Hartig brood

Dit recept is per toeval geboren. Vaak zijn dat ook de toppertjes onder mijn recepten. Ik had veel groente over, en ben dit zonder enig plan wat ermee te doen, fijn gaan snijden. Onderwijl ik dit deed, ontstond in mijn hoofd vanzelf dit recept: een verrukkelijk brood, wat je op ieder moment van de dag kunt eten, omdat het overal bij smaakt! Ik heb het ook zelfs op een cracker gegeten, geprakt, dit smaakte ook hemels! Het brood is ook ideaal om in kleine blokjes te snijden en te serveren als borrelhapje! Ook erg fijn: het is zeer snel gemaakt, simpeler dan dit recept kan het denk ik niet, en het is relatief goedkoop in ingrediënten! Snel maken dus! Oh, enneh…had ik al verteld dat het naast lekker ook knettergezond is? 😉

Dit heb je nodig:

  • circa 300 gram groente, ik heb gebruikt: peterselie, wortel, paprika, en selder, alles zeer fijn snijden
  • twee roma tomaten, in kleine stukjes gesneden
  • drie eieren
  • een flinke eetlepel wijnsteen bakpoeder
  • 200 gram boekweitmeel
  • 100 gram kikkererwtenmeel
  • vier flinke eetlepels lekkere gedroogde verse kruiden* ( ik heb drie verschillende kruiden gebruikt van Jonnie Boer, maar je kunt uiteraard zelf geheel kiezen wat je lekker vind! )

(* Lekkere kruiden zijn: kerrie madras, ras el hanout, kerrie masala, za’tar, komijnpoeder, gedroogde nasi/bami groenten, basilicum, tijm, oregano…leef je uit!)

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Maak een prop van een vel bakpapier en haal de prop weer uiteen. Bekleed er een vierkant bakblik mee. Roer alle ingrediënten stevig door elkaar Als de massa te los-korrelig blijft, voeg er dan kleine beetjes warm water aan toe, maar pas op dat je alles niet te nat maakt. Stort de massa in het blik en verdeel. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

SAMSUNG CSC

Eet je vingers er niet bij op!!!!!!!!!!!!!!!!

8 Reacties op “Hartig brood

    • De kreukels maken het wat flexibeler en daardoor is het makkelijker werken in de hoekjes en de randjes.

      • Dat is nu eens een goede tip seh! Nog nooit gehoord, maar vers bakpapier is inderdaad stug. Groeten

  1. Hoi Monique

    Waar kan ik kikkererwten- en boekweitmeel kopen? Wat een heerlijk recept lijkt mij dit! En kan ik die wijnsteenbakpoeder ook veranderen in baking soda of gewoon bakpoeder?

    Dank alvast, Marianne

    • Hai, al deze melen kun je kopen in de biowinkel, en tegenwoordig ook in vele supermarkten. Je kunt ook gewoon bakpoeder gebruiken! Bakingsoda kan ook, maar voeg er dan een beetje azijn aan toe om te activeren. Succes!

  2. Het staat in mijn oven met andere groenten
    * Een tip..plastic handschoenen aan bij het kneden
    Glutenvrij deeg kleeft altijd enorm aan je handen.
    Met kerrie massala z’atar kruiden toch wat keltisch
    Zout peper na proeven van het deeg.
    Ik gebruik geen ei..het ruikt heerlijk!!
    Plaatsstraks het resultaat !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *