Duurzaam behangen? Denk dan eens aan KURK!!!!!!!!! Met kortingsactie op kurkwand!

Ik ben woonachtig in een oud jaren 50 huisje. Ik woon hier in Augustus 2019 alweer 19 jaar…..dat is een lange tijd. En een teken dat ik hier ondanks de oudheid, de minimale ruimte, echt ontzettend gelukkig ben. Ik woon in een enorme groenrijke omgeving, de huisjes staan in een gezellig doodlopend straatje tussen de bomen. Ik heb uitzicht over grasvelden, struiken en prachtige bomen die ieder seizoen prachtig verkleuren.De mensen in de straat zijn vriendelijk en multicultureel. Kortom: ik heb geen behoefte om mijn biezen te pakken op korte termijn.

Ik heb over de jaren her en der wat opgeknapt, maar een echt grote opknapbeurt is er in de 19 jaar nog nooit voorgevallen. Dit heeft met heel veel factoren te maken gehad, zoals geld. Ik keek onlangs eens wat kritischer rond in mijn huisje……en kwam snel tot de conclusie dat ik toch echt eens aan de grote opknapbeurt moet gaan beginnen. Verf bladdert flink af, en het behang krult hier en daar flink op. Ook de vloerbedekking mag na 19 jaar vervangen worden. Omdat ik niet veel te besteden heb, pak ik de dingen één voor één aan en spaar ik steeds opnieuw voor een klus.

Ik wil graag beginnen met de doornen in mijn oog, om het zo te formuleren. En dat is toch wel het verf en behang-gebeuren. Dit “ kan” echt niet meer. Ik schaam mij diep als ik bezoek moet ontvangen.
Ik wil erg graag zo duurzaam mogelijk opknappen. Ik ben daarom een poosje terug al gaan zoeken naar de mogelijkheden. Verf lijkt op zich niet zo’n punt, daarin kunnen we tegenwoordig voldoende duurzame varianten in vinden. Muurbekleding was een pittiger puntje. Zeker omdat ik na 19 jaar ben uitgekeken op behang. Ik kwam al snel terecht bij hout en…bij kurk. KURK? Tegen de muur? Jazeker! Ik ben mij wat gaan inlezen, en ik werd met de minuut enthousiaster over kurk.Ik ben mij gaan verdiepen in kurk en in hoeverre ik dit kon gaan gebruiken in mijn opknap-beurten in huis. Toeval of niet, ik ben kort geleden benaderd door www.vanalten.eu. Frank, de eigenaar is een “ soort buurman” van www.sttlelystad.nl, de leverancier achter MontAna. Hij was onlangs op bezoek bij STT, en kwam mijn receptenboek onder ogen, waar hij erg enthousiast van werd. Frank is zelf ook erg “ meukvrij” ingesteld en probeert thuis ook zo meukvrij mogelijk te leven. Zijn professie, kurk, sluit hier perfect op aan. Hij vond het een leuk idee, om mij eens te ontmoeten. Ik was echt een beetje stomverbaasd, want bestaat toeval? Ik weet het niet, maar dit was wel heel erg toevallig, net nu ik mij aan het oriënteren was op de mogelijkheden met kurk. De ontmoeting kwam er snel, en Frank werd al snel heel enthousiast om een muurtje in mijn piepkleine huiskamer te “ kurken” met wandkurk. Hij heeft mij echt super ge-enthousasmeerd en heeft mij heel erg veel informatie verteld over kurk. Ik werd er zo blij van, dat ik aanbood om het hele proces te gaan reviewen en er een leuk filmpje van te gaan maken, als de kurk wordt aangebracht. Want ik denk zomaar, dat heel veel mensen erg nieuwsgierig en benieuwd zijn hoe zo’n kurk-wand nu wordt geplaatst. Ik wide daarom erg graag mijn kijkers meenemen!

WAT IS KURK?

Waarom ben ik zo enthousiast over kurk? Dat zal ik in dit review haarfijn proberen uit te leggen. Kurk kennen we allemaal nog het meest van de kurken op wijnflessen. Maar er is nog zoveel meer! Kurk is een licht elastisch materiaal wat wordt gewonnen van de schors van de zogeheten kurkeik ( Quercus super)  Wereldwijd bestaat er gemiddeld zo’n 2.200.000 hectare kurkbos waarvan z`o’n 33% in Portugal, en zo’n 23% in Spanje. De winning van kurk ligt in Portugal op zijn hoogst, zo’n 51% komt uit Portugal. Naast Spanje halen we ook kurk uit Algerije, Italië en Marokko. Frank van Alten haalt zijn kurk bijvoorbeeld voor het grootste deel rechtstreeks uit Portugal. Hij bezoekt het land regelmatig, om naar de processen te kijken.
Vanaf het moment dat de kurk eik zo’n 25 jaar oud is, wordt de schors iedere 9 jaar geschild. Kurkeiken leven gemiddeld 200 jaar. De twee eerste oogsten geven de minste kwaliteit kurk. De schors wordt na het schillen verwerkt tot kurk-producten als de kurken op de wijnflessen, kurken onderzetters, enzovoort. Na de oogst duurt het weer 9 jaar eer de schors zodanig dik is dat er weer kan worden geschild. Kurkschors wordt weer jaar in Juli / Augustus geoogst en verwerkt tot heel veel kurk-producten.

WAAROM IS KURK ZO DUURZAAM EN “ GEZOND” ?

Kurk is uiteraard een 100% natuurlijk product, dat is één. Maar het wordt ook vooral geprezen om zijn duurzaamheid. De kurkindustrie wordt algemeen gezien als zeer milieuvriendelijk beschouwd. Deze beschouwing wordt voornamelijk gebaseerd op de duurzaamheid en de gemakkelijke recycling van kurk.
Kurk is lichter dan water. Dit komt, omdat het lucht bevat. Dit maakt kurk warmte-isolerend. Kurk laat tevens vrijwel geen lucht door en is ontzettend elastisch. Kurk kan tot 35% van zijn oorspronkelijke diameter in elkaar worden gedrukt, Kurk is antistatisch, vochtbestendig en geluiddempend.
Vooral dat laatste was voor mij de doorslaggevende factor om mijn muurtje met kurk te behangen. Zoals ik eerder vertelde woon ik in een oud huisje waar de muren nog heel er dun zijn. Ik hoor veel leef-geluiden van mijn buren. Na verloop van jaren wen je daar wel aan. Maar het blijft best vervelend als je in je huiskamer rustig wilt werken en je buurvrouw heeft besloten de muziek op stand 20 te zetten. Moet kunnen uiteraard, maar leuk is anders. Ik ben ontzettend benieuwd of mijn kurkwand veel geluid gaat dempen.
Van kurk kan dus veel meer worden gemaakt dan kurken voor de fles af te sluiten. Het lijkt dankzij de gezonde en duurzame trends van nu steeds meer ontdekt te worden. We kunnen kurkvloeren kopen, wandkurk, zoals ik heb gedaan, maar ook isolatiekurk en kurkgranulaat. Wat er aan kurk overblijft na het produceren van de vele kurk-producten wordt vermalen tot kurk-granulaat. Met behulp van een natuurlijk bindmiddel wordt er van het kurk-granulaat perskurk gemaakt.
In perskurk heb je ook weer heel veel verschillende soorten. Door te variëren met korrelgrootte, en  samenstelling van het bindmiddel ontstaan er heel veel verschillende soorten. Perskurk kan worden gebruikt voor heel veel doeleinden. Zoals platen, stroken en rollen. Perskurk kan bijvoorbeeld op elkaar worden gelijmd, waardoor er een dikkere laag ontstaat .

DE NATUUR IN HUIS HALEN

Ik hou erg van hout. Mijn huisje is voornamelijk ingericht met sloophouten meubels en warme houten kleuren. Kurk past daar erg goed in. Ik hou erg van warme kleuren. Kurk heeft zoveel verschillende kleuren, dat je volop kunt kiezen. Geen plaat of stukje kurk is hetzelfde. Dit komt omdat kurk net zo grillig is als de natuur. Echter, als je het op de wand plakt of op de grond legt, zie je nauwelijks verschil, en loopt het, eigenlijk net als boombast, prachtig in elkaar over. Naast echt ruw hout kun je met kurk dus niets in huis halen wat meer natuurlijk is.
Vroeger , in de jaren zeventig en tachtig, was kurk populair. Ik herinner mij nog de kurken vloer bij mijn opa en oma in de keuken. Die heeft er zeker 25 jaar gelegen. Kurk lijkt onverslijtbaar. Zeker als je het met zorg behandelt, zul je jaren plezier hebben aan een kurken vloer. Vroeger was er nog niet zoveel keuze, maar tegenwoordig kun je kiezen uit talloze leuke kleurtjes en dikte, en kurk-materialen.
Ik had best even wat keuzestress, bij het kiezen van de kurk voor mijn wandje. Ik woon zoals gezegd klein, maar fijn. Ik wilde graag de linkerwand in mijn huiskamertje die doorloopt naar een achterkamer, met kurk gaan bekleden. Nadat ik de kurk had uitgekozen, vond ik het best spannend. Want hoe zou het gaan uitpakken?

SAMEN GEZELLIG KNIPPEN EN PLAKKEN

Ik had er aanvankelijk nog geen beeld bij, alleen dat ik in de veronderstelling was dat het best een pittig klusje zou gaan worden en dit door professionals moest worden bevestigd. Het is , zo dacht ik, toch geen behang-klusje die je zelf kunt uitvoeren. Ik was dan ook een beetje verbaasd toen Frank mij vertelde dat hij het gezellig samen met zijn liefde kwam aanbrengen. HUH? Geen professional? Ik werd er wat onzeker van. Maar Frank verzekerde mij dat hij vaker zijn eigen handen heeft gebruikt om kurkwanden te plaatsen en / of vloeren te leggen. Dit doet hij ook erg graag. Kurk is niet alleen zijn business, maar ook zijn passie, zijn ziel en zaligheid legt hij in zijn bedrijf. Net als zijn liefde overigens, ook zij vind het enorm leuk om met kurk bezig te zijn. Ze wil dan ook na verloop van tijd helemaal voor het bedrijf gaan werken. Ik vond het in elk geval fantastisch om te zien hoe gepassioneerd deze mensen zijn. Echt geweldig.
Op een zondag was het zover. Ik had al vroeg al mijn meubels opzij geschoven, en was er klaar voor, toch nog steeds met enige onzekerheid. Niet alleen over hoe het ging uitpakken, maar ook of we het klusje met zijn drietjes konden fiksen. Ja, ook ik had mij aangeboden om op zijn minst te assisteren. Ik had mijn oude kloffie aangetrokken.
Om een lang verhaal kort te houden: wat is het zetten van kurk op de wanden LEUK LEUK LEUK! Ik had er echt ontzettend veel plezier in. En…moeilijk? Dat is juist de grap. Want dit vooroordeel moet absoluut worden bijgesteld. Sterker nog: een kind kan het ook. Want meer dan wat stukken op maat knippen voor de “ zwevende tegeltjes” en plakken ( insmeren) is het niet. ECHT NIET! Ik was dan ook echt in mijn element en heb een heel tussenmuurtje eigenhandig geplakt ren geknipt. En wat vind ik dat leuk om te doen!
Je moet zorgen voor een goede lijm. Dit is dispersielijm op basis van natuurrubber en natuur harsen. Dit kost iets meer dan “ conventionele” lijmen, maar als je graag duurzaam en milieuvriendelijk bezig wilt zijn is een lijm wat daar meest in de buurt komt ook noodzakelijk vind ik. Deze lijm geeft je tijd om binnen ongeveer 30 minuten iets te verlijmen. Dat is handig als je toch iets anders wilt opplakken. Na 36 uur is de lijm belastbaar en na 72 uur is de lijm volledig uitgehard. Het geeft dus nog voldoende speling om van gedachten te veranderen. De lijm is niet super-goedkoop, de prijzen liggen gemiddeld op € 20 per liter. Afhankelijk van wat je nodig hebt moet je daar betreft  het totale kostenplaatje wel rekening mee houden. Voor mijn wand hebben we zo’n drie emmertjes ( 3 liter) gebruikt. Ik heb iets meer lijm moeten gebruiken omdat ik ook kleine tegeltjes heb geplakt op een groot deel van de wand. Dit verbruikt iets meer lijm dan de grote tegels. De lijm kun je kopen in de webwinkel van VAN ALTEN, maar ook kopen in doe-het-zelf winkels.
Deze tegels worden, zodra jij ze hebt besteld, op maat gesneden. Hierboven zie je de tegels zoals ze in voorraad worden afgeleverd vanuit Portugal. Frank heeft ze voor mijn wand in tegels van 30 x 60 gesneden.  De tegels moet je vooral aan de uiteinden goed insmeren met lijm, de middenstukken zijn minder belangrijk. Wij hebben brede lijm-spatels gebruikt om te besmeren, maar eerlijk gezegd vind ik dat niet erg handig. Ik had toevallig nog een kwastje liggen, en deze heb ik gebruikt, wat veel beter ging. Gebruik wel liefst latex-vrije handschoentjes, want je handen kunnen behoorlijk vies worden van het smeren. Mijn tip is om gewone verfkwasten te gebruiken voor het insmeren. Dat werkte bij mij het beste. Je moet ook zorgen dat je de lijm niet te dik opsmeert, want dat kan bobbels geven aan de wand..
Als de wand goed glad is, kun je de tegels er zo op plakken. Ook over behang. Je hoeft dus geen behang af te halen. Wat gigantisch scheelt in rommel en werk! Zorg er wel voor dat je muur dus glad aanvoelt. Geen bobbels of luchtbellen bijvoorbeeld onder het behang, en verwijder de losse stukjes behang. Mijn behang zit er zo lang op, dat het hier en daar wat opkrulde, deze delen heb ik verwijderd., Wat dus belangrijk is, is dat de muur glad is. De kurk hecht zich daaraan prima vast.
Je kunt het werk uiteraard laten uitbesteden. Er zijn diverse kurk-specialisten die dagelijks kurk plaatsen. Maar waarom zou je? Het is naast kinderlijk eenvoudig zo ontzettend LEUK om te doen! Het is juist zo leuk dat je dit zelf kunt. Heb je kinderen, dan kunnen zij ook leuk meehelpen. Kinderen zullen dit echt fantastisch vinden. Mijn advies is dan ook om het zelf te doen, en zo veel geld uit te sparen. Want het laten plaatsen van een kurk-wand is niet goedkoop. Ik vind dat zelfs onnodig veel geld weggooien omdat niets eenvoudiger is dan het zelf te doen.
Je kunt je eigen fantasie ook compleet laten botvieren op je muur. HOE je het plakt is aan jou. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor een “ stenen muur” motief, maar je kunt de tegeltjes ook onder elkaar plakken, zoals ik hieronder heb gedaan.
 De tegeltjes zijn gemaakt van onverdikte kurk stukjes.De tegels zijn van verdikt kurk gemaakt. Het verschil zit hem in het lijmen. Onverdikt kurk is wat lastiger om te lijmen en ook heeft het wat minder isolatie.  De hele wand zat er met drie man sterk in ongeveer 5 uurtjes in. Het is dus prima te doen. Je houdt nog wel enkele dagen een “ lijm-luchtje” in huis, maar als je iedere dag even wat openzet is dat zo verdwenen. En kan het echte genieten van je eigen geplakte muurtje beginnen!
Ik ben er zo ontzettend BLIJ mee! Het zit er inmiddels enkele dagen op en iedere morgen als ik mijn huis/ zijkamer in wandel maakt mijn hart een blij sprongetje. Mijn kamers zijn zoveel meer sfeervoller geworden. Warm, dat is het juiste woord. De kurkwand past zeer goed bij de rest van mijn interieur. Kurk past namelijk overal wel bij. Ik ben een zeer gelukkig mens!

WAAR KAN JE DE KURK BESTELLEN?

Ik kreeg de kurk via www.vanalten.eu. Zij hebben een breed assortiment in kurken wanden, maar ook in vloeren. Daarnaast kun je bij hun webwinkel www.kurkenco.nl hele leuke kurken hebbedingetjes kopen. Van placemats tot badmatten, van hobbykurk tot kurk ballen. Wil je meer informatie over kurk, of informatie over wanden en vloeren, dan kun je altijd direct contact opnemen met VAN ALTEN. Op de website vind je vele contact-mogelijkheden.

SUPER KORTINGS ACTIE!

Natuurlijk kon ik het ook hier niet laten om iets van kortingenlos te peuteren…..en dat is gelukt! Ik mag op de getoonde kurk in dit review maar ook op andere designs die je op de website terugvind een leuke korting aanbieden.Ben je net zo verliefd op mijn wandtegels, dan moet je voor “ NEGRETTE” wandtegels kiezen. Maar kijk gewoon eens rond op de website.
De verdikte wandkurk kost in plaats van € 17,95 per m2 inclusief BTW met korting € 12,50 per m2 inclusief BTW!!!!!!!!!!  Dit scheelt dus aanzienlijk!
Op de onverdikte wandkurk betaal je in de kortingsactie geen € 9,95 per m2 maar € 6,50 per m2!!!!!!!!!  Dit onverdikte kurk is iets lastiger om te lijmen en minder isolerend.
De kortingsactie loopt tot 1 Maart 2019. Je kunt je bestelling via de webwinkel plaatsen of telefonisch  ( Frank van Alten) 0320-724048. Op dit telefoonnummer kun je ook alle informatie opvragen.
Neem direct een kijkje door HIER TE KLIKKEN

6 Reacties op “Duurzaam behangen? Denk dan eens aan KURK!!!!!!!!! Met kortingsactie op kurkwand!

  1. Hallo Monique,

    Ik ben heel benieuwd of je kurken wand ook isolerend werkt tegen het geluid van de buren?

    Groet,
    Suzanne

    • bij mij zeker! Sinds het erop zit bij mij hb ik opmerkelijk minder geluidsoverlast van mijn naaste buur!

        • hai! Nee hoor, je kunt gewoon bestellen of even bellen! Hou je mij op de hoogte want ik ben heel erg benieuwd! 😉 Warme groet!

  2. Hoi Monique,

    Waar zie ik meer informatie over die kurk?

    Kosten? Afmetingen? Waar bestellen?

    Met hartelijke groet, Yvo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *