Haverbrood de luxe ( vegan)

IMG_3508

Onlangs heb ik een verbeterde receptuur geplaatst op mijn website om zelf bruine basterdsuiker te maken. Dit is viraal gegaan en ik krijg enorm veel positieve reacties. Wat ik uiteraard echt ontzettend leuk vind.  Ik kan erg gelukkig worden als ik zie dat mijn recepten inspireren. En zo kunnen bijdragen aan een gezondere wereld.

IMG_3503

Velen vroegen mij, of je deze gezonde variant op bruine basterdsuiker ook hetzelfde kunt gebruiken als conventionele. Het antwoord is ja, met de kanttekening dat het wel 2 x zoeter is dan gewone basterdsuiker. Je hebt er dus veel minder van nodig. KLIK HIER voor het recept. 

IMG_3512

Om iedereen wat inspiratie te geven heb ik dit verrukkelijke brood bedacht. Het heeft een knapperige suikerlaag en is rijkelijk gevuld met biologische ongezwavelde cranberries en abrikozen. Onthou, dat deze gedroogde vruchten rijk aan suikers zijn en het brood daarom niet geheel suikervrij is. Het bevat echter wel de natuurlijke suikers, en geen toegevoegde vrije suikers. Het is een heerlijke luxe brood, die je bijvoorbeeld op bijzondere gelegenheden kunt voorschotelen ( feestdagen) of als heerlijke verwennerij in het weekend. Het bevat veel gezonde voedingsstoffen.

IMG_3511

Het brood is zo heerlijk mals, dat je het ongeveer een week in een goed afgesloten zak in de broodtrommel kunt bewaren. Je kunt het ook invriezen. Oud brood kun je ook in de broodrooster kort even roosteren, om een heerlijke toast te maken.

Dit heb je nodig:

  • 750 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • drie eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • een koffiekopje kasha ( geroosterde boekweitkorrels)
  • een half koffiekopje sesamzaad
  • 50 gram lijnzaad ( in de vijzel fijn vijzelen)
  • een koffiekopje geweekte, uitgelekte biologische ongezwavelde cranberries
  • een koffiekopje geweekte, uitgelekte biologische ongezwavelde abrikozen
  • warm water
  • een grote banaan, gepureerd

Voor de topping:

IMG_3510

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een groot vierkant ( brood) bakblik met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom stevig door elkaar, voeg steeds beetjes water toe tot de massa mooi smeuïg is geworden. Stort het beslag in de vorm. Bestrooi de bovenste laag royaal met de bruine basterdsuiker. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

IMG_3513

Je kunt uiteraard ook voor andere gedroogde, biologische, ongezwavelde zuidvruchten kiezen zoals:

  • dadels
  • vijgen
  • krenten
  • rozijnen
  • gojibessen
  • aqaibessen
  • incabessen
  • moerbeien

IMG_3509

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *