste is natuurlijk een goede ontwikkeling, maar laten we niet gaan doen alsof AH ‘het beste met ons voor heeft’.
Ik ben al wat ouder(77) en heb vroeger alleen maar brood gegeten waar helemaal geen onnodige stoffen in zaten , en vraag me daarom af of die rotzooi niet gewoon alleen maar als doel heeft om die fabrieken die dat produceren aan een bestaan te helpen.
Ik prijs A H dus , maar idd ze smeren de koper wel stroop aan de mond met dubbelzinnige verhalen.
Het gaat tegenwoordig puur om het geld.
Sinds kort zitten er weer volop E-nummers in het brood van Albert Heijn !!!!
Nieuw !!! Weer wat nieuws bij AH.
Al jarenlang Spelt broden van liefde en passie met desem gebakken.
NU is dit assortiment uitgebreid en wordt nu gebakken MET desem en MET bakkersgist.
BAKKERSGIST bevat BROOD VERBETERAAR E 920 en dat maakt mensen ziek.
Welk brood bij AH is dan wat gezonder? Het liefde en passiebrood?
Ik heb meestal het vloerbrood, dat is ontzettend lekker.