Saffraan brood

Sinds kort heb ik ( eindelijk!!!) saffraan ontdekt. Ik liet het altijd een beetje links liggen, omdat het zo gods-vermogend duur is. Toch heb ik mij er recentelijk in verdiept en ik was direct over-enthousiast. Over ja, want ik ben méér dan een beetje enthousiast geworden over dit dure, maar zeer bijzondere goedje! Saffraan wordt vooral en voornaam gebruikt in de buitenlandse keukens, om mee te koken. Ik was benieuwd geworden, of je er ook allerlei lekkers mee kon bakken. Daar ben ik in gesprongen, en de resultaten tot nu toe zijn ronduit verbluffend.

SAM_6638

Zoals dit brood. Ik heb werkelijk gesmuld, zonder er maar iets op te smeren. Het is erg gemakkelijk om te maken ( bereiding + baktijd gemiddeld 60 minuten) maar je moet vooraf wel wat voorwerk verrichten. Om de saffraansmaak zeer goed door het brood te krijgen, heb ik saffraan ( ice) thee gemaakt vooraf om deze als vocht toe te voegen. Dit kun je wat tijdrovender maken ( of nu ja: wat heet tijdrovend….) of zeer snel met koud water. Ik heb dit keer de koud water variant gebruikt voor dit brood. Hoe maak je koude saffraanthee?

SAM_5725

Voeg circa 4/5 safraandraadjes in een glazen literfles die je goed kunt afsluiten, bijvoorbeeld een melkfles. Vul deze met water, en voeg hieraan 5/6 druppels stevia ( ik heb de naturel gebruikt) toe, draai de dop stevig dicht en schud flink. Het water zal al direct geel verkleuren. Zet de fles in de koelkast en gebruik het verder op als een heerlijke gezonde drank!

Dit heb je nodig:

 • 200 gram boekweitmeel
 • 200 gram zonnebloempitten
 • 200 gram pompoenpitten
 • anderhalve eetlepel wijnsteenbakpoeder
 • drie verse eitjes
 • een grote banaan
 • twee eetlepels stevia sweet Xtra
 • een eetlepel fiberfin of psyllium
 • 400 ml saffraan ijsthee/water

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een middelmaat vierkant bakblik in met kjokosolie, bekleed met bakpapier. Voeg alle ingrediënten in de keukenmachine en pureer tot een glad beslag. Stort de massa in de vorm. Tik de vorm op het werkblad enkele keren goed aan zodat alles goed wordt verdeeld. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 50-55 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.

SAM_6637

 

3 Reacties op “Saffraan brood

 1. Ik heb nog saffraandraadjes in huis ( die ik altijd vergeet… 🙁 ) en ga dus dit brood proberen! Bedankt, Monique!

 2. Ik zit nu mijn eerste boterhammetje te eten; hij is LEKKER, Monique! 🙂

  • wauw! Leuk om te lezen! Hier is hij ook grote favoriet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *