Jersey zuivel…..wat is het, en is het wat?

We zien in het zuivelkoelschap in supermarkten plotseling producten, die zijn gemaakt met zogenoemde Jersey melk. Nu is het niets nieuws, om “ andere” zuivelproducten tegen te komen, maar zuivelproducten wat uitsluitend van één bepaald soort melk van een bepaald soort  koeienras wordt gemaakt, dat komen we niet vaal tegen. Een aantal jaar geleden was daar al de zogenoemde A2 melk. Daar heb ik een artikel over geschreven , klik HIER om dit artikel te lezen. 

Maar nu dus opeens opvallend veel zuivelproducten die op de verpakking vertellen dat het is gemaakt van de melk van Jersey koeien. Wat is Jersey melk? En heeft het voor of juist nadelen op gewone koemelk? 
 

WAT IS JERSEY MELK? 

Laten we bij het begin beginnen en dat is waar de melk vandaan komt. Inderdaad, van Jersey koeien, dit zijn koeien die leven op het eiland Jersey Dit is een eiland op zo’n 22 kilometer voor de Franse kust van Normandië. Het is de grootste van de Kanaaleilanden. Deze koeien leveren naast vlees ook melk. De melk is “ ietsje anders” van samenstelling dan “ gewone” koemelk. We kunnen het vetgelijken met aardappelen: er zijn kruimige aardappelen en er zijn vast kokende aardappelen, maar in de kern blijft het gewoon een aardappel. Zo is het ook met Jersey melk versus gewone melk. 
Jersey melk heeft een ander soort eiwit, en heeft iets meer vetten. Dit geeft een ietwat andere smaak, Jersey melk bevat de beta- caseïne A2. Oorspronkelijk zijn de gekleurde rassen van melkvee, zoals Yersey’s en Guernseys altijd een soort van boegbeeld geweest voor het A2 gen. Deze twee rassen bekleden het grootste aantal aan de zogeheten “ A2A2 dieren” maar er zijn steeds meer rassen. Zuivere A2 melk kan alleen worden geproduceerd door koeien die twee kopieën van het A2-gen in hun DNA hebben. Iedere nakomeling krijgt een kopie van het gen van de stier en het gen van de koe. Omgedraaid betekent dit dat er een stier met één kopie van het A2 gen, en een koe met één kopie van het A2 gen nodig zijn voor het fokken op één dier met een A2A2 samenstelling. Dankzij een natuurlijke genmutatie zijn er erg veel A1 allelen bij gekomen. Deze koeien zijn groter en leveren meer melk dan vlees. Vooral in Europa is daarom met deze koeien verder gefokt. De meeste moderne rassen als Holstein ( dat zijn de bekende “ Hollandse zwart/wit koeien) zijn van het type A1A1 of A1A2. Oudere rassen als Yersey’s, Guernsey, Pahari en de blaarkop zijn over het algemeen minder doorgefokt en geven minder A2A2 melk. Daarom worden deze rassen vaak gehouden door boeren die bewuste keuzes maken. Vaak zijn deze boeren biologisch en grasgevoerd en soms kun je op deze boerderijen rauwe verse melk aftappen. Deze rassen zijn overigens niet ALTIJD of automatisch AI of A2. 
 
Wat maakt, dat Jersey melk ( zuivel) gunstiger kan zijn? Wel, als we het naast gewone koemelk leggen, zien we dat de melk van gewone koeien voornamelijk bestaan uit beta-caseïne A1 Dit is nu juist de caseïne ( melkeiwit ) waar mensen moeite mee kunnen hebben om te verteren. Daarnaast bevat de melk van Jersey koeien zo’n 20% meer eiwitten, en meer vet ( rond de 6%) Jersey melk is allang niet meer iets wat uit het buitenland moet komen, inmiddels worden in Nederland ook vele Jersey koeien gehouden en lopen er veel van deze, overigens prachtige, koeien rond in de Hollandse weiden. En zien we langzaam maar zeker steeds meer Jersey zuivel binnen druppelen in supermarkten. 
Jersey melk heeft een romige, vollere smaak dan gewone volle melk. Jersey melk wordt niet overbodig bewerkt, en wordt ook vaak niet afgeroomd. Hoelang dit nog zo blijft, hangt denk ik af van de toename aan populariteit. Hoe massaler de verkoop, hoe massaler en sneller producties zullen gaan worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Ik zou dat persoonlijk ontzettend jammer vinden. 
 
De koploper in Nederland is www.hollandjersey.com. Deze is opgericht in 2015 door de echte melk-kenners Harald Hoffman en Peter van Dronkelaar. Zij wilden graag een bijzondere lijn in zuivel op de markt zetten, die niet alleen bijzonder is van smaak, maar ook voordelen kan bieden dankzij de A2 melk. De melk wordt nog zelf geproduceerd, er wordt niets aan toegevoegd of uit getrokken. Veel Jersey melk wordt moleculair uit elkaar getrokken om zo individuele delen voor zoveel mogelijk geld te verkopen. Daar moet goed op worden gelet. Als je Jersey zuivel koopt, zorg er dan voor dat je de afkomst en achtergronden 100% traceerbaar zijn. 
Ik kwam afgelopen week een opvallend Jersey product tegen bij PLUS. Ook streek-zuivel fabrikant GIJS heeft zich gewaagd aan Jersey melk. GIJS is een bedrijf wat streekgebonden produceert. Dit wil zeggen, dat zij hun ingrediënten enkel uit de nabije of indirecte streek inkopen, waardoor het 100% puur en Hollands blijft. GIJS vertelt het verhaal “ van grond tot mond” en willen juist de nadruk leggen op de afkomst van de ingrediënten. Ze werken meest duurzaam, en gebruik zo min als mogelijk is toevoegingen. 
 
Deze magere kwark wordt volgens de verpakking gemaakt door ene ALI RAMEZANI Dit is een zuivelmaker uit Steenwijk.  Op internet is er weinig vindbaar van dit zuivelbedrijf, maar er bestaat wel een Facebook pagina . De verpakking vertelt dat Ali bijna drie liter Jersey melk gebruikt voor een kilo kwark, Zodra hij de wei uit de gestremde melk heeft verwijderd roert hij de verzuurde dikke melk glad. Kwark dus. Deze kwark is mager, dus ik neem aan dat er magere Jersey melk is gebruikt. Magere kwark wordt bereid uit magere melk wat in principe de basis is om kwark te bereiden. Andere vormen van kwark krijgen een extra stap in bereiding, bijvoorbeeld een toevoeging van extra melkvet of room. Hoe wordt melk mager gemaakt?
Het vet uit de melk wordt fabrieksmatig uit de melk gecentrifugeerd. Het lichte deel van de room verzamelt zich in het midden. Zo wordt de melk afgeroomd. Halvolle en volle melk heeft toegevoegde room totdat de melk op de juiste hoeveelheden vetten komen. 
 
Ik was uitzonderlijk benieuwd hoe deze kwark smaakt en kocht meteen een pot van 500 gram voor € 1.99. Geen goedkoop grapje, ik verwacht dan ook veel. En eerlijk = eerlijk: de kwark voldoet aan mijn verwachting. De kwark is mooi van textuur en kleur en de smaak is romig en friszuur. Ik vind het echt een zeer smakelijke kwark. 
Of het voor mensen met een intolerantie voor koemelk ( caseïne en lactose) ook werkt, dat durf ik niet te zeggen. Ik heb goddank geen last. Maar ik denk dat het absoluut de moeite waard is om te proberen. Als je dagelijks zuivel geniet, is deze magere kwark ook een fijn product om iedere dag te gebruiken. 
 
Hoe de Jersey zuivel zich verder gaat ontwikkelen is nog de vraag. Het ligt sterk aan hoe wij ervoor warm lopen. Daarnaast kan de pittige prijzen een hindernis zijn. 
 
 
 

2 Reacties op “Jersey zuivel…..wat is het, en is het wat?

  1. Ik maakte kennis met deze melk op een terrasje aan de Zaan in Wormerveer. De koffie van deze Zaak is heel lekker. Hoewel ik moeizaam tegen vet kan en melk niet zo lekker “ valt” was dit een wel erg lekkere Latte macchiato. En ik vroeg naar de samenstelling. het schuim was van de melk van Jersey koeien. Ik kreeg er een uitleg bij hoe ik het schuim kon maken. Dan zal nu blijken hoe ik ga reageren.

  2. Na bijna een jaar durf ik te zeggen dat ik deze melk toch zonder problemen kan drinken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *