Eiwitten / proteine, hebben we echt zoveel nodig ?
Tenzij je onder een steen geleefd hebt afgelopen tijd, is het je vast niet ontgaan. De gigantische tsunami aan zogenoemde “ proteïne verrijkte “ producten, ook wel producten die met extra eiwitten zijn verrijkt. We lijken er massaal voor te vallen, de producten zijn niet aan te slepen, slimme fabrikanten veranderen opeens hun verpakkingen door er groot “ …gram proteïne! “ of “ high proteïne” op hun producten te claimen om de verkoop op te krikken.
We lijken van eiwitten te houden, we consumeren het als een malle, maar als ik jou de vraag zou stellen, waarom jij deze eiwit verrijkte producten koopt, kun je daar mogelijk vast niet zo’n erg passend antwoord op hebben. Of tenminste iets als “ eiwitten zijn goed en gezond “ antwoorden… Herkenbaar ?
Je zult de enige niet zijn die dit antwoord zal geven. We doen eigenlijk gewoon maar wat, tenminste, iets wat de industrie ons in de strot heeft geduwd.
We kopen al die dure producten zonder na te denken. Het is lekker, en het is rijk aan eiwitten, wat we toch nodig hebben ? Dat lezen we tenslotte overal. Als jij je ooit eens hebt afgevraagd, waarom jij eigenlijk al die extra eiwitten consumeert, lees dan vooral dit artikel. Het kan je erg veel geld schelen en veel gezondheid-WINST opleveren.
DE HAMVRAAG : HEBBEN WE EIWITTEN NODIG ?
Het antwoord is JA. Eiwitten zijn bouwstenen, die aminozuren worden genoemd. Ongeveer 20% van het menselijk lichaam bestaat uit eiwitten. Er zijn 20- 22 van deze aminozuren die ons lichaam gebruikt om eiwitten aan te maken. Al deze 22 aminozuren vervullen vele lichaamsfuncties. Zo zorgen ze voor transport van stoffen in ons bloed, zijn ze noodzakelijk voor de productie van hormonen., en ondersteunen ze herstel en groei van onze spieren. Eiwitten zijn in dat daglicht erg belangrijk voor ( fanatieke) sporters. Spiervezels scheuren tijdens een training en voor herstel hebben deze vezels constante aanvoer van aminozuren nodig. Eiwitten worden gezien als de belangrijkste bouwstenen van spieren, klieren en organen. Onze spieren bestaan voor een deel uit eiwitten, maar ook de huid en de organen zijn opgebouwd uit eiwitten.
Aminozuren dus. We kunnen deze aminozuren het beste zien als als de kraaltjes aan een ketting. Het lichaam heeft al die kraaltjes nodig, om de ketting heel en goed functionerend te houden. We kunnen 13 van deze aminozuren zelf aanmaken. We noemen deze aminozuren NIET ESSENTIËLE AMINOZUREN. Daarnaast kennen we de SEMI-ESSENTIËLE AMINOZUREN. Dit zijn aminozuren die we wel zelf kunnen aanmaken, maar er een hogere behoefte is om deze aan te vullen via onze voeding. Denk daarbij aan zuigelingen, ouderen, top-sporters, zwangeren, en mensen die herstellen van ziekte, een operatie of ongeluk. Er zijn negen aminozuren, die we echt uit ons voedsel moeten halen, omdat we deze niet zelf kunnen aanmaken. Een opsomming:
ESSSENTIELE AMINOZUREN:
* HISTIDINE
* ISOLEUCINE
* LEUCINE
* LYSINE
* METHHIONINE
* FENYLALANINE
* THREONINE
* TRYPOFAAN
* VALINE
SEMI-ESSENTIËLE AMINOZUREN:
* ARGININE
* ASPERAGINE
* GLUTAMINE
* GLYCINE
* SERINE
* PROLINE
NIET-ESSENTIËLE AMINOZUREN:
* ALANINE
* ASPERAGINEZUUR
* CYSTËINE
* CYSTINE
* GLUTAMINEZUUR
* TYROSINE
* HYDROXYPROLINE
Eiwitten worden beschouwd als het belangrijkste bestanddeel van het lichaam. Door ons lichaam zwerven talloze hulpstoffen ( enzymen ) die uit eiwitten worden gemaakt, Zonder eiwitten zouden we niet kunnen bestaan. Eiwitten zijn dan ook de meest belangrijke macro-nutriënten ( de voedingsstoffen waarvan we dagelijks grote hoeveelheden nodig hebben, eiwitten, vetten en koolhydraten ) voor ons lichaam en lichaamsfuncties. De aanbevolen macro-percentages voor eiwitten ligt tussen de 10-35% van de calorieën. Eiwitten hebben ook een zeer belangrijk effect op ons verzadigingsgevoel , gewicht en eetgedrag. Ze werken verzadigend, ondersteunen onze vet-verbranding, en voorkomen bloedsuikerspiegel-schommelingen. Wil je dieper in deze theorie duiken?
KLIK DAN HIER om verder te lezen.
WAT HEB IK DAN NODIG ?
We raken iedere dag een beetje eiwitten kwijt. Via de urine worden bijvoorbeeld de restjes van enzymen afgevoerd, of van afgebroken spierweefsel. Naar schatting raken we per dag ongeveer 0,8 eiwit kwijt per kilogram lichaamsgewicht. Weeg je bijvoorbeeld 70 kilogram, dan betekent dit dat je dagelijks zo’n 56 gram eiwit verliest. Deze 56 gram moet je dan ook weer bij eten, om gezond en fit te kunnen blijven, en te voorkomen dat er spierweefsel verloren gaat. Eiwitten gaan niet alleen die afbraak van spieren tegen, ze zetten het lichaam ook aan om nieuw spierweefsel aan te maken.
De gezondheidsraad adviseert, om iedere dag 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht te consumeren ( volwassene) , maar dit gaat om een gemiddelde. Ieder mens heet namelijk andere eiwit-behoeften. Dit hangt vast aan:
– leeftijd
– gewicht
– algemene staat van gezondheid
– leefomstandigheden
– activiteit ( sport, zwaar lichamelijke arbeid )
– actuele omstandigheden ( ziekte, herstel na ziekten / operaties / zwangerschap)
– leefstijl / voedingspatroon ( vegetarisch / veganistisch)
Het kan dus behoorlijk divers zijn, en daarom moet je je ook nooit blind staren op wat een ander aan eiwitten eet. Je moet vooral kijken naar je eigen behoeften, en daarop je eiwit-inname baseren. Het is alleen daarom al raar te noemen, dat we door de industrie zo massaal aan de eiwitten worden gedwongen. Want ook al kies je er in beginsel niet voor, je moet wel meebuigen, omdat het in heel erg veel dagelijkse levensmiddelen wordt toegevoegd. Als je de overvolle schappen / koelschappen in supermarkten ziet, zou je denken dat er alleen top-sporters in supermarkten rond wandelen. Aangezien dat niet zo is, kunnen we de vraag stellen in hoeverre wij, dus de gewone consument, deze met proteine-verrijkte producten nodig hebben.
Als we uitgebalanceerd en volwaardig eten, dan komen we aan voldoende eiwitten, zoals kwark en yoghurt.
KUNNEN WE DAN TEVEEL EIWITTEN INNEMEN ?
Je kunt niet snel een teveel aan eiwitten binnen krijgen. Eiwitten zetten zich veel minder snel om in vet en slaat ons lichaam het eerder op als water en glycogeen. Toch is het niet geheel onschuldig. Als we meer eiwitten eten dan ons lichaam nodig heeft maakt het lichaam meer ureum aan, wat mogelijk belastend kan zijn voor de lever en de nieren. Echter is er nog onvoldoende bewijs dat een hoge eiwit-inname schadelijk is bij gezonde mensen. Wel moeten mensen met lever / nier-aandoeningen goed oppassen. Een teveel aan eiwitten kan wel wat vervelende klachten veroorzaken als winderigheid en stank bij winden laten ( verbranding van teveel aan eiwitten ) veel dorst, honger / meer eetlust en een onrustige huid. Ook kun je in gewicht toenemen omdat eiwitten ook gewoon energie leveren.
Resumerend : tenzij je aan top-sport doet, heb je geen extra proteïne nodig. Gewone, doodsimpele, bijna saaie kwark volstaat meer dan prima. Proteine verrijkte zuivelproducten zijn meest gunstig voor top-sporters, maar ook zij kunnen prima volstaan met kwark. Het is in de meeste gevallen erg duur betaald, en bevatten extreem veel onnodige hulpstoffen als suikers / verdikkingsmiddelen en kunstmatige zoetstoffen . Waar geef jij je goede geld aan uit ?
Tot slot wilde ik nog een recente studie met jullie delen, waaruit blijkt dat extra eiwitten tot ons nemen niet leidt tot spiermassa-opbouw,
KLIK HIER

HOE WEET IK DAN, OF IK GENOEG EIWITTEN BINNEN HARK ?
De vraag die ik erg vaak gesteld krijg als ik het over dit onderwerp heb, is hoe je er dan achter kunt komen of je te weinig eiwitten binnen krijgt. Dat is het logische gevolg van de angstcultuur die de industrie heeft weten te kweken in zeer korte tijd. We worden wijs gemaakt, dat we allemaal zwaar eiwit tekorten hebben opgelopen, en als wij dus al die hippe ( peperduur betaalde…) producten kopen, zijn we er snel vanaf. Zoals ik eerder in dit artikel uitlag, heeft jouw persoonlijke dagelijkse eiwit behoeften sterk te maken met je levensstijl, maar ook met je gewicht, je leeftijd en lengte. Als we een gewoon uitgebalanceerd voedingspatroon volgen , en nee, dat hoeft niet picture-perfect 100% meukvrij te zijn, komen we niets aan eiwitten tekort. Sterker: wij zijn in Nederland een echt “ eiwitten-land “ met onze zuivel. Pas als er andere leefomstandigheden zijn, denk aan ziekte & herstel, intensieve sportbeoefening, intensieve lichamelijke arbeid, dan pas zou je aan wat extra eiwit inname kunnen denken. En ook DAN is het een kwestie van WAT je dan precies nodig hebt. Het is niet zo zwart wit als de industrie het voorschotelt. Je “ fikst “ niet even een eiwit-tekort met een zooitje peperdure eiwit verrijkte meuk. Dat heeft veel meer voeten in de aarde. Het is daarom altijd ontzettend belangrijk, dat mocht je vermoedens hebben eiwitten tekort te komen, dit laat controleren bij je huisarts. Eiwitten zijn niet gevaarlijk, maar zeker ook niet onschuldig.

IK BEN VEGAN!
Naast dat je dus rekening moet houden met leef-factoren, zijn er ook de tegenwoordige voedselstromingen om rekening mee te houden. Het veganisme is daar het grootste voorbeeld van. Mensen die 100% veganistisch leven, kunnen sneller een eiwit tekort oplopen, maar dat
HOEFT helemaal niet. We kunnen uit plantaardige bronnen ook voldoende eiwitten halen, alleen vergt dit wel enige kennis, iets wat de doorsnee veganist niet opdoet. Deze veganisten vergaren zich aan wat de industrie en de invloeden om hen heen vertellen. Dus ; erg veel plantaardige vervanging consumeren. Dat deze plantaardige vervanging niet erg gezond is, dat vertel ik in
DIT ARTIKEL. Ook hier kun je bovendien afvragen, welke eiwitten worden aangevuld en ook, welke wel of niet goed of geheel worden opgenomen door het lichaam. Als je veganistisch leeft “ op de bonnefooi “ kan dat zeker gevolgen hebben voor je gezondheid. Wil je serieus ECHT veganistisch leven, lees je dan eerst goed in, en volg de meest natuurlijke wegen, niet de wegen van de industrie.

HAAL HET GEWOON UIT JE VOEDING
We kunnen alles samenvatten :
– in Nederland komen we niet snel eiwitten tekort. Tenzij je zeer éénzijdig eet, of dat andere eerder genoemde factoren een rol spelen, hebben we GEEN extra eiwitten nodig
– de industrie duwt de consument eiwit verrijking door de strot terwijl dit dus helemaal niet nodig is. Het doel van de industrie is geld. Er kan veel worden gevraagd voor eiwit verrijkte meuk
– ben je top sporter ? Dan zou je mogelijk extra eiwitten kunnen gebruiken, maar ben je een amateur sporter, heb je geen extra dure eiwit verrijkte meuk nodig. Een bakje magere kwark na het sporten volstaat.
– vermoed je eiwitten tekort te komen ? Laat dit altijd controleren bij de huisarts
– wil je 100% plantaardig aan je eiwitten komen, lees je dan goed in, en kies natuurlijke alternatieven, in de juiste balans gegoten.
PLANTAARDIGE EIWIT VERRIJKTE PRODUCTEN….DIKMAKERS ?
Tot slot nog even ingaan op de plantaardige eiwit verrijkte producten. Daarover heb ik
DIT VERHELDERENDE ARTIKEL geschreven, het loont de moeite om deze te lezen. Geef je goede geld daar niet aan uit en bewaak zo ook je gezondheid.
Veel mensen verbazen zich over het feit dat zij in gewicht toenemen, door het gebruik van deze producten. Wat wordt vergeten is dat eiwitten ook energie leveren ( 4 KCAL / gram) wat zoveel betekent dat als je teveel eiwitten consumeert, je ook in vetten en gewicht kunt toenemen. Er zijn overigens nog meer signalen van je lichaam, als je teveel eiwitten tot je neemt dan nodig is. Zoals extreme dorst, vermoeidheid, misselijkheid en diarree, spijsverteringsproblemen, darmproblemen, winderigheid, en een adem wat naar aceton kan ruiken ( ketose )
Omdat de met eiwit verrijkte producten vaak aardig wat eiwitten bevatten, kun je, naast je gewoonlijke voeding, al snel teveel binnen krijgen. Op langere termijn kun je dan in gewicht gaan toenemen. Je kunt het eigenlijk zeer simpel bekijken ; tenzij je aan TOP sport doet, iets waarvan de industrie nu blijkbaar uitgaat, zijn extra eiwitten nuttig. Maar sport je niet dagelijks intensief, en heb je over het algemeen een goed voedingspatroon, dan heb je al deze verrijkingen echt NIET nodig. En kunnen ze zelfs schade berokkenen voor je gezondheid, als je bijvoorbeeld deze producten dagelijks en in meerdere hoeveelheden nuttigt. Je staat er vast niet echt bij stil, maar ook in je plantaardige vleesvervanger, je pot kokosyoghurt, dat kuipje boterham paté, dat plakje Vegan-worst, dat plakje nep-kaas, in veganistisch ijs,…kortom in alles worden extra eiwitten gepropt. Let daar dus echt heel goed op.
…En de hippe proteine reepjes dan ?
We kunnen tegenwoordig geen winkel meer binnenlopen zonder proteïne repen tegen te komen. Ze zijn overal : van benzinestations tot supermarkten, van club en buurthuizen tot sportclubs. Het lijkt de hemel op aarde. Een heerlijke reep snoepen terwijl we meteen veel eiwitten binnen krijgen. Zijn deze repen daadwerkelijk de hemel op aarde ?
Simpel maar kort en krachtig ; NEE
Sterker : vrijwel alle proteïne repen zijn ongezond tot zelfs ZEER ongezond, in sommige gevallen nog ongezonder dan een MARS. Ik ga het kort proberen uit te leggen. Proteïne -> eiwit -> repen zijn repen, die een aangegeven hoeveelheid toegevoegde eiwitten bevatten. Dat kan variëren van 20 gram per reep tot minder of zelfs meer. De uitstraling is vaak iets van fit / hip en flitsend. Het geeft jou dus al meteen een indruk dat je met zo’n reep vast gezond bezig bent. Vrijwel alle repen bestaan echter niet uit die toegevoegde -> vaak synthetische -> eiwitten, maar uit suiker en transvetten. Daarnaast bevatten ze heel veel synthetische ingrediënten waar je lichaam echt niet heel erg blij van wordt. Veel repen hebben hippe smaken als Salted karamel, cholcate-chip-cookie en cookie-dough. Zeker de repen met de fantasie smaken kunnen uit hun verpakking barsten van de suikers / vetten en synthese.
Het Action huismerk BODY MASS NUTRITION schijnt behoorlijk gretig aftrek te hebben bij de action. Ze hebben naast reepjes ook eiwitpoeders. Deze reepjes geven je “ spiermassa “ volgens de verpakking. Ze zijn er in verschillende smaken. De verpakking geeft echt nergens groot aan om welke hoeveelheden eiwitten het gaat. Je moet je loep er even bij pakken, om bij de ingrediënten lijst af te kunnen lezen, dat het maar om hooguit 18 gram eiwitten gaat per reep* ( *chocolade smaak ) Dat is niet veel, maar ook niet weinig wat betreft een reep. De reep bestaat uit een eiwit-mix, soja eiwit-isolaat, melkeiwit, rundercollageen, een cacaomelk-coating bestaand uit suiker / gehard palmvet/ magere cacaopoeder/ magere melkpoeder / emulgator / koolzaadlecitine , dan gaan we verder met sorbitolen-zoetstoffen, oligo sacchariden, glycerol, kokosolie, geextrudeerde granen-crisps ( rijstgrutten /tarwemeel / mailgrutten / suiker ) mono en diglyceriden van vetzuren, glucosestroop, cacaopoeder, weipoeder, magere melkpoeder, polydextrose, opnieuw koolzaadlecitine en mono en diglyceriden, aroma, en een druppel steviolglycosiden. Als ik goed heb geteld, gaat het om 28 ingrediënten. Waarvan een goede 9 gram uit suikers bestaat. Eet jij dit kleine reepje dus lekker op, hap je ook bijna drie flinke suiker klonten mee naar binnen. Maar…..ook zo’n 8 gram verzadigde vetzuren. Dat is FIKS. Veel Nederlanders eten te veel verzadigd vet. Het advies is om maximaal 10% van je dagelijkse calorieën uit verzadigd vet te halen. Voor een gemiddelde vrouw komt dat neer op 22 gram verzadigd vet per dag en voor een gemiddelde man is dit maximaal 28 gram. En dus tik je met zo’n reepje al meteen veel van je dagelijkse uitbesteding weg.
Dit reepje vind ik wat betreft de meuk zelf nog best meevallen, ik heb vele ergere ingrediënten lijstjes voorbij zien komen waar mijn nekharen echt van overeind gingen. Het meest verwonderlijke vind ik nog wel, dat de consument gewoon zonder blikken en blozen tussen de €2,50 en zelfs € 5-7 euro voor zo’n reepje samen geperste onzin neerlappen. Supermarkten lopen momenteel enorm binnen, de schappen worden groter en groter.
In dit artikel heb je al kunnen lezen, dat je deze eiwit onzin totaal NIET nodig hebt, tenzij je iedere dag een marathon moet lopen. En dan nog zou je dat zelfs prima af kunnen met magere kwark als een extra eiwitbron. Al deze proteïne onzin is totaal overbodig. Het voegt NIETS toe aan je algehele gezondheid, sterker -> het kan je gezondheid enkel schaden, zeker als je juist zo in de veronderstelling bent dat het goed en gezond is. Blijf zelf nadenken, blijf zelf lezen, blijf zelf ontdekken. Laat je oren nooit hangen naar wat anderen daarin fluisteren, en laat je ogen al helemaal niet hangen naar de verknipte industrie die hier alleen maar rijker en rijker van wordt. Wil je een extra eiwit bron, check dan eerst of dat ook daadwerkelijk NODIG is en haal het uit ECHT puur en zuiver voedsel.

WAT DOET EEN TEVEEL / OVERSCHOT AAN PROTEÏNE ( EIWITTEN ) IN JOUW LICHAAM ?
Goed, naast dat we ons serieus af zouden moeten vragen, of we al die hippe proteïne producten NODIG hebben, zien, horen of lezen we eigenlijk nergens maar iets over de mogelijke gevolgen / bijwerkingen van een teveel en / of overschot aan eiwitten in je lichaam. Daar is jarenlang dan ook geen echte aandacht aan besteed, omdat we in Nederland gewoonweg GEEN eiwitten tekort komen. We heten niet voor niets een ZUIVEL land of het land van de kaaskoppen. Een overschot /of teveel aan eiwitten is nooit een vraagstuk geweest….tot nu.
Want we eten opeens MASSAAL proteïne dit / proteïne dat / proteïne zus en proteïne zo. Bijna ALLES wat we anno 2025 in een supermarkt kunnen kopen, bevat proteïne, zelfs non-food. Dat dit gevolgen gaat krijgen, daar ben ik persoonlijk 10.000 % zeker van. Want eiwitten zijn goed, maar zeker ook weer niet geheel onschuldig.
Wat kunnen nu eigenlijk de mogelijke gevolgen zijn, als je teveel eiwitten binnenkrijgt dan je nodig hebt ?
HET EFSA…..
…..heeft tot op dit moment van schrijven ( 2025 ) nog steeds geen duidelijke en / of vastgestelde bovengrenzen voor consumpties van eiwitten, en dat is ook de reden waarom fabrikanten -> de industrie -> nog lekker voluit kan gaan met proteïne verrijkingen. Het EFSA claimt nog steeds, dat er té weinig aanwijzingen zijn, voor een bewezen schadelijk effect als we langdurig een teveel aan eiwitten consumeren. Het EFSA gaat tevens uit van TWEE X de aanbevolen hoeveelheid, om deze als veilig te beschouwen. Dit staat gelijk aan de hoeveelheden die bijvoorbeeld mensen die aan krachtsport doen, wordt geadviseerd.
Als we dit alles dus mogen aannemen -> wat we ook zouden moeten kunnen uiteraard -> heeft een grote hoeveelheid of dagelijks grotere hoeveelheden eiwitten geen schadelijke effecten op je gezondheid. Toch wordt daar meer en meer aan getwijfeld, ook in de wetenschap. Het is bijvoorbeeld nooit een goed idee om TEVEEL eiwitten te consumeren, als jouw lijf totaal dit niet nodig heeft. Daarnaast kun je nogal vervelende bijwerkingen / klachten ervaren. Welke ?
EEN VERVELENDE ADEM
Als je koolhydraatarm maar eiwitrijk eet, raakt je lichaam mogelijk in KETOSE. Dit betekent, dat je lichaam de vetvoorraden gaat aanspreken om zo energie te geven aan alle belangrijke processen in je lichaam. Door dit verbrandingsproces kun je een behoorlijk stinkende adem krijgen. Iets, waar je ook niets tegen kunt beginnen, omdat het rechtstreeks van binnenuit komt.
ER ZITTEN TEVEEL EIWITTEN IN DE URINE EN IN HET BLOED
Een hele poos geleden waren er wat dunne studies, die vaststelden, dat ( een teveel aan ) eiwitten zeer slecht zouden zijn voor de nieren. Het zou de nieren uiteindelijk kunnen beschadigen. Later zijn deze beweringen ontkracht
door talloze hernieuwde onderzoeken door diverse wetenschappers en is dit onderuit gehaald. De Gezondheidsraad heeft tevens deze conclusie bevestigd. Toch hebben je nieren het behoorlijk zwaar als je teveel eiwitten consumeert. Als jij een normale hoeveelheid binnen krijgt, plas je een overschot gewoon uit, niets aan de hand, en ook je nieren zijn daar blij mee. Krijg je echter teveel binnen -> iets wat nu met al die verrijkte proteïne meuk meer regel als uitzondering is geworden -> dan moeten je nieren ook harder aan het werk om dat allemaal af te voeren en kun je een teveel aan eiwitten in je urine constateren.
Heb je medische problemen -> diabetes / hoge bloeddruk / aderverkalking -> dan moet je wel echt goed oppassen met eiwitten. Ook kleinere kinderen moeten oppassen omdat hun nieren nog niet zijn ontwikkeld. Geef hen dus sowieso geen proteïne verrijkte meuk.
Naast in je urine kun je ook een teveel aan eiwitten in je bloed oplopen. Het eiwit in je bloed is de fase, voordat jij de eiwitten uitplast, en hangen dus erg nauw samen. Zo filteren je nieren het bloed om deze te zuiveren, en ik denk dat we allemaal wel weten, wat er gebeurt, als dit niet goed meer verloopt….Maar ook kan door een slechte functie teveel eiwitten uit het bloed in de urine terechtkomen waardoor het eiwitgehalte in het bloed té laag kan worden. Je lijf gaat dan vocht vasthouden.

TEVEEL EIWITTEN DAN JE DARMEN AANKUNNEN….
….kan ook behoorlijk wat vervelende klachten geven. Je darmen krijgen namelijk flink wat aminozuren te verwerken, wat echt ontzettend veel energie vraagt van je spijsverteringsstelsel-enzymen. Dat kan je darmflora wel aan, maar jij ondervindt daar wel wat klachten van. De meest gehoorde is het opgeblazen gevoel, en de FOOD BABY BUIK die darmen veroorzaken omdat ze veel gassen produceren. Over gassen gesproken -> je bent, als je een teveel aan eiwitten binnen krijgt -> ook behoorlijk winderig en je laat erge stinkende scheten die naar rotte eieren kunnen ruiken. Wat niet erg fijn is in gezelschap. Ook kun je last krijgen van rommelende darmen en een darmstreek wat knort en rare pruttel geluidjes maakt. Dit zijn allemaal erg onaangename bijwerkingen, wat je voorkomt, als je gewone en juiste hoeveelheden eiwitten consumeert, uit de juiste natuurlijke bronnen. Naast dat eiwitten de darmen dus behoorlijk aan het werk kunnen zetten, hebben synthetische eiwitten mogelijk een nog erger effect.
EEN TEVEEL KAN JE GEWICHT DOEN TOENEMEN…..
Ik krijg erg vaak vragen via de mail, van mensen die “ braaf “ hun eiwit-shakes enz consumeren, maar geen gram afvallen, sterker, juist aankomen. Hoe komt dat ? Is het juist niet zo, dat je juist afvalt van eiwitten ? JA EN NEE. Als je GOED GEBALANCEERD je eiwitten binnenkrijgt, en daarbij ook voldoende beweegt, dan zul je zeker spiergroei ontwikkelen waardoor je ook af kunt vallen, en in elk geval een gestroomlijnder lichaam ontwikkelt -> wat je overigens niet altijd op een weegschaal hoeft te zien. Spieren kunnen namelijk meer wegen dan vet. Maar weet je, dat het niet gaat om spiergroei, dan is het zeker mogelijk, dat je teveel eiwitten eet. Als jouw lijf MEER DAN GENOEG bouwstoffen -> eiwitten -> binnen heeft weten te harken, dan zegt het “ dank je wel, maar ik heb echt meer dan genoeg “. Blijf jij die eiwitten ‘ voeren “ aan je lijf, wordt dat uiteindelijk opgeslagen als…..vetweefsel. Gevolg is dat jij dus aankomt. Want ook eiwitten bevatten energie / calorieën. Eet je daar teveel van dan jouw lichaam nodig heeft -> dus verbrandt -> wordt het in de vetcellen opgeslagen, en kun je in gewicht toenemen. Meestal gebeurt dit rondom de buikstreek, maar uiteraard kan het op vele andere plekken worden opgeslagen.