proteine verrijkte zuivelproducten…..duur betaalde meuk?

Eiwitten lijkt het nieuwe goudmijntje te zijn geworden voor de industrie. We lijken er als makke lammeren compleet voor te vallen. Eerder schreef ik er al diverse artikelen over , de linkjes zal ik onderaan dit artikel plaatsen.
Ik ben zelf groot fan van zuivel. En ja, toch ben ik verder voor het grootste deel veganistisch. Maar zuivel, daar kan ik niet buiten en dat is ook helemaal niet nodig. Er zijn gelukkig nog wat fijnere, gezondere, dier en milieuvriendelijke manieren om zuivel te consumeren. Daar kies je voor of niet. Ik sport iedere dag intensief waardoor ik meer eiwitten nodig heb dan iemand die niet sport, recreatief sport beoefent of 2 x per week sport. Via kwark en yoghurt hark ik mijn eiwitten binnen. Ik koop mijn zuivel in de biowinkel, waar het allemaal uit de streek komt, biologisch dynamisch wordt geproduceerd en echt erg lekker is.
Mijn paradepaard is de magere kwark van RAUW POWER, die wordt gemaakt van rauwe biologische melk. ( KLIK HIER )  Door de puurheid bevat deze kwark gigantisch veel bruikbare eiwitten. Eiwitten worden ook wel proteïne genoemd. Het is een soort ketting van bouwstoffen voor de cellen van het lichaam. Deze worden aminozuren genoemd. Je lichaam haalt deze ketens uit je voeding en breekt deze af tot aminozuren. Dit wordt vervolgens getransporteerd naar de plekken waar het nodig is.  Kwark valt, net als vrij veel andere natuurlijke zuivelproducten, onder de hoogwaardige eiwitten. Dit zijn eiwitten met alle negen essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. De meest belangrijkste eiwitten in zuivel zijn caseïne ( langzame eiwitten ) en wei.  Caseïne is een soort eiwit dat langzaam wordt opgenomen door het lichaam. Sommige soorten hebben een verteringsduur van maar liefst zeven uur. Dit betekent dat een langzame en constante afgifte van aminozuren aan het lichaam leveren. Caseïne wordt vaak verwerkt in afslankshakes om tussendoor te consumeren. Caseïne is zuivel-eiwit en vertegenwoordigt bijna 80% van de eiwitten in koemelk. Het is rijk aan aminozuren die vrijwel identiek zijn aan whey proteïne. Deze aminozuren zijn zeer rijk aan essentiële aminozuren die verantwoordelijk zijn voor eiwitsynthese. Meest verkrijgbare supplementen zijn melkeiwit, caseïnaat en micellar caseïne.  Hoeveel eiwit heb je nu eigenlijk nodig? Dat ligt nogal genuanceerd, afhankelijk van de intensiteit van je krachttraining en of je iedere dag traint of drie/vier x per week. Uit onderzoek blijkt, dat 20 gram eiwitten na het sporten je herstel optimaal bevordert. Maar train je langer, intensiever en dagelijks, kunnen de hoeveelheden aan eiwitten ook hoger liggen. 20 gram eiwitten eet je weg met 200 ml kwark. Als jij je afvraagt waarom er op de meeste proteïne verrijkte zuivelproducten verpakkingen staat dat het 20 gram proteïne bevat, dan weet je nu waarom.
Eiwitten/proteïne, zijn commercieel genomen bijzonder aantrekkelijk voor de industrie,  dat blijkt . Want niets is afgelopen jaar zo explosief gegroeid als de zogenoemde proteïne verrijkte zuivelproducten in het koelschap van supermarkten. Ik schreef IN DIT ARTIKEL daar alles over en hoe het voornamelijk wordt uitgemolken. Het is inmiddels een  gigantische marketing trein geworden waar gigantisch aan wordt verdiend. En dan bedoel ik ook echt GI-GAN-TISCH veel. Want de verkoopprijzen zijn immoreel hoog.

WAAROM KOPEN WE HET ?

Als je mijn artikel hebt gelezen ( KLIK HIER ) zul je beter begrijpen waarom het eigenlijk klink-klare onzin is en dat je net zo goed af bent met normale, naturel-zuivel als kwark. Als je de overvolle schappen / koelschappen in supermarkten ziet, zou je denken dat er alleen top-sporters in supermarkten rond wandelen. Aangezien dat niet zo is, kunnen we de vraag stellen in hoeverre wij, dus de gewone consument, deze met proteine-verrijkte producten nodig hebben.
Als we uitgebalanceerd en volwaardig eten, dan komen we aan voldoende eiwitten, en zoals je eerder kon lezen in mijn ARTIKEL kunnen we deze eiwitten meer dan gemakkelijk uit andere naturel-zuivelproducten halen als kwark en yoghurt.
Je kunt niet snel een teveel aan eiwitten binnen krijgen. Eiwitten zetten zich veel minder snel om in vet en slaat ons lichaam het eerder op als water en glycogeen. Toch is het niet geheel onschuldig. Als we meer eiwitten eten dan ons lichaam nodig heeft maakt het lichaam meer ureum aan, wat mogelijk belastend kan zijn voor de lever en de nieren. Echter is er nog onvoldoende bewijs dat een hoge eiwit-inname schadelijk is bij gezonde mensen. Wel moeten mensen met lever / nier-aandoeningen goed oppassen. Een teveel aan eiwitten kan wel wat vervelende klachten veroorzaken als winderigheid en stank bij winden laten ( verbranding van teveel aan eiwitten ) veel dorst, honger / meer eetlust en een onrustige huid. Ook kun je in gewicht toenemen omdat eiwitten ook gewoon energie leveren.
Resumerend : tenzij je aan top-sport doet, heb je geen extra proteïne nodig. Gewone, doodsimpele, bijna saaie kwark volstaat meer dan prima. Proteine verrijkte zuivelproducten zijn meest gunstig voor top-sporters, maar ook zij kunnen prima volstaan met kwark. Het is in de meeste gevallen erg duur betaald,  en bevatten extreem veel onnodige hulpstoffen als suikers / verdikkingsmiddelen en kunstmatige zoetstoffen . Waar geef jij je goede geld aan uit ?
Tot slot wilde ik nog een recente studie met jullie delen, waaruit blijkt dat extra eiwitten tot ons nemen niet leidt tot spiermassa-opbouw, KLIK HIER

ZEER DUUR BETAALDE MEUK

Bijna alle proteïne verrijkte zuivelproducties bestaan voor een groot deel uit suikers, verder kunstmatige zoetstoffen, verdikkingsmiddelen, room, en melk. Soms wordt er extra eiwit aan toegevoegd om de gestandaardiseerde grens van 20 gram te behalen, dat kan in eiwitpoeders of melkpoeders.  Afhankelijk van een soort en smaak wordt er flink gerotzooid met allerlei zeer goedkope basisgrondstoffen. Anders gezegd stellen de meesten inhoudelijk productief bekeken NIETS voor en gaat het om massale goedkopere producties, waar ontzettend veel geld aan wordt verdiend. En dan bedoel ik echt HEEL ERG VEEL, want de verkoop prijzen zijn immoreel te noemen. Zeker, als je daar tegenover zet, dat je net zo goed af bent met een beker magere kwark van nog geen euro per pot van 500 gram. In heel veel gevallen is deze verrijking aan proteïne dus echt een bul-shjit-verhaaltje, waar jij 2 of zelfs 3 x meer voor betaalt, en daar dan extra al die meuk ( suikers, hulpstoffen enz ) bij krijgt om weg te happen.
Waarom we het kopen , is niet alleen door het verhaaltje van de extra proteïne, maar zeker OOK door de perfecte marketing. Kijk eens naar de verpakkingen. Alles aantrekkelijk, flitsend, en hip. En we kunnen uit meer dan 100 producten / smaken/ variaties kiezen, van pudding tot kwark, van yoghurt tot mousse. En alles suikervrij / vetvrij of “ low in fat and sugar “ Dit maakt een weg vrij voor velen die geen suiker en vet willen consumeren. De “ gewone “ zuivel als mousse, kwark, yoghurt, pudding enzovoort bevatten “ bekende “ suikers zoals ik dat benoem. Wat wil zeggen dat het algemeen bekend is dat daar suiker in zit, net zoals we weten dat er suiker in snoep zit. Dit soort nieuwe meuk boort een weg vrij om al deze consumenten weer aan deze meuk te krijgen, met mooiere verhaaltjes, maar met nog MEER meuk. Want wauw….extra eiwitten eten terwijl je heerlijk van chocolade mousse kunt vreten, of pudding vreten , want hey! Er zit lekker geen suiker en vet in! Het is allemaal weer een prachtig spel van de industrie, waar we MASSAAL voor zwichten. Want verbazingwekkend genoeg BETALEN we graag voor deze meuk. 

NIEUWE DROPPINGS IN HET KOELSCHAP

Als ik langs het koelschap in supermarkten loop, zie ik wekelijks wel “ nieuwe droppings” aan proteïne verrijkte zuivel. De grotere bekendere merken als Almhoff, Alpro, maar ook Campina zijn ook in de marketingtrein gesprongen en liften gezellig mee. Daarnaast komen de grotere supermarktketens als Jumbo, AH en LIDL aan de lopende band met hun eigen huismerken er achteraan ge-tjoe-ke-tjoekt. Onlangs zag ik bij AH weer een flinke dropping. Van proteïne chocolademelk tot mousse, van kwark tot pudding. Het kan niet gekker. Omdat ik veel vragen kreeg en krijg omtrent al deze producten, heb ik besloten om er steeds wat onder de loep te gaan nemen en uit te gaan lichten. Het is op moment van schrijven Juli 2023 en AH komt met een gigantische dropping aan eigen huismerk proteïne zuivel, maar ook veel nieuwe proteïne zuivel van de bekendere en grotere zuivelmerken. Ik kocht er een aantal, en licht deze hieronder uit :
AH komt met ( momenteel ) vier nieuwe proteïne verrijkte kwark/ yoghurt-varianten, in potjes van 200 gram. Ze kosten € 1,19 per stuk. Wat GIGANTISCH veel is, als je het tegenover een pot magere kwark van 500 gram voor een euro zet. Er zijn vier verschillende smaken: vanille, naturel, framboos, en perzik. Wat zit erin ?
MAGERE KWARK, MAGER YOGHURT, 7% FRAMBOOS, WATER, MAISZETMEEL, NATUURLIJK AROMA, KLEUREND CONCENTRAAT ( RADIJS, ZOETE AARDAPPEL, APPEL ) ACESULFAAM-K, SUCRALOSE, JOHANNESBROODPITMEEL 
Zeer kort rijtje, maar behoorlijk wat meuk, en zie hier ook hoe eenvoudig de samenstelling is. Als je dus in de veronderstelling bent dat al die proteïne verrijkte producten iets bijzonders hebben, heb je nu het onomstotelijke bewijs dat het net zo goed is om gewone kwark en yoghurt wat betreft eiwit-verhogers te consumeren.  Een complete mindfuck. Bovendien zijn het grondstoffen die echt bijna niets kosten. Ik schat zelf de waarde inhoudelijk niet hoger in dan € 0,35 eurocent. Met verpakking € 0,50 eurocent. En daar leg jij dus 1,20 voor neer.
Hoe smaken ze ? Ook dat heb ik meteen getest, samen met vriendlief, ook een echte zuivel freak. We vonden beiden de structuur romig. Maar de smaken VRESELIJK, echt vreselijk. De vanille heeft geen smaak, de framboos + perzik een zeer penetrante chemische smaak. Ik kreeg het als echte zuivel liefhebber niet eens weg. Niet zo raar, want dit noem ik zelf ook geen zuivel.
Een bakje van 200 gram bevat gemiddeld 26 gram eiwitten, maar ook net zo goed ZES GRAM suiker. Ter vergelijking: mijn RAUW POWER kwark bevat per 200 gram 25 gram pure eiwitten, uit rauwe melk. Waar mijn spieren in elk geval blijer van worden dan bewerkte meuk.
Dan de AH mousses, er zijn twee smaken verkrijgbaar: chocolade en karamel. Per bekertje van 200 gram betaal je € 1,49. In de karamel variant zit overigens runder-gelatine. Wat nog meer ?
MAGERE MELK, MELKEIWIT, ROOM, RUNDERGELATINE, GEMODIFICEERD MAISZETMEEL, NATUURLIJK AROMA, ZOUT, CARRAGEEN, GUARPITMEEL, ACESULFAAM-K, SUCRALOSE, SULFIET-AMMONIAK-KARAMEL, CAROTENEN, LACTASE
Zoals je hier ziet worden de ingrediënten al behoorlijk “ nasty”. Zo is sulfiet-ammoniak-karamel een complex mengsel van bruine kleurstoffen en worden gevormd door het droog verhitten van suiker in aanwezigheid van ammonia en sulfiet….Volgens onderzoek van het IACR ( International Agency for Cancer Research ) valt deze kleurstof onder de 249 stoffen die kanker kunnen veroorzaken bij mensen. Kortom, wat mij betreft niet echt een lieverdje om in mousse tegen te komen.  Deze kleurstof valt onder een reeks kleurstoffen ( E 150 ) Het feit dat deze E150 d kleurstof een ADH heeft van 200 mg / per kg lichaamsgewicht zegt denk ik al genoeg. Er zijn o.a darmklachten gemeld bij een teveel aan inname aan deze kleurstof. De kleurstof betreft een karamel met toevoeging van sulfieten en ammoniak. Er is nog altijd veel reuring rondom deze kleurstof, omdat er studies bekend zijn waaruit blijkt dat deze kleurstof bij een teveel mogelijk kankerverwekkend kan zijn. Nog steeds zijn deze studies noch onderstreept, noch ontkend. Wel wordt steeds meer bekend dat het klachten kan geven, als veel darm gerelateerde klachten. Wat mij betreft een goedje om te mijden. Ook hier zit het “ verraderlijke “ vooral in de vloeibaarheid van zuivelproducten.  We hebben vaak geen clou van de HOEVEELHEDEN die we naar binnen werken. In de chocolade mousse zit deze kleurstof overigens niet.
Ik heb het niet eens geproefd, want dit gaat mij té ver, maar vriendlief vond het chemisch en de structuur vreselijk vies in zijn mond. Wat ik al meteen zag, want in het potje ziet het er allemaal ook niet erg aantrekkelijk uit…..Per potje levert het je 20 gram eiwitten op, en 8 gram suiker. Ik vind dit echt bizar, en onacceptabel om blind aan de onbewuste consument te verkopen. Zeker gezien het consumeergedrag, want soms worden deze bekertjes met meerderen tegelijk per dag genuttigd.
De AH pudding, deze komt ook in de smaken chocolade en karamel. Per potje van 200 gram betaal je € 1,29. Ook deze samenstelling verschilt eigenlijk niet zo erg veel met de mousses. Kijk maar ;
MAGERE MELK, MELKEIWIT, ROOM, 1,7 % CACAOPOEDER, GEMODIFICEERD ZETMEEL UIT MAIS EN TAPIOCA, CARRAGEEN, CARBOXYMETHYLCELLULOSE, 0,2% MAGERE CACAOPOEDER, ACESULFAAM-F, SUCRALOSE, NATUURLIJK AROMA, LACTASE. 
Ja, dat rare verdikkingsmiddel carboxymethylcellulose, wat is dat, ik hoor het je vragen. Wel, dit verdikkingsmiddel wordt gemaakt uit hout wat chemisch wordt behandeld. Diverse studies hebben aangetoond dat dit verdikkingsmiddel niet erg fijn is voor onze darmflora. Ik snap zelf überhaupt niet waarom dit in hemelsnaam in pudding moet zitten. Ook dit bekertje geeft je hooguit 20 gram eiwitten, maar wel 8 gram suiker.
De smaak, die is niet super vervelend maar ik heb absoluut lekkerdere kant en klare meuk-puddinkjes geproefd, ik vind het de €1,30 in elk geval niet waard.
Ook HI-PRO van het merk Danone heeft het koelschap bij de AH behoorlijk gedomineerd met proteïne verrijkte meuk. Daar is onlangs weer wat nieuws aan toegevoegd , een SKYR STYL  ( KLIK HIER ) voor een beker van 450 gram betaalde ik € 2,99, focking DRIE euro, niet normaal. Wat krijg je daarvoor ?
AFGEROOMDE MELK, GECONCENTREERDE MELK, WATER, CACAO-VLOKJES ( 0,5%, BESTAAND UIT CACAO BOTER / POEDER ) GEMODIFICEERD MAISZETMEEL, PECTINE, MELKFERMENTEN., AROMA, MELKZUUR, NATRIUMCITRAAT, CALCIUMCITRAAT, ACESULFAAM-K, SUCRALOSE, VITAMINE d
Wat een zooitje ongeregeld samen, echt een knap staaltje knutselwerk. Per portie * ( * Danone rekent 160 gram per portie ) bedraagt deze meuk “ maar “ 15 gram eiwitten en 5 gram suiker. Anders gezegd ben je nog beter uit wat betreft eiwitten met 200 gram magere kwark. Dit is een klassiek voorbeeld van peperduur betaalde meuk.
Maar ook het merk ISEY kan er wat van . ( KLIK HIER ) Alhoewel zij lijken te werkren met echte skyr-culturen, zegt dit verder niets over de rest, want oh my! Wat kunnen deze producten bijna licht geven van de hulpstoffen, ze worden er letterlijk stijf mee gemaakt. Er is een nieuwe variant uit, een mousse wat Isy  “ air” noemt. Dit bekertje bevat 125 gram en kostte € 1,59, nee…i kid you not.
Wat zit erin ?
GEPASTEURISEERDE MAGERE MELK DK, WATER, 10% BANANENPUREE, 4% ROOM, RUNDERGELATINE, MONO EN DIGGLYCERIDEN VAN VETZUREN VERESTERD MET MELKZUUR, GEMODIFICEERD MAISZETMEEL, NATUURLIJK AROMA, CITROENSAPCONCENTRAAT, KARAMEL KLEURSTOF ( * WELKE STAAT NIET VERMELD) SUCRALOSE, ACESULFAAM-K, LACTASE, SCHUIMMIDDEL ( STIKSTOF )
Wat betekent DK eigenlijk achter de gepasteuriseerde melk? Dit is een warmte terugwinning. De warmte afgiften van melkproducties worden opgevangen en bijvoorbeeld gebruikt om vloeren te verwarmen.  Dit bekertje van 125 gram levert je ongeveer 9 gram eiwitten, 6 gram suiker en ook zo’n 3 gram vet. De smaak, dat is prima, chemisch, zoet en kenmerkend voort dit soort meuk.
De LIDL is inmiddels ook in de marketing trein gesprongen en geeft onder hun huismerk MILBONA diverse proteïne verrijkte zuivelproducten. Zoals een pudding, in de smaken chocolade en vanille.  Ik kocht de chocolade pudding voor € 1,29.  Ook in deze samenstelling zien we veel overeenkomsten :
MAGERE MELK, MELKEIWITTEN, ROOM, MELK, 2% MAGERE CACAOPOEDER, GEMODIFICEERD ZETMEEL UIT WAXY MAIS, CARRAGEEN, CARBOXYMETHYLCELLULOSE, NATUURLIJK AROMA, ACESULFAAM-K, SUCRALOSE, LACTASE.
Zoals je ook hier ziet ontloopt het elkaar qua grondstoffen niet erg veel, sommige merken gebruiken nét even iets meer of iets anders, maar globaal genomen kun je concluderen, dat het allemaal één potje nat is. En ja: ook hier 20 gram eiwitten per potje en 8 gram suiker. En ja, ook hier de chemische bekende meuk smaak.
Voor de “ kwark-based” variant bij de Lidl betaalde ik € 1.09, voor 200 gram, ik koos de vanille smaak uit de best vele smaken. Kwark-based dus, ook wel op basis van kwark. En dat dekt de lading wat betreft het Proteine aandeel meteen. Wat zit erin ?
50% MAGERE KWARK ( MAGERE MELK, ZUURSEL, BEVAT MELK , MACROBIEEL STREMSEL ) WATER, MAISZETMEEL, WORTELCONCENTRAAT MET KLEURENDE EIGENSCHAPPEN., GUARPITMEEL, ACESULFAAM F, SUCRALOSE, NATUURLIJK VANILLE AROMA
Eigenlijk gaat dit potje over een kwark, waar heel veel meuk aan is toegevoegd om het tot een proteïne verrijkt sprookje te maken. In totaal 24 gram eiwitten per potje en meer dan vijf gram suiker.
Er is ook een proteïne verrijkte yoghurt van Milbona, deze kocht ik in de smaak granaatappel / framboos en koste mij per 200 gram € 0,89 eurocent. Hieraan is flink wat eiwit toegevoegd. Lees even mee :
MAGERE MELK, MELKEIWITPOEDER, 5% FRAMBOZEN, 1,5% GRANAATAPPELSAP UIT SPCONCENTRAAT, WAXY MAISZETMEEL , WORTELCONCENTRAAT MET KLEURENDE EIGENSCHAPPEN, ERYTHRITOL, SUCRALOSE, ACESULFAAM F, ZUURSEL, LACTASE NATUURLIJK AROMA
Door flink wat aan eiwitten toe te voegen wordt de yoghurt verrijkt en gestandaardiseerd tot 20 gram eiwitten per potje om dat te mogen claimen, het is allemaal heel erg simpel. Dit is een voorbeeld van hoeveel eraan verdiend wordt, als je je bedenkt dat de ingrediënten in dit yoghurt zeer sterk overeen komen met alle andere uitgelichte verrijkte proteïne zuivel, maar er wel 90 cent voor betaalt terwijl je voor een ander merk soms het drie dubbele moet neerlappen. Hoeveel suikers deze pot yoghurt bevat ? Een fikse acht gram. De smaak is weer als vanouds: chemisch, bewerkte zuivel met een zeer zoete smaak.
EHRMANN wordt veel verkocht bij JUMBO, PLUS en COOP. Het gaat om mousses en puddinkjes in verschillende smaken, ik koos voor de chocolade mousse waar ik maar liefst €2.00 voor betaalde per 200 gram beker. Geen kattepis nee. Zeker niet als je ziet wat er eigenlijk alleen maar in zit :
MAGERE MELK, 6,5 % MELKEIWITTEN, 4,0 % MAGERE CACAOPOEDER, ROOM, RUNDERGELATINE, GEMODIFICEERD ZETMEEL, NATUURLIJK AROMA, CARAGEEN, GUARPITMEEL, LACTASE, ACESULFAAM F , SUCRALOSE, OPGEKLOPT MET STIKSTOF
Scroll eventjes terug naar boven naar de mousses van de AH, waar je 1,49 voor betaalt en dus € 50 eurocent minder. Zie dat de ingrediënten elkaar niet of nauwelijks ontlopen. En besef ook hier, hoeveel eraan wordt verdiend.
Eiwitten per bekertje staat gestandaardiseerd op 20 gram, en de suikers zijn ook hier Sky-high: 8 gram. En de smaak ? Echt, zeer gelijkwaardig aan de mousse van de Appie. Gewoon chemische bewerkte mousse, niets meer of minder.
Het merk NESTLE heeft LINDAHLS als leuke melkkoe in het zuivelschap gezet. Dit betreft een hele lijn aan proteïne verrijkte zuivelproducten waarvan in NL al flink veel van wordt verkocht. Ik kocht het puddinkje van 150 gram, karamelsmaak, want ik was benieuwd of de sulfiet ammoniak hier ook in schuilt. Ik betaalde er € 1,55 voor….en nee, opnieuw, i kid you not. Het wordt nog immoreler als je de ingrediënten bekijkt :
86% MAGERE MELK, MELKEIWITTEN, GEMIDIFICEERD ZETMEEL, AROMA , KARAMEL KLEURSTOF MET BETACAROTEEN, ZOUT, PECTINE, ACESULFAAM F , SUCRALOSE
Kort hé? Yep, maar al deze bijna gratis grondstoffen kunnen dus een zeer winstgevend goedje opleveren. Maar dan komt nu de grootste grap: het bekertje bevat “ maar : 15 gram eiwitten, maar meer dan 7 gram suiker. En daar betaal jij je scheel voor ? Smaak is zeer vies, ik vond het echt net stopverf in je mond. Qua kleurstof karamel is het zeer vaag of het gaat om de sulfiet ammoniak variant, dit is niet vermeld. En kan dus zeker deze omstreden kleurstof bevatten.
Ook veganisten kunnen lekker meedoen, volgens Alpro. Zij brengen een pudding. op de markt, verkrijgbaar in de smaken chocolade en vanille. Ik betaalde voor 200 gram € 2,29….FOCKING HELL! Wat zit erin ? Kaviaar ? Goud ? Nee, dit :
SOJA  ( WATER, 10%  GEPELDE SOJABONEN ) SOJA EIWIT, SUIKER, GEMODIFICEERD ZETMEEL, 1,5 % CHOCOLADE, 1,5% MAGERE CACAO, AROMA’S, CALCIUMBARBONAAT, ZEEZOUT, VITAMINEN B2 + D2 . 
wat we hier zien is een zeer lucratief en goedkoop in elkaar geknutseld goedje waar Alpro zelf niets echt meer in hoefde te investeren, de basis is namelijk zeer overeenkomstig met de rest van hun meuk. ( denk aan plantaardige melk ) Er is enkel wat extra soja eiwit toegevoegd om de gestandaardiseerde eiwitten te kunnen claimen, die staan op 20 gram per potje. Het bestaat verder uit maar liefst meer dan 9 gram suiker. Wat mij betreft is dit wel de meest immorele van alle uitgelichte varianten. Je betaalt EXTREEM veel voor een plantaardig alternatief, wat niet eens meerwaarde geeft wat betreft eiwitten. De verkoopprijs is immoreel, en totaal niet in balans met wat je ervoor krijgt. De smaak vond ik laf, en zeer zoet .

WAT VALT OP  ?

Als jij je tot dit punt hebt weten door te worstelen, zal ook jou hopelijk dingen opvallen. Welke punten ?

– de ingrediënten van alle varianten proteïne-verrijkte producten zijn zeer gelijkwaardig aan elkaar. Soms gebruikt merk A een ander verdikkingsmiddel, of zit er een ander aroma/ concentraat in verwerkt om de smaak te claimen, maar globaal genomen bevatten ze allemaal dezelfde  goedkope basisgrondstoffen en zeer opvallend, ook precies dezelfde zoetstoffen. Acesulfaam F en Sucralose zijn voor zuivelproducten meest ideaal. 

– de verkoopprijzen zijn immoreel hoog, terwijl LIDL bewijst dat het ook echt goedkoper kan ( zie €0,89 cent voor een bekertje yoghurt ) waarin ongeveer dezelfde ingrediënten in omgaan als alle andere uitgelichte varianten in dit artikel. Als LIDL 90 cent vraagt voor een potje dan wordt ook hierop verdiend, concludeer dus zeker dat al die duurdere varianten jouw zak flink leegkloppen. 

– de gehalten aan eiwitten stellen niets voor, het is in regel gestandaardiseerd op 20 gram, en alles wat daarboven uitkomt geeft in principe geen meerwaarde aan een verrijking aan eiwitten ten opzichte van een beker gewone magere kwark. Het is totale verspilling van je geld, en ook hap je veel meer MEUK naar binnen dan nodig is. 

WAT NU ?

Ik hoop, dat bij jou de schellen van je ogen zijn gevallen, en jij deze onzin voortaan straal voorbij loopt. Het is NERGENS goed voor, niet voor jou, je gezondheid, het milieu en je portemonnee. De verkoopprijzen zijn IMMOREEL….. Bizar, insane en belachelijk. Meer kan ik daar in elk geval niet van maken. Ook voor de smaak hoef je dit spul niet te kopen, want het is allemaal stijf geklopt van de hulpstoffen die je van binnen licht kan geven in je darmflora, en je darmwanden vrolijke kleurtjes kan geven waar FLEXA muurverf bij vervaagt. 😁  Bovendien gaan er erg veel suikers in om, terwijl je denkt suikervrij te eten omdat dit er vaak op staat ( geen suiker toegevoegd, laag in suikers ) Even bijna 8 gram suiker weg tikken met een klein bekertje is VEEL.
Als jij niet INTENSIEF* sport beoefent (* iedere dag vele uren, kracht en duursport op professionele basis ) heb jij al die extra eiwitten echt NIET NODIG. Omdat we niet zo snel teveel eiwitten binnen kunnen harken, kan de industrie hiermee wegkomen. Maar ons consumptie-gedrag is een zeer complexe geworden. We eten teveel, we over-eten en we overconsumeren, omdat we de hele dag door eten en drinken.
Als jij denkt eiwitten tekort te komen, laat dat dan eerst controleren. En pak het GERICHT aan en niet in het wilde-westen met dit soort pure onzin. Wil je meer lezen over eiwitten ? KLIK DAN HIER en lees wat ECHT belangrijk is.

MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP ?

VLOEIBARE EIWITTEN UIT EEN PAKJE ???

WAAROM JE BETER VOOR BIOLOGISCH DYNAMISCHE ZUIVEL KUNT KIEZEN

HET GROTE KWARK DOSSIER

MELKUNIE PROTEINE KWARK…WAT KLOPT HIER NIET ?

WAAROM KWARK EIGENLIJK GEEN KWARK ZOU MOETEN HETEN…..

VEGAN KOKOSYOGHURT…WEET JIJ WAT JE NU ECHT EET ?

HOE GEZOND IS OPTIMEL ? 

DE ZIN EN ONZIN RONDOM GRIEKSE YOGHURT

VOLLE OF MAGERE KWARK ???

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *