Eiwitten / proteine, hebben we echt zoveel nodig ?

Tenzij je onder een steen geleefd hebt afgelopen tijd, is het je vast niet ontgaan. De gigantische tsunami aan zogenoemde “ proteïne verrijkte “ producten, ook wel producten die met extra eiwitten zijn verrijkt. We lijken er massaal voor te vallen, de producten zijn niet aan te slepen, slimme fabrikanten veranderen opeens hun verpakkingen door er groot “ …gram proteïne! “ of “ high proteïne” op hun producten te claimen om de verkoop op te krikken.

We lijken van eiwitten te houden, we consumeren het als een malle, maar als ik jou de vraag zou stellen, waarom jij deze eiwit verrijkte producten koopt, kun je daar mogelijk vast niet zo’n erg passend antwoord op hebben. Of tenminste iets als “ eiwitten zijn goed en gezond “ antwoorden… Herkenbaar ?
Je zult de enige niet zijn die dit antwoord zal geven. We doen eigenlijk gewoon maar wat, tenminste, iets wat de industrie ons in de strot heeft geduwd.
We kopen al die dure producten zonder na te denken. Het is lekker, en het is rijk aan eiwitten, wat we toch nodig hebben ? Dat lezen we tenslotte overal. Als jij je ooit eens hebt afgevraagd, waarom jij eigenlijk al die extra eiwitten consumeert, lees dan vooral dit artikel. Het kan je erg veel geld schelen en veel gezondheid-WINST opleveren.

DE HAMVRAAG : HEBBEN WE EIWITTEN NODIG ?

Het antwoord is JA. Eiwitten zijn bouwstenen, die aminozuren worden genoemd. Ongeveer 20% van het menselijk lichaam bestaat uit eiwitten.  Er zijn 20- 22 van deze aminozuren die ons lichaam gebruikt om eiwitten aan te maken. Al deze 22 aminozuren vervullen vele lichaamsfuncties. Zo zorgen ze voor transport van stoffen in ons bloed, zijn ze noodzakelijk voor de productie van hormonen., en ondersteunen ze herstel en groei van onze spieren. Eiwitten zijn in dat daglicht erg belangrijk voor ( fanatieke) sporters. Spiervezels scheuren tijdens een training en voor herstel hebben deze vezels constante aanvoer van aminozuren nodig. Eiwitten worden gezien als de belangrijkste bouwstenen van spieren, klieren en organen. Onze spieren bestaan voor een deel uit eiwitten, maar ook de huid en de organen zijn opgebouwd uit eiwitten.
Aminozuren dus. We kunnen deze aminozuren het beste zien als als de kraaltjes aan een ketting. Het lichaam heeft al die kraaltjes nodig, om de ketting heel en goed functionerend te houden. We kunnen 13 van deze aminozuren zelf aanmaken. We noemen deze aminozuren NIET ESSENTIËLE AMINOZUREN. Daarnaast kennen we de SEMI-ESSENTIËLE AMINOZUREN. Dit zijn aminozuren die we wel zelf kunnen aanmaken, maar er een hogere behoefte is om deze aan te vullen via onze voeding. Denk daarbij aan zuigelingen, ouderen, top-sporters, zwangeren, en mensen die herstellen van ziekte, een operatie of ongeluk. Er zijn negen aminozuren, die we echt uit ons voedsel moeten halen, omdat we deze niet zelf kunnen aanmaken.  Een opsomming:
ESSSENTIELE AMINOZUREN:
* HISTIDINE
* ISOLEUCINE
* LEUCINE
* LYSINE
* METHHIONINE
* FENYLALANINE
* THREONINE
* TRYPOFAAN
* VALINE
SEMI-ESSENTIËLE AMINOZUREN:
* ARGININE
* ASPERAGINE
* GLUTAMINE
* GLYCINE
* SERINE
* PROLINE
NIET-ESSENTIËLE AMINOZUREN:
* ALANINE
* ASPERAGINEZUUR
* CYSTËINE
* CYSTINE
* GLUTAMINEZUUR
* TYROSINE
* HYDROXYPROLINE
 
Eiwitten worden beschouwd als het belangrijkste bestanddeel van het lichaam. Door ons lichaam zwerven talloze hulpstoffen ( enzymen ) die uit eiwitten worden gemaakt, Zonder eiwitten zouden we niet kunnen bestaan. Eiwitten zijn dan ook de meest belangrijke macro-nutriënten ( de voedingsstoffen waarvan we dagelijks grote hoeveelheden nodig hebben, eiwitten, vetten en koolhydraten ) voor ons lichaam en lichaamsfuncties. De aanbevolen macro-percentages voor eiwitten ligt tussen de 10-35% van de calorieën. Eiwitten hebben ook een zeer belangrijk effect op ons verzadigingsgevoel , gewicht en eetgedrag. Ze werken verzadigend, ondersteunen onze vet-verbranding, en voorkomen bloedsuikerspiegel-schommelingen. Wil je dieper in deze theorie duiken? KLIK DAN HIER om verder te lezen.

WAT HEB IK DAN NODIG ?

We raken iedere dag een beetje eiwitten kwijt. Via de urine worden bijvoorbeeld de restjes van enzymen afgevoerd, of van afgebroken spierweefsel. Naar schatting raken we per dag ongeveer 0,8 eiwit kwijt per kilogram lichaamsgewicht. Weeg je bijvoorbeeld 70 kilogram, dan betekent dit dat je dagelijks zo’n 56 gram eiwit verliest. Deze 56 gram moet je dan ook weer bij eten, om gezond en fit te kunnen blijven, en te voorkomen dat er spierweefsel verloren gaat. Eiwitten gaan niet alleen die afbraak van spieren tegen, ze zetten het lichaam ook aan om nieuw spierweefsel aan te maken.
De gezondheidsraad adviseert, om iedere dag 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht te consumeren ( volwassene) , maar dit gaat om een gemiddelde. Ieder mens heet namelijk andere eiwit-behoeften. Dit hangt vast aan:
– leeftijd
– gewicht
– algemene staat van gezondheid
– leefomstandigheden
– activiteit ( sport, zwaar lichamelijke arbeid ) 
– actuele omstandigheden ( ziekte, herstel na ziekten / operaties / zwangerschap)
– leefstijl / voedingspatroon ( vegetarisch / veganistisch)
 
 
Het kan dus behoorlijk divers zijn, en daarom moet je je ook nooit blind staren op wat een ander aan eiwitten eet. Je moet vooral kijken naar je eigen behoeften, en daarop je eiwit-inname baseren. Het is alleen daarom al raar te noemen, dat we door de industrie zo massaal aan de eiwitten worden gedwongen. Want ook al kies je er in beginsel niet voor, je moet wel meebuigen, omdat het in heel erg veel dagelijkse levensmiddelen wordt toegevoegd.  Als je de overvolle schappen / koelschappen in supermarkten ziet, zou je denken dat er alleen top-sporters in supermarkten rond wandelen. Aangezien dat niet zo is, kunnen we de vraag stellen in hoeverre wij, dus de gewone consument, deze met proteine-verrijkte producten nodig hebben.
Als we uitgebalanceerd en volwaardig eten, dan komen we aan voldoende eiwitten,  zoals kwark en yoghurt.

KUNNEN WE DAN TEVEEL EIWITTEN INNEMEN ?

Je kunt niet snel een teveel aan eiwitten binnen krijgen. Eiwitten zetten zich veel minder snel om in vet en slaat ons lichaam het eerder op als water en glycogeen. Toch is het niet geheel onschuldig. Als we meer eiwitten eten dan ons lichaam nodig heeft maakt het lichaam meer ureum aan, wat mogelijk belastend kan zijn voor de lever en de nieren. Echter is er nog onvoldoende bewijs dat een hoge eiwit-inname schadelijk is bij gezonde mensen. Wel moeten mensen met lever / nier-aandoeningen goed oppassen. Een teveel aan eiwitten kan wel wat vervelende klachten veroorzaken als winderigheid en stank bij winden laten ( verbranding van teveel aan eiwitten ) veel dorst, honger / meer eetlust en een onrustige huid. Ook kun je in gewicht toenemen omdat eiwitten ook gewoon energie leveren.
Resumerend : tenzij je aan top-sport doet, heb je geen extra proteïne nodig. Gewone, doodsimpele, bijna saaie kwark volstaat meer dan prima. Proteine verrijkte zuivelproducten zijn meest gunstig voor top-sporters, maar ook zij kunnen prima volstaan met kwark. Het is in de meeste gevallen erg duur betaald,  en bevatten extreem veel onnodige hulpstoffen als suikers / verdikkingsmiddelen en kunstmatige zoetstoffen . Waar geef jij je goede geld aan uit ?
Tot slot wilde ik nog een recente studie met jullie delen, waaruit blijkt dat extra eiwitten tot ons nemen niet leidt tot spiermassa-opbouw, KLIK HIER

HOE WEET IK DAN, OF IK GENOEG EIWITTEN BINNEN HARK ?

De vraag die ik erg vaak gesteld krijg als ik het over dit onderwerp heb, is hoe je er dan achter kunt komen of je te weinig eiwitten binnen krijgt. Dat is het logische gevolg van de angstcultuur die de industrie heeft weten te kweken in zeer korte tijd. We worden wijs gemaakt, dat we allemaal zwaar eiwit tekorten hebben opgelopen, en als wij dus al die hippe ( peperduur betaalde…) producten kopen, zijn we er snel vanaf. Zoals ik eerder in dit artikel uitlag, heeft jouw persoonlijke dagelijkse eiwit behoeften sterk te maken met je levensstijl, maar ook met je gewicht, je leeftijd en lengte. Als we een gewoon uitgebalanceerd voedingspatroon volgen , en nee, dat hoeft niet picture-perfect 100% meukvrij te zijn, komen we niets aan eiwitten tekort. Sterker: wij zijn in Nederland een echt “ eiwitten-land “ met onze zuivel. Pas als er andere leefomstandigheden zijn, denk aan ziekte & herstel, intensieve sportbeoefening, intensieve lichamelijke arbeid, dan pas zou je aan wat extra eiwit inname kunnen denken. En ook DAN is het een kwestie van WAT je dan precies nodig hebt. Het is niet zo zwart wit als de industrie het voorschotelt. Je “ fikst “ niet even een eiwit-tekort met een zooitje peperdure eiwit verrijkte meuk. Dat heeft veel meer voeten in de aarde. Het is daarom altijd ontzettend belangrijk, dat mocht je vermoedens hebben eiwitten tekort te komen, dit laat controleren bij je huisarts. Eiwitten zijn niet gevaarlijk, maar zeker ook niet onschuldig.

IK BEN VEGAN!

Naast dat je dus rekening moet houden met leef-factoren, zijn er ook de tegenwoordige voedselstromingen om rekening mee te houden. Het veganisme is daar het grootste voorbeeld van. Mensen die 100% veganistisch leven, kunnen sneller een eiwit tekort oplopen, maar dat HOEFT helemaal niet. We kunnen uit plantaardige bronnen ook voldoende eiwitten halen, alleen vergt dit wel enige kennis, iets wat de doorsnee veganist niet opdoet. Deze veganisten vergaren zich aan wat de industrie en de invloeden om hen heen vertellen. Dus ; erg veel plantaardige vervanging consumeren. Dat deze plantaardige vervanging niet erg gezond is, dat vertel ik in DIT ARTIKEL. Ook hier kun je bovendien afvragen, welke eiwitten worden aangevuld en ook, welke wel of niet goed of geheel worden opgenomen door het lichaam. Als je veganistisch leeft “ op de bonnefooi “ kan dat zeker gevolgen hebben voor je gezondheid. Wil je serieus ECHT veganistisch leven, lees je dan eerst goed in, en volg de meest natuurlijke wegen, niet de wegen van de industrie.

HAAL HET GEWOON UIT JE VOEDING

We kunnen alles samenvatten :
in Nederland komen we niet snel eiwitten tekort. Tenzij je zeer éénzijdig eet, of dat andere eerder genoemde factoren een rol spelen, hebben we GEEN extra eiwitten nodig
– de industrie duwt de consument eiwit verrijking door de strot terwijl dit dus helemaal niet nodig is. Het doel van de industrie is geld. Er kan veel worden gevraagd voor eiwit verrijkte meuk
– ben je top sporter ? Dan zou je mogelijk extra eiwitten kunnen gebruiken, maar ben je een amateur sporter, heb je geen extra dure eiwit verrijkte meuk nodig. Een bakje magere kwark na het sporten volstaat. 
– vermoed je eiwitten tekort te komen ? Laat dit altijd controleren bij de huisarts
– wil je 100% plantaardig aan je eiwitten komen, lees je dan goed in, en kies natuurlijke alternatieven, in de juiste balans gegoten. 

PLANTAARDIGE EIWIT VERRIJKTE PRODUCTEN….DIKMAKERS ?

Tot slot nog even ingaan op de plantaardige eiwit verrijkte producten. Daarover heb ik DIT VERHELDERENDE ARTIKEL  geschreven, het loont de moeite om deze te lezen. Geef je goede geld daar niet aan uit en bewaak zo ook je gezondheid.
Veel mensen verbazen zich over het feit dat zij in gewicht toenemen, door het gebruik van deze producten. Wat wordt vergeten is dat eiwitten ook energie leveren ( 4 KCAL / gram) wat zoveel betekent dat als je teveel eiwitten consumeert, je ook in vetten en gewicht kunt toenemen. Er zijn overigens nog meer signalen van je lichaam, als je teveel eiwitten tot je neemt dan nodig is. Zoals extreme dorst, vermoeidheid, misselijkheid en diarree, spijsverteringsproblemen, darmproblemen, winderigheid, en een adem wat naar aceton kan ruiken ( ketose )
Omdat de met eiwit verrijkte producten vaak aardig wat eiwitten bevatten, kun je, naast je gewoonlijke voeding, al snel teveel binnen krijgen. Op langere termijn kun je dan in gewicht gaan toenemen. Je kunt het eigenlijk zeer simpel bekijken ; tenzij je aan TOP sport doet, iets waarvan de industrie nu blijkbaar uitgaat, zijn extra eiwitten nuttig. Maar sport je niet dagelijks intensief, en heb je over het algemeen een goed voedingspatroon, dan heb je al deze verrijkingen echt NIET nodig. En kunnen ze zelfs schade berokkenen voor je gezondheid, als je bijvoorbeeld deze producten dagelijks en in meerdere hoeveelheden nuttigt. Je staat er vast niet echt bij stil, maar ook in je plantaardige vleesvervanger, je pot kokosyoghurt, dat kuipje boterham paté, dat plakje Vegan-worst, dat plakje nep-kaas, in veganistisch ijs,…kortom in alles worden extra eiwitten gepropt. Let daar dus echt heel goed op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *