Wat is…sopropo?
Er is maar bar weinig wat ik niet lust als het op groenten aankomt. Eigenlijk lust ik alles, maar zijn er enkele soorten die ik iets minder lekker vind. Ik merk dat dit veelal de bittere soorten zijn, zoals witlof, en….sopropo. De WATTEH..? 🥺 Ja, ik verwachtte al zo’n reactie, want deze groente is vrij onbekend in Nederland. In de Surinaamse keuken is de sopropo des te populairder. Het wordt in deze keuken erg veel als bijgerecht gegeten. Wat is het, is het gezond en wat kun je ermee?
WAT IS SOPROPO?
Een sopropo wordt ook wel een bitter-komkommer of bittermeloen genoemd en da’s niet zo gek, omdat ze afstammelingen zijn van de komkommerfamilie. De oorsprong ligt in tropisch Azië , en worden in tropische gebieden als Zuidoost-Azie, China en tropisch Zuid-Amerika geteeld. De vruchten zijn vrij variabel in groottes en vormen. De rijpe vruchten verkleuren naar geel tot oranje en klappen drie-kleppig open waarbij rode zaadmantels verschijnen. Er zijn TWEE soorten: een Surinaamse sopropo, en een Thaise sopropo. De Thaise is lichter van kleur, en is gladder dan de Surinaamse variant. De Surinaamse is wat langer en veelal wrat-achtig van structuur. In Suriname worden ze ook wel FOEKWA genoemd.
Net als de komkommers worden de sopropo’s ONRIJP gegeten. Voor consumptie bedoelde sopropo’s bevatten een wit en / of bleekgroen vruchtvlees van binnen, en bevatten een wat wrattige schil. Het vruchtvlees smaakt enorm bitter, en is daarom niet bij iedereen erg geliefd.
Als de vrucht rijp wordt of begint te rijpen, worden de zaadjes rood van kleur. Dit gedeelte is giftig, wat wil zeggen, dat de mens last van een van-streek-zijne maag kan krijgen, en misselijk kan worden. Gelukkig komen deze rijpe sopropo’s voor menselijke consumptie niet voor, maar het kan uiteraard wel eens voorkomen. Verwijder dan de rode zaadlijsten. In Suriname wordt er meestal sap gemaakt van sopropo, de rode zaadlijsten worden dan ook verwijderd. Je kunt de in-stukjes-gesneden sopropo ook met zout bestrooien om de bittere smaak wat weg te nemen.
Sopropo smaakt van buiten ( de schil) naar een mix tussen sappige meloen en komkommer, maar het witte vruchtvlees is extreem bitter. Dit wordt veroorzaakt door de bitterstof motordicine. Zodra je de sopropo kookt, zal deze bitterstof worden vernietigd, als je de sopropo vooraf enige tijd in zout water legt. Na zo’n zoutwater-bad kun je sopropo koken, bakken, en stoven. Ook lekker om mee te bakken in een roerbak-gerecht.
GEZOND?
Sopropo is een bittere groente, waardoor het vele extra gezonde eigenschappen heeft. Sopropo BARST bijna uit zijn schil aan vitaminen en mineralen. Ik benoem de vitaminen en mineralen waar de sopropo in uitblinkt:
– VITAMINE B 1, B2, B3, B11
– VITAMINE C
– MAGNESIUM
– IJZER
– FOSFOR
– ZINK
– MANGAAN
Even voor de vorm: sopropo bevat TWEE X MEER BETACAROTEEN dan broccoli, TWEE X ZOVEEL MEER calcium dan spinazie en TWEE X ZOVEEL MEER KALIUM dan een banaan. Sopropo bevat bovendien de twee fyto-nutrienten POLYPEPTIDE P en CHARANTINE. Dit zijn twee fyto-nutrienten die in het lichaam dezelfde werking hebben als insuline ( voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel ) Dit maakt sopropo tot een zeer gunstige groente voor diabetespatienten type 2. Het verbetert de glucose-tolerantie en werkt suikergehalte-verlagend in het bloed.
KOPEN, GEBRUIKEN, BEWAREN
Een sopropo wordt dus zoals je eerder hebt kunnen lezen, ONRIJP verkocht voor consumptie. In Nederland is de sopropo voornamelijk verkrijgbaar bij de toko. Ik vond laatst in mijn biowinkel sopropo dus daar is het ook zeer zeker even de moeite waard om te kijken. Verder zijn ze te vinden in sommige groente-speciaalzaken en op markten. Een goede verse sopropo moet stevig in zijn schil zitten, en lichtgroen van kleur zijn ( de wrat-achtige ) Je kunt de sopropo het beste direct na aankoop consumeren omdat deze niet erg lang houdbaar is. Je kunt ze best bewaren in de groentelade in de koelkast.
Sopropo is een beetje vreemd, maar erg lekker. Je snijdt de groente overdwars in repen, zodat je, net als bij een gewone komkommer, de zaadlijsten/ witte bittere vruchtvlees kunt verwijderen. Je kunt de schil het beste een poosje in zout water leggen. Spoel ze daarna af en bak ze bijvoorbeeld mee in een roerbak-gerecht. Je kunt er ook sap van maken in een slowjuicer, maar dit is wel een drankje voor de DIE HARDS 🤯 Je kunt sopropo kokos en bakken in de oven. Gestoofd erg lekker in een stoofpotje! Rauw is het ook eetbaar, maar ik denk niet dat je dit gaat hachelen, want het bittere slaat echt op je tong.
Je kunt nu bij Odin in Amsterdam (tot nu toe alleen gezien in het grote filiaal in Oost) ook biologische sopropo kopen van Demeter . Als je van een bittere toon houdt kun je de witte binnenkant en de zaden gewoon laten zitten eten. Ook weken in zoutwater is dan niet nodig.
ODIN Bos en Lommer in Amsterdam had ook sopropo te koop aan het begin van de zomer. Helaas na een week of 6 niet meer. De smaak was fantastisch. Niet de diep groene kleur van de Surinaamse sopropo maar echt heerlijk
Je kan de bittermeloen ( sopropo) puree kamt en klaar kopen.
2 eetlepels bittermeloen puree aangelengd met water of een vruchtensap. En je hebt elke dag een vitamine en mineralen boost.
Ik neem het al 5 jaar.
Mijn glucose is perfect .Blijft stabiel staan.Ook in de nacht.
En ik ben super fit.