Alles over …..resveratrol

We leven in een zeer vreemde tijd, door de corona-crisis. Het is een angstige en onzekere tijd voor iedereen. Niemand blijft gespaard, we worden er allemaal op een manier door geraakt. Zoals dat meestal gaat in crisis-perioden, worden we wel met onze neuzen op feiten gedrukt. Zeker in deze corona crisis zijn we het belangrijker gaan vinden om op onze algehele gezondheid te gaan letten, en deze wat meer te bewaken. “ ..out of something bad, always comes something good”.  Ik merk het zeker. Sinds de uitbraak in Februari / Maart 2020 wordt ik overspoeld met mailtjes en berichten vol vragen over onze gezondheid en hoe deze zo goed mogelijk te houden.

Het is uiteraard “ a good thing” dat we met zijn allen tot stilstand zijn gebracht om eens goed na te denken over hoe we met zijn allen door het leven razen als bezeten op hol geslagen paarden. Veel mensen hebben hun leven totaal veranderd, sommigen kunnen niet wachten om weer verder te mogen razen, maar het meeste ligt daar ergens tussen in.
Wat ik wel een beetje jammer vind, is dat de corona crisis wordt uitgemolken. Niet alleen zijn er weer een heleboel bendes actief om mensen op te lichten, ook op gebied van voeding en gezondheid lijken er gouden tijden aan te zijn gebroken.  Zodra er maar iemand roept, dat vitamine C het COVID 19 virus kan vernietigen, is er binnen no-time geen zak, potje of druppel vitamine C meer te krijgen. Omdat het virus nog maar zeer recent ( in 2019 ) is ontdekt, zijn er wat betreft dit soort beweringen nog héél veel onderzoeken nodig. Niemand weet nog goed, hoe het virus zich gedraagt. Veel fabrikanten gebruiken ( of kan ik beter zeggen MIS bruiken? ) wetenschappelijk onderbouwde studies om bijvoorbeeld de bacteriële werking van iets te onderstrepen. Dat is natuurlijk prima, maar of het helpt tegen het Covid 19 virus, daar kan nog niemand iets zinnigs over zeggen. Daar gaat helaas vast nog wel wat jaren overheen.
Veel van “ dit soort” producten, zoals supplementen en sprays, worden maanden na de eerste uitbraak nog steeds als zoete broodjes verkocht. Logisch, want we willen een soort schijnveiligheid voelen. Hoe gaaf is het bijvoorbeeld , dat we zouden zijn beschermd tegen het virus door enkel iedere morgen een pilletje te slikken of een “ natuurlijke “ spray op onze handen te spuiten en op voorwerpen om ons zo te beschermen….. Was het maar waar.
Maar de realiteit is nu eenmaal anders. Wat we moeten doen, is zo goed mogelijk voor onszelf en voor anderen om ons heen zorgen, ons aan de maatregelen houden, en de kalmte zien te bewaren.
En…..: ons immuunsysteem zo optimaal mogelijk zien te houden. Ik schreef hier eerder een artikel over , KLIK HIER Want, waar iedereen het over eens is, is het hebben en onderhouden van een goed immuunsysteem het beste wat we nu kunnen doen. Ons immuunsysteem is cruciaal. Heb je een zwak immuunsysteem, krijgen virussen / bacteriën een open-deur-welkom om het lichaam binnen te dringen met alle gevolgen van dien. Hoe beter het immuunsysteem, hoe minder deze deur open staat, om binnen te komen. Het wordt daarom standaard geadviseerd om mensen met een ( mogelijk ) zwakker immuunsysteem ( ouderen, zieken) weg te houden van mogelijke haarden. Mijn moeder ( 71, en zwak op haar longen ) heeft drie maanden in zelf-quarantaine gezeten. En beter voor haarzelf gezorgd met gezonde voeding.
Zoals je in mijn ARTIKEL hebt kunnen lezen, is gezond eten en drinken prioriteit nummer één als het aankomt op het instandhouden en / of optimaliseren van een goed immuunsysteem. Lukt het je echter niet goed, of heb je bijvoorbeeld problemen met het opnemen van voedingsstoffen, dan kunnen supplementen in dit geval zeker een zeer gunstige aanvulling zijn. Ja, ook die vele supplementen die op dit moment zo vreselijk de hemel in worden geprezen.
Naast vitamine C en D zien we ook een ander supplement bovenaan de ladder geklommen: RESVERATOL. In Mei 2020 kwam het hoofd van de IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen ( UMCG ) Peter van der Voort met een statement naar buiten, dat resveratrol mogelijk kan voorkomen, dat patiënten op de IC belanden met corona. Ondanks dat deskundigen zeggen dat dit nog veel te voorbarig is, is er inmiddels geen potje resveratrol meer te vinden, en is het niet aan te slepen. Wat is het eigenlijk?

WAT IS RESVERATROL?

Resveratrol is een POLYFENOL ( fyto-oestrogeen ), meer bepaald een STILBENOIDE, dat voorkomt in vele plantenstoffen. Het komt echter meest voor in de schil van de blauwe druif. De concentratie hangt sterk af van het soort druif, de blootstellingen aan schimmelinfecties en de geografische locatie. We kennen druiven voornamelijk als lekker zoet tussendoortje en waar wijn van wordt gemaakt. Je zou dus bijna hoopvol kunnen denken dat ons glaasje wijn ons meteen beschermt, maar dit ligt wat genuanceerder. Het resveratrol-gehalte in wijn hangt sterk af van de fermentatieperiode. Zo bevat rode wijn gemiddeld tussen de 0,2 en 5,8 mg/l, terwijl witte wijn veel minder bevat. Dit is te wijten aan het feit dat de fermentatie voor rode wijn gebeurt in aanwezigheid van de schil van de druiven, bij witte wijn gebeurt dit niet. Ook speelt een alcohol-percentage een grote rol.
Commerciële resveratrol wordt voornamelijk geïsoleerd uit Japanse duizendknoop. Dit is een plant die van oudsher wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Tegenwoordig wordt reservetrol de hemel in geprezen door de goede bescherming tegen hart en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas.  Er zijn verschillende voedingsmiddelen waarin resveratrol van nature zit. Naast blauwe druiven vinden we het ook met een relatief kleine concentratie in:
PINDA’S EN PINDAKAAS
– AARDBEIEN
– MOERBEIEN
– BLAUWE BESSEN
– CACAO
– CRANBERRIES
– PISTACHE NOTEN
In supplementen vorm is het sterk geconcentreerd. Het is in ruime mate aanwezig in verschillende Japanse gewassen, waaronder het eerder genoemde Japanse Duizendknoop.

WAT DOET HET?

Er zijn behoorlijk wat wetenschappelijk onderbouwde studies bekend waarin erg gunstige resultaten met resveratrol m.b.t onze gezondheid zijn onderstreept. Bij gistcellen is aangetoond, dat resveratrol de overlevingstijd van de cellen met zo’n 70% kan verlengen, vermoedelijk dankzij de activatie van sirtuïne ( een groep eiwitten ) Of de chemische verbinding ook voor menselijke cellen een levensduur-verlengende uitwerking heeft is onbekend.
Waar resveratrol voornamelijk de hemel in wordt geprezen is de antibacteriele en fungicide werking en om de ontsteking-remmende werking, onder andere door middel van inhibitie van COX-2. Het wordt dan ook neergezet en verkocht als een anti-oxidant.
Resveratrol activeert onder andere het enzym SIRT-1 ( sirtuïne) met metabole effecten die zijn te vergelijken met calorie-restrictie., wat weer wordt gekoppeld aan een langer en kwalitatief beter leven en verlaging van de kans op kanker, neurodegeneratieve ziekten, hart en vaatziekten, auto-immuunziekten, leververvetting, obesitas, en diabetes type 2.
Een indrukwekkend lijstje dus. En je zou bijna denken dat iedereen voortaan aan de resveratrol zou moeten om zo 100 jaar oud te kunnen worden…..zo is het uiteraard niet. Dit nuanceerde Prof dr Eric Stroes, internist en hoofd vasculaire geneeskunde bij het AMC. Hij begint te vertellen dat bijna al het onderzoek is uitgevoerd met / op dieren. Dit betekent dat ze niet automatisch zijn te vertalen naar de mens. Vanwege de zeer hoopvolle resultaten uit in vitro en in vivo onderzoek, kent humaan onderzoek naar de gezonde effecten van reservetrol een explosieve groei. Maar de onderzoeken bevinden zich nog steeds grotendeels in de verkennende fase. Desalniettemin worden steeds meer resultaten ook bij mensen bevestigd.  Ook vertelt Stroes dat de doseringen zwaar meewegen. Als jij bijvoorbeeld via rode wijn aan je dagelijkse dosis resveratrol zou willen komen moet je heel wat liters wijn per dag weg klokken, wat uiteraard niet erg gezond is.
Stroes deed zelf onderzoek naar het gebruik van resveratrol supplementen, hij gaf een aantal mensen capsules met polyfenolen uit druiven. Jammerlijk deed het weinig, het gaf hooguit een klein beetje minder gevoeligheid voor een ontstekingsprikkel, Stroes vergelijkt het dan ook nog het meest met de zogenoemde vitamine-supplementen discussie. Groente is gezond maar bereik je hetzelfde met vitaminepillen? Stroes zegt dat polyfenolen hetzelfde verhaal opleveren.

DOSERING

De inname van resveratrol uit voeding is naar alle waarschijnlijkheid veilig. Maar het is wel sterk afhankelijk van het voedingsmiddel. Zoals ik eerder schreef bevat rode wijn resveratrol, maar is het niet de bedoeling dat we daar liters van naar binnen werken iedere dag. En pinda’s zijn niet voor iedereen zo toegankelijk, vrij veel mensen hebben last van een pinda-allergie.
Bij een orale inname in doses tot 1500 mg per dag gedurende maximaal drie maanden wordt resveratrol mogelijk veilig verklaard. Bij mensen wordt er geen toxiciteit gemeld na gebruik van resveratrol in doses van 4000 mg per dag gedurende twee weken.
Er zijn verschillende medicijnen die niet zo lekker gaan met resveratrol. Slik je medicatie, overleg dan altijd van tevoren met je huisarts, of je resveratrol naast je medicatie kunt slikken. Zwangeren kunnen resveratrol ook waarschijnlijk veilig gebruiken uit voedingsmiddelen. Vraag advies bij je verloskundige voordat je wat wilt gaan slikken.
Ook moet je oppassen met bepaalde kruiden / supplementen waarin engelwortel, kruidnagel, rode salie, knoflook, gember, ginkgo, gingseng en paardenkastanje in is verwerkt. Theoretisch kan gelijktijdig gebruik van resveratrol met kruiden die een bloedplaatjes-remmende werking hebben, het risico op bloedingen bij sommige mensen verhogen. Gelukkig zijn het uitzonderingen, maar voorzichtigheid is wel geboden.
Op basis van de beschikbare onderzoeken en studies zijn er een aantal doseringsadviezen gemaakt. Een dagdosis voor de mens komt neer op 1,82 mg/kg Voor een persoon die 75 kilo weegt zou dat dus neerkomen op zo’n 137 mg per dag. Preventief lijkt een dagelijkse dosering tussen de 100 en 200 mg meer dan voldoende. Vrijwel alle beschikbare reservetrol supplementen bevatten een doseringsadvies. Het is verstandig om je daaraan te houden.

TRANS RESERVATROL

Als je op zoek gaat naar een reservetrol supplement, kun je op veel potjes “ trans resveratrol” lezen. Er zitten twee isomeren in resveratrol: TRANS RESVERATROL en CIS RESVERATROL. Deze isomeren bepalen voor het grootste deel de biologische activiteit van het resveratrol. De TRANS resveratrol is de meest actieve vorm, en daarom ook meest gebruikt in voedingssupplementen. De resveratrol kan op drie manieren verkregen worden:
* UIT NATUURLIJKE BRON. Dit gebeurt in vrijwel alle gevallen uit de Japanse duizendknoop. Je kunt op een etiket altijd lezen of het is vervaardigd uit deze plant. In principe worden er geen doseringen vastgesteld, maar het is zeker verstandig om je aan de vermelde doseringen te houden die op de verpakking staan.
* SYNTHETISCH. Wordt resveratrol synthetisch vervaardigd, lees je op het etiket enkel TRANS RESVERATROL De dagelijkse dosering van synthetische resveratrol ligt op zo’n 150 mg per dag.
* VIA EEN FERMENTATIEPROCES. Dit gebeurt meestal met de gist SACCHAROMYCES CEREVISIAE. De fabrikant beslist zelf of hij dit vermeldt, maar neutraal genomen lezen we ook TRANS resveratrol op het etiket. Ook hier geldt er net als de plantaardige vorm geen vastgestelde dosering, maar ook hier is het wel verstandig om je aan de gegeven dosering op de verpakkingen te houden.

VOOR WIE?

Of jij ook aan de resveratrol moet, dat ligt aan je algehele staat van gezondheid. Eet je vrij weinig nuttige voedingsstoffen ( vitaminen, mineralen , vezels, eiwitten) of hark je ze gewoonweg niet voldoende binnen op een dag, dan kan het bijslikken van resveratrol zeker nuttig zijn, om het immuunsysteem te ondersteunen. Maar het is absoluut geen vervanging. Het wordt vooral gezien als een zeer sterke antioxidant. We weten inmiddels allemaal, dat antioxidanten erg goed zijn voor erg veel factoren. Zo heeft het een anti verouderend effect op de huid, een ontstekingsremmend effect, en een zeer beschermende werking voor het hart en de bloedvaten.  Resveratrol doet anders gezegd van alles een beetje goed. Maar eet jij gezond en volwaardig, dan is het slikken van resveratrol niet meteen meer waardevol.
Het wordt voornamelijk geadviseerd aan de fanatieke en professionele sporters die iedere dag erg veel van hun lichaam vragen. Of het ook werkt tegen het Covid 19 virus, daar moet nog erg veel onderzoek op worden verricht om dit te onderbouwen.

MATTISSON

Er zijn , dankzij het statement van Van der Voort, op dit moment van schrijven (Juli 2020 )  bijna geen potten resveratrol meer verkrijgbaar. Ze zijn niet aan te slepen. Er zijn ontzettend veel merken die als een malle resveratrol op de markt drukken, met het gevolg dat niet alles zo klip en klaar is te noemen. Het kan daarom even zoeken worden naar een juist product die van A tot Z inhoudelijk klopt. Omdat mij erg veel gevraagd wordt WELKE resveratrol nu “ goed” is, heb ik besloten, ook aan dit artikel bijdragend, op zoek te gaan naar een goede keuze. Ik ben zelf ook best nieuwsgierig geworden. En wilde dit ook zelf eens gaan testen. De keuze viel voor mij al snel op MATTISSON, een favoriet merk. Zij verkopen al tijden ( en dus niet hype-gerelativeerd ) een erg goede resveratrol op basis van 98% resveratrol ( extract) . Dit extract is geïsoleerd uit de Japanse Duizendknoop. Daarnaast is er gebruik gemaakt van een aanvulling van druivenpit extract en rozenbottel poeder. De capsules zijn gemaakt uit een vegetarische HPMC formule. De capsules zijn helaas NIET VEGAN. Er kunnen sporen in voorkomen van schaaldieren. Het ADH advies staat op twee capsules per dag, wat inhoudt dat het 250 mg resveratrol bevat, 100 mg druivenpit extract, en 350 mg rozenbottel poeder.
Ik gebruik de capsules nu enkele dagen ( 2 stuks per dag ) en ik merk er verder niets van. Nu kun je dat denk ik ook vrij moeilijk vaststellen. Maar wat het gelukkig in elk geval NIET DOET is mij klachten geven. Dit overkomt mij regelmatig met supplementen, dat ik sommigen , hoe meukvrij ook, niet Gied kan verdragen en ik last krijg van mijn darmen / maag. In dat opzicht ben ik zeer tevreden. Ik denk ook, dat gezien mijn zeer drukke en stressvolle leven, dat deze capsules niet zinloos zijn . Zeker omdat ik iedere dag erg veel van mijn lichaam vraag. Ik geef deze capsules van MATTISSON het groene licht. Ze zijn goed van samenstelling. Ik heb gezorgd, dat deze variant ook bij www.puurenfit.nl verkrijgbaar is. KLIK HIER om naar de bestelpagina te gaan.
RESUMEREND:
Alhoewel er nog veel humane onderzoeken / studies nodig zijn, ben ik erg hoopvol. Voor nu blijf ik voorzichtig met het uitroepen dat het een één of ander wondermiddel is, want wondermiddelen bestaan niet. Resveratrol is dan ook geen wondermiddel. Wel kan het mogelijk een zeer gunstige bijdrage leveren aan onze algehele gezondheid. 
Notificatie: ik kreeg de pot resveratrol gratis om te testen. Er zijn géen commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Dit review / artikel is 100% on-afhankelijk, en op eigen initiatief geschreven. Ook zijn er geen inkomsten uit eventuele kortingsacties. 

3 Reacties op “Alles over …..resveratrol

  1. Hallo

    Zou dit product ook een gunstige werking hebben bij overgangsklachten omdat het een ( fyto-oestrogeen )is?

    • dit wordt ook toegeschreven, maar zoals ik in mijn artikel ook aangeef, zijn de onderzoeken / studies nog te wankel om te onderstrepen.

  2. Hoi ik gebruik resveratrol 100mg samen met mijn man. Voir mij is het voornamelijk omdat ik al jaren last zou hebben van fribroyalgie sinds ik dit gebruik bijna helemaal geen pijn meer.
    Mijn man heeft een autoimuunziekte genaamd sheet syndroom hij gebruikte dagelijks 30mg prednisolon en 15 mg metrotrexaat hij gebruikt het nu vanaf 9 april en heeft nu geen prednisolon meer en maar 7.5mg metrotrexaat dit was eerst niet mogelijk. Ik zou wel graag willen weten of er nadelige bijwerkingen bekend zijn van dit middel bij langer gebruik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *