Alles over…..feijoa’s

Soms kom ik wat tegen in mijn biowinkel, wat ik nog nooit eerder heb gezien, laat staan van gehoord. Onlangs had ik weer zo’n momentje. Ik liep tegen FEIJOA’S aan…..🥺 ……uuuuh? Watteh? 🥴….ja, dat was ook mijn eerste gedachte. Ik werd geprikkeld en nam er een paar mee, om thuis lekker uit te vissen . Wat blijkt? Het lijkt te gaan om ananas-guave! Ik ging op onderzoek uit.

WAT ZIJN FEIJOA’S?

Laten we bij het begin beginnen. Feijoa’s zijn peer-vormige vruchten die aan planten groeien. De groenblijvende bomen en struiken zijn prachtig om te zien. Ze geven tweeslachtige bloemetjes.  De feijoa komt oorspronkelijk o.a  uit de hooglanden van het zuiden van Brazilië en het noorden van Argentinië. In Europa wordt het o.a verbouwd in het Middellandse Zeegebied in Frankrijk en Italië. In Nederland en België wordt de feijoa als potplant verkocht en kun je ze hier en daar in tuincentra’s vinden.
De feijoa vrucht heeft een geel-groene schil en wit vruchtvlees, met een doorschijnend midden. Het heeft een zoet-zure smaak en ruikt naar ananas. Ze kunnen als handfruit worden gegeten. Het past in zoete gerechten, als fruitsalades en er wordt marmelade en chutney van gemaakt.

VITAMINE C

Feijoa’s zijn meer dan gezond. Het is extreem rijk aan vitamine C, wat het stukje fruit tot één van de meest vitamine c-rijke voedingsmiddelen maakt die er bestaan. Daarnaast is het rijk aan foliumzuur, kalium, en magnesium. Ook zijn de andere vitaminen ruim vertegenwoordigd. Ze bevatten tevens aardig wat plantaardige eiwitten. Geen ongezonde rakker!

KOPEN, BEWAREN, BEREIDEN

In Nederland zijn feijoa’s niet goed verkrijgbaar, vanwege het onbekende. Je kunt ze wel vinden in tropische winkels. Soms worden ze in biowinkels verkocht, maar gaat het om tijdelijke aanvoer.
Let erop, dat de vruchten stevig aanvoelen. Ze moeten geen zachte / beurse plekjes hebben. Ze zijn vrij snel bederfelijk, let er dus goed op. Een rijpe vrucht veert mee als je erin drukt. De schil en de pitten zijn overigens niet eetbaar.
Je kunt feijola’s het beste buiten de koelkast bewaren  op een koele plek, op kamertemperatuur. Zo blijven ze ongeveer een week goed. De aroma’s komen het best tot hun recht als de vrucht niet te koud is.
Feijola’s kun je het beste rauw “ uit het vuistje” eten. Je kunt ze het beste eten zoals je een kiwi eet, uitlepelen dus  Verder kun je ze verwerken door koude gerechten en door smoothies.
Maak eens een heerlijk frisse boterhamspread! Doe het vruchtvlees van 10 feijola’s in een pan, en voeg hieraan 10 druppels zuivere stevia en 6 gram Agar Agar toe, breng aan de kook. Heerlijk als het gekoeld wordt gegeten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *