Review 100% pure, zuivere en ECHTE saffraan / saffraanpoeder

Laat ik met de welbekende deur in huis vallen: ik ben dol op saffraan. Het heeft een prachtige kleur, en een zalige, honing-achtige zoete smaak en geur. Maar waar ik vooral van onder de indruk ben, zijn de gigantische gezondheidsvoordelen. Om er zo even snel een paar te benoemen: saffraan zit bomvol plantenstoffen die een antioxidatieve werking hebben, dit draagt bij aan bescherming van de cellen. Verder zijn er verbanden gevonden tussen saffraan en een verminderd risico op hart en vaatziekten, een beter gezichtsvermogen en een gunstig effect op het bloedsuikerniveau. Op dit moment zijn er nog veel studies / onderzoeken gaande. Niets anders dan goeds. 

WAT IS SAFFRAAN PRECIES?

Laat ik kort maar krachtig eens vertellen wat saffraan nu precies is. Saffraan is een specerij wat wordt gewonnen uit de saffraan-krokus. Voor de vrij kostbare saffraan worden delen van de stampers van de krokus handmatig geoogst. Dit zijn de stijlen en de stempels die zowel veel smaak als de bekende gele kleur afgeven. De meeldraden van de saffraan-krokus hebben geen culinaire waarde en worden daarom ook niet gebruikt. Na het oogsten worden de stijlen en de stempels gedroogd. Dit gebeurt in speciale droogkasten met een vrij warme luchtstroom, of het drogen gebeurt in de volle zon. De hoogste kwaliteit saffraan komt van de bloedrode stempels, het bovenste gedeelte van de gedroogde stijlen. Saffraan smaakt bitter en mild, velen vergelijken de smaak met honing. Ook wordt de smaak omschreven als hooi-achtig en licht zoet.Saffraan is ook een prachtige gele kleurstof. Saffraan wordt veel gebruikt in de Perzische, Indiase, Arabbische en Turkse keukens. Ook wordt het gebruikt in banket en likeuren.
 
Het verkrijgen van saffraan heeft veel arbeidsintensieve inspanningen nodig. Door middel van veel handmatige arbeid moeten er voor 1 gram saffraan ruim 250 saffraan krokussen geplukt worden. De rode stampers van de bloemen moet individueel met de hand worden geplukt en hierna gedroogd worden. Het grootste probleem bij het cultiveren van saffraan gewassen is het snel dalen van de bodemvruchtbaarheid van de grond. Om deze volledig te kunnen aanvullen, moeten andere gewassen zoals bonen of granen worden geplant en geoogst voor een periode van 7 tot 10 jaar. Dit zorg weer voor een hogere bodemvruchtbaarheid van de grond. Deze problemen dragen bij aan de zeldzaamheid van saffraan, waardoor dit tot beperkte productie leidt. Gelukkig is er maar maar een klein beetje saffraan  nodig voor het koken met (echte) saffraan.
 
Er zijn kwaliteitsverschillen. Volgens de ISO 3632 standaard zijn er drie kwaliteitsklassen van saffraan gedefinieerd. De mate waarin een monster crocine bevat is bepalend voor de kwaliteitsklasse. Om de crocine-inhoud vast te stellen wordt er een zogenaamde spektrofotometer gebruikt. Dit is een instrument dat licht in de verschillende kleuren opsplitst. De resulterende meting van de verdeling van licht over de verschillende golflengtes wordt een spectrum genoemd. Er zijn drie categorieën:
1) Categorie 1 : crocine waarde groter dan 100
2) Categorie 2: crocine waarde tussen 150 en 190
3) Catergorie 3: crocine waarde tussen 100 en 150
Volgens de ISO standaard is categorie 1 een vrij brede definitie. Dit komt, omdat alle waarnemingen hoger dan 190 zijn gedefinieerd. Sommige verkopers garanderen met een crocine-inhoud van 250 en noemen ditPREMIUM KWALITEIT SAFFRAAN. De klassen zijn voornamelijk ingedeeld naar intensiteit. Hoe intenser de smaak, kleuren en geuren zijn, hoe beter de kwaliteit. Saffraan is niet allemaal van dezelfde kwaliteit en sterkte. De sterkte wordt gerelateerd aan verschillende factoren waaronder de hoeveelheid stijl geplukt met de rode stigma. De leeftijd van de saffraan is ook een factor. Meer stijl betekent dat de saffraan minder sterk is gram voor gram omdat de kleur en smaak zijn geconcentreerd in de rode stigmas. Saffraan uit Iran, Spanje en Kashmir zijn ingedeeld in verschillende klassen volgens een van de relatieve hoeveelheden rode stigma en gelestijlen die het bevat. Rangen van de Iraanse saffraan zijn: “Sargol” (rode stigma uiteinden alleen, sterkste gradatie), “Pushal” of “Pushali” (rode stigma plus een enkele gele stijl, lagere sterkte), “Bos”-saffraan (rode stigma plus een grote hoeveelheid gele stijl, gepresenteerd in een kleine bundel als een miniatuur tarweschoof) en “Konge” (alleen gele stijl, heeft aroma, maar met zeer weinig of geen kleuringspotentieel). Rangen van de Spaanse saffraan zijn “Coupe” (de sterkste graad, zoals Iraanse Sargol), “Mancha” (zoals de Iraanse pushal) en in volgorde van verder afnemende kracht “Rio”, “Standaard” en “Siërra”-saffraan. Het woord ‘Mancha’ in de Spaanse indeling kan twee betekenissen hebben: een algemene graad van saffraan of een zeer hoge kwaliteit van Spaanse geteelde saffraan van een specifieke geografische oorsprong. 

VEEL NEP OP DE MARKT

Saffraan heeft een zeer groot nadeel: het is het duurste specerij ter wereld, de prijs ligt gelijk aan de prijs voor goud.  Een kilo saffraan kost al snel tussen de 30.000 en 40.000 euro en is dus vergelijkbaar met de prijs van goud. Omdat saffraan zeer kostbaar is, zijn er ook namaak-varianten. Saffloer is daar één van. Ook wordt er kurkuma gebruikt ter vervanging voor saffraan. Kurkuma wordt vooral gebruikt ter vervanging voor de gele kleurstof, de smaak is niet direct hetzelfde te noemen als saffraan. In het buitenland wordt er soms Indiase saffraan verkocht dat gewoon is gemaakt van kurkuma. Dit wordt veel gebruikt om bijvoorbeeld gele rijst te maken. In ze supermarkten vinden we geregeld namaak-saffraan. De prijzen zijn meestal de graadmeters. Echte saffraan kost een godsvermogen. Dat vind je eigenlijk niet terug in de supermarkt of op een markt. 
Zoals je hebt kunnen lezen is saffraan zeer kostbaar, maar gelukkig heb je ook erg weinig nodig om een gerecht op smaak en kleur te brengen. Twee draadjes saffraan is bijvoorbeeld al voldoende om een liter water geel te kleuren. Je kunt van saffraan heerlijke gezonde drank maken. Verderop meer over wat je zoal kunt maken met saffraan. 
Het is dus vrij moeilijk, om ECHTE saffraan te vinden. Gelukkig vind je tussen alle namaak nog wel echte saffraan. Dit gaat meestal om webwinkels. Maar daar begint het zoeken naar een webwinkel met de juiste papieren. Want ook onder echte saffraan bestaan er “ categorieën” om het zo even te formuleren. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een zeer betrouwbare webwinkel, die 100% garant staat voor zijn saffraan. Deze vond ik een poos geleden: www.saffraan.nl 
Deze webwinkel geeft een 100% A1 kwaliteitsgarantie, en dat mag natuurlijk niet zomaar worden geclaimd. Saffraan.nl haalt zijn echte saffraan uit Iran. Daar vind je het hoogst haalbare kwaliteit. Deze fabrikant gaat echter vele stappen verder dan alleen maar de hoogste kwaliteit kunnen bieden. Er zijn nog veel meer bijzonderheden:
* Er worden glazen potjes gebruikt om de saffraan te verpakken. Dit is goed voor mens, dier en milieu en geeft de saffraan een veel betere kwaliteitsgarantie
* Er wordt netjes onder ISO normen gewerkt. 
* Saffraan poeder wordt op een unieke manier vervaardigd waardoor de kwaliteit van de saffraan onaangetast blijft ( daarover  verderop meer)
* Er wordt gecertificeerd gewerkt, op de website is er ontzettend veel achtergrond informatie vindbaar
* Omdat de formules gezamenlijk behoren tot één van de marktleiders in Nederland, levert www.saffraan.nl aan groothandels en diverse bekende organisaties. Hierdoor is het mogelijk om direct grootschalig bij de telers de beste kwaliteit saffraan in te kopen. Wat als gevolg heeft, dat www.saffraan.nl een zeer goedkope en tevens EERLIJKE prijs aan kan bieden. 
* Er wordt zeer streng gecontroleerd. Niet alleen in het land van afkomst, maar ook in Nederland worden er met grote regelmaat steekproeven gehouden, om de kwaliteit zo goed mogelijk te waarborgen. 
* Er is ook biologische saffraan beschikbaar
* De saffraan van www.saffraan.nl wordt veel gebruikt in grote kwaliteitsrestaurants. 

SAFFRAAN TESTEN

Ik heb in 2016 al eens een review geschreven over deze vrij unieke saffraan. Inmiddels zijn we drie jaar verder en heeft www.saffraan.nl ( Babaak Golyardi) een geweldige groei meegemaakt. De kwaliteit is verhoogd, de verpakkingen verbeterd en het assortiment is behoorlijk uitgebreid. Ik heb Babaak opnieuw benaderd en hem gevraagd of ik mogelijk opnieuw wat mocht testen. Niet alleen was ik zelf enorm nieuwsgierig geworden naar de verbeterde kwaliteit, maar ook kreeg ik n.a.v een recent uitgezonden herhaling van “ Keuringsdienst van Waarde” over saffraan veel vragen over saffraan, en waar deze te kopen. Babaak stuurde meteen wat toe en ik ben ermee aan de slag gegaan.
Ik ontving:
– een pot SAFYAR DIAMOND saffraan draden ( 5 gram, € 29,95 )
– een potje SAFYAR DIAMOND  saffraan poeder ( 5 gram, € 29,95 , ook verkrijgbaar in 1 gram) 
– een potje SAFYAR biologische saffraan draadjes ( 1 gram, € 10,95)
 
Ik begon met de biologische saffraan.( draadjes)  Deze is afkomstig uit de Khorasan / Ghaneat regio in Perzië ( Iran) en is 100% gecertificeerd biologisch. De ISO  kleursterkte ligt boven de 250, wat behoorlijk veel is. Het komt in een schattig glazen potje, met een zeer goed afsluitbaar dekseltje. Bij het openen ruik je een GE-WEL-DIG aroma. Honing / vanille….je ruikt het allemaal, wat ontzettend lekker! De kleur is wat je gerust “ bloedrood” kunt noemen, zeer mooi. De kleursterkte is inderdaad heel goed waarneembaar. Ik heb een draadje in mijn mond genomen. Een ware smaak explosie. Mijn tong zag behoorlijk geel 😉 Wauw, wat een smaak. En de geur is echt verrukkelijk. Ik hou enorm van dit soort geur en kan uren met mijn neus in het potje hangen 😉 De smaak vond ik niet veel anders dan niet-biologische saffraan. Ik denk dat het vooral een persoonlijke voorkeur is. 
De saffraanpoeder komt ook in een schattig glazen potje. De maling vindt plaats in Parijs, waar de saffraan ook direct in de potte wordt verpakt. Er wordt geavanceerd technologische apparatuur gebruikt. Deze worden niet verwarmd of warm. Er zijn veel saffraan-poeders in de omloop die zodanig worden vermalen dat de saffraan wordt aangetast. Dit komt vaak door teveel warmte wat vrijkomt. Daarnaast komt het voor, dat er metaalresten achter kunnen blijven. De machines waarmee deze saffraan tot poeder wordt vermalen in machines die niet warm worden, en een speciale coating bezitten waardoor er geen sprake is van mogelijke metaalresten. De saffraan korrelgrootte blijft gelijk en in optimale staat. Oo dit poeder bevat een kleursterkte boven de 250 en valt in de categorie 1 ( ISO NORM 36320 )Dit maakt dit poeder 100% zuiver. 
 
Ik heb het poeder getest, door het te gebruiken in een simpel receptje. Ik heb 200 gram havermoutmeel ( havermout fijn malen in de blender ) en  twee eetlepels biologische erythritol met steeds wat beetjes saffraandrank ( zie recept verderop) gekneed tot een bal. Daar balletjes uit gedraaid en deze licht bestrooid met saffraanpoeder. Het resultaat is verrukkelijk. Er zit een lichte honing smaak aan. Geweldig, dat poeder.
De grote pot is net zo schattig als de kleinere potjes. Ook hier weer 100% zuivere saffraan draadjes met een kleursterkte van boven de 250. Ik heb drie draadjes gebruikt op ruim een liter water. Dit heb ik wat gezoet ( 3/5 druppels) met  stevia . Zodra je de fles opschenkt met fris koud water verandert de kleur in oranje / geel. Deze drank is koud superlekker, maar ook nog eens calorie-arm en knetter-gezond. Je kunt de drank ook gebruiken als basis in recepten ( zie mijn recept hierboven bij de saffraanpoeder) 
De drank kun je op ieder moment van de dag drinken. Ik heb drie draadjes gebruikt, maar je kunt ook één of twee draadjes gebruiken. Je kunt de draadjes gewoon lekker laten zwemmen in de fles. Dit maakt de uiteindelijke kleur alleen maar sterker. Ik gebruik drie draadjes om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van de gezonde voordelen van saffraan. 

EINDOORDEEL:

Ik zal vast weer té enthousiast klinken, maar dat moet dan maar….want ik ben meer dan super-enthousiast. Er is een duidelijk kwaliteitsverschil tussen de saffraan van drie jaar geleden en nu. Ik ben eerlijk gezegd nog nooit eerder zulk mooie saffraan tegengekomen. De kleur, de geur, de smaak, het kan volgens mij niet beter. Ik ben ook zeer te spreken over de verpakkingen, ik hou sowieso van glazen verpakkingen en daarom zijn deze schattige potjes voor mij een aanwinst. Ze zijn zeer leuk te her-gebruiken. Ik ben fan!!!!!!!!!!!

SAFFRAAN THEE

Met saffraan kun je alle kanten op. Ik zal onderaan dit review een paar lekkere recepten geven om je te inspireren. Saffraan kun je ook geweldig goed gebruiken om thee van te trekken, dat is zo’n beetje hetzelfde als de drank. www.safraan.nl verkoopt speciale thee-zeefjes, die zeer geschikt zijn om te gebruiken bij zijn saffraan.
Dit theezeefje is gemaakt van hoogwaardig RVS Door de zeef uit te schuiven kun je zeer eenvoudig de draadjes in de zeef strooien. Er zijn ook hier hooguit één of twee draadjes nodig voor liter thee. Je kunt in het zeefje nog van alles aan gedroogde kruiden, bloemen en planten toevoegen. Het zeefje kost € 6,95. Je kunt het zeefje HIER bestellen
 

WAAR KAN IK BESTELLEN?

Je kunt de geteste saffraan-producten uit deze test bestellen via www.saffraan.nl Daar vind je ook een heleboel achtergrond informatie. Ik heb deze prachtige saffraan bij PUUR & FIT binnen gebracht, daar kun je saffraan meest voordelig bestellen en zijn er regelmatig kortingsacties. KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan, 

Wil je de 5 gram pot bestellen? KLIK HIER

Wil je de biologische saffraan bestellen? KLIK HIER 

Wil je het saffraanpoeder bestellen? KLIK HIER  Deze is ook in 1 gram verkrijgbaar.

Er zijn tevens pakketten verkrijgbaar die een stuk voordeliger zijn. Maar je hebt sowieso meteen de goedkoopste prijs te pakken 9 ECHTE saffraan! ) als je bij www.saffraan.nl bestelt.

 

Inspiratie opdoen?

saffraan brood

 

 

MEGA KORTINGSACTIE!!!!!!!!!

Ik zou ik niet zijn, als ik  niet meteen even een toffe kortingsactie zou regelen 😉 Bij PUUR & FIT ontvang je nu, ter introductie, maar liefst 20% korting op alle saffraanproducten in de shop1

 • de kortingsactie loopt van zondag 10 Januari 202 tot maandagavond 11 Januari 2021 en is ALLEEN BIJ PUUR & FIT geldig
 • zolang de voorraden strekkend zijn
 • heb je vragen of lukt het bestellen niet, neem dan even contact op met de klantenservice van puur & Fit.
 
 

5 Reacties op “Review 100% pure, zuivere en ECHTE saffraan / saffraanpoeder

 1. Ik moest gelijk denken aan onze Nederlandse asperges die ontrekken de grond ook zo van voeding en mineralen. Na 10 jaar asperges telen wilt er niks meer groeien heb ik mij laten vertellen.

  Ik vind dat toch wel heftig dat saffraan zo’n uitwerking heeft. Wat ik mij dan afvraag is zitten die voedingsstoffen dan allemaal in de safraandraadjes?

 2. Erg interessant. We hadden vroeger een minipotje saffraan en die is natuurlijk allang op. Nooit meer gedacht aan saffraan totdat het onlangs op tv was en nu hier een artikel.

  Kijk de aflevering van Keuringsdienst van Waarde hier: https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/09-02-2017/KN_1687599

  Vraagje over de prijs:
  Een kilo saffraan kost al snel tussen de 30.000 en 40.000 euro.
  Als ik dat deel door 1000 (gram) is de gramprijs € 30-40, dus 5 gram is dan €150-200.
  Hoe kan 5 gram verkocht worden voor 29,95, de onderkant van een 1-gram-prijs?

  Kloppen de getallen in de categorieën? Het ziet er onlogisch uit.
  Er zijn drie categorieën:
  1) Categorie 1 : crocine waarde groter dan 100
  2) Categorie 2: crocine waarde tussen 150 en 190
  3) Categorie 3: crocine waarde tussen 100 en 150

  (Misschien dat ik e.e.a. bij de verkoper moet vragen, dat hoor ik dan graag.)

  Met vriendelijke groet, Fred.
  (niet die onvriendelijke Fred van laatst 😉 )

  • Je neemt me de woorden uit de mond, Fred M. ’t Is een mooi verhaal maar ergens klopt iets niet.. Graag opheldering/meer uitleg, Monique. Groeten, Janna.

 3. Ik heb de verkoper gesproken. Hij weet dat het veel duurder kan hij wil het bereikbaar houden voor iedereen. Omdat veel mensen het dagelijks gebruiken voor hun gezondheid.
  Naast die mooie potjes, prima aankoop. En lekkere recepten op de site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *