Vloeibare eiwitten in een pakje?
Geplaatst op december 30 2020 door Monique van der Vloed
4 Comments
In de supermarkt vinden we tegenwoordig gemaksvoedsel. Alles is voor ons bereid en voorbewerkt waardoor wij in de meeste gevallen enkel de verpakkingen moeten verwijderen. Het kant-en-klaar tijdperk zorgt voor steeds extremere vormen van gemak. Van gepelde bananen tot gepelde gekookte eieren, van gemaakte pannenkoeken tot hutspot…..niets lijkt onmogelijk. Of we daar nu zo blij mee moeten zijn? 🙄 Ik vind persoonlijk van niet. Natuurlijk leven we in 2021 en is er veel veranderd t.o.v de jaren 70/80/90, maar toch blijf ik het jammer vinden dat we niets echt nog zelf maken. Dat niet alleen, het heeft onze gezondheid ook helemaal niet veel goeds gebracht. Al die kant en klaar producten mogen dan handig zijn, gezond zijn de meesten niet. En al helemaal niet milieuvriendelijk.
Een product, waar ik zo mijn vraagtekens bij zet, zijn de vele pakjes eiwitten. Dit kwam zo’n beetje in 2015 in opmars. We konden plotseling kant en klare gescheiden eieren kopen in de vorm van eiwitten. Eiwitten worden erg veel gebruikt in de keuken , maar dankzij de toenemende populariteit rondom eiwitten ( ook wel proteïnen ) worden ze ook veel gebruikt door ( professende, fanatieke ) sporters. Het is niet zo vreemd te noemen, dat er nu veel pakjes verse eiwitten worden verkocht. Maar hoe duurzaam en diervriendelijk is dit?
EIWITTEN
Dat eiwitten belangrijk zijn voor ons, dat is algemeen bekend.
KLIK HIER om er alles over te lezen. Sport je fanatiek, dan zijn extra eiwitten gewenst. Dit kan eenvoudig worden aangevuld via zuivel, als kwark, maar uiteraard ook via eieren. Als je amateuristisch sport beoefent, en je dagelijks voldoende eiwitten nuttigt, dan zijn extra eiwitten in regel niet nodig. Het is sterk afhankelijk van welke sport je beoefent, en je levensstijl en eetpatroon.
VERS VERSUS GEPASTEURISEERD
Terug naar de kant-en-klaar eiwitten. Verschillende supermarkten verkopen verschillende varianten. Van flesjes tot pakjes in verschillende hoeveelheden. Gemiddeld worden zo’n 12-14 eiwitten aangehouden wat overeenkomt met een doos verse eieren. De eiwitten worden gescheiden van de dooiers en daarna gepasteuriseerd. Dit is kort op een lage temperatuur onder het kookpunt verhitten, om zo schadelijke bacteriën te doden en / of iets langer houdbaar / geschikt voor consumptie te maken/ te houden. Eiwitten pasteuriseren is een zeer precies klusje. Het is een dikke vloeistof, wat snel stolt. Het vraagt daarom aardig wat precisie, je doet zoiets thuis niet snel op een veilige, juiste manier.
In veel gevallen worden scharreleieren gebruikt. Deze komen van een overkoepelende organisatie van verschillende ondernemingen die zijn gespecialiseerd in productie van eieren en ei-producten. Deze leveren aan kleinere ondernemingen die daar hun producten van maken.
De eiwitten zijn bedoeld, om supersnel eiwitten beschikbaar te hebben, zonder dat wij verse eieren eerst nog moeten splitsen. Het is geschikt om o.a omeletten te bakken, eiwit-shakes, wafels, pannenkoeken enzovoort te maken. De meeste varianten gebruiken geen verdere toevoegingen als conserveermiddelen, en vertellen dat het goedkoper is, dan het zelf scheiden van verse eieren. Een pakje van gemiddeld 14 eiwitten kan hoog oplopen in proteïne, soms tot zo’n 50 gram. Goedkoop vind ik het zelf niet. Je betaalt tussen de € 3-6 euro voor een flesje of pakje. Vergeleken met een doos verse eieren scheelt dit de helft.
De dooiers die worden afgescheiden worden door verwerkt in talloze levensmiddelen/ producten. In dat opzicht is het geen aanslag op duurzaamheid. Wel kost het veel meer energie en verpakkingen , wat het milieu-onvriendelijk maakt. Je bent dus milieuvriendelijker bezig, als je zelf een doos eieren splitst. Maar…..velen weten zich geen raad met de eidooiers. Dit kun je verwerken in tal van baksels, of je kunt er omeletten van bakken die je in kunt vriezen. Er is altijd wel een bestemming voor te bedenken. Daarnaast is het goedkoper, ondanks wat fabrikanten beweren. Je betaalt nog altijd veel minder voor een doos VERSE eieren, dan voor zo’n kant en klaar pakje.
Daarnaast geef ik persoonlijk de voorkeur aan VERS. Dan weet ik, wat ik eet. Verse eiwitten zijn bovendien ietsje hoger in voedingswaarden, omdat ze rauw zijn gebleven.
Voor het gemak valt niets op te merken, want dat is natuurlijk zo. Het is makkelijk, en je voorkomt geknoei en vieze handen. Maar ik vind dit geen probleem, tegenover de voordelen van vers gezet. Het is maar wat jij zelf wenst.
HOE IS HET GEBRUIK?
Belangrijk, hoe is het gebruiksgemak en werkt het net zo goed als verse gesplitste eiwitten? Dat blijft inderdaad hetzelfde. De gepasteuriseerde eiwitten doen net zo goed hun werk in o.a baksels als verse. De smaak vond ik persoonlijk wel anders, ik vond de smaak van de gepasteuriseerde eiwitten ietsje zoeter dan mijn eigen verse rauwe eiwitten. Maar verder is het vrijwel gelijk. Wel wil ik de kanttekening zetten, dat je goed op de ingrediënten moet letten. Sommige fabrikanten voegen iets toe. Dit verandert de smaak en de voedingswaarden. Kies voor enkel gepasteuriseerde eiwitten uit scharrel kippen-eiwit gemaakt.
WAT VIND IK ERVAN?
Ik keur het zeker niet af, maar ik zal het ook niet kopen. Ik hou van puur en vers en ook mijn verse eitjes die ik meestal ( als de gelegenheid zich aandient ) raap bij een boer tussen rondscharrelende blije kippetjes, zijn daarom vers. Ik vind het totaal geen probleem om eieren te splitsen, het is een werkje van niets. Als je verse eieren koopt, ben je bovendien goedkoper uit. Onthoud, dat we voor al die luxe en gemak extra in onze buidel moeten tasten. Het is niet milieuvriendelijk.
De kant en klare eiwitten zijn verkrijgbaar in diverse supermarkten . In een biologische variant ben ik ze niet tegen gekomen.
WAT KIES JIJ? GEPASTEURISEERDE KANT EN KLAAR EIWITTEN OF VERSE EIWITTEN?
Laat hieronder jouw reactie achter!
De enige reden waarom ik dit zou willen kopen is als ik bang ben voor salmonella en rauwe eiwitten zou willen nuttigen, bijvoorbeeld met opgeklopt eiwitschuim (chocolademousse). Dan is gepasteuriseerd toch wel een echt pluspunt.
Als mijn moedertje komt eten en ik rauw eiwit nodig heb voor het toetje is dit een optie. Gepasturiseerd eiwit is beter vanwege de enventuele salmonella.
inderdaad beter dan een samonella vergiftiging ,stel je gebruikt die 15 eiwitten en splits ze vers,wat ga je doen met de dooiers?3 liter Mayonaise maken?
Ik had twee pakjes gekocht bij de Jumbo .
Ik had goed na de datum gekeken dus ik wilde ze na één week gaan gebruiken voor mijn eiwitten op te kloppen.
Ik vond al dat er een vreemde lucht in mijn kast rondwaarde maar niet denkend dat het de eiwitten zouden zijn die bij de Jumbo ook niet gekoeld staan .
Ik dacht voordat ik ze ga gebruiken eerst even ruiken aan mijn pakjes met vloeibaar eiwit.
Nou het waren de eiwitten die zo’n stank afgaven in mijn kast .
Ik terug naar de Jumbo want de datum was pas over twee weken verstreken en vond het zonde van mijn geld om het zo door de wc te spoelen zonder er een medewerker van de Jumbo eraan te laten ruiken .
Nou ze ging bijna over haar nek zo stonk het.
Ik heb mijn bijna €13,00 retour gekregen en heb de pakjes daar gelaten .
Bij onze Jumbo worden ze niet meer verkocht en ik ga mijn eitjes gewoon weer bij de scharrelkippen halen want er gaat niets boven verse eieren .
Dan zelf maar splitsen .
Is soms wel eens een karwei als je 12 eiwitten nodig hebt en je moet ook uitkijken dat er geen drupjes eigeel inkomen want anders kan je weer opnieuw beginnen.
Maar ik heb altijd drie dozen op voorraad want dat heb je wel nodig als je veel bakt .