( natuurlijke) zelfbruiningcremes….werken ze, en hoe gezond zijn ze?

Er zijn zomer mensen en er zijn herfst-mensen. Onder de laatste val ik. Ik ben geen fan van de zomer, of nee, dat moet ik wat beter formuleren:..ik ben geen fan van de warmte / hitte en de felle zon.🌞 Ik kamp al sinds mijn puberteit met een lichte vorm van zonne-allergie. Voor mij betekent dit, dat ik niet lang volop in de zon kan liggen, staan of lopen. Mijn huid begint te tintelen, het wordt rood en gaat in het ergste geval gloeien en geeft het uitslag. Als ik mij insmeer met een goede natuurlijke zonnebrandcreme hou ik het best even uit, afhankelijk van de zon-kracht over een dag genomen. Maar lang? Nee. Mijn huid begint dan meteen te protesteren. Lees verder

Lippen balsems anno 2020….hoe staat het er nu voor? Plus natuurlijke lippenbalsems getest!

In 2017 schreef ik een artikel over lippen balsems. Daarin schreef ik o.a dat er twee vrij schadelijke stoffen werden aangetroffen in de meeste lippen balsems ( MOAH’S + MOSH ) en dat er op dat moment veel onderzoeken werden gedaan naar de schadelijke effecten. Hoe staat het er anno 2020 voor? Daarnaast ga ik een paar natuurlijke lippenbalsems testen. Lees verder

Echt gezonde en lekkere ijsjes!

Ijsjes smaken het best op een warme zomerse dag. Vooral waterijsjes kunnen dan erg verfrissend zijn. Er is anno 2020 ontzettend veel in de supermarkten om uit te kiezen. Van het oude vertrouwde Raketje tot de meest hippe ijsjes op basis van fruit. Ijsjes ontkomen ook niet aan de hippe gezonde trends. Helaas is 9/10 ijsjes die als gezond en verantwoord worden bestempeld, helemaal niet gezond. Ze zitten nog altijd ram-vol met suiker. Ook de zogenaamde ijsjes die alleen fruit bevatten, bevatten veel suiker uit natuurlijke vruchtensuikers, wat zo’n beetje op hetzelfde neerkomt.  Fabrikanten willen ons doen geloven dat we een veel gezondere keuze maken, maar wat er werkelijk gebeurt is dat zij deze vergelijkingen treffen met gewone waterijsjes die ram-vol suiker zitten ( suikerwater ) en een ijsje op basis van fruit ( pulp ) daar beter bij afsteekt. Maar in suikers in sommige gevallen nog méér suikers opleveren dan bijvoorbeeld dat Raketje.

War daarbij in de strijd wordt gegooid om de consument te overtuigen is om groot op de verpakking het aantal calorieën per ijsje te vermelden. ” maar 35 kcal per ijsje! ” geeft immers een fijn gevoel. Terwijl we niet dik worden van calorieën maar van de INHOUD , zoals suikers, vetten / koolhydraten. Klik hier om daar meer over te lezen.

Terug naar de ijsjes. Vrijwel alle verkrijgbare kant en klare waterijsjes staan stijf van de suiker en worden gemaakt van suikerwater, concentraten, en vezels. Het is absoluut géén ” raketje” -science om ze ZELF TE MAKEN, sterker, niets is meer eenvoudig. Als je zelf waterijsjes maakt kun je de complete regie houden over wat je in je eigen ijsje stopt, wat enorme voordelen geeft. Je kunt op deze manier enorm veel suiker skippen. Ik hou zelf meer van romig ( consumptie ) ijs, maar een waterijsje kan ik zeker in de meest warmste dagen van het jaar enorm waarderen. Ik maak dan van bevroren aardbeien vaak een lekkere sorbetijs, maar maak ook de meest lekkerste waterijsjes die ECHT gezond zijn te noemen, en die nauwelijks calorieën bevatten. Dit recept is mijn allergrootste favoriet. En ik ga het dan ook eindelijk eens met jullie delen!

Wat heb je nodig?

Deze ijsjes heb ik gemaakt van aardbeien, verse munt, water, stevia en vers geraspte gemberwortel. Allen zeer fijne ingrediënten om de dorst werkelijk te lessen zonder meteen een kilo suiker mee te zuigen naar binnen. De ijsjes bevatten gemiddeld zo’n 10-15 kcal per ijsje! Maar dat is niet het belangrijkste: ze zijn ONTZETTEND LEKKER en GEZOND.  Het is snoepen zonder te snoepen. Ik heb speciale ijsjes vormpjes gebruikt, uiteraard BPA vrij. Deze kun je o.a bij GREEN JUMP kopen , niet goedkoop, maar wel erg fijn. Uiteraard kun je ook gaan voor gewone ijsvormpjes, dat is geheel je eigen keuze. Ik kocht mijn vormpjes jaren geleden, ik weet niet eens meer precies waar dat was, het ligt mij nog het meest bij in een kookwinkel. Wat heb je nodig voor je ijsjes te maken?

  • kokend water
  • een klein stukje vers geraspte gemberwortel
  • een paar takjes munt, fijn geknipt of gevijzeld om het aroma vrij te laten komen
  • twee eetlepels stevia sweet
  • een paar aardbeien, vers of diepvries ( reken twee aardbeien per ijsje )

Doe de munt / stevia/ gember in een kom en schenk hier het kokende water over. Laat dit ongeveer een uur trekken onder regelmatig even door roeren. Zeef de massa. Vul de vormpjes met ieder twee aardbeien en schenk het water in de vormpjes. Laat dit liefst 24 uur invriezen. KLAAR!  Je kunt eventueel ook nog wat verse blaadjes munt in het vormpje doen bij de aardbeien voor een leuk effect in het ijsje.

Nou? En wat vind je ervan? Ik ben heel erg benieuwd wat jullie van deze ijsjes vinden! Laat je comment hieronder achter! HAPPY SUMMER!

 

Al die ( peperdure! ) plantaardige alternatieven op zuivel….hoe gezond zijn ze? Plus zelf-maak recepten !

Over zuivelproducten wordt erg veel gediscussieerd. Ik heb er inmiddels ook heel veel over geschreven . De discussies lijken te worden gevoerd door twee kampen. Een kamp die kiest voor natuurlijke zuivel, en een kamp die geen enkele vorm van zuivel wil consumeren om diverse redenen. Het meest gehoorde argument om zuivel te mijden is dat het van een dier afkomstig is en we dat tegenwoordig liever niet meer willen consumeren ( de veganistische golf ) Ook zijn velen van mening dat zuivel ongezond is. Linksom of rechtsom heeft ieder kamp zijn punten. Over ieder argument valt wat te zeggen. Lees verder

Wat is een basis olie? En hoe maak je de beste keuze?

Ik hou enorm van echte, zuivere, pure ( basis )  oliën, zowel culinair als voor mijn uiterlijke verzorging. Dat heeft overigens best even geduurd, die liefde. Ik was vroeger helemaal geen fan van olie op mijn huid. Ik vond het vies, glibberig en plakkerig. Ik was meer van de body Butters, die in sommige gevallen nog glibberiger konden zijn …😁 Om de één of andere reden liet ik olietjes, in welke vorm ook, links liggen. Pas in 2016/ 2017 begon ik mij te interesseren voor oliën. Ik ontdekte, dat het juist zeer goed werkte voor mijn overgevoelige en zeer kwetsbare huid. Ook etherische oliën ( aromatische oliën )  kregen mijn interesse en vandaag de dag gebruik ik zowel basisolie als etherische oliën zeer frequent.. Lees verder