MCT olie…wat is het precies?

Misschien heb je er al eens eerder van gehoord. Of misschien zelfs al eens geprobeerd. MTC olie is vreemd genoeg nog altijd de grote onbekende in de wereld van oliën. En dat, terwijl het juist op nummer één zou moeten staan, want qua gezonde voordelen blinkt MTC olie enorm uit. Wat is het precies?

WAT IS MCT?

MCT staat voor “ MEDIUM CHAIN TRYGLYCERIDEN” Ook wel middellange keten-vetzuren. Het wordt ook wel een extract van middelangeketen vetzuren genoemd. Korte keten vetzuren hebben een lengte van maximaal vijf atomen, middellange keten tussen de vijf en twaalf atomen en de langeketen vetzuren met meer dan twaalf atomen. Deze lengtes worden dus bepaald door de hoeveelheden aan koolstof-atomen. Hoe korter een keten is, hoe kleiner de moleculen zijn.
In onze cellen zitten zogenaamde energiecentrales, die we mitichondriën noemen. Deze zijn in staat om vetmoleculen om te zetten in energie. Hoe kleiner de moleculen zijn , hoe sneller dit proces plaatsvindt. ( energie-aanmaak ) De korte en de middellange keten-vetzuren zijn energieleveranciers die zeer snel energie kunnen leveren.
De lange keten-vetzuren zijn ook prima energieleveranciers, alleen doen zij er iets langer over om vetmoleculen om te zetten in energie. Pas na zo’n acht uur na je maaltijd komen de lange keten-vetzuren aan bij de energiecentrale ( mitochondriën ) waar ze worden omgezet.

Veel voedingsmiddelen ( vetten, denk aan vis en vlees, noten, zaden en pitten) bevatten nu juist veel van deze lange keten-vetzuren. Korte keten vetzuren zijn in ons voedsel niet beschikbaar, deze maken we in ons lichaam aan, via onze gezonde darmbacteriën. De middellange -keten-vetzuren blijven dus over. We vinden deze middellange – keten vetzuren voornamelijk in kokosolie, maar ook in palmpit olie en zeer matig in macadamia noten,  en zuivelproducten ( boter) Kokosolie is verreweg de allergrootste bron. En daarom wordt kokosolie ook zo geprezen.

Kokosolie bestaat circa uit zo’n 65% MCT’s. Kokosolie heeft een ander verteringsproces t.o.v andere verzadigde  oliën en vetten. Over deze verzadigde vetten heerst er ontzettend veel verwarring onder artsen en deskundigen. Daarom wordt het verzadigd vet in kokosolie ook onder het kopje “ verzadigd vet” geschaard en als slecht tot zelfs zeer slecht bestempeld voor de algemene gezondheid. Gelukkig is inmiddels achterhaald dat verzadigde vetten ( zoals we deze bijvoorbeeld ook in roomboter tegenkomen) helemaal niet zo ongezond is wat al jaren wordt beweerd. Het Voedingscentrum houdt nog steeds vast , dat kokosolie een slecht verzadigde vetsoort is, terwijl nieuwe studies allang hebben aangetoond dat dit veel genuanceerder ligt.

HOE ZIT HET NU MET KOKOSOLIE?

De 65% aan MCT in kokosolie bestaat uit kleine moleculen. Dit zorgt ervoor dat het direct vanuit de darmwand kan worden opgenomen in ons bloed. Vanuit ons bloed wordt het direct door getransporteerd naar de energiecentrale ( mitochondriën) waar het wordt omgezet in direct beschikbare energie. Het is voor het lichaam ontzettend makkelijk verteerbaar, worden gezien als een snelle brandstof voor onze energiecentrale, wat er voor zorgt, dat het niet wordt opgeslagen als vetopslag. Verder laat het onze lever ( die het tegenwoordig toch al zwaar genoeg heeft) met rust, het vraagt niet om medewerking om te verteren, zoals het geval is bij andere vetten. Hierdoor hebben MCT’s helemaal niets te maken met onze cholesterol-stofwisseling in de lever.

CAPRYLZUUR ( C8) EN CAPRONZUUR ( C6)

Er zijn een aantal MCT’s aanwezig in zuivere kokosolie:

CAPRYLZUUR ( ook wel C8 )
CAPRONZUUR ( ook wel C6 )
CAPRINEZUUR ( ook wel C10)
LAURINEZUUR ( ook wel C12)

Hoe lager een getal is, hoe korter het keten is en hoe kleiner de moleculen zijn. En dit zorgt weer voor een snelle tot snellere omzetting. Je hebt vast al eens van laurinezuur gehoord, omdat daar het meest over wordt geschreven als er over kokosolie wordt geschreven. Dit komt, omdat kokosolie voor het grootste deel uit dit laurinezuur bestaat. Het wordt geschaard onder de middellange -keten-vetzuren maar vrij recent onderzoek uit de biochemici heeft uitgewezen, dat laurinezuur zich in het lichaam gedraagt als een lange keten-vetzuur.
Hier kan MCT olie perfect als oplossing dienen.

DE VOORDELEN VAN MCT OLIE

Er zijn vele studies verricht op de werking van MCT olie. Deze gaven erg gunstige geluiden, al is er nog meer onderzoek nodig. Gunstige geluiden zijn o.a:

– MCT olie kan zorgen voor een verzadigd gevoel, wat zeer gunstig is bij het verliezen van ( over) gewicht
– MCT olie kan een zeer gunstige invloed hebben op de groei van gezonde darmbacteriën, kan een positief effect geven op de darmwand
– Steeds meer studies wijzen uit dat MCT olie een gunstige uitwerking kan geven op de hersenen en daarmee ook een gunstige invloed kan hebben op bijvoorbeeld Alzheimer.
– MCT olie is de perfecte brandstof-leverancier voor sporters. Het levert een directe energie.
– MCT olie werkt goed op het brein, wat kan zorgen voor betere concentratie.

MCT OLIE VAN PUUR & FIT

MCT olie is nog vrij onbekend en je zult het daarom nog niet veel in winkels tegenkomen. Er zijn helaas wat onzuivere soorten in de omloop, net zoals het geval is met kokosoliën. Het is daarom belangrijk, dat je een MCT olie kiest die van een betrouwbaar merk afkomstig is en is gemaakt van 100% zuivere kokosolie.
Zo’n merk is MATTISSON. Zij hebben een loepzuivere MCT olie in hun assortiment wat is gemaakt van 100% zuivere kokosolie. Hierdoor bevat de olie 99% caprylzuur, wat op C8 staat. De olie bestaat voor 1% uit caprinezuur ( C10 ) Mattisson heeft tevens andere varianten in hun assortiment, met wisselende verhoudingen. Bijvoorbeeld een olie met 60% C8 ( caprylzuur )  en 40% C10 ( caprinezuur ) Je vindt deze oliën in de biowinkel en on line, bijvoorbeeld via www.puurenfit.nl

Sinds ik ( per 1 Juni 2020) achter de schermen werkzaam ben bij puur & fit , heb ik mogelijkheden, om producten te introduceren, een platform te geven en….ze op een meest voordelige manier aan te kunnen bieden. Puur & fit werkt namelijk veel onder een eigen label. Dit heeft vele voordelen. Door direct van een leverancier in te kunnen kopen en het zelf te verpakken, worden vele bewerkingsprocessen overgeslagen. Dit drukt de uiteindelijke kost-prijs enorm, terwijl de kwaliteit EXACT HETZELFDE blijft. Anders gezegd wordt de prijs dankzij reduceren in productie-processen en inkoop veel voordeliger waardoor ook de  verkoopprijs een stuk lager uit kan vallen. Verpakkingen zijn tevens een stuk voordeliger wat ook in een uiteindelijke verkoopprijs merkbaar is. In supermarkten gebeurt dit ook erg vaak. Een huismerk is dan bijvoorbeeld stukken voordeliger terwijl het gewoon uit één zelfde fabriek afkomstig is. Een A merk is dus hetzelfde als het huismerk, maar omdat de verpakkingskosten enorm zijn gedrukt kunnen de verkoopprijzen ook lager om het toch rendabel en winstgevend te maken voor alle partijen. KLIK HIER om daar meer over te lezen.

Ik vond het meteen een goed idee, om eens te gaan kijken naar de mogelijkheden om een MCT olie op de markt te zetten onder eigen label, gelukkig vond Rosa dat ook een heel erg goed idee. Want linksom of rechtsom: MCT olie ( C8 ) is NIET GOEDKOOP. Wij zijn gaan brainstormen en hebben uiteindelijk een prachtige MCT C8 olie weten uit te brengen onder eigen label.

BESTELLEN ? 

puur & Fit heeft onlangs zelfs de verkoopprijs blijvend verlaagd, van €19,95 naar € 17,95!  !! Bovendien kun je altijd gebruik maken van de stapelkorting. KLIK HIER om te bestellen.

 

MCT OLIE, EEN GOEDE AANVULLING !

Een veel gestelde vraag aan mij gaat over MCT olie m.b.t energie. Er wordt erg veel gevraagd of het nu klopt, dat MCT olie energie geeft en ook voor sporters betere sportprestaties kunnen geven. Het antwoord is lastig, omdat geen enkele studie alles onderstreept en erbij vermeld, dat er meer onderzoek nodig is. Daarnaast zijn de meeste studies gedaan op ratten en muizen.   Omdat MCT olie vrij makkelijk verteerbaar is voor ons als een vetsoort, wordt aangenomen, dat het daardoor ons ook snelle energie kan opleveren. Diverse studies tonen wel aan, dat het inderdaad een vrij snelle energie kan opleveren, maar zeggen er ook nadrukkelijk bij, dat ons metabolisme een erg complex proces betreft en niet zo vooruitstrevend kan zijn.
Er is EEN STUDIE OP MUIZEN die aantoonde dat de muizen tijdens hun beweging in een tredmolen meer energie kregen na het toedienen van MCT olie. De muizen hadden een hoger energie -level in warmere buitentemperaturen. Onderzoekers zijn dus wel enthousiast en noemen de uitkomsten erg veelbelovend, maar er moet zeker nog meer onderzoek naar worden verricht om de claims te onderstrepen.

Of het nu wetenschappelijk bekeken werkt of niet, het schijnt, dat ontzettend veel mensen er daadwerkelijk meer energie van krijgen. Ik heb zelf een poosje MCT olie gebruikt toen ik ook wel wat extra energie kon gebruiken, maar om heel eerlijk te zijn, merkte ik niet echt een verschil. Terwijl mijn kennis juist ontzettend goed lijkt te gaan op MCT olie. Zij gebruikt het door haar koffie, en ze gebruikt het ook door haar homemade barista melk. Zij vaart er sinds dat zij dit toepast, echt enorm goed bij. Ik denk dan ook dat het een individuele kwestie betreft. Bij de één werkt het erg goed op het metabolisme, bij een ander minder, bij weer een ander doet het totaal niets. En dat is, als we er iets nuchterder naar kijken, ook logisch.
Hoe dan ook, wat erg belangrijk blijft in dit hele verhaal is luisteren naar je lichaam, zorgen voor ECHT voedzaam voedsel , rust, regelmaat en…de JUISTE producten kiezen. Door de toegenomen populariteit van MCT olie is er wildgroei op de markt, wat niet altijd zo fijn uitpakt qua effectiviteit . Zorg er dus wel voor, dat je je goed inleest, voordat je iets wilt gaan aanschaffen. En zorg ervoor dat de verkopende partij een BETROUWBARE partij is. Ali Expres is dat in mijn beleving niet, als je begrijpt wat ik bedoel…..

 

 

HOE GERUIK JE MCT OLIE?

De smaak van een goede MCT olie is neutraal, de kleur is transparant ( net als water) en de olie is bruikbaar in zowel koude als warme gerechten. De MCT olie is te verhitten tot 177 *C. Het is te gebruiken als bak-vet, om mee te koken en te braden.
Je kunt het koud toevoegen aan je smoothie, iedere dag een klein scheutje is meer dan voldoende om de gezonde voordelen eruit te halen. Het wordt ook veel gebruikt in koffie ( bulletproof coffee) en voor Oil pulling ( gebitsreiniging)  10 ml per dag is ruim voldoende om van de gezonde voordelen te profiteren.

Bullet ( PROOF ) coffee

Een zeer populair recept wat met MCT olie wordt gemaakt is BULLETkoffie, of bulletproof-koffie. Dit is bedacht in de wereld van KETO, een voedingswijze waarin de nadruk op vetten worden gelegd en minimaal op eiwitten en koolhydraten. De grondlegger van de bulletproof-koffie is de Amerikaanse ondernemer en auteur Dave Asprey. Hij bedacht dit spontaan, toen hij tijdens zijn reis naar Tibet de plaatselijke YAK BUTTER THEE proefde. Hij nam het idee mee terug naar Amerika en werkte het uit tot een bulletproof koffie. Het gaat om een koffie, waaraan, net als de thee in Tibet, grasgevoerde ongezouten roomboter , cacaoboter, kokosolie of MCT olie aan wordt toegevoegd. De gezonde vetten simuleren de aanmaak van ketonen waardoor er energie zou vrijkomen. Dit is de theorie achter bullet-koffie, het wordt dus voornamelijk aangeschreven als een energie drankje.

Je kunt per 250 ml koffie ongeveer 15 ml MCT olie gebruiken. Schenk eerst de koffie uit in het glas / of mok. Schenk daarna de MCT olie in terwijl je roert. Veel mensen vinden het verrukkelijk, maar ik vond het echt vreselijk vies. Ik ben al geen koffiedrinken ( tegen wil en dank) en als ik dan een kopje koffie drink, wil ik wel dat dit ook echt lekker smaakt. Ik vind koffie in combinatie met vet geen combi. Maar gelukkig verschillen smaken 😉

 

 

14 Reacties op “MCT olie…wat is het precies?

 1. Beste Monique, ik geloof er niets van. kokosolie moet in de markt worden gezet. Er wordt erg veel regenwoud gekapt voor palmplantages, in de derde wereld. In die landen ontbreekt het aan techniek om de olie zonder schade te extraheren. Er wordt te hoog verhit, en dan is de olie kapot. Als niet te achterhalen is waar deze olie vandaan komt, kunnen het net zo goed verrotte grondstoffen zijn. In Europa kunnen ze dat heel goed filteren, dan zie je er niets meer van. Maar je hebt wel waardeloze olie, die eigenlijk in de diervoederindustrie wordt gebruikt. Dat de dieren rotzooi slikken is blijkbaar niet erg. Ik zie niet waar het vandaan komt. Ik weet wel dat iedereen een graantje wil meepikken van deze palm/kokosolie.
  Ik houd het bij raapzaad olie. En ik denk niet dat mijn artikel het daglicht gaat zien. Dan wordt deze reclame helemaal bedenkelijk

   • Frans verwart palmolie met kokosvet. Palmolie is inderdaad vreselijke meuk en zie je in chips, koekjes en andere industriële producten.

  • Ik ben het met je eens dat ook deze ‘hype’ tot veel ellende heeft geleid. Er wordt heel veel slechte kokosolie geproduceerd, dus net als met alle producten moet je kritisch zijn en niet de goedkope meuk kopen. Maar je hoeft ook niet alles over één kam te scheren. Monique heeft dat uitgebreid onderzocht. Als je Royal Green koopt, ben je het meest verzekerd van een ‘eerlijk’ en kwalitatief goed product. En nee, dat is bepaald niet goedkoop.

   • Dan heb je het wel over biologische kokosolie mar dit is MCT en niet biologisch dus wie zegt dat dit inderdaad niet te hoog verhit is en niet van afgekeurde kokosnoten komt. Roy gaat vaak zelf naar het land van afkomst!

 2. Monique,
  welke kortingscode moet je invullen bij de bestelling van mct olie?
  Zo is heerlijk.
  Ik gebruik het al jaren.

  Groet

 3. kan je MCT olie over doseren?
  Ik (sporter,1.83m, 96kg, 12%) start mijn dag altijd met een dubbele koffie en daar die ik 15 gram Ghee en 37gram MCT olie (Mattisson C8) in en dan heb ik energie voor de komende 3 uur. Ik zie nergens wat de maximale dosis is..

  • hai,
   Dit is echt wat veel. En niet nodig want meer betekent niet dat het ook meteen veel meer doet. Hou het gebruik van MCT olie op hooguit DRIE EETLEPELS per dag. Succes.

 4. Heeft deze olie ook invloed op je darmen, kan moeilijk naar de w.c. Van alles al geprobeerd zoals visolie, lijnzaadolie psyllium vezels enz.

  • Hai, ik heb daar wel goede resultaten over gehoord. Het valt te proberen. Succes!

  • Dag Cobie,

   Ook wat jij aangeeft werkt niet bij mij, eerder gaat dit alles extra verstoppen.
   Ieder morgen 5 pruimen( gedroogde avond daarvoor wellen in water) en wat bosbessen op de nuchtere maag en koffie.
   Half uur wachten en dan ontbijt.

   Mvg
   Marietje

 5. Bij mij heeft kiwi’s eten heel goed geholpen om betere stoelgang te krijgen.
  verder gebroken lijnzaad, even geweld in heet water.

  succes Ella

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *