De lekkerste hummus maak je zelf!
Hummus is weer zo’n simpel recept wat je zelf in nog geen paar minuutjes kunt maken. Het is echt niet nodig, om dit kant en klaar vol extra meuk in de winkel te kopen. Je kunt het snel, of super-snel maken. De snelle manier is om de gedroogde kikkererwten 24 tevoren te weken en daarna te koken en af te gieten. De rest is een kwestie van alles bij elkaar mengen en klaar. Wil je echt super-snel, dan kun je kiezen voor biologische kikkererwten, verkrijgbaar bij de biowinkel. Maar als je de kikkererwten een dagje tevoren laat weken, kost dit ook geen extra tijd! Zeker in hummus zijn vers gekookte kikkererwten op zijn lekkerst!
Je kunt het zo vers mogelijk maken als je wenst en zelf je smaken kiezen. Traditioneel wordt hummus gemaakt van kikkererwten, sesampasta, citroensap, per en zout en knoflook. Er zijn inmiddels ontzettend veel variaties bedacht, waardoor het niet echt eenduidig meer is te benoemen. Het meest lekker is uiteraard als je alles FROM SCRATCH maakt. Inclusief sesam pasta. Dit lijkt moeilijk, maar dat is het helemaal niet. Je kunt gepelde of ongepelde sesamzaadjes gebruiken, de voorkeur gaat uit naar de gepelde. Gebruik ongeveer 300 gram sesamzaad, een flinke scheut MCT olie of sesam olie, en een heel klein beetje water, begin met drie eetlepels water. Maal dit tot een smeuïge massa in de blender. Vind je dit teveel gedoe, kun je in de biowinkel TAHIN ( = sesampasta ) kant en klaar kopen.
Ik maak meestal deze variant op hummus.
DIT HEB JE NODIG:
- 300 gram sesampasta, liefst homemade ( zie toelichting hierboven)
- 400 gram geweekte / gekookte kikkererwten, uitgelekt
- Een fijn gesnipperd sjalotje od lente uitje
- Een theelepel knoflookpoeder
- Een theelepel komijn poeder
- twee eetlepels MO’S FAVORITES FRESH HERBS MIX
- Vers geknipte bieslook
- Vers geknipte dille
- MCT olie of sesam olie
ZO MAAK JE HET:
Doe de verse kruiden en gedroogde kruiden en de ui in de HS blender of keukenmachine en maal fijn. Voeg de sesampasta toe en een flinke scheut olie en maal opnieuw door. Voeg de rest toe en opnieuw een flinke scheut olie en maal tot een smeuïge massa.
Lekker op een plakje roggebrood!
Vraag, kan je roggebrood als je koolhydraat beperkt wilt eten gewoon uit de supermarkt halen(Fries roggebrood) of anders?
Roggebrood heeft best veel koolhydraten. Zadencrackers zijn gemakkelijk te maken (en door specerijen/kruiden extra smakelijk). Een heerlijk alternatief voor (rogge)brood. En je blijft gemakkelijker ‘low carb’ eten, want vergeet niet dat hummus ook al behoorlijk wat koolhydraten bevat. Dus als je de dagelijkse inname van koolhydraten wilt beperken, zijn zadencrackers een goede optie. Ik maak ze in de verhouding (genoeg voor 2 bakplaten):
50 gr (zelf gemalen) pompoenpitten
50 gram (hele) zonnebloempitten
50 gram sesamzaad
50 gram (zelf gemalen) lijnzaad
25 gram chiazaad
25 gram psylliumvezels
5 gram keltisch zeezout (fijn gemalen) en kruiden c.q. specerijen naar smaak (experimenteer met wat je lekker vindt). Droge ingrediënten mengen en 250ml water toevoegen + scheutje milde olijfolie > alles goed mengen en kwartier laten staan (zodat psylliumvezels en chiazaad als binder kunnen werken).
Dan tussen bakpapier heel dun uitduwen (niet rollen) met een deegroller of fles, de bovenste laag papier weghalen en nog ev. gaatjes reparen en oneffenheden platduwen (met bijv. siliconen spatel). Licht voorsnijden (inkepen). In oven met onderpapier op bakplaten bakken of drogen. Drogen op ca. 50 graden C duurt natuurlijk langer (aantal uren), bakken op 140 graden C gaat snel (ca. 50 minuten). Daarna uit laten wasemen en breken, in trommel droog lang te bewaren. Overheerlijk!