Maak ECHT GEZONDE ijsjes! ZELF!

Zeker in de zomermaanden is ijs ongekend populair. Er zijn anno 2020 steeds meer exclusieve ijssalons en ook supermarkten stromen ieder jaar opnieuw vol met de meest bijzondere ijsjes/ consumptie ijs. Vooral op gebied van gezondheid heeft ijs een enorme race gemaakt, en zien we steeds meer zogenoemde en zogenaamde “ gezonde” ijsjes op de markt verschijnen. Helaas zijn 9/10 ijs-soorten een wassen neus als het komt op gezonde voordeel scoren. Er wordt flink gescoord op “ vers fruit” en “ vegan “ en “ vrij van toegevoegde suikers Betreft  vegan? Het zegt alleen dat het geen dierlijke componenten bevat…..wat er WEL in zit wordt verzwegen. Verkijk je ook nooit op ” maar 99 kcal per ijsje / per 100 gram! ” want het gaat immers niet m de calorieën , maar om de VOEDINGSWAARDEN ( zoals suikers en vetten ) Bovendien klinkt een raketje wat maar 40 kcal bevat als muziek in de oren terwijl je een flinke sloot suikerwater naar binnen zuigt.  Lees verder

Pasta….hoe gezond is dat ? Plus twee heerlijke recepten!

Pasta…..

Ik ben er niet zo’n groot fan van. Ik vind het gewoonweg niet zo super-de-puper-lekker. Ook liggen de meeste pasta’s zwaar bij mij op de maag waardoor ik er soms zelfs last van kan hebben. Ik ben meer een groente-eter 😁 en eet daarom eigenlijk nooit pasta’s. Als ik pasta eet, dan eet ik het liefst een soort wat is gemaakt van peulvruchten. En, als ik dan toch voor een graan moet kiezen, gemaakt van volkoren rogge en volkoren boekweit vanwege de zeer uitgesproken smaken. Want dat vind ik toch vaak een beetje jammer betreft de meeste pasta’s: ze smaken allemaal zo hetzelfde en “ melig”.
Er zijn heel veel soorten deegwaren, waar pasta’s onder vallen. Van spaghetti tot macaroni, van fusilli tot tagliatelle. Pasta ( DI MAAAMAAAH! ) wordt geassocieerd met Italië, waar pasta inderdaad ontzettend veel wordt gegeten in allerlei vormen en soorten.  Maar wist je, dat pasta vermoedelijk afkomstig is uit China? En dat de meeste pasta’s die wij in de winkels kunnen kopen, afkomstig zijn uit Frankrijk en de Verenigde Staten? Dat zou je toch niet snel verwachten van een product met een Italiaans imago.

Lees verder

Wat is…sopropo?

Er is maar bar weinig wat ik niet lust als het op groenten aankomt. Eigenlijk lust ik alles, maar zijn er enkele soorten die ik iets minder lekker vind. Ik merk dat dit veelal de bittere soorten zijn, zoals witlof, en….sopropo. De WATTEH..? 🥺 Ja, ik verwachtte al zo’n reactie, want deze groente is vrij onbekend in Nederland. In de Surinaamse keuken is de sopropo des te populairder. Het wordt in deze keuken erg veel als bijgerecht gegeten. Wat is het, is het gezond en wat kun je ermee? Lees verder

Alles over …..resveratrol

We leven in een zeer vreemde tijd, door de corona-crisis. Het is een angstige en onzekere tijd voor iedereen. Niemand blijft gespaard, we worden er allemaal op een manier door geraakt. Zoals dat meestal gaat in crisis-perioden, worden we wel met onze neuzen op feiten gedrukt. Zeker in deze corona crisis zijn we het belangrijker gaan vinden om op onze algehele gezondheid te gaan letten, en deze wat meer te bewaken. “ ..out of something bad, always comes something good”.  Ik merk het zeker. Sinds de uitbraak in Februari / Maart 2020 wordt ik overspoeld met mailtjes en berichten vol vragen over onze gezondheid en hoe deze zo goed mogelijk te houden. Lees verder

De lekkerste hummus maak je zelf!

Hummus is weer zo’n simpel recept wat je zelf in nog geen paar minuutjes kunt maken. Het is echt niet nodig, om dit kant en klaar vol extra meuk in de winkel te kopen. Je kunt het snel, of super-snel maken. De snelle manier is om de gedroogde kikkererwten 24 tevoren te weken en daarna te koken en af te gieten. De rest is een kwestie van alles bij elkaar mengen en klaar. Wil je echt super-snel, dan kun je kiezen voor biologische kikkererwten, verkrijgbaar bij de biowinkel. Maar als je de kikkererwten een dagje tevoren laat weken, kost dit ook geen extra tijd! Zeker in hummus zijn vers gekookte kikkererwten op zijn lekkerst! Lees verder